تعطیلی بیش از ۱۰۰ چاپخانه در تهران در یک سال گذشته

به دلیل گرانی ملزومات صنعت چاپ، شمار زیادی از چاپخانه‌ها در ایران در آستانه‌ی ورشکستگی قرار دارند. مدیر یک بنگاه انتشاراتی به دویچه وله گفت، در شش ماه اخیر بیش از ۲۰۰ بنگاه انتشاراتی فعالیت خود را متوقف کرده‌اند.
 

طبق گزارش رسانه‌ها در یک سال اخیر بیش از ۱۰۰ چاپخانه تنها در شهر تهران تعطیل شده‌اند. ۲۰۰ چاپخانه‌ دیگر هم اعلام کرده‌اند که در حال تعطیلی هستند. این در حالی است که سایر چاپخانه‌ها نیز حداکثر با ظرفیت ۵۰ درصدی خود کار می‌کنند و بسیاری از آنها نیروی کار خود را اخراج کرده یا از شیفت‌های کاری آن‌ها کاسته‌اند.


 

با افزایش بی‌سابقه قیمت ارز در ماه‌های اخیر فعالیت بخش‌هایی از صنایع ایران رو به تعطیلی‌ست. صنعت چاپ ایران نیز به خاطر این‌که اکثر لوازم آن از خارج وارد می‌شود ضربه خورده است.
 
علی اصغر شادمانی مدیر "چاپخانه شادیران"، در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا افزایش قیمت ملزومات چاپ را متاثر از افزایش قیمت سرسام‌آور ارز می‌داند و می‌گوید در ماه‌های اخیر قیمت مرکب حدود ۳ برابر، الکل حدود ۴ برابر، داروی آب ۲ برابر، لاستیک سیلندر ۲ برابر، لوازم الکترونیکی ماشین چاپ ۴ برابر و همچنین هزینه‌ی دستمزد تعمیرکاران برق و مکانیک حدود ۳ برابر شده‌ است.
 
براساس آمارهای سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران، سالانه ۵ /۱ تا دو میلیون تن کاغذ در کشور مصرف می‌شود. حدود ۷۵ کارخانه با ظرفیت تولید ۷۵۰ هزار تن کاغذ در کشور ایجاد شده که فقط ۵۰۰ هزار تن آن فعال است و سالانه یک میلیون تن کاغذ نیز وارد کشور می‌شود. این در حالی است که عدم اختصاص ارز مرجع برای واردات کاغذ و نیز افزایش ناگهانی قیمت ارز در چند ماهه اخیر و کاهش واردات کاغذ موجب شده بازار داخلی تولید کاغذ به شدت به هم بریزد.
 
در عرض ماه‌های اخیر قیمت به اصطلاح هر بند کاغذ از حدود ۲۰ هزار تومان به ۸۵ هزار تومان رسیده است. به این ترتیب هزینه نهایی چاپ یک کتاب ۲۰۰ صفحه‌ای در بازار ایران به حدود ۲۰ هزار تومان رسیده است.
 


سانسور و گرانی، دو تهدید عمده
 
افزایش قیمت لوازم مرتبط با حوزه نشر در کنار ممیزی‌های وزارت ارشاد و عدم صدور مجوز برای انتشار بسیاری از کتاب‌ها باعث شده است زنجیره حلقه نشر در ایران بیش از گذشته در فشار باشد.
 
یک منبع آگاه حوزه نشر در ایران به دویچه وله می‌گوید: «در عرض ۵، ۶ ماه گذشته فعالیت بیش از ۲۰۰ انتشارات به‌طور کامل متوقف شده است.» این منبع آگاه می‌افزاید: «وقتی تیراژ کتاب در ایران به ۳۰۰ نسخه می‌رسد یعنی باید فاتحه نشر را خواند.»
 
از جمله آخرین فشارهای دولتی بر انتشارات خصوصی ایران، لغو پروانه نشر چشمه یکی از معتبرترین بنگاه‌های انتشاراتی ایران در تیرماه ۱۳۹۱ است.  بهمن دری معاون امورفرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اول تیرماه ۱۳۹۱، تخلف "نشر چشمه" را "ارائه اثری موهن درباره امام حسین"، "ارائه کتابی که مروج هم‌جنس‌گرایی بوده" و "ارائه اثر دیگری که سرشار از مراودات جنسی و ارتباط جنسی میان دختران و پسران بوده" عنوان کرد.
 
نظرات علی خامنه‌ای درباره نشر کتاب
 
علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، ۲۹ تیرماه ۱۳۹۰ در دیدار با مسئولان کتابخانه‌ها و جمعی از کتابداران ایرانی گفته بود: «نمی‌توان بازار کتاب را آزاد گذاشت تا کتاب‌های مضر وارد جامعه شوند.»
 
رهبر جمهوری اسلامی بدون آن که تعریفی از "کتاب‌های مضر" بدهد، افزوده بود: «هر کتابی مفید نیست. بعضی کتاب‌ها مضر است. مجموعه‌ای که متصدی امر کتاب است نمی‌تواند با این فکر که ما آزاد می‌گذاریم خودشان انتخاب کنند، هر کتاب مضری را وارد بازار کتاب‌خوانی بکند. این یک خوراک معنوی است که اگر فاسد بود، اگر مسموم بود، ما به عنوان ناشر، کتابخانه‌دار و حتی متصدی پخش، حق نداریم این کتاب را در اختیار عموم افراد قرار بدهیم.»
 
از فروردین سال ۱۳۹۰ وزارت ارشاد با راه‌اندازی طرحی با عنوان "نظام امتیازدهی ناشران" دامنه سانسور کتاب در ایران را گسترده‌تر کرد. بر اساس این طرح، با هر "اصلاحیه"‌ای که از سوی اداره ممیزی وزارت ارشاد روی کتاب‌های ارسالی یک ناشر اعمال شود، یک امتیاز منفی در کارنامه ناشر ثبت می‌شود. تکرار این امتیازهای منفی می‌تواند لغو امتیاز ناشر را در پی داشته باشد.

رأی دهید
بت شکن - مونترال - کانادا
خوب کیهان و اطلأعات چاپ کنند تا همه لوازم مورد نیازشان رایگان و از جیب ملت باشد!!مردم کتاب میخواهند برای چی‌!!؟؟
شنبه 2 دي 1391 - 18:16
greentree - تهران - ایران
جالبه که از چند سال پیش دارند به شدت روی اسلامی کردن افریقا کار میکنند و میلیون‌ها دلار از پول نفت ایران را خرج آفریقا کردند ،،این رژیم واقعا مثل کابوس میمونه برای مردم ایران .کابوسی وحشتناک
شنبه 2 دي 1391 - 19:12
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
برای چرندیات دینی در کتاب دینی این انیمالها هم چاپ خانه هست هم کاغذ غصه نخورید!!!!
یکشنبه 3 دي 1391 - 15:12
kobalt - کرج - ایران
برای نجات چاپخونه وجلوگیری از تبدیلش به چایخانه پیشنهاد میشه کلیه رسالات وتفاسیر موجود مجددا با نام دیگر حجج اسلام چاپ بشه چون در محتوای کتب فرق چندانی نیست واصولا کسی هم اونارو نمیخونه براحتی میشه تا چاپ ششصد وجلد شصتهزار هم رفت هم چاپخونه میچرخه هم حجج صاحب رساله و آیت الله میشن.یه تعداد هم به کشورهای دوست وبرادر مثل کره شالی و ونزوئلا صادر وتعدادی رو هم جهت تبدیل به شونه تخم مرغ خمیر میکنیم.
یکشنبه 3 دي 1391 - 22:53
compatriot - تورنتو - کانادا
یه احمق چلاق که از نظر فکری مریضه برای ۷۰ میلیون آدم تصمیم میگیره!؟ بقیه برگ چقندرند فقط اون باید بگه چی‌ مفیده و چی‌ مضر !؟ پس بفرمایید بگید مردم برای چی‌ انقلاب کردند؟ برای طفیلی ایی مثل شما؟
دوشنبه 4 دي 1391 - 03:24
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.