سرنوشت ریال ایران از سال ۵۷ تا این روزها؛ سقوط ۳۲ هزار درصدی

آرش حسن نیا

کاهش ارزش ریال در بازار آزاد ارز،‌ الزاما به معنای سقوط اقتصاد ایران نیست، ‌اما آنچه در هفته‌ها و ماه‌های اخیر بر سر ریال ایران آمده، ‌چیزی فراتر از کاهش نسبی برابری ریال در برابر دیگر ارزها در بازار آزاد ارز است.
 


«سقوط ریال» در برابر ارزهای خارجی در چهارراه استانبول و خیابان فردوسی، ‌اگرچه نه تمام ماجرای «پول ملی»، ‌اما تردیدی نیست که این هفته‌ها و ماهها، فصل مهمی از سرنوشت «ریال» است.

 
نظام چند نرخی ارز در ایران این اجازه را به دولت‌ها می دهد تا ادعا کنند، کاهش ارزش ریال در بازار آزاد ارز،‌ الزاما به معنای سقوط یا بی‌اعتبار شدن اقتصاد ایران، نیست و نرخ هر روزه اعلام‌شده در صرافی‌های تهران،‌ همان نرخ مبادله ارز ایران نیست.
 
‌دولتمردان ایرانی می‌توانند مدعی شوند که کاهش ارزش ریال در بازار خودخواسته، ‌کنترل‌شده و برنامه‌ریزی شده است.
 
آنها می‌توانند تصریح‌کنند که دیگر برای کنترل نرخ دلار یا دیگر ارزها در بازار آزاد ارز که محل تامین ارز برای واردات کالاهای خاص، سفر،‌ هزینه‌های دانشجویان خارج از ایران و تقاضاهایی از این دست است، اولویتی قائل نیستند.
 
این توجیهات و دلایل برای دولتی مانند دولت محمود احمدی‌نژاد که بی‌سابقه‌ترین تحریم‌های اقتصادی را تجربه می کند و عملا راه فروش نفت و وصول درآمدهای ناشی از فروش طلای سیاه برایش ناهموار شده،‌ بیش از موارد یادشده خواهدبود.
 
اما حفظ ارزش پول ملی‌ از وظایف نهادینه و پذیرفته‌شده بانک‌های مرکزی و حکومت‌هاست و کمتر دلیل،‌ توجیه و بهانه‌ای می‌تواند،‌ بانک مرکزی، دولت یا حاکمیت را از این وظیفه بازدارد.
 از این رو حفظ ارزش ریال،‌ در دوره‌های مختلف تاریخی وظیفه بانک مرکزی و دولت‌ها بوده و هست.
 
سقوطی ممتد
 
تغییر برابری ارزش ریال در برابر دلار در دولت‌های مختلف، اگرچه به تنهایی بیانگر تمام واقعیت‌های اقتصادی نیست،‌ اما می‌تواند شاخصی برای محک زدن دولت‌ها دست کم در ایفای وظیفه حفظ ارزش پول ملی باشد.
 
اما ریال ایران از سال ۵۷ تا این روزها چه روندی را طی کرده‌است؟
 
مراجعه به آمارهای سری زمانی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تا سال ۸۸ قابل استحصال است. بانک مرکزی جمهوری اسلامی پس از سال ۸۸،‌ از ارائه و انتشار آمار مربوط به میانگین قیمت دلار در بازار آزاد ارز،‌ خودداری کرده است.
 
براساس همین آمار موجود از میانگین سالانه قیمت دلار از سال ۵۷ تا سال ۸۸، هر دلار آمریکا به روایت بانک‌ مرکزی از ۱۰ تومان در سال ۵۷ به ۹۹۲ تومان در سال ۸۸ افزایش یافته است که به معنای رشد ۹۸۲ درصدی قیمت دلار در این دوره ۳۱ ساله است.
 
این رشد ارزش دلار از سوی دیگر به معنای کاهش نزدیک به صد (۹۸.۲) مرتبه‌ای ارزش ریال در این دوره ۳۱ ساله است. اما اگر میانگین قیمت بازار این روزها و هفته‌های دلار در بازار آزاد ارز را ۳ هزار و ۲۰۰ تومان در نظر بگیریم،‌ رشد ارزش دلار  در ایران از سال ۵۷ تا مهرماه سال ۹۱،‌ چیزی در حدود ۳۱ هزار و ۹۰۰ درصد بوده است که از دیگر سو به معنای کاهش ارزش ریال به میزان ۳۲۰ مرتبه در این دوره ۳۴ ساله است.
 

 


اما سهم هر دولت از این افت ارزش ریال چه میزان بوده است؟
 
«ریال» جنگ‌زده
 
زمانی که میرحسین موسوی در سال ۱۳۶۰ به عنوان نخست‌وزیر، اختیار دولت را در دست گرفت،‌ براساس آمارهای بانک مرکزی،‌ میانگین قیمت هر دلار آمریکا، ۲۷ تومان بود، ‌این رقم در سال ۱۳۶۸ که سال پایانی جنگ هشت ساله ایران و عراق و دولت میرحسین موسوی بود به ۱۲۱ تومان رسید، ‌رشدی معادل ۳۴۸ درصد.
 
این افزایش قیمت دلار، در دوره هشت ساله دولت میرحسین موسوی،‌ برای ریال به معنای افتی در حدود چهار و نیم (۴.۴۸) مرتبه بوده است.
 
«تصعید» ریال در دوران «تعدیل»
 
اکبرهاشمی رفسنجانی دولت خود را که به دولت سازندگی معروف شد، در حالی تشکیل داد که دلار آمریکا ۱۲۱ تومان بود.
 
دوران هاشمی رفسنجانی با آزادسازی نرخ ارز، ‌تعدیل‌ قیمت‌ها و افزایش بدهی‌های ایران همراه بود. هاشمی رفسنجانی دوران پرنوسان قیمت ارز و رفت و آمد از سیاست‌های تعدیل را با دلار ۴۷۸ تومانی به پایان رساند که به معنای رشد قیمتی ۲۹۵ درصدی برای دلار بود.
 
افت ارزش ریال در دوره هشت سال دولت سازندگی، رقمی نزدیک به چهار (۳.۹) مرتبه بود.
 
کمی آسودگی زیر چتر اصلاحات
 
دولت محمد خاتمی که با انتخاباتی پرشور در دوم خرداد ۷۶ کلید خورد و اصلاحات سیاسی،‌ نشانه بارز آن دوران بود با میانگین قیمت ۴۷۸ تومان برای هر دلار آغاز شد.
 
منتقدان محافظه‌کار دولت محمد خاتمی،‌ او و دولتمردانش را به بی‌توجهی به مسائل اقتصادی متهم می‌کردند،‌ اما دولت آقای خاتمی برنامه اصلاحات ساختار اقتصادی را در دستور کار داشت و در برنامه‌ سوم توسعه، ‌یکسان‌سازی نرخ ارز و تعیین نرخ ارز در نظام « شناور مدیریت شده» را مورد توجه قرارداد.
 
اتخاذ این سیاست‌های ارزی دولت محمد خاتمی در سال پایانی این دولت در سال۸۸، روی تابلوی صرافی‌های تهران، رقم ۹۰۴ تومان را در برابر دلار آمریکا، درج کرد.
 
رشد قیمت دلار در بازار آزاد ارز ایران در این دوره هشت ساله، ۸۹ درصد بود. یعنی ارزش ریال در دولتی که منتقدانش او را به بی توجهی در حوزه اقتصاد متهم می‌کردند، کمتر از ۲ (۱.۸۹) مرتبه کاهش یافت که در مقایسه با  عملکرد دولت‌های پیش از «دولت اصلاحات» نشان از توفیق این دولت در حفظ ارزش ریال داشت.
 
«ریال» در  مرز خفقان
 
محمود احمدی‌نژاد،‌ با شعار «آوردن پول نفت بر سر سفره‌های مردم» به پاستور رفت و دولت او با محور عدالت‌طلبی بر سر کار آمد.
 
او دولت را در حالی در دست گرفت که منتقد سیاست‌های اقتصادی گذشتگان خود بود و یکسره به آنها می‌تاخت.
 
میانگین قیمت دلار در بازار آزاد به روایت بانک مرکزی،‌ در سال ۸۴ حدود ۹۰۴ تومان بود. محمود احمدی‌نژاد که حتی مدافع ارزان‌تر شدن دلار آمریکا بود و دلاری با قیمت‌هایی پایین‌تر را وعده می‌داد، در زمستان سال ۹۰ با شوک قیمتی در بازار آزاد ارز مواجه شد.
 
دلار آمریکا که توانسته بود مرز روانی ۱۱۰۰ تومان را بگذراند، ‌در دی ماه سال ۹۰ با اعلام تشدید تحریم‌های آمریکا و اتحادیه اروپا که برای نخستین بار،‌ بانک مرکزی و فروش نفت ایران را نشانه رفته بود، ‌رکوردی تازه بر جای گذاشت و ۱۷۰۰ تومان را از سر گذراند،‌ اما این پایان کار دلار آمریکا در دولتی نبود که رییس‌اش « تحریم‌ها را ورق پاره می‌نامید» و ارزش دلار را کمتر از ۹۰۰ تومان می‌دانست.
 
دلار از ابتدای سال ۹۱، آرام آرام به تمامی رکوردهای دست‌نیافتنی، ‌دست یافت تا آنجا که حتی رسیدن دلار به مرز چهار هزار تومان یا حتی بیشتر تا پایان آخرین سال فعالیت دولت دهم، ‌چندان هم دور از ذهن نیست.
 
در مهرماه سال ۹۱،‌با تمام تمهیداتی که دولت اندیشیده، ‌قیمت دلار در بازار آزاد ارز از سه هزار و ۲۰۰ تومان کمتر نشد. اگر همان ۳۲۰۰ تومان را میانگین قیمت دلار در این روزها و هفته‌ها بدانیم،‌ قیمت دلار پیش از پایان یافتن هشت سال زمامداری محمود احمدی نژاد،‌ ۲۵۴ درصد افزایش داشته که به معنای افت ارزش ریال به میزان سه و نیم (۳.۵) مرتبه تا اینجای کار است.
 
دولت محمود احمدی‌نژاد،‌ می‌تواند مدعی باشد که نیازی برای کنترل قیمت دلار در بازار آزاد ارز نمی‌بیند و تصمیم دارد تا نیازهای اساسی ارزی کشور را در بازاری دیگر و سازوکاری متفاوت همچون تخصیص ارز با نرخ مرجع (دلار ۱۲۲۶ تومانی) یا اتاق مبادلات ارزی تامین کند.
 
دولت می‌تواند مدعی شود که رهاسازی قیمت دلار در بازار آزاد ارز،‌ سیاست و تصمیمی خودخواسته است و از افق موردنظر خود در بازار با افکارعمومی سخن بگوید تا کارشناسان و صاحب‌نظران بتوانند این سیاست‌ها را نقد کرده و فعالان اقتصادی نسبت به آینده اقتصادی،‌ چشم اندازی واضح داشته باشند.
 
اما دولت و تصمیم‌گیران اقتصادی، تاکنون چنین ادعایی نداشته‌اند. اتفاقا از اخبار دستگیری‌ها در بازار آزاد ارز، اتهام‌زنی‌ها و فرافکنی‌های مسوولان و نسبت دادن نابسامانی‌های بازار ارز به «گروه‌های مافیایی» یا «اخلالگران» و تغییر مکرر سیاست‌های ارزی،‌ چنین بر می‌آید که دولت دست‌کم در ظاهر می‌خواهد اما نمی‌تواند بازار آزاد ارز را کنترل کند.
 
هرچند هستند کارشناسان و نمایندگانی همچون احمد توکلی،‌ نماینده تهران، که بر این باورند دولت برای تامین نیازهای ریالی خود، افزایش قیمت دلار در بازار آزاد ارز را در دستور کار قرارداده تا درآمدی بیشتر از این رهگذر به دست‌آورد.
 
از این رو سقوط آزاد ارزش ریال در بازار آزاد ارز، اتفاقی نیست که دولت بتواند آن را نادیده گرفته یا آسان از سر آن بگذرد و این افت دامنه‌دار کم‌سابقه برای فعالان اقتصادی ایران می‌تواند نگرانی‌هایی جدی از آینده اقتصاد به دنبال داشته‌باشد.
 
گو اینکه وقتی بزرگترین دارنده و عرضه‌کننده ارز در ایران، ‌بانک مرکزی است، ‌اتهام اصلی افت ارزش ریال نیز متوجه مسوول حفظ ارزش پول ملی یعنی بانک مرکزی خواهدبود. مسوولی که در تنگنای تحریم‌های بی‌سابقه آمریکا، ‌اتحادیه اروپا و جامعه جهانی، کار دشواری برای وصول درآمدهای نفتی دارد.

رأی دهید
نقی‌ الله - سیدنی - استرالیا
اینا همش دروغه. همین چند روز پیش نماینده امام زمان میگفت ما پیشرفت چشمگیر اقتصادی داشتیم. از سال دیگه هم در کتاب تاریخ می‌نویسند در دوران طاغوت دلار ۵۰۰۰ تومن بود و ما قیمت رو پایین آوردیم!
‌چهارشنبه 26 مهر 1391 - 10:21
*پسر شجاع* - تهران - ایران
البته در اینکه حالا اقتصاد ایران وضعیت بدی داره شکی نیست ..ولی در مقایسه ریال باید درآمدها رو هم در نظر گرفت ...من شنیدم قبل از انقلاب دستمزد یه کارگر در روز 5 تومن بوده ولی حالا اگه یه کارگر بخوای بیاری خونه تا کارهای خونه انجام بده باید 20 - 30 هزار تومن برای کار 4-5 ساعته بدی ..
‌چهارشنبه 26 مهر 1391 - 10:25
*پسر شجاع* - تهران - ایران
به نظر من بحث ارزش ریال یک بحث گمراه کننده هست و خیلی زود زیر سوال میره مثل همون موردی که من گفتم و درآمدها رو مقایسه کردم . اتفاقا طرفدار زیادی در بین افراد کم سواد و ناآگاه داره و زود قانع میشن ..باید مقایسه قدرت خرید مردم در قبل از انقلاب و حالا بشه ..مثلا خیلیها در قبل از انقلاب با 5-6 سال کار کردن صاحب خونه شدن ..ولی حالا پول رهن خونه رو هم به زور میتونن جور کنن..
‌چهارشنبه 26 مهر 1391 - 10:36
tahairani - استکهلم - سوئد
کثافطا ببین مملکتو به چه روزی انداختن ، یمشتی بیسواد حرمی و یه عده صراف بی‌شرف که اومدن اینجوری سو‌ٔاستفاده می‌کنن ، نوبت مام میرسه دولت کثیف و بازاریهای ملعون
‌چهارشنبه 26 مهر 1391 - 11:32
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
*پسر شجاع* - تهران - ایران. گرامی‌ این رقم روزی ۵ تومان صد در صد دروغ است!! نه شما !!!کسانیکه به شما گفته‌اند !!کارگران منهای حقوق خوب در سود کارخانجات هم سهیم و وضع خیلی‌ از کارگران از کارمندان بهتر بود تحقیق کنید!!قیمت یک کیلو میوه حد اکثر ۴ تومان بود یعنی‌ کارگر یک روز کار میکرد تا یک کیلو میوه بخرد؟؟؟؟ خلاف به عرض شما گرامی‌ رسانده‌اند تحقیق کنید!!!
‌چهارشنبه 26 مهر 1391 - 12:08
parviz1 - کترینگ - انگلستان
*پسر شجاع* - تهران - ایران سلام.من کارمند دولت سال ۱۳۵۴ با مدرک دیپلم آن زمان بودم و ۶ماه اول استخدام من بصورت آزمایش ۴۷۰۰ تومان در تهران استخدام شدم.و حکم بعدی من ۵۲۰۰ تومان بدون اضافه کاری و حق ایاب‌و ذهاب و تأهل و فرزند و.. منظورم پایه حقوق میباشد در سال ۱۳۵۵ بود.یکی روز هم بد از سربازی بیکار نبودم و بدون پارتی بازی هم رفتم سر کار.یکی کارگر ساده هم کمتر از ۷۰ یا ۸۰ تومان در روز نبود. بناها روزی ۲۵۰ تومن درامد داشتن که ما میگفتیم اگر درس نمیخوندیم الان وضع مالیمون بهتر بود.دلار هم ۶۸ریال و بوند هم ۱۲۶ ریال بود.همان زمان ۳.۶ درهم آمارت = با ۱$دلار بود الان هم همان است.مشکل اینجاست که خمینی گفت اقتصاد مال خر است و یکی مشت خر اقتصاد کشور را بدست گرفتن.
‌چهارشنبه 26 مهر 1391 - 12:47
بیداد - اصفهان - ایران
جالبه هر کی اومده قیمتو 4 برابر کرده و رفته
‌چهارشنبه 26 مهر 1391 - 14:13
zpirooz - آخن - آلمان
پسر شجاع دوست عزیز اون سالها بطور مثال درآمد یک فرهنگی دیپلمه تازه کار (برادر من نمونه اش است) 3000ماهیانه تومان بود و می توانست با 12000 تومان یک پیکان از کمپانی تحویل بگیره. هنوز اونقدر از اون دوران دور نشدیم که اینجوری تحریفش کردید
‌چهارشنبه 26 مهر 1391 - 14:43
من حرف حساب می زنم - تهران - ایران
بالاخره ایران باید تو دنیا یه رکوردی بزنه !!!!! حالا این هم رکورد جهانی تنزل پول ملی !!!!!
‌چهارشنبه 26 مهر 1391 - 15:00
mehrabooon - تهران - ایران
*پسر شجاع* - تهران - ایران بی‌سواد،واقعا واسه تو متاسفم!آن زمانی‌ که دستمزد یک کارگر ۵ تومن بود،نه دنیا به این پیشرفت رسیده بود نه پدر شما تهران اومده بود!آنزمان عباسی و پشیز هم ارزش داشتند چه ربطی‌ به این وضعیت اسفناکی که رهبر الدنگ شما پیش آورده؟خجالت بکش مزدور ساندیسی..
‌چهارشنبه 26 مهر 1391 - 15:40
mehrabooon - تهران - ایران
*پسر شجاع* - تهران - ایران عزیز ،ببخشید من اشتباه کردم و به شما عزیز کامنت نوشتم.فقط بگم معذرت می‌خوام و منو ببخشید...امیدوارم...شادو خرم باشید...
‌چهارشنبه 26 مهر 1391 - 15:49
*پسر شجاع* - تهران - ایران
به نظر من بحث ارزش ریال یک بحث گمراه کننده هست و خیلی زود زیر سوال میره مثل همون موردی که من گفتم و درآمدها رو مقایسه کردم . اتفاقا طرفدار زیادی در بین افراد کم سواد و ناآگاه داره و زود قانع میشن ..باید مقایسه قدرت خرید مردم در قبل از انقلاب و حالا بشه ..مثلا خیلیها در قبل از انقلاب با 5-6 سال کار کردن صاحب خونه شدن ..ولی حالا پول رهن خونه رو هم به زور میتونن جور کنن..
‌چهارشنبه 26 مهر 1391 - 17:56
*پسر شجاع* - تهران - ایران
به نظر من بحث ارزش ریال یک بحث گمراه کننده هست و خیلی زود زیر سوال میره مثل همون موردی که من گفتم و درآمدها رو مقایسه کردم . اتفاقا طرفدار زیادی در بین افراد کم سواد و ناآگاه داره و زود قانع میشن ..باید مقایسه قدرت خرید مردم در قبل از انقلاب و حالا بشه ..مثلا خیلیها در قبل از انقلاب با 5-6 سال کار کردن صاحب خونه شدن ..ولی حالا پول رهن خونه رو هم به زور میتونن جور کنن..
‌چهارشنبه 26 مهر 1391 - 18:01
*پسر شجاع* - تهران - ایران
ARTEMIS-SW - .پاریس - فرانسه. خیلی ممنون از توضیحاتی که دادید ..شاید در زمانهای خیلی قبل تر مثل دهه 40 بوده ..که البته در آن زمان هم 5 تومان خیلی پول زیادی بوده. و شاید کسی که این رو گفته طبق معمول خواسته ماستمالی کنه و قضیه رو لوث کنه ..ولی تقریبا همه قبول دارن که قبل از انقلاب براحتی میشد صاحب خونه شد ..
‌چهارشنبه 26 مهر 1391 - 18:10
*پسر شجاع* - تهران - ایران
کامنت قبلی با عرض معذرت به اشتباه دوباره ارسال شد ..
‌چهارشنبه 26 مهر 1391 - 18:19
*پسر شجاع* - تهران - ایران
parviz1 - کترینگ - انگلستان..zpirooz - آخن - آلمان..خیلی ممنون از توضیحاتی که دادید ..مسلما با توضیحی که شما دادید معلوم هست که دستمزد روزی 5 تومن برای دهه 50 درست نیست و برای قبل از آن هست ..ولی در هر حال منظور من این بود چون به همراه کاهش ارزش ریال دستمزدها هم بالا رفته در بیشتر موارد اشاره به ارزش ریال گمراه کننده هست و خیلی راحت میشه افراد کم سواد و نا آگاه رو فریب داد و حکومت جمهوری اسلامی با همین بازی با ارقام تونسته اکثر مردم رو سالها فریب بده ..بهترین روش برای مقایسه در حقیقت مقایسه قدرت خرید مردم در برابر کالاهایی هست که ارزش آنها کم نمیشه مثل خانه یا طلا ..و خیلی راحت میشه فهمید مردم در قبل از انقلاب قدرت خرید بیشتر و در نتیجه رفاه بیشتری داشتند ..mehrabooon - تهران - ایران..خواهش میکنم از این سوتفاهمها پیش میاد امیدوارم همواره موفق و شاد باشید..
‌پنجشنبه 27 مهر 1391 - 01:06
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.