بررسی روزنامههای صبح چهارشنبه تهران - ۲۵ مرداد
روزنامههای صبح امروز تهران همچنان اخبار و گزارشهای زلزله را دنبال کرده و از حضور نیروهای مردمی در منطقه خبر داده اند. این روزنامهها در تیترهای بزرگ خود از همایش کنفرانس کشورهای اسلامی در مکه نوشته و خبر داده اند که محمود احمدی نژاد کنفرانس را تحت تاثیر قرار داده است.
نقد وعده بازسازی مناطق زلزله زده ظرف دو ماه، آشکار شدن فرمانده انصار حزب الله که اغتشاش در سخنرانی ناطق نوری را باعث شد و گمانه زنی هائی درباره آینده منطقه خاورمیانه از دیگر مطالب این روزنامه هاست.
زلزله و کشته هایش و وعده دوماهه
ابتکار در سرمقاله خود با اشاره به این که ایران روی خط زلزله قرار دارد و تقریباً هر ۱۰ سال یک بار گوشه ای از کشور گرفتار میشود نوشته در وضعیت مشابه سایه مداوم زلزله بر سر مردم سختکوش ژاپن موجب گردید تا آنان در این هماوردی به نقطه ای از مقاوم سازی برسند که اکنون نگرانی یک شهروند ژاپنی در زلزلههایی با قدرت ۸ ریشتر به بالا، افتادن لیوان آب از روی میز کارشان است. آنان نه هراس از خراب شدن خروار،خروار آوار را دارند و نه بیم از دست دادن جان تعداد زیادی از هموطنان خود را.
ولی در کشور ما که تقویم زلزلههای مهیب آن به کمتر از ۱۰ سال میرسد، هنوز با ۶ ریشتر باید شاهد جان باختن صدها هموطن مظلوم و زخمی شدن هزاران نفر باشیم.
تیتر و عکس صفحه اول شرق
نویسنده این مقاله معتقد است مردم باور نمیکنند پس از ۳۳ سال، هنوز شمار زیادی از هموطنان محروم خویش در خانههای کاه و گلی زندگی کنند. مردم سالهاست که میشنوند برای محرومیت زدایی، در ساختارهای مدیریتی، نام بخش مهمی را میشنوند و باور کرده بودند که دیگر هیچ اثری از شاخصهای محرومیت در سرزمین جواهر ساز ایران وجود ندارد.
رضا زندی در مقاله ای در شرق با تاکید بر این که مسوولان باید واقعی با مردم سخن بگوید نوشته «ملت وقتی زخم دیده است، مرهمش شعار» نیست.
معاون اول رییسجمهور در سفرش به مناطق زلزلهزده از بازسازی این مناطق ظرف دو ماه آینده خبر داده است حالا باید پرسید هر واحد مسکونی برای ساختوساز حداقل چه مدتزمان لازم دارد؟ راه دسترسی به برخی از روستاها دشوار است. چقدر زمان لازم است تا مصالح مورد نیاز به محلهای زلزلهزده برسد؟ آجر و سیمان و سایر مصالح ساختمانی در این حجم وسیع، چطور ظرف دو ماه تامین خواهد شد؟! آقای معاون اول، پاسخ این سوالات را میدانسته است.
نویسنده مقاله شرق که در حوزه صنعت نفت فعال است نوشته چنین سخنانی از سوی معاون اول رییسجمهور پشتوانه نفتی دارد. وقتی ایشان هفدهمین نمایشگاه نفت را افتتاح کرد بیآنکه از سالن شرکتهای خارجی بازدید کند در مراسم رسمی گفت: « آمادگی داریم تا با ۴۴ شرکت (شما بخوانید کشور خارجی) میهمان، ۴۴ میلیارد دلار قرارداد پرسود ببندیم.» ۴۴ میلیارد دلار قرارداد خارجی...؟! آن وقت اگر صد شرکت حاضر بودند، آمادگی صد میلیارد دلار قرارداد را داشتید؟
این مقاله ننیجه گیری کرده: اینکه دولت تمام قد برای حل سریع مشکلات زلزلهزدگان بلند شود، حق مردم است. کمترین آثار وعدههایی چنین اما، بیاعتمادی مردم است. مردمی که داغ دیدهاند. سرما در آذربایجان سوز دارد. داغداری و بیسرپناهی مردم زلزلهزده هم اینروزها جانسوز شده است. دولت باید سریع کمکرسانی کند و وعدههای منطبق بر واقعیت بدهد تا مردم بعد از تحمل داغ عزیزان، برای زندگیشان برنامهریزی کنند. آقای رحیمی، لطفا دو ماه دیگر گزارش دهید.
تهدید انصار حزب الله
مجتبی حسینی در گزارش اصلی اعتماد که در روزنامههای دیگر امروز هم به نوعی منعکس شده نوشته سعید قاسمی از سران انصار حزبالله، مسوولیت ایجاد اغتشاش در سخنرانی ناطق نوری در مشهد را پذیرفت. اظهارات تندی علیه رییس دفتر بازرسی رهبر جمهوری اسلامی اظهار داشت و از جمله پرسید «ناطقنوری در گرماگرم جبهه و جنگ کجا بود؟ و پیشنهاد کرد : آقای ناطق نوری! این گوی و این میدان. ویلا و اسبت را کنار بگذار و مثل اول انقلاب که هیچ چیز نداشتی وارد معرکه شو.
اعتماد: سعید قاسمی، اغتشاش در سخنرانی ناطق نوری را به عهده گرفت
به نوشته این روزنامه قاسمی با بیان اینکه علی اکبر ناطق نوری مصداق اصلی «ساکتین فتنه» و «خواص بیبصیرت» در کلام رهبر معظم انقلاب است، گفت: ناطقنوری همان کسی است که به خاتمی گفت دست میرحسین را بگیر و ببر به سراسر ایران و بگو «من کنت مولا فهذا میرحسین مولا.
اعتماد نوشته سعید قاسمی یکی از دلایل ایجاد اغتشاش در سخنرانی ناطق نوری را تلاش وی برای تضعیف دولت عنوان کرده و در ادامه هشدار میدهد که اگر تضعیف دولت ادامه پیدا کند، حزبالله عنان پاره میکند و اتفاقات مشابه آنچه در مشهد رخ داد، دوباره پدید میآید. ایشان باید به این سوال پاسخ دهند که به واقع تضعیف دولت (بهانه انصار حزبالله) انگیزه حمله به ناطق نوری بوده است یا اینکه ریشه این رفتارها را باید در زمان تصدی وزارت کشور شیخ علیاکبر ناطقنوری دانست؟
به نظر اعتماد سعید قاسمی همچنین باید به این پرسش مهم پاسخ دهند که به واقع مسوولیت تمام اتفاقات مشابهی که در سالهای گذشته رخ داده را میپذیرد. رفتارهایی که جامعه از آن با عنوان اقدامات جریان خودسر و لباسشخصیها یاد میکند.
اهمیت مطبوعات در قراردادها
محمدحسین روانبخش در مردم سالاری نوشته قدیمها وقتی خبری شنیده میشد که مربوط به مدیریت خیرهکننده مسئولان بود، در مقابلش دو نوع واکنش ممکن بود شکل بگیرد: یا خبر تکذیب میشد یا اینکه در مقابل آن سکوت شکل میگرفت تا خیلی حواس مردم را پرت نکند؛ اما هیچکس نمیآمد بگوید که بیش از حد پرداختن رسانهها به موضوعی، خیلی واقعی نیست! چون ممکن بود کسی بپرسد: این که گفتی یعنی چی؟! بالاخره خبر درست است یا نه؟!
نویسنده با این مقدمه گلایه سخنگوی وزارت خارجه را منعکس کرده که گفته «پرداختن بیش از حد رسانهها به مسئله S۳۰۰ خیلی واقعی نیست. چیزی که بین ما و روسیه وجود دارد قراردادی است که به امضا رسیده و ما مایل به اجرای این قرارداد هستیم و در حال طی مسیر خود نیز هست. معلوم است که برخی رسانههای کشورها و جریانهای سیاسی به دنبال طرح مسائلی هستند که روابط خوب ایران و روسیه را دچار خدشه کنند.»
به نوشته مردم سالاری این توضیحات علاوه بر آنکه سوالات بالا را موجب میشود، در حالی داده شده که اصولا دو سال از موعد قرارداد گذشته و میگویند روسیه پول ایران را هم پس داده است اما ایران به حق دنبال دریافت غرامت از روسیه است!
حکم دادگاه اختلاس چرا اعلام نمیشود
ابتکار در گزارشی نوشته پس از گذشت ۳۶۰ روز از آغاز پرونده فساد بزرگ بانکی و برگزاری ۱۵ جلسه دادگاه وکیل متهم ردیف اول پرونده فساد بزرگ بانکی گفت: هنوز حکم دادگاه ابلاغ نشده است. یک سال پیش بود که در چنین ایامی خبر فساد بزرگ بانکی رسانههای داخلی و خارجی را معطوف به خود کرد. پس از آن رئیس قوه قضائیه اعلام کرد که این پرونده در دست بررسی است.
به نوشته این گزارش اخبار ضد و نقیض در مورد پرونده فساد ادامه داشت و هر یک از سازمانها اعم از بانک مرکزی، وزارت اقتصاد، سازمان بازرسی و حتی کمیسیون اصل ۹۰ بر سر اینکه چه کسی ابتدا این پرونده را کشف کرده و خبر داده است اختلاف نظر داشتند تا اینکه حجت الاسلام محسنی اژه ای سخنگوی قوه قضائیه و دادستان کل کشور در نشست خبری پرده از این فساد برداشت. تا بالاخره بعد از برگزاری جلسات دادگاه ماه گذشته محسنی اژه ای اعلام کرد که احکام متهمان صادر شده و ۴ متهم اصلی پرونده محکوم به اعدام هستند. احکام در حال تایپ است و به زودی ابلاغ میشود.
ابتکار نوشته مروز حدود ۱۵ روز از اعلام سخنگوی قوه قضائیه میگذرد ولی هنوز حکم متهمان اعلام نشده است تا آنجا که ریاحی وکیل مه آفرید خسروی در گفت وگو با مهر گفت: هنوز حکم دادگاه به من ابلاغ نشده است! اینک این سئوال پابرجاست که با وجود اعلام مقامات مربوطه چرا هنوز این حکم اعلام نشده است؟ آیا آنچنان که سخنگوی قوه قضائیه قول داده بود، هنور در مرحله تایپ است؟
صدا و سیما رسانه ملی است. روزی چند بار این جمله را از در و دیوار و گوشه و کنار میشنویم. در بخشی از این مملکت فاجعهیی رخ میدهد که صدها تن کشته و چند هزار نفر زخمی و چندین هزار نفر بیخانمان میشوند. ظاهرا این حادثه ابعاد ملی دارد. در این مواقع سرعت عمل و موقعسنجی بسیار چارهساز و کارآمد است و میتواند خسارات فاجعه را کمتر کند. تلویزیون با پوشش همهگیری که دارد میتواند از هر ارگانی موثرتر باشد ولی در عمل چه میشود؟
کارتون زلزله در تلویزیون، سلمان طاهری، شرق
پگاه آهنگرانی در مقاله کوتاه خود در اعتماد نوشته در روز اول که تلویزیون اصلا خبردار نیست که به کسی خبر بدهد و مشغول پخش سریالهای بیمزه و طنزهای آبکی و مسابقات کهنه المپیک است و در این خلا، شبکههای اجتماعی و رسانههای خارجی فضای اطلاعرسانی را پر میکنند. تلویزیون حالا میخواهد آرامش بدهد و تنش ایجاد نکند تا آب در دل بینندگان محترم تکان نخورد ولی نمیداند که تلاش برای کمکهای فوری به مصیبتدیدگان اولویت بیشتری دارد و بسیار حیاتی است و شاید هم میداند ولی در تصمیمگیری مردد و دو دل است که وظیفهاش اطلاعرسانی و جذب کمک است یا کنترل عواطف و احساسات مردم. آش آنقدر شور میشود که رییس و نمایندگان مجلس هم صدایشان درمیآید از این همه کفایت.
به نوشته این هنرپیشه سرشناس: بعد از دو روز گزارشی پخش میشود از مناطق زلزلهزده که از وزیر محترم بهداشت میپرسند اوضاع چطور است؟ ایشان میفرمایند بحمدالله کار کمکرسانی انجام شده و الان مشکل فقط کفن و دفن اموات است یعنی دو روزه معلوم شده که دیگر کسی زیر آوار نمانده و فقط مساله خاکسپاری قربانیان است. در گزارشی دیگر یکی از مقامات محلی خیلی خونسرد و بیتنش به همه اطمینان میدهد که اوضاع مرتب است و حتی تولد نوزادی را در چادری شیک و تمیز برای انبساط خاطر بینندگان عزیز نشان میدهد تا نکند اوقاتشان مکدر شود.
فروش دموکراسی و ابزار آن!
محمدحسین جعفریان در تهران امروز نوشته رسانههای غربی از آغاز جریان بیداری اسلامی، آن را انقلابهای اینترنتی نامیدند. آنها مدعیاند بهویژه در مصر، سامانه فیسبوک و توئیتر، نقش اصلی را داشتهاند. بهطور مثال در مستندی که یکی از این رسانهها با همین موضوع ساخته است ادعا شده تنها در یک مورد، ۹۰هزار نفر به دعوت یک وبلاگنویس برای اجتماع در میدان التحریر پاسخ مثبت داده و آن روز به خیابان رفتهاند.
نگارنده نه بر آن است که این انقلابها اینترنتیاند و نه مدعی نادیده انگاشتن کامل آنها ولی فهمیدن اغراق و چاخان بزرگ غربیها در این زمینه چندان سخت نیست. نظر به ضریب نفوذ اندکی که هنوز اینترنت در تمام کشورهای درگیر بیداری اسلامی دارد، ادعای ساماندهی انقلابات از این راه، یک ادعای واهی است و باید دید غرب از طرح آن بهدنبال چیست؟ اما تاثیر بلاانکار اینترنت همانا در فرآیندی است که دنیای امروز آن را بهعنوان پدیده شهروند خبرنگار میشناسد.
نویسنده مقاله تهران امروز تاکید کرده این شهروند خبرنگاران بودند که جهان را از اخبار کشتار و حوادث کشورهای خود در جریان بیداری اسلامی آگاه میکردند. با این حال دنیای غرب که امپراتوری بلامنازع رسانهای جهان را در اختیار دارد، بسیار زیرکانه و هدفمند، آن دسته از اخبار این خبرنگاران را که در جهت اهداف موردنظرش بود، پر و بال داده و با آب و تاب، به سمع و نظر جهانیان میرساند و آن دسته را که نمیپسندید، در همان فضای سایبری بایگانی میکرد.
لباس های مورد دار
پوریا عالمی در ستون کاناپه اعتماد سخن معاون هنری وزیر ارشاد را نقل کرده که از «آغاز به کار شورای نظارت بر علائم و تصاویر روی کالاها و البسه» خبر داده است و افزوده: در گشت ارشاد شنیده می شود: من نه لباسم کوتاهه، نه چکمهام رو شلواره، نه روسریم شله، نه مانتوم گشاده، نه آرایشم زیاده، نه هیچی. من اصلا هیچی نیستم. الان مشکل چیه؟ جواب می رسد: طرح روی مانتوت مجوز نداره. باهاس بگی برات مانتو بیارند.
در میهمانی: اوه اوه... من بدبخت لباسم غیرمجازه...
در ماشین: تصویر روی لباسم مجوز نداره. سر چهارراه بعدی ایست بازرسی است...
سر چهارراه: سیدی، نوار، نوشیدنیهای غیرمجاز، افیون، مواد مخدر، سلاح سرد، سلاح گرم، تیشرت طرحدار، کاپشن با تصویر غیرمجاز، لباس رنگی...
از ورود افراد مجرد یا افراد متاهل با لباسهای طرحدار معذوریم.
کارتون روز
کارتون محمدعلی خلجی، جام جم