استخدام فله‌ای "استاد" و به هم ریختن ساختار علمی دانشگاه‌ها

دخالت مستقیم دولت در استخدام اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها با انتقادهای متفاوتی روبرو شده است. این نگرانی وجود دارد که این دخالت به تمرکز حداکثر اختیارات در دست دولت و کاهش کیفی سطح دانشگاهها منجر شود.
 

خبرگزاری "ایرنا" روز چهارشنبه (۲ اسفند/۲۰ فوریه) به نقل از محمدرضا مردانی رئیس مرکز جذب اعضای هیات علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری خبر از تمدید مهلت دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی ایران برای جذب هیات علمی جدید داد.


 

او گفته است که آمار نیازهای اعلام شده از سوی دانشگاه‌ها و دستگاه‌های اجرایی برای جذب هیات علمی جدید حدود ۱۲ هزار نفر است: «از مجموع نیازهای جذب هیات علمی فراخوان بهمن ماه ۹۱، هشت هزار نیاز از طرف دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی دولتی، دو هزار نیاز از سوی موسسات آموزش عالی غیرانتفاعی و دو هزار نیاز از طرف مراکز آموزش عالی وابسته به دستگاه‌های اجرایی اعلام شده است.»
 
محمدرضا مردانی گفت «از مجموع ظرفیت های اعلام شده برای جذب هیات علمی، نزدیک به هفت هزار نیاز مربوط به جذب نیروهای پیمانی با مدرک دکتری، دو هزار نفر در قالب طرح سربازی، هزار نفر با مدرک کارشناسی ارشد و دو هزار نفر نیز به صورت بورسیه است.»
 
نهادی علمی یا برای اجرای دستورات دولت؟
 
اقدامات دولت برای تمرکز روند جذب استادان و اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها در دست خود، با انتقادهایی شدید روبرو شد. روزنامه "بهار" هشدار داد که «این نخستین بار است که دولت جذب اعضای هیات علمی در دانشگاه‌ها را کاملا متمرکز و با نظارت خود پیش می‌برد؛ اقدامی که خلاف قوانین برنامه‌های چهارم و پنجم توسعه مبنی بر استقلال دانشگاه‌ها، آن‌ها را در انتخاب استادان بی‌اختیار و در‌واقع به نهادی برای اجرایی احکام و دستورات دولت تبدیل خواهد کرد.»
 
این روزنامه به گام‌هایی که در سال‌های اخیر در این راه برداشته شده اشاره کرده است. از جمله وضع فعلی دانشگاه علامه طباطبایی که به نوشته "بهار" بخش عمده‌ای از استادان و اعضای هیات علمی جدید در آن‌ها با حکم مستقیم رییس دانشگاه یا وزارت علوم منصوب شده‌اند.
 
مدیریت سلیقه‌ای
 
منتقدین نسبت به حاکم شدن "مدیریت‌های سلیقه‌ای" هشدار می‌دهند و به اضافه شدن "استادان مدعو و مدیران دولتی" در کادر علمی دانشگاه‌ها. این درحالی است که به گفته آن‌ها استادان رسمی اغلب کسر ساعت تدریس دارند.
 
از جمله منتقدین به این روش جذب استاد، نعمت احمدی است. او که خود استاد حقوق و تاریخ دانشگاه تهران است در این باره به "بهار" گفت: «سالی ۳۵۰ استاد در ایران بازنشسته می‌شوند، البته بخشی از آن‌ها در دانشگاه‌های آزاد و غیرانتقاعی جذب می‌شوند، اما هم بازنشسته کردن استادان اشکال دارد، هم جذب آن‌ها. در کجای دنیا استادانی را که در دانشگاه‌ها کرسی دارند بازنشسته می‌کنند؟ استاد وقتی به مرتبه استادی و علمی رسید یک اتاق می‌گیرد و همکارانش او را تا جلوی در اتاقش همراهی می‌کند. من در دانشگاه آمریکا استاد دیدم با عصا و واکر راه می‌رفت اما در دانشگاه بود، دکتر باستانی پاریزی، دکتر کاتوزیان چرا باید خانه بنشینند؟»
 
استادان بدون دکترا
 
روزنامه "بهار" به نقل از یکی از استادان دانشگاه علامه نوشته است که «مدت‌هاست که نه فارغ‌التحصیلان دکتری حتی کسانی که دانشجوی دکتری هستند با حکم مستقیم از وزارت علوم عضو هیات علمی می‌شوند گاهی حکم‌ها آن‌قدر بدون هماهنگی دانشگاه بود که حتی رییس دانشگاه هم به این روند اعتراض می‌کرد.»
 به گفته این استاد دانشگاه علامه طباطبایی کسانی که به این ترتیب به عضویت هیات علمی دانشگاه‌ها در می‌آیند ساختار سلسله مراتب علمی را در دانشگاه‌ها به‌هم‌می‌ریزند: «در گروه‌های علمی بدون داشتن استادی با درجه استاد تمامی فعالیت می‌کنند و این به هم ریختگی سلسله مراتب افت آموزش علمی و رقابت‌های ناسالم را به وجود می‌آورد.»

 

هیات علمی دانشگاه‌ها نسبت به افت علمی شدید هشدار می‌دهند

کدام معیارهای علمی و اخلاقی؟
 
از جمله منتقدان تمرکزگرایی دولتی بر ساختار علمی دانگشاه‌ها پرویز پیران، از اساتید شناخته شده جامعه شناسی ایران و عضو سابق هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی است که خود قربانی "پاکسازی"‌های عقیدتی در دانشگاه‌های ایران شد.
 
پرویز پیران در مقاله‌ای در شماره سه‌شنبه (۱ اسفند/۱۹ فوریه) در روزنامه بهار درباره چگونگی جذب نیروهای جدید در هیات‌های علمی دانشگاه‌ها به معیارهایی اشاره کرده است که پیش از این به آن توجه می‌شد. از جمله "خصایصی چون پیشینه، حسن شهرت، اخلاق و سلامت روحی و روانی و مالی".
 
او هم‌چنین به ملاک‌هایی که "وجدان جمعی جامعه" به آن‌ها نظر داشت اشاره کرده است. خصوصیاتی چون حسن شهرت، دانش و تعهد علمی، استقلال رای و بی‌نظری، تعهد اخلاقی و دانش‌دوستی، عشق به همنوع و به سرزمین، فروتنی چه علمی و چه رفتاری و پرهیز از افراط و تفریط.
 
به گفته او پیش از این گروه‌های علمی دانشگاهی در دانشگاه‌ها افراد متقاضی را از نظر علمی گزینش و چند نفر را برای جذب معرفی می‌کردند. دکتر پیران این سوال را مطرح می‌کند که این هفت‌هزار نفر عضو هیات علمی که به طور متمرکز و توسط وزارت علوم انتخاب خواهند شد، با کدام معیارها برگزیده می‌شوند و توانمندی حرفه‌ای و تخصصی افراد چقدر می‌تواند در این گزینش نقش داشته باشد؟
 
پرویز پیران سوال مهم دیگری نیز می‌پرسد، این که «چه ضرورتی برای این تمرکز وجود دارد؟ نهایتا چنان‌چه آن‌هم صرفا، وظایف و نقش‌های دانشگاه ملاک باشد در شرایط کنونی جهان و نیاز‌های سرزمینی که خانه مشترک همه ما به شمار می‌رود، آیا چنین تمرکزی بر صواب است؟»
 
هفت سال سیاست فاجعه‌بار در دانشگاه‌ها


ماه گذشته سایت بازتاب گزارشی درباره نتیجه سیاست‌های هفت ساله دولت محمود احمدی‌نژاد در محافل دانشگاهی منتشر کرد. در این گزارش به اخراج یا بازنشستگی زودهنگام اساتید و به کار گیری نیروهای درجه سه در هیا‌ت‌های علمی اشاره شده بود.
 
وبسایت "بازتابِ" در گزارشی انتقادی از کیفیت آموزشی دانشگاه‌های ایران و کنکور دکترا، عملکرد دو دور دولت احمدی‌نژاد را فاجعه‌بار توصیف کرده بود و نوشته بود که یکی از اولین برنامه‌های دولت نهم دستکاری در ترکیب هیات‌های علمی دانشگاها با اخراج و بازنشستگی افراد توانمند و استخدام تعداد زیادی افراد تازه‌کار یا دانش‌آموختگان درجه دو و سه بود: «بسیاری افرادی که به دلیل سوابق علمی و توانمندی‌های خود امکان استخدام در دانشگاه‌های درجه اول ایران را نداشتند، یکباره با روی کار آمدن دولت نهم و با یک دستور به عنوان عضو هیات‌علمی پذیرفته شدند».

رأی دهید
greentree - تهران - ایران
این دولت را مجتبی خامنه‌ای و جنتی بوجود آوردند ،،این دولت تقلبی هر جا که دست گذاشته خرابی‌ به بار آورده ،اصلا گویا ماموریت داشت ایران را کلا خراب کنه ،،ریس سازمان موساد تاکید کرد که اگر اسرائیل ۱۰۰ میلیارد دلار هم خرج میکرد آنطور نمیتونست به ایران ضربه بزنه که این دولت زد
‌پنجشنبه 3 اسفند 1391 - 12:45
greentree - تهران - ایران
دولت تقلبی ،ریس جمهور و نماینده مجلس تقلبی با مدارک تقلبی و پولی‌ ،،کسی‌ که مدرک لیسانس یا فوق لیسانس پولی‌ بگیره نتیجه مدیریتش می‌شه همین ،،،این دولت تمامی‌ ایران را با چالش روبرو کرده و عامل تمامی‌ این خرابی‌‌ها هم رهبر و پسرش هست
‌پنجشنبه 3 اسفند 1391 - 12:48
Jiddu_Krishnamurti - هامبورگ - آلمان
اصلا شما تا الان یک خبر مثبت درباره ایران شنیدید؟واقعا باید این سوال را کرد شما در طول این 34 سال چه غلطی کردید؟فقط دزدی و چپاول و غارت؟
‌پنجشنبه 3 اسفند 1391 - 13:47
از هندوستان - بنگلور - هند
چند نکته در باب هیئت علمی مینویسم. اول اینکه کشور شده دیگه زیاد حساب کتاب توش نیست دوما در هیئت علمی شدن موردی که از همه مهمتره اینه که فرد یک پارتی قوی داشته باشه. دوستان زیادی دارم که با مدرک دکتری دارن بر میگردن ایران ولی به بزرگی خدا سوادشان از یک دانشجوی فارغ التحصیل کارشناسی با معدل 18.5 دانشگاه خوب ایران مثل تهران کمتره. من در هند هستم ولی به جرات میگم که 95 درصد کسانی که در هند تحصیل میکنند بی سواد هستند ببخشید ولی من میگم که فلج مغزی هستند. همینا بعدا میرن ایران و هیئت علمی میشن. طرف دانشجو دکتراست از زبان انگلیسی هیچی نمیدونه ولی اینقدر ادعا داره که فکر میکنه ته همه چیزه. در مورد کسانی که در هند درس میخونن و رفتن هیئت علمی شدن بگم که هیچی حالیشون نیست. اینجا پول بده نمره بخر مدرک بخر مقاله چاپ کن و بعد برو هیئت علمی. ک
‌پنجشنبه 3 اسفند 1391 - 14:42
Atabay2021 - خوی - ایران
چرا باید جوانان زیادی با مدرک دکترا و مسلط به علم روز بیکار بمانند اما اساتید دانشگاه با علم عهد بوق و با سنین بالا که حتی در راه رفتن نیاز به کمک دارند چهار دست و پا کرسی خود را بچسبند؟
‌پنجشنبه 3 اسفند 1391 - 15:57
Azadikhah - تكسل - هلند
کلا دولت خدمت گذر دست در هر جایی کرد غیر از خراب کاری و ساختار شکنی نتیجه‌ی نداد نمونهٔ‌ای دیگر مثل فوتبال
‌پنجشنبه 3 اسفند 1391 - 16:02
26736 - شیراز - ایران
خبر رو کامل نخوندم و دست و پا شکسته خوندم . اما خداییش با تیترش حال کردم. استخدام فله ای . ما استاد فیزیکمون سرباز معلم هستش . و فقط هم می اندازه . خود من 5 بار فیزیک رو افتادم که دوبارش دست این آقا بوده . کاری به افتادنم ندارم اما واقعا فله ای استخدام میسن این استادها .
‌پنجشنبه 3 اسفند 1391 - 16:14
kobalt - کرج - ایران
پذیرش دانشجو فله ای و سهمیه ای استاد فله ا ی هم میخواد مهم آماره
‌پنجشنبه 3 اسفند 1391 - 17:08
بی غم - تهران - ایران
ضمن احترام به اساتید باسابقه و باسواد کشور باید خدمتتون عرض کنم که با بازنشسته کردن اساتید باسابقه توسط دولت احمدی نژاد کاملا موافقم(استثنا از این کارش خوشم اومد). اکثر اینها یه مشت آدم فسیل پرمدعا هستن که فقط با مقالاتی که دانشجوها به اسم اونها چاپ کردن به درجه استادی رسیدن بعد فکر می کنن دانشگاه ارث پدرشون است. سالها واسه خودشون دکون باز کرده بودن و هیچ کس رو هم توی دانشگاه راه نمی دادن تا نکنه موی دماغشون بشه. اونهایی که دانشجوی تحصیلات تکمیلی توی ایران بودن می دونن من چی می گم. درسته که یه عده از این اساتید جدید با پارتی وارد می شن ولی خیلی از اونها هم واقعا با زحمت خودشون هیات علمی می شن. بگذارید حداقل چند نیروی با پتانسیل بالا وارد دانشگاه ها بشن شاید وضعیت علمی دانشگاه ها یه مقدار عوض بشه.
‌پنجشنبه 3 اسفند 1391 - 22:17
greentree - تهران - ایران
آقا از هند ،بنگلور : چرا دروغ میگی‌ و فکر میکنی‌ همه مثل خودت درس نخون و متقلب هستند؟..اولا که بیش از ۷۰% ایران‌ها خیلی‌ تلاش میکنند که در بنگلور لیسانس یا فوق لیسانس بگیرند ،و دوما که امکان خرید و فروش مدرک در بنگلور صفر هست مگه اینکه شما از دانشگاهی که جایی قبولش نداره بری مدرک لیسانس یا فوق بخری ،،من درباره دکترا نمیدونم ..
جمعه 4 اسفند 1391 - 03:34
greentree - تهران - ایران
فلانی‌ از بنگلور : من خودم مهندسی‌ الکترونیک گرفتم از بنگلور و ما ۶ ایرانی‌ بودیم در کلاس که ۴ تا از ما موفق شدیم تمام کنیم و هیچ کسی‌ هم نتونست مدرک بخره ،و همه هم سخت تلاش میکردیم ،،حالا یکی‌ مثل شما درس نخون هر جا میره فکر میکنه بقیه هم مثل خودش هستند ،،اصلا مدرک را کسی‌ نمیتونه بخره از دانشگاه بنگلور یا راجیو گاندی ..امتحان‌ها در بنگلور سخته باید روزی ۵ ساعت بخونی
جمعه 4 اسفند 1391 - 03:40
malekIT - شیراز - ایران
احسنت واقعا:من دانشجوی دکتری هم با شما موافقم:((بی غم-تهران-ایران))
جمعه 4 اسفند 1391 - 07:38
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.