بررسی روزنامه‌های صبح تهران؛ چهارشنبه ۱۴ تیر

تصویر صفحه اول فرهیختگان در پیشواز نیمه شعبان

روزنامه‌های امروز تهران، سه روز بعد از آغاز تحریم‌های سخت اروپا علیه فروش نفت ایران به نقل از منابع خارجی از بی‌اهمیت بودن این تصمیم نوشته و در عین حال از شدت گرفتن تورم و بیکاری در کشور انتقاد کرده‌اند. روش‌هایی که دولت برای پرت کردن حواس مردم از گرانی‌ها برگزیده و بررسی کارنامه هفت ساله محمود احمدی نژاد از دیگر بخش‌های این روزنامه‌هاست.

روزنامه‌های امروز صبح در عین حال در آستانه اعیاد نیمه شعبان به استقبال آن رفته و زادروز آخرین امام شیعیان را در صفحات اول خود با عکس‌ها و شعرها گرامی داشته‌اند. مبارزه پلیس با کراوات و بدحجابی از جمله دیگر گزارش‌های امروز روزنامه‌هاست.

واقعیت تحریم های سخت


محمدصادق جنان‌صفت در سرمقاله دنیای اقتصاد به سابقه تحریم‌های آمریکا و اروپائیان اشاره کرده و نوشته درباره پیامدها و اثرات تحریم بر کسب و کار جامعه ایرانی دیدگاه‌های متفاوتی وجود دارد. برآیند دیدگاه‌های گوناگون این است که نیروی تحریم هرگز توانایی فلج کردن اقتصاد ایران را به ویژه در کوتاه مدت ندارد. کسانی که این باور را دارند به چند مساله اشاره می‌کنند: یک مساله این است که فضای رقابتی در کسب‌وکار جهانیان و رقابت ده‌ها شرکت فعال در حوزه‌های گوناگون نفت یک عامل کم‌اثر شدن تحریم‌ها خواهد شد. شرکت‌های بزرگ می‌دانند که لحظه‌ای غفلت از رقیب در جریان تحریم می‌تواند جایگاه آنها را در بازار ایران مخدوش کند.

علاوه بر این، ایران نیز به دلیل اینکه در همه دهه‌های سپری شده تحریم‌های کوچک و بزرگ را تجربه کرده است، راه‌های مقابله را آموخته و خود را تجهیز کرده است. با این همه اما یک موضوع را نباید نادیده گرفت و آن خطر تقلیل‌گرایی است.

سرمقاله دنیای اقتصاد در نهایت نوشته: خرد ناب و منطق مستحکم ایجاب می‌کند که مسوولان کشور ضمن امید دادن واقعی و درست به شهروندان آنها را از ژرفای خطرهای احتمالی آگاه کنند و خوش‌بینی را با خوش‌خیالی یکسان نگیرند. همان‌طور که برخی مسوولان در روزهای گذشته یادآور شده‌اند تحریم‌های جدید پردامنه و عمیق‌تر از هر زمان دیگری‌اند و مقابله با آنها تیزهوشی می‌خواهد. همان‌طور که ارعاب و خالی کردن دل شهروندان درست نیست، نادیده گرفتن خطرات نیز پسندیده نخواهد بود.

عباس عبدی در مقاله‌ای در اعتماد با اشاره به این که به طور رسمی اعلام شده که با توجه به مسائل پیش‌آمده در روابط خارجی کشور و تشدید تحریم‌ها، اجرای مرحله دوم این طرح به تاخیر افتاده، نوشته در ظاهر گفته می‌شود، نگرانی از تبعات تورم ناشی از اجرای این طرح است، به ویژه آنکه در ماه‌های اخیر روند افزایش تورم، همه دست‌اندرکاران و مردم را نگران کرده است، به طوری که همه می‌کوشند به مقابله با تورم و گرانی بپردازند و آخرین اقدام در این زمینه دستور وزارت کشور برای بسیج استانداران در مقابله با تورم است.

نویسنده بعد از این مقدمه، اشاره کرده که در این احوال برخی مردم را به ساده‌زیستی توصیه کرده‌اند، تا بلکه تبعات تورم کمتر شود. در حالی که ساده‌زیستی مشکل چندانی از تورم موجود را حل نمی‌کند، مخاطب ساده‌زیستی کسانی‌اند که در سطح متوسط رو به بالایی از اقتصاد قرار دارند و این گروه نگرانی زیادی از تورم ندارند، زیرا منابع درآمدی آنان به‌نحوی است که با تورم جبران می‌شود.

مقاله اعتماد با فرض این که مردم پولدار با اختیار خود سطح مصرف را کاهش دادند و پول‌های ناشی از این کاهش مصرف را پس‌انداز کردند نوشته در این‌صورت روشن است که باید این پول را در جایی سرمایه‌گذاری کنند تا سودآور شود و الا عاقلانه نیست که پول را لای متکا قرار داد که از ارزش آن کم شود. بنابراین توصیه به ساده‌زیستی در عین ‌حال که امر اخلاقی پسندیده‌ای است، نمی‌توان انتظار داشت که کمکی به حل مشکل تورم کند. تورم را فقط باید با منطق و اصول اقتصادی درمان کرد.

میلیارد‌ها تومان برای حجاب و مبارزه با کراوات

مریم نظری در گزارش اصلی تهران امروز نوشته: امنیت، آن هم از نوع اخلاقی آن قدر موضوع مهمی است که پیرامون آن فرمانده ناجا و وزیر ارشاد به مجلس فراخوانده شدند. روز گذشته سردار اسماعیل احمدی‌مقدم درحالی از درخواست ۴۹ درصد از ایرانیان برای مقابله با بدحجابی سخن می‌گفت که به عقیده بسیاری، دولت با بر زمین گذاشتن مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در باب توسعه عفاف و حجاب، نیروی انتظامی را در این راه تنها گذاشته است.

در این گزارش از نایب رئیس مجلس نقل شده که «ناجا، گوی سبقت را از دیگر دستگاه‌ها درحوزه امنیت اخلاقی ربوده است. بعضا برخی دستگاه‌های برنامه‌ریز و سیاست گذار نسبت به این موضوع بی‌میل هستند و یا مقاومت‌هایی دارند.» و در همان حال وزیر ارشاد گفته: «ما در خارج هم بر حجاب نظارت می‌کنیم چه برسد به داخل!»

به نوشته تهران امروز، از سال ۸۲ تاکنون که طرح توسعه فرهنگ عفاف و حجاب توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب شد تا امروز، هرساله دستگاه‌های دولتی میلیاردها تومان اعتبار نقدی دریافت کرده‌اند تا وضعیت حجاب در کشور سامان یابد، اما کافی است فقط چند دقیقه زمان بگذارید و از پنجره خانه به بیرون نگاه کنید، قطعا تاثیر این بودجه‌ها را در پوشش مردم نخواهید دید! همین است که بسیاری از صاحبنظران و کارشناسان انگشت اتهام خود را به سوی دولت نشانه رفته‌اند و معتقدند که نتیجه فعالیت‌های پراکنده دولت در این زمینه مطلوب نبوده است.


عکس و تیتر صفحه اول تهران امروز

صادق زیبا‌کلام در شرق، مقاله ای دارد درباره اعلامیه نیروی انتظامی برای مبارزه با زدن کراوات که در آن پرسیده کدام مقام قانونی و اجرایی کشور جلوگیری از زدن کراوات را به نیروی انتظامی ابلاغ کرده است؟ براساس کدام بخش از قانون‌اساسی، مصوبات مجلس یا مصوبه هیات دولت، نیروی انتظامی وظیفه دارد که از زدن کراوات در بیمارستان‌های خصوصی جلوگیری کند؟

این استاد دانشگاه در پاسخ این ادعا که کراوات مظهر فرهنگ مسیحی و غربی است، نوشته اگر این‌گونه می‌بود، مبلغان مسیحی، کشیش‌ها، پاپ و کاردینال‌ها همه باید کراوات می‌زدند تا تصلیب و مسیحیت را رواج دهند. اتفاقا در غرب از جمله افرادی که کراوات نمی‌زنند، اصحاب کلیسا هستند. تازه اگر قرار شود که ما کراوات را به این اعتبار که غربی است و از غرب آمده، کنار بگذاریم در آن صورت یونیفرم نیروی انتظامی را هم براساس همان استدلال باید بگذاریم کنار، چون یونیفرم و پوشیدن آن هم غربی است.

مقاله شرق با اشاره به کراوات‌هایی که رجب طیب اردوغان و رهبران اسلامگرای ترکیه گرفته تا محمد مرسی و رهبران اخوان‌المسلمین در مصر و جهان عرب می‌زنند، به نزدیکان و یاران بنیادگذار جمهوری اسلامی و اعضای شورای انقلاب و دولت موقت هم می‌رسد و در آخر می‌نویسد دخالت نیروی انتظامی در امر کراوات زدن پزشکان در بیمارستان‌های خصوصی از نظر قانونی، شرعی و فرهنگی قابل قبول نیست. نیروی انتظامی صرفا مجری قانون و ضابط قانون است و نه می‌تواند از جانب خود قانون وضع کرده و نه حتی اختیار دارد که قانون و شرع را حسب برداشت سیاسی‌اش تفسیر و اجرا کند.

روزنامه‌های مختلف در همان صفحاتی که از مبارزه پلیس ایران با کراوات و بدحجابی نوشته‌اند خبر داده‌اند رهبر جدید کره‌شمالی تلاش دارد تا با کاهش برخی قوانین سختگیرانه در کشورش، محبوبیت بیشتری در میان مردم به دست آورد؛ اقداماتی که به مردم اجازه می‌دهد فست‌فود مصرف کنند و زنان گوشواره و شلوار بپوشند.

به نوشته این روزنامه‌ها تعداد بیشتری از زنان در کره‌شمالی می‌توانند از لباس‌هایی نظیر شلوار، کفش پاشنه‌دار و گوشواره استفاده کنند و نیز افراد بیشتری نیز از گوشی‌های تلفن همراه برخوردار می‌شوند. همه این تلاش‌ها برای بالا بردن وجهه کیم جونگ اون و ارایه تصویری پدرانه و مهربان از وی همچون پدربزرگش است.

برای پرت کردن حواس از نتایج هفت سال ریاست احمدی‌نژاد

مردم سالاری در مقاله‌ای نوشته هفت سال از ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد می‌گذرد. دولت نهم و در پی آن دولت دهم علی رغم وعده‌های خوش آب و لعابی که توسط رئیس دولت و تیم همراه وی به مردم داده شد، اکنون جز گرانی‌های روزافزون و بیکاری و صدها پروژه نیمه تمام در گوشه و کنار کشور چیز دیگری عاید عموم شهروندان نشده است.


کارتون محسن ظریفیان، از اعتماد

به گزارش این روزنامه به نظر می‌رسد موج جدید تغییرات کابینه که اخیرا دولت آن را با حاشیه‌هایی نیز همراه کرده، می‌تواند حلقه‌ای از حربه‌‌ای رنگ‌باخته باشد تا با استفاده از روش قدیمی افکار عمومی و به خصوص حوزه‌های علمیه را به مسائلی همچون استانداری قم یا استانداری یک زن در تهران مشغول کند، تا از این رو هم توجه‌ها را از مشکلات اصلی مردم مانند گرانی و بیکاری، کاهش دهد و به موضوعات حاشیه‌ای و کم اهمیت‌تری متوجه کند و هم رسانه‌ها به دنبال انعکاس چالش‌های جدید دولت ساخته بروند.

مردم سالاری نوشته این کار با توجه به نزدیک بودن نیمه شعبان و علاقه خاص حلقه پاستور به بحث مهدویت و اظهارنظرهای تامل برانگیز آنها در این حوزه از یک‌سو و همزمانی آن با تعطیلی بلند مدت مجلس از دیگر سو، احتمال جنجال سازی رسانه‌ای جدید تیم مذکور را در روزهای اخیر بیشتر می‌کند. اما سوالی در اینجا مطرح است که دولت تا چه زمانی می‌خواهد با حاشیه‌های خود ساخته از مواجهه و تفکر درباره مشکلات مردم فرار کند؟ آیا برای دولتی که مدعی آوردن نفت بر سر سفره‌ها بود، عدم تامین معیشت مردم، مرغ ۷۰۰۰ تومانی و افزایش روز به روز قیمت نان و لبنیات آن هم بعد از هفت سال نباید شرم‌آور ‌باشد؟

اعتماد در مقاله‌ای نوشته اتفاقاتی که اخیرا در اقتصاد ایران رخ داده، از قبیل گرانی، افزایش نرخ ارز و طلا و همچنین تحریم‌ها برخوردهای گوناگونی را به دنبال داشته که از قضا می‌توان آنها را در یک طیف جمع کرد و آن، این است که این رخدادها حتما یک مقصر دارد اما بر سر اینکه این مقصر کیست دعوا و جنجال است. از یک سو دولت برخی از گرانی‌ها را تقصیر مجلسی‌ها یا دلالان می‌اندازد و از سوی دیگر مجلسی‌ها و تولیدکننده‌ها آن را گردن بی‌سیاستی‌های دولت می‌اندازند، اما آنچه در این میان نادیده گرفته می‌شود، مردم و مصرف‌‌کنندگان نهایی هستند.

به نوشته مقاله آنچه بر سر اقتصاد ایران می‌آید، چه بخواهیم چه نخواهیم، ناشی از کاستی‌ها و حرف‌ناشنوی‌هایی است که در هشت سال گذشته رخ داد. لازم به تکرار مکررات نیست که انحلال نهادهای تصمیم‌ساز و کارشناسی چقدر به این اقتصاد آسیب زده است، دخالت‌های غیرلازم و ضروری مسوولان دولتی بر روند آنچه به درستی «دست‌های غیبی» در اقتصاد خوانده می‌شود، چقدر بر انحراف اقتصاد ایران تاثیر گذاشته است.

و سرانجام مقاله اعتماد این که: لازم به تکرار نیست، آنچه در ماه‌های اخیر بر اقتصاد ایران حادث شده و پیش از این، هشدار آنها بارها از سوی تصمیم‌گیران داده شده بود، کاستی‌هایی بود که در طول هدفمند کردن یارانه‌ها به اجرا درآمد. اما به این هشدارها نه «آری» گفته شد و نه «خیر». حال در این میان واقعا تقصیر و کوتاهی از آن کیست؟ چه کسی باید جوابگو باشد؟ آیا می‌توان، این قصورات را جبران کرد و اگر می‌توان، بهای آن چقدر است؟ آیا بهای آن به‌اندازه «ناسازگاری» زمانه ما نیست که بتوانیم آن را «سازگار» کنیم.

احمدی‌نژاد فرصت ابلاغ قانون ندارد

محمدحسین روانبخش، ستون طنز امروز مردم سالاری را با اشاره آغاز کرده که: دیروز رئیس مجلس در پی تاخیر احمدی‌نژاد، قانون افزایش سرمایه جمهوری اسلامی‌ایران در صندوق اوپک برای توسعه بین‌المللی را ابلاغ کرد. باید به لاریجانی علاوه بر حقوق مجلس، حقوقی هم بابت انجام وظایف ریاست جمهوری پرداخت شود! البته این نظر ماست و ممکن است برادران دولتی معتقد باشند که برعکس، باید یارانه نقدی علی لاریجانی را قطع کرد!

نویسنده احتمال داده دولتمردان سرشان به چیزهای دیگری گرم است و وقت برای ابلاغ قوانین ندارند: هوگو چاوز بیمار است و باید به او قوت قلب داد تا بتواند با بیماری اش مبارزه کند و تا سال ۲۸۱۲ میلادی رئیس جمهور ونزوئلا باقی بماند، مورالس رئیس جمهور بولیوی دلش برای یک دست فوتسال دیگر تنگ شده و باید مقدمات سفرش به ایران و انجام یک مسابقه دوستانه گل کوچک با احمدی نژاد را فراهم کرد، چند نفر از سران کشورهای بزرگ دنیا از اینکه چند وقتی است برایشان نامه نوشته نشده و آنها را نصیحت نکرده‌اند، حوصله‌شان سر رفته و می‌خواهند که باز هم نامه‌هایی دریافت کنند که جواب دادن نمی‌خواهد، برنامه‌ریزی برای تغییرات بیشتر و بیشتر معاونان وزرا، استانداران، فرمانداران و بقیه مقامات ریز و درشت دولتی وقت زیادی را می‌گیرد.

و خلاصه: کاملا واضح ومبرهن است که با این اوضاع و احوال، باید همسایه‌ها یاری کنند تا دولت بتواند به وظایفش عمل کند! در همین راستا هم هست که لاریجانی وظیفه ابلاغ قوانین را به عهده گرفته ؛ خدا خیرش دهد!

سونامی پیری سعودی‌ها

محمدعلی وکیلی در سرمقاله ابتکار با اشاره به این که ظرف یک سال گذشته، عربستان سعودی دو ولیعهد را از دست داده و اکنون نیز اخبار ضد و نقیض از مرگ ملک عبدالله- پادشاه آن کشور- به گوش می‌رسد نوشته پیری طبیعی حاکمان عربستان و کشورهای عرب منطقه، آنان را به نقطه بحرانی رسانده‌است.

به نوشته این مقاله گویی یکی از ویژگی‌های ممتاز دهه کنونی، تلاقی سونامی طبیعت با سونامی اراده انسانی است و به نظر نگارنده، طبیعت به یاری مظلومیت ملت‌های ستمدیده آمده‌ و این هم جزیی از سنت‌ها و قواعد جاری می‌باشد؛ چراکه همه باید روزی تاوان عملکرد خود را بپردازند. عصر کنونی، دوره رهایی و عدالت است و آگاهی عمومی و تجربه موفقیت‌آمیز مردم منطقه در آزادی‌خواهی، سرمایه مهمی برای پایان دادن به دوره حکومت‌های موروثی است.

ابتکار در نهایت نوشته اکنون از یک طرف، در هراس از نسیم بیداری است و از سوی دیگر بحران جانشینی به کابوس دولتمردان آن تبدیل شده‌، در چنین شرایطی وارد معرکه مقابله غرب با ایران نیز شده ‌است به طوری که اگر بحران هسته‌ای ایران به نقطه حساسی برسد و در منقطه تیری شلیک شود، آنگاه معلوم می‌شود که عربستان متزلزل و بحران‌زده چگونه سرنوشتی پیدا خواهد کرد. بسیاری از کارشناسان معتقدند که بازنده اصلی درگیری در منطقه، سعودی‌ها است و ارزان‌فروشی امروزشان، فردا برایشان بسیار گران تمام خواهد شد.

کارگران مشغول کارند


کاناپه، ستون طنز اعتماد که پوریاعالمی دیروز خبر از تعمیرات آن داده بود، امروز با چاپ این علامت خالی مانده است.

کارتون روز


 

 کارتون علی کاشی، بیکاران از مردم سالاری

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.