بررسی روزنامههای صبح چهارشنبه تهران - چهارم مهر
رأی دهید
روزنامههای اعتماد، شرق، جام جم، آرمان و ابتکار ضمن انتشار «حرفهای متفاوت محمود احمدینژاد در نیویورک» به ارزیابی درخواست وی برای مذاکره مستقیم با آمریکا پرداختهاند.
روزنامههای جام جم و آرمان از «صدور حکم متهمان فساد مالی در بیمه ایران» بدون اشاره به اتهامات محمدرضا رحیمی معاون اول احمدینژاد و دو استاندار فعلی و قبلی تهران در این پرونده، خبر دادهاند.
روزنامه ابتکار «نرخ تورم، بیکاری، و رشد نقدینگی» را به روایت رئیس مجلس شورای اسلامی منتشر کرده است.
روزنامههای مغرب و آرمان خبر دادهاند که پس از انتقاد دانشگاهیان از اظهارات رئیس ستاد اقامه نماز کشور درباره «لزوم ترویج ازدواج موقت در دانشگاهها»، محسن قرائتی در پیشنهاد تازهای گفته است که «دانشجویان پسری که امکان ازدواج ندارند میتوانند با زنان بیوه جوانی که آمادگی دارند، ازدواج موقت کنند».
واکنش روزنامهها به درخواست احمدینژاد از آمریکا برای مذاکره مستقیم
روزنامههای اعتماد، شرق، جام جم، آرمان و ابتکار ضمن انتشار «حرفهای متفاوت محمود احمدینژاد در نیویورک» به ارزیابی درخواست وی برای مذاکره مستقیم با آمریکا پرداختهاند.
روزنامه اعتماد اظهارات احمدینژاد در نیویورک را «حرفهای متفاوت در نیویورک» توصیف کرده و از قول وی نوشته است که «شرایط موجود در روابط بین ایران و آمریکا به ضرر هر دو کشور و شاید به ضرر همه دنیا است، اما برای بهبود آن باید نگاهی به سیر تحولاتی که روابط را به وضعیت امروز رسانده است، داشته باشیم و به این نکته توجه کنیم که ایالات متحده از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی همواره در مقابل ایران ایستاده است».
به نوشته این روزنامه، محمود احمدینژاد اعلام کرده است که «جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تا چنان چه دولت آمریکا قدمی برای ایجاد تفاهم بین دو کشور بردارد در ذهنیت منفی خود نسبت به آمریکا تامل کرده و کمک کند تا سریعتر روابط دو کشور بهبود یابد» و حتی گفته است که جمهوری اسلامی حاضر است مشکلات خود با آمریکا را «درعرصهای جدا از مذاکرات هستهای حل و فصل کند».
روزنامه جام جم، وابسته به صدا و سیمای جمهوری اسلامی، نیز ضمن انتشار درخواست احمدینژاد برای مذاکره مستقیم با آمریکا، از قول وی نوشته است که «ایران برنامههای بلندمدت و پیوستهای برای تولید برق از نیروگاههای هستهای دارد» و «از این که آمریکاییها در ساخت این نیروگاهها و تامین سوخت موردنیاز آنها مشارکت کنند، استقبال کرده و آن را گامی اعتمادساز از سوی آمریکا ارزیابی خواهیم کرد».
اما صادق زیباکلام طی یادداشتی با عنوان «شاخه زیتون احمدینژاد برای آمریکا» در روزنامه شرق نوشته است که «سخنان احمدینژاد در خصوص ضرورت مذاکره و رابطه با آمریکا نه تنها یک دور کامل ۱۸۰ درجهای بود» و «اگر نصف یا ثلث آن را روسای جمهور پیشین در دوران مسئولیتشان گفته بودند، کافی بود تا جریانات مخالف آنان کار میکردند که در همان نیویورک مجبور شوند حرفهایشان را پس بگیرند».
نویسنده روزنامه شرق با اشاره به این که محمود احمدینژاد «موضوع را ساده، فرض کرده» و گمان میکند که اختلاف جمهوری اسلامی و آمریکا در دو موضوع «افغانستان» و «هستهای» است، نوشته است که «مسئله هستهای صرفا یکی از مناقشات ما با واشینگتن است»، و جمهوری اسلامی «یک دوجین مسئله و مشکل با آمریکاییها دارد» و از جمله «در عراق، سوریه، خلیج فارس، لبنان و فلسطین» نیز با آمریکا «مسئله و مشکل» دارد.
صادق زیباکلام تاکید کرده است که «مقامات کاخ سفید زحمت فشردن دست دوستی که از جانب احمدینژاد به سوی آنان دراز شده است را به خود نخواهند داد».
هادی وکیلی نیز در سرمقاله شماره چهارشنبه روزنامه ابتکار با طرح این پرسش که «آیا این سفر میتواند طلسم رابطه سی وسه ساله را بشکند؟» نوشته است که «به چند دلیل هیچ اعتقادی به این خوشبینی ندارم» و «اول این که دولت آقای اوباما در آستانه انتخابات سرنوشتساز است و به هیچ وجه قدرت ریسک تغییر سیاست در ارتباط با ایران را ندارد» و «دوم این که دولت آقای احمدینژاد در موقعیت چنین تصمیمگیری مهمی نیست».
سرمقالهنویس روزنامه ابتکار همچنین یادآوری کرده است که اسرائیل «همچنان خط قرمز دولت آمریکا به حساب میآید» و نوشته است که «نتیجه این که این سفر احمدینژاد هم مثل سفرهای گذشته بدون گشایش عینی و واقعی در ارتباط با رابطه ایران و آمریکا پایان خواهد یافت» و «پرونده رابطه آمریکا و ایران به دولتهای یازدهم در ایران و دولت بعدی در آمریکا سپرده خواهد شد».
روزنامه آرمان نیز در یادداشتی با تیتر «معانی ادبیات سیاسی جدید احمدینژاد درباره آمریکا» نوشته است که «در شرایط کنونی» طرح موضوع مذاکره با آمریکا از سوی محمود احمدینژاد این پرسش را پیش میکشد که «آیا اتفاقی افتاده است که رئیس دولت دهم به عنوان یک دولت اصولگرای حامی گفتمان انقلاب اسلامی، صحبتهایی را درباره آمریکا مطرح میکند که پیش از این به آنها با رویکرد دیگری نگاه میشد؟»
مهدی مطهرنیا با اشاره به این که «احمدینژاد تلاش کرده است این بار در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد، ادبیات جدیدی را درباره آمریکا به کار گیرد» نوشته است که «این دیدگاهها نشاندهنده رویکرد جدیدی است که در دولت دهم در رابطه با پرونده هستهای و در قبال ایالات متحده آمریکا ایجاد شده است» و نقطه اوج آن هم درخواست «مذاکره مستقیم با آمریکا» است که «این گزاره جدی برای کسانی که روابط ایران و آمریکا را دنبال میکنند، تازگی دارد».
نویسنده یادداشت روزنامه آرمان در عین حال یادآوری کرده است که «اهمیت این موضوع با توجه به بافت سیاست خارجه در جمهوری اسلامی ایران و متندهی به آن توسط نهادهای مختلف و درنهایت تصویب رهبری جمهوری اسلامی ایران معنا پیدا میکند».
مهدی مطهرنیا که روزنامه آرمان او را «تحلیلگر مسائل بینالملل» معرفی کرده با یادآوری این که «آن چه اکنون از سوی احمدینژاد شنیده میشود، سالها پیش از سوی کسانی با تفکراتی متفاوت دنبال شد و نوع مواجهه با آن منفی بود» پرسیده است که «آیا آن چه محمود احمدینژاد میگوید با چارچوب گفتمانی جمهوری اسلامی ایران تناسب لازم را دارد؟» و تاکید کرده که «برای پاسخ به این پرسش باید زمان بگذرد».
جواد جهانگیرزاده عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز طی یادداشتی در روزنامه شرق با تاکید بر این که «مذاکره با آمریکا شدنی نیست» نوشته است که «اعلام توام با صراحت بسیار زیاد پیشنهاد مذاکره با آمریکا یک حرف کاملا جدید از سوی آقای احمدینژاد است»، اما این «حرف جدید، در چارچوب اختیارات رئیس جمهوری و شخص آقای احمدینژاد نبوده و نیست» و «همه میدانند که در جمهوری اسلامی سیاستگذاری راهبردی در حیطه اختیارات مقام رهبری است و رئیس جمهوری، تنها مجری بخشی از این سیاستهاست».
این نماینده مجلس نهم یادآوری کرده است که «با توجه به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، نه مقامهای آمریکایی در موقعیت مناسبی برای هر نوع مذاکره با ایران هستند و نه در داخل ایران علامتی از اقبال به رابطه با آمریکا وجود دارد» و مهمتر این که «سخنرانی باراک اوباما در سازمان ملل» و «حمله» او به «ایران به خوبی نشان میدهد که پیشنهاد احمدینژاد مورد استقبال طرف مقابل قرار نگرفته است».
صدور حکم متهمان فساد بیمه ایران بدون رسیدگی به اتهام معاون احمدینژاد
روزنامههای جام جم و آرمان از «صدور حکم متهمان فساد مالی در بیمه ایران» بدون اشاره به اتهامات محمدرضا رحیمی معاون اول احمدینژاد و دو استاندار فعلی و قبلی تهران در این پرونده خبر دادهاند.
روزنامه جام جم خبر داده است که در حکم صادره برای متهمان پرونده فساد مالی بیمه ایران و استانداری تهران «برخی از متهمان اصلی پرونده با مجازاتهایی همچون حبس طولانیمدت، جریمه نقدی و رد مال روبهرو شدهاند».
به نوشته این روزنامه، سیامک مدیر خراسانی رئیس شعبه ۷۶ دادگاه کیفری تهران همچنین گفته که «برای تعدادی از متهمان پرونده اختلاس از بیمه» نیز «حکم حبس ابد» صادر کرده است.
روزنامه جام جم گزارش داده است که «رسیدگی به پرونده اختلاس از شرکت بیمه ایران و استانداری تهران از یکم خرداد سال جاری در شعبه ۷۶ دادگاه کیفری استان تهران» در حالی آغاز شد که پیشتر نیز «سه جلسه دادگاه در سال ۸۹ برگزار شده بود»، اما «قاضی سیامک مدیر خراسانی، رئیس شعبه ۷۹ دادگاه کیفری استان تهران با توجه به نقص تحقیقات، پرونده را به دادسرا بازگردانده بود».
این روزنامه اسامی هیچ یک از متهمان پرونده «بیمه ایران و استانداری تهران» را منتشر نکرده، اما نوشته این پرونده «۷۸ متهم» دارد و «شور قضات دادگاه برای صدور حکم متهمان که گفته میشود بیش از ۲۰۰ صفحه است ۸۴ روز طول کشیده است».
روزنامه آرمان نیز در گزارشی با تیتر «افکار عمومی در انتظار نتیجه چند پرونده مهم» گزارش داده که شعبه ۷۶ دادگاه کیفری استان تهران حکم شماری از متهمان پرونده فساد مالی «بیمه ایران» را صادر کرده است، «اما دادگاه اظهارنظری درباره نقش» محمدرضا رحیمی معاون اول محمود احمدینژاد و دیگر مقامهای بلندپایه دولتی متهم در این پرونده «نداشته است».
روزنامه آرمان با اشاره به «پرونده بیمه و جنجال بر سر نقش فرد دولتی» از محمدرضا رحیمی معاون اول محمود احمدینژاد با اسم اختصاری «م- ر» نام برده و نوشته است که حتی «در جلسه نخست نماینده دادستان به تشریح کیفرخواست پرداخت و زمانی که در توضیح اتهامات متهمان اصلی پرونده دو بار از آقای «م. ر» نام برد این پرونده را به سوژهای برای رسانهها تبدیل کرد».
به نوشته این روزنامه، «در جریان جلسات دادگاه چندین بار برخی متهمان» از محمدرضا رحیمی «نام بردند» و «برخی دیگر از متهمان هم خواستار رسیدگی به پشت پرده این ماجرا شده و ادعا کردند متهمان حاضر در دادگاه از فردی دیگر دستور میگرفتند و حلقه مفقوده پرونده مشخص نیست».
این روزنامه همچنین گزارش داده است که صادق لاریجانی رئیس قوه قضائیه و مصطفی پورمحمدی رئیس سازمان بازرسی کل کشور از «پرونده بیمه ایران با عنوان فساد عظیم یاد کرده بودند» و «نمایندگان مجلس چون احمد توکلی و الیاس نادران» نیز بر صحت اتهامات محمدرضا رحیمی در این پرونده «تاکید داشته و دارند»، اما «دادگاه اظهارنظری درباره نقش این مقام دولتی در پرونده یاد شده نداشته است».
روزنامه آرمان با اشاره به «بازداشت خبرساز فرزندان رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام» به قوه قضائیه توصیه کرده تا درباره چند پرونده مهم و مورد توجه افکارعمومی اطلاعرسانی کند و نوشته است که «شرایط فعلی میطلبد» که «قوه قضاییه درباره پروندههای کهریزک، کوی دانشگاه و برخی تخلفات دولت که توسط مجلس به قوه قضائیه ارجاع شده» نیز «اطلاعرسانی کاملتری داشته باشد».
علاوه بر شماری از مقامهای دولتی که در دادگاه فساد به عنوان متهم محاکمه شدند در جریان افشای پرونده فساد مالی بیمه ایران که با عنوان «پرونده خانه فاطمی» و «پرونده فساد حلقه فاطمی» نیز مشهور است شماری از مقامهای دولتی از جمله محمدرضا رحیمی معاون اول محمود احمدینژاد، کامران دانشجو وزیر فعلی علوم و استاندار سابق تهران و مرتضی تمدن استاندار فعلی تهران از سوی دیگر متهمان و نیز از سوی نمایندگانی چون احمد توکلی و الیاس نادران به عنوان متهم این پرونده نام برده شده است.
نرخ تورم، بیکاری، و رشد نقدینگی به روایت رئیس مجلس
روزنامه ابتکار «نرخ تورم، بیکاری، و رشد نقدینگی» را به روایت رئیس مجلس شورای اسلامی منتشر کرده است.
به نوشته این روزنامه، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی مراسم آغاز سال تحصیلی جدید دانشگاه پردیس علوم دانشگاه تهران را به فرصتی برای ارائه تحلیلهای آماری خود از وضعیت اقتصادی کشور تبدیل کرد و گفت که «طبق آمار رسمی کشور آمار تورم ۲۹ درصد است، ولی در برخی از مواقع شاهد بالا رفتن این تورم نیز بودهایم».
ابتکار از قول رئیس مجلس نوشته است که «یک نگاه واقعبینانه نشان میدهد که چالشهایی داریم که رشد نقدینگی است» و «رشد نقدینگی از ۶۵ هزار میلیارد به ۴۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده» و «نرخ بیکاری کشور بالای ۱۴ درصد است».
این روزنامه با اشاره به «تحلیل آماری لاریجانی از وضعیت اقتصادی کشور» از قول وی نوشته است که «از نظر اقتصادی کشورمان دچار چالش است» و «یکی از چالشهای اقتصادی کشور عدم ثبات در تصمیمگیریهایی است که برای صنعت و تولیدکننده گرفته میشود».
پیشنهاد دوباره محسن قرائتی؛ «ازدواج موقت دانشجویان پسر با زنان بیوه»
روزنامههای مغرب و آرمان پیشنهاد دوباره از «محسن قرائتی رئیس ستاد اقامه نماز کشور» برای ترویج «ازدواج موقت در دانشگاهها» را منتشر کردهاند.
به نوشته روزنامه مغرب، محسن قرائتی در مراسم آغاز سال تحصیلی دانشگاه پیام نور گفت که «ازدواج موقت معنیاش این نیست که دختران دانشجو در دانشگاه صیغه شوند» و «دانشجویان پسری که امکان ازدواج ندارند میتوانند با زنان بیوه جوانی که آمادگی دارند، ازدواج موقت کنند».
اظهارات محسن قرائتی درباره «ازدواج موقت پسران دانشجو» پس از آن بیان شد که اظهارات قبلیاش درباره «ترویج ازدواج موقت در دانشگاهها» با انتقاد دانشگاهیان مواجه شد.
روزنامه آرمان نیز خبر داده است که محسن قرائتی، رئیس ستاد اقامه نماز کشور، با بیان این که منظورش از ازدواج موقت در دانشگاه «این نیست که دختران دانشجو در دانشگاه صیغه شوند» گفته است که «دانشجویان پسری که امکان ازدواج ندارند، میتوانند با زنان بیوه جوانی که آمادگی دارند ازدواج کنند تا پس از این که تحصیلاتشان به پایان رسید، بروند و ازدواج کنند».
به نوشته این روزنامه، محسن قرائتی با اشاره به این که «چند سال گذشته توسط دادستان تهران عنوان شد که ۵۰۰ هزار زن جوان بیوه در کشور وجود دارد» گفته است که «شاید تعداد این زنها به یک میلیون نفر رسیده باشد. این زنها چه راهکاری برای این که به گناه نیفتند، باید انجام دهند؟ آیا باید همه این افراد خودشان را حفظ کنند؟ یا این که باید گناه کنند و یا این که راهکارش این است که بسوزند و بسازند؟ به گفته وی، در این خصوص ازدواج موقت تنها راه است و جز ازدواج موقت، راه حلی نیست».
روزنامه آرمان تاکید کرده است که اظهارات اخیر حجتالاسلام والمسلمین قرائتی درباره تشویق جوانان به ازدواج موقت واکنشهایی را در میان استادان دانشگاه و جامعهشناسان به دنبال داشته است.
عالیه شکربیگی، استاد جامعهشناسی و مدیر کارگروه زنان و مناسبات خانواده انجمن جامعهشناسی ایران، به روزنامه آرمان گفته است که «ازدواج موقت در جامعه امری پذیرفته نیست» و «در سالهای گذشته هم شاهد تلاشهای برخی رسانهها، فیلمها و سریالها، حتی حرکتهایی در مجلس بودیم تا موضوع ازدواج مجدد و موقت در جامعه نهادینه شود، اما باید بپذیریم که جامعه ایران بنا بر فرهنگی که در آن وجود دارد، نمیتواند بهراحتی این موضوع را بپذیرد».