بررسی روزنامه های صبح یکشنبه تهران؛ ۲۱ خرداد

روزنامه های امروز صبح تهران با چاپ عکس نان گران شده در صفحات اول خود خبر از گرانی بیشتر داده و در کنار آن از قول معاون اول رییس جمهور نوشته اند وضع مردم خوب است. بررسی نتایج سفر احمدی نژاد به پکن، و تحلیل آینده سوریه و نقش ایران در حالی در روزنامه های امروز منعکس شده که چند روزنامه پرسیده اند با وضعیت کنونی و انتقاد دولت از قانون مصوب مجلس آیا مرحله دوم قانون هدفمندی یارانه ها امکان اجرا دارد.

استفاده همسایگان و نتایج سفر احمدی نژاد به چین

شرق در مقاله ای به قلم سفیر سابق ایران در چین، از راه بررسی رسانه های چینی و انعکاس دیدارهای هفته گذشته رهبران منطقه در پکن به تحلیل نتایج سفر احمدی نژاد به آن کشور پرداخته و نوشته با توجه به بسته بودن وضعیت سیاسی بین‌المللی ایران از این سفر نمی‌توان انتظارات فوق‌العاده داشت، پوشش خبری این سفر با توجه به استاندارد چین مناسب و خوب است. اما در مقایسه با افغانستان و پاکستان، جایگاه آنها در سیاست‌های خبری چین والاتر است.


کارتون پیمان برومند از کارگر ایرانی اسیر واردات از چین، اعتماد


 

حسین ملائک در این مقاله نشان داده که سومین سفر احمدی‌نژاد به چین که اولین سفر رسمی وی، ظاهرا از نظر بار سیاسی و تشریفاتی چنان است که روابط دو کشور یا دو رییس‌جمهور به گونه‌ای بوده است که سازمان‌های مسوول ایرانی نتوانسته‌اند سفر رسمی مستقلی برای احمدی نژاد طراحی کنند و به سفر در حاشیه اجلاس بسنده کرده‌اند.

در انتهای مقاله آمده در موضوع مناسبات دوجانبه دو نکته بیش از هر چیزی اهمیت دارد؛ اول برقراری امکان دسترسی به درآمدهای ناشی از فروش نفت که در چین نگهداری می‌شود توسط سازمان‌های دولتی، و دوم امکان دسترسی بخش خصوصی و تجاری ایران به سیستم بانکی چین و کاهش اثرات تحریم بانکی بر بخش خصوصی. امیدواری بیجائی نبود که سفری در این سطح توانسته باشد در این موضوعات دستاورد داشته باشد.

پدرام سلطانی در مقاله ای در شرق نوشته وقتی صحبت از مذاکرات ایران با گروه ۱+۵ به میان می‌آید، غالب نقدها و تحلیل‌ها رویکرد سیاسی دارند و عموم نظرات از سوی تحلیلگران و کارشناسان سیاسی صادر می‌شوند. اما اگر عینک سیاست را از چشم برداریم و به روند مذاکرات در چند سال گذشته همراه با اقدامات به‌عمل‌آمده از سوی تحریم‌کنندگان و واکنش‌های کشورهای رقیب ایران در منطقه نگاهی عمیق‌تر بیندازیم، درمی‌یابیم که رقبای ما در منطقه از تحریم و تضعیف اقتصادی ایران، از این آب گل‌آلود سیاست، صید اقتصاد کرده‌اند.

نویسنده این مقاله با اشاره به فرصت طلبی کشورهای نفت خیز منطقه در شمال و جنوب ایران از وضعیت فعلی که باعث شده ذخایر ارزی خود را فربه و رفاه اقتصادی را از آن شهروندان خود کنند نوشته کشورهایی نظیر چین، ترکیه، برزیل و برخی از کشورهای آمریکای لاتین و آسیای جنوب شرقی از تنگنای اقتصادی ایران برای تقویت اقتصاد ملی خود و نیز جایگاه خود در نقشه اقتصاد جهانی استفاده‌های فراوان کرده‌اند.

نایب رییس اتاق بازرگانی ایران در مقاله شرق یادآوری کرده که با یک اقتصاد کم‌رونق نمی‌توان در زمینه‌های سیاسی، فرهنگی، فناوری و امنیتی رشد مناسب و پایدار داشت. پس روش درست این است که در مسکو عینک اقتصاد را هم به چشم بزنیم و از پشت آن برق چشمان رقبای واقعی خود را بهتر ببینیم و در ترسیم استراتژی مذاکرات از این نکته محوری غافل نباشیم.

تاملی بر وضع مردم که خوب خوب است

اعتماد در گزارش اصلی خود نوشته تنها چند روز پس از اینکه مراجع تقلید از وجود فقر و بیکاری در کشور به شدت گلایه کردند، معاون اول رییس‌جمهور تاکید کرد که هم وضع اقتصادی کشور و هم وضع مردم خوب است. او همچنین گفته است که خانم‌های خانه‌دار خوب چای «دم» نمی‌کنند و دولت هم چای می‌خرد که بعدا تبدیل به «پهن» می‌شود.


تیترها و عکس صفحه اول تهران امروز


به گزارش این روزنامه محمدرضا رحیمی نسبت به واردات کالاهای بی‌کیفیت به کشور هم واکنش نشان داد و در این زمینه از دولت هم انتقاد کرد! اما با اعلام اینکه صادرات غیرنفتی به ۵۳ میلیارد رسیده است و نفت را هم [بشکه‌یی] ۱۰۰دلار می‌فروشیم، گفت: آنها تحریم کردند، ولی ما بهتر نفت را می‌فروشیم، وضع مردم خوب است اما مشکل هم داریم و باید دانست نابرده رنج گنج میسر نمی‌شود.

سیدجواد سیدپور در سرمقاله تهران امروز با اشاره به سخن تازه معاون اول رئیس جمهور نوشته آقای رحیمی روشن نکرده است که وضع خوب اقتصادی به چه معناست و وضع بعد کدام است؟ ضمن اینکه چنین سخنانی مسبوق به سابقه است و یکبار آقای هاشمی رفسنجانی در خطبه های نماز جمعه به دفاع از اوضاع اقتصادی دولت خود پرداخت و وضع اقتصادی مردم را خوب دانست. اما نه در آن زمان و نه به احتمال قوی در این زمان کسی چندان جدی بودن این اظهارات را نمی پذیرد.

تهران امروز نوشته آقای رحیمی این سخن را در شرایطی گفته که دیروز بانک مرکزی نرخ تورم اردیبهشت ماه را بالاتر از ۲۲ درصد اعلام کرد و همزمان هم‌ نان رسما گران شد که از جمله در تهران هم افزایش قیمت نان تا ۳۰ درصد به تصویب رسید. در سوی دیگر هم شاهد افزایش قیمت مواد غذایی و لبنی مانند گوشت، شیر و تخم مرغ هستیم که همگی این شاخص‌ها نشانه این است که هزینه خانوارها هر ماه نسبت به ماه قبل افزایش پیدا می کند.

ابتکار در ستون تیترهای پنهان خود نوشته:

- نامه استاندار در دادگاه اختلاس: پولها جنبه هدیه داشت[ هدیه را هم که نمیشه رد کرد. اصلا اخلاقی نیست!]

- رحیمی:‌ وضع اقتصادی مردم خوب است! [ منتها خودشون چون به آمار و اطلاعات دسترسی ندارن متوجه نیستن]

- احمدی‌نژاد وبلاگ‌نویسی را ‌از سر گرفت [ شاید فضای مجازی را هم متحول کنم!]


سفره در زمانی که اوضاع خوب است، مردم سالاری


دولت مقبول یا دولت محبوب؟

احمد میرمطهری در سرمقاله دنیای اقتصاد به تعریف دولت در جهان امروز پرداخته و نوشته در کشورهایی که دولت‌ها از درون تشکل‌های سیاسی شکل می‌گیرند چون متکی به برنامه‌های مدون و منشورهایی هستند که قبلا برای کسب آرای مردم آن را اعلام کرده‌اند، به ناچار این دسته از دولت‌ها سعی در تحقق برنامه‌ها و هدف‌های خود دارند، حتی اگر نتایج و دستاوردها در دولت‌های بعدی به بار بنشیند. این دولت، دولت مقبول است و رشد اقتصادی روندی مثبت خواهد داشت و با تغییر دولت مقبول، اگر دولت بعدی کماکان این خصوصیت را داشته باشد، در بلند مدت روند افزایشی رشد اقتصادی و بهبود شاخص‌های کلان اقتصادی استمرار می‌یابد.

این استاد دانشگاه در مقابل دولت مقبول، دولت محبوب را تعریف کرده و نتیجه گرفته که امروز اقتصاد ایران نیازمند رشد اقتصادی پرشتاب و مستمر، تعامل سازنده و موثر در روابط بین‌المللی و دولتی کوچک است و در خصوص شاخص‌های کمی کلان اقتصادی از قبیل نرخ سرمایه‌گذاری، درآمد سرانه و تولید ناخالص ملی باید افزایش هر یک از این شاخص‌ها را هدف قرار داده و به جد تعقیب کند و کاهش نرخ تورم و کاهش فاصله درآمد دهک‌های بالا و پایین جامعه تبدیل به خواسته ملی شود.

اعتماد در گزارشی تحلیلی به درآمد بانک ها از طریق دلالی ارز اشاره کرده و پرسیده چه کسی از آشفتگی و گرانی نرخ ارز و کاهش ارزش پول ملی سود می برد.

گزارش این روزنامه تاکید دارد که بحران ارز که قیمت دلار را در بهمن ماه سال قبل، از ۲۰۰۰ تومان هم بالاتر برد، توسط برخی از معتمدان سیستم اقتصادی کشور ایجاد شده، ولی امروز در امان هستند و حتی حدود ۶ هزار میلیارد تومان یعنی دو برابر مبلغ کلاهبرداری بزرگ تاریخ ایران در اختیار آنان به عنوان دستخوش باقی مانده است.

قوه‌ قضاییه در حالی چشم بر گفته‌های بانک مرکزی درباره رقم حدود ۹۰۰۰ میلیارد تومان درآمد کثیف و نامشروع بانک‌های کشور بسته که درست در همین زمان یک نفر در دادگاه موضوع بیمه به جرم کسب ۵/۲ میلیون تومان مدت‌هاست در زندان به‌سر می‌برد، تحت محاکمه است که کار درستی است، ولی چرا عاملان اخلال بازار ارز که شناخته شده هم هستند، در امان می‌مانند؟

نویسنده مقاله اعتماد در پایان پرسیده آیا این‌گونه می‌خواهیم چند سال دیگر قدرت اول اقتصادی منطقه بشویم؟


تیتر و عکس صفحه اول فرهیختگان


نادر کریمی‌جونی در سرمقاله جهان صنعت نوشته یک فصل از چهار فصل سال گذشت و هنوز معلوم نیست که برای اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها قوه‌ مجریه چه تدبیری اتخاذ کرده است؟

ناخرسندی رییس‌جمهور از تغییراتی که در مفاد لایحه بودجه اعمال شده بود در وهله نخست باعث اعتراض وی شد تا جایی که احتمال عدم ابلاغ لایحه نیز مطرح گردید اما عدم ابلاغ راهگشا نیست، چه علی لاریجانی می‌توانست خود لایحه را راسا ابلاغ و اجرایی کند.

در گام دوم احمدی‌نژاد و همکارانش با تغییر مهره‌های اجرایی تلاش کردند اوضاع به هم ریخته بازار و اقتصاد را ساماندهی کنند. تغییر معاونان در نهاد رییس‌جمهوری و نیز وزارت صنعت، معدن و تجارت با استراتژی کاهش انتقادات و مهیا شدن فضا برای اجرای فاز دوم هدفمندی عملی شد. البته برخی ناظران می‌گویند اقدامات اخیر برای زمان خریدن و وقت‌گذرانی از سوی احمدی‌نژاد و همکارانش صورت پذیرفته است.

به نوشته این مقاله دولت می‌خواهد اجرایی شدن فاز دوم را تا اواسط یا حتی اواخر تابستان به تعویق بیندازد تا بودجه اختصاص داده شده در واقع فقط برای نیمی از سال هزینه شود. اکنون و برای چندمین بار بانک مرکزی از وجود تورم جهشی در کشور خبر داده و به افزایش افسارگسیخته قیمت‌ها اذعان کرده است، با این حال نمی‌توان انکار کرد که براساس قانون بودجه، قوه مجریه مجبور به اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌هاست به همین دلیل و با این شرایط پیچیده آیا احمدی‌نژاد و همکارانش واقعا می‌دانند که چگونه باید از این مرحله عبور کنند؟

چشمه را به خاطر لب چشمه می‌بندیم

پوریا عالمی در ستون کاناپه اعتماد در مزایای بسته بندی نوشته یکی از مهم‌ترین کاردستی‌های مسوولان بسته‌بندی است. آنها اصولا بسته دوست دارند. به همین مناسبت بعد از موفقیت‌هایی که در صنعت بسته‌بندی مطبوعات به دست آمد، دیدیم حیف است ناشرها را بسته‌بندی نکنیم. برای همین خرده‌خرده برای بستن انتشاراتی‌ها آستین‌ها بالا زده شد. در آخرین اقدام خبر بسته‌بندی نشر چشمه منتشر شد. به همین مناسبت یک مقام بالارتبه را آوردیم روی کاناپه و باهاش گفت‌وگو کردیم. ایناهاش؛

طنزنویس اعتماد در گفتگو با یک فعال صنایع دستی از وی پرسیده چرا مطبوعات و انتشاراتی‌ها را بسته‌بندی می‌کنید؟ و او پاسخ داده به خاطر راحتی خودشان، اصولا وقتی چیزی بسته‌بندی شده باشد راحت‌تر جابه‌جا می‌شود. وقتی ما چیزی را بسته‌بندی می‌کنیم، طرف می‌‌تواند آن را به راحتی بزند زیر بغلش و برود پی کارش. آیا بستن خانه سینما خود سینماگران را راحت نکرد؟ آیا کسی قدردان دلسوزی ما مسوولان هست؟

یک مقام هم در پاسخ چرا نشر چشمه را بسته بندی کردید گفته از قدیم گفتند طرف را می‌برد لب چشمه تشنه برمی‌گرداند. آیا لب چشمه محل اشکال نیست؟ اگر آقای کیاییان ریگی به کفش نداشت چرا نویسنده‌ها و مخاطبان نشرش را می‌برد لب چشمه؟ آیا بهتر نبود آنها را جای دیگری ببرد؟ آیا چشمه جز لب جای دیگری ندارد؟

کارتون روز


کارتون حسن کریم زاده، شرق

رأی دهید
perser68 - فلوریدا - امریکا
احمدی نژاد به نرخ روز در روسیه و چین!نمیدونستم که ما هم تو ایران گرونی داریم!چه خوب که اینجا خوندم!
یکشنبه 21 خرداد 1391 - 09:31
haghighatgo - برلین - آلمان
عنتری نژاد..در مدت دیدار و به حساب گذاشتن میلیون ها دلار پول فروش نفت ایران به حساب های بانکی خودش و توله هاش در چین.. یه گشت و گذری در خیابون های چین می کنه میبینه چینی ها شکمشون رو با سوسک و سگ و گربه و کرم ومار سیر می کنن و نیازی به نون هم برای چاشنی غذا ندارن ...عنتری نژاد و رفقاش شب تو هتلشون به تبادل نظر می افتن که عنتری نژاد بهتره که نون رو برای ملت ایران چیز حیف شدنی بداند ...و قانون حیف نان برای مردم ایران را تجویز نمایند ...پراید که داری نون نخور دیگه ....یارو همسایه میگه بفرمائید منزل در خدمتتون باشه ولی تو دلش میگه اگر این زهرمارخورده تعارفم رو جدیدی بگیره چندین هزارتومان غذام رو می خوره ....!!!
یکشنبه 21 خرداد 1391 - 15:19
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.