بررسی روزنامههای صبح پنج شنبه ۲۷ مهر
روزنامههای امروز صبح تهران در صفحههای اول خود، اظهارات آیت الله علی خامنهای، رهبر ایران را منتشر کردهاند که میگوید دولت در ماههای آخرش پروژههای نیمه تمام را تکمیل کند. البته بسیاری از روزنامهها هم به اختلاف نظر مجلس ایران در مورد طرح سوال از محمود احمدینژاد، رئیس جمهوری پرداختهاند و البته برخی هم این گفته را از مرضیه وحید دستجردی، وزیر بهداشت ایران نقل کردهاند که سیاست افزایش جمعیت به زور تحمیل نخواهد شد.
تناقض تحریم و اقتدار
صفحه نخست روزنامه مغرب 27 مهر
سعدالله زارعی، در سرمقاله روزنامه کیهان نوشته است که تحریم و تداوم تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران، مهمترین راهکار، شیوه و منطق غرب در مواجهه با مخالفان خود به حساب میآید و از این رو میتوان گفت، اقدامات سلبی گرایانه غرب از ناتوانی در مواجهه با یک موضوع، پدیده و روند فعال حکایت میکند و دقیقا به دلیل عدم تناسب میان واکنش و کنش به نتیجه نمیرسد.
به باور آقای زارعی، نفوذ معنوی ایران با این ذهنیت و قضاوت منطقهای توام است که در مواجهه غرب و ایران، اولا حق با ایران بوده و ثانیا به نفع مسلمین و اسلام است که در کنار ایران قرار داشته باشند.
سرمقاله نویس کیهان نتیجه گرفته که غرب به میزانی که به تحریم بیشتر متوسل میشود، ذهنیت حقانیت ایران و لزوم دفاع از آن در منطقه بیشتر تقویت میشود و به همین میزان کارآیی تحریمها کمتر میشود.
در پایان سرمقاله روزنامه کیهان آمده است که تنها چیزی که گاهی غرب را به اثرگذاری اقدامات مادی خود امیدوار میکند، اظهارنظرهای ناپختهای است که گاهی از سوی بعضیها در محیط داخلی جمهوری اسلامی ابراز میشود. البته بد نیست که غرب در این اشتباه بماند، چرا که به اعتقاد روزنامه کیهان چنین اشتباهی به نفع جمهوری اسلامی تمام میشود.
روسیاهی برای همزبانان
سیاوش کاویانی در سرمقاله روزنامه سیاست روز نوشته است، وقتی در داخل کشور به صراحت گفته میشود که تحریمها تاثیر خود را گذاشته است و آشفتگی در بازار ارز به خاطر تحریمها است، باید هم در انتظار وضع تحریمهای بیشتر از سوی دشمنان باشیم.
بعد در سرمقاله این روزنامه به تشدید تحریمهای اتحادیه اروپا در دو روز گذشته اشاره شده است و آمده که گرچه غرب به دنبال به زانو درآوردن نظام و ملت ایران در برابر خواستههای به ناحق خود است، اما عواملی در داخل باعث میشود تا تهاجم آنان علیه ایران بیشتر هم شود.
به نوشته آقای کاویانی اما در این میان بسیاری از کارشناسان اقتصادی اعتقاد دارند که تاثیر تحریمها علیه ایران درصد ناچیزی را به خود اختصاص داده است و بیشتر مشکلات اقتصادی کشور به خاطر مدیریت و برنامههای اقتصادی دولت است؛ نه تحریمها.
در پایان این سرمقاله نوشته شده است که مردم ایران به هر حال این مرحله را سپری خواهند کرد و روسیاهی برای کسانی خواهد ماند که با تحریمهای دشمن همزبانی میکنند.
'هیچ کاری باید کرد؟'
مسعود رفیعی طالقانی، با اقتباس این عنوان از نمایشنامه «در انتظار گودو» اثر ساموئل بکت که میپرسید کاری باید کرد، چه کار باید کرد؟ هیچ کاری باید کرد، در یادداشت اول روزنامه مغرب نوشته است، حالا وضع سیاسی ایران هم از این قاعده مستثنی نیست.
به نوشته آقای طالقانی، سیاست در ایران حالا با وضعیتی روبرو شده که نمیتوان در باره آن چیزی نوشت، نه از حیث آزادی بیان و این حرفها که خود حدیث مفصل است، بلکه بیشتر به این خاطر که ما با وضعیت معینی روبرو نیستیم که دست به تحلیل آن بزنیم.
در ادامه سرمقاله مغرب آمده است که حال سیاستورزی در ایران از این رو خراب است که هیچ کدام از طیفهایی که به دنبال سیاستورزی هستند نمیدانند دارند چه کار میکنند.
چه تعداد گرسنه در کشور داریم؟
صفحه نخست روزنامه جهان صنعت 27 مهر
ولی درویشی در سرمقاله روزنامه مردمسالاری با انتخاب این تیتر نوشته است که طبق آمار پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، پنج درصد از جمعیت ایران از گرسنگی رنج میبرند. با این حساب میتوان گفت که بیش از ۳ میلیون و ۷۵۰ هزار نفر در ایران از گرسنگی رنج میبرند.
به نوشته آقای درویشی البته با توجه به کاهش قدرت خرید مردم و افزایش روزافزون قیمت محصولات غذایی در ماههای اخیر میتوان ادعا کرد که آمار واقعی، فراتر از ارقام مذکور بوده و با استمرار این روند، فراتر از آن نیز خواهد رفت.
در ادامه سرمقاله این روزنامه آمده است که اگر بپذیریم داشتن تغذیه سالم، کافی و مناسب، حق تک تک افراد جامعه است، باید وجود چندین میلیون گرسنه در کشوری که از نظر منابع و سرمایهها، بسیار غنی است را نشانه یک سوء مدیریت بزرگ در جامعه بدانیم.
آقای درویشی همچنین نوشته است که دولت بهرغم پول پراکنیهای بینظیر و در عین حال بی برنامه ی خود، نتوانست تولیدات مواد و محصولات غذایی را افزایش دهد و حتی با سوء مدیریتهایش برخی موفقیتهای کسب شده دولتهای پیشین را بر باد داد.
تعهدنامه ارزی بدتر از معاهده ترکمنچای
روزنامه جهان صنعت این عنوان را برای تیتر یک صفحه اول انتخاب کرده با این عنوان که «بانکها به مشکلات تولید دامن میزنند.» در این گزارش آمده که مشکلات اقتصادی تولیدکنندگان و بازرگانان ناشی از نوسانات نرخ ارز وارد فاز جدیدی شده است.
محمد حسین برخوردار، رئیس مجمع عالی واردات، تعهدنامه ارزی بانکها از تجار و بازرگانان را به عهدنامه ترکمنچای و بانکها را به تحریم کنندگان اقتصاد ایران تشبیه کرده است. چرا که به این ترتیب تجار و بازرگانان مجبور به پرداخت مابهالتفاوت ارز مرجع و مبادلهای میشوند.
مهدی تقوی، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی نیز بروز این مشکلات را به کلاف سردرگمی توصیف کرده که تمام بخشهای اقتصادی ایران درگیر آن شدهاند.
به گفته آقای تقوی در زمانی که واردکنندگان مجبور شوند نرخ ارز بالاتری برای کالاهای خود بپردازند به مراتب قیمت کالاهای آنها هم افزایش مییابد و در آخر ضرر نهایی را مصرفکننده متحمل میشود.
پیامدهای مشکلات اقتصادی
صفحه نخست روزنامه اعتماد 27 مهر
فاطمه دانشور، رئیس کمیسیون مسئولیت اجتماعی اتاق ایران در ستون یادداشت اول روزنامه اعتماد نوشته است که نااطمینانی از سرمایهگذاری، کاهش نرخ رشد اقتصادی، افزایش بیکاری، افزایش شکاف طبقاتی و رانت جویی مالی از جمله پیامدهای وجود تورم بالا در اقتصاد یک کشور است که ناگزیر بر بسیاری از هنجارهای اجتماعی و الگوهای رفتاری نیز آثار مخربی برجای میگذارد.
خانم دانشور همچنین نوشته است که جهشهای قیمتی یک باره و مستمر در حقیقت، آرامش روانی جامعه را دستخوش التهاب و امکان تصمیمگیری را از افراد جامعه برای سادهترین و معمولترین اقداماتشان سلب میکند.
در ادامه یادداشت نخست روزنامه اعتماد آمده است که نگرانی از افزایش مستمر قیمتها و از دسترس خارج شدن بسیاری از کالاها این روزها به پای ثابت محاورات عمومی تبدیل شده است.
در آخر هم نویسنده نتیجه گرفته که در چنین شرایطی علاوه بر ضرورت چارهجویی برای برطرف کردن عامل اصلی تنشهای روحی جامعه که همانا نوسانات اقتصادی است، دستاندرکاران باید تدبیری نیز برای التیامبخشی به تالمات روحی افراد جامعه بیندیشند.