بررسی روزنامه های صبح دوشنبه تهران - هشتم خرداد

روزنامه های صبح امروز تهران در عنوان های اصلی خود از افتتاح دوره جدید مجلس نوشته و عکس هائی از محمود احمدی نژاد رییس جمهور همراه با هاشمی رفسنجانی در این مراسم چاپ کرده اند. نقد نتایج انتخابات مصر، ابراز نگرانی از معاملاتی که همسایگان به بهانه ایران با غرب انجام می دهند، گرانی و تورم و افزایش بهای ارز از جمله دیگر مطالب این روزنامه هاست.

دوره تازه بدون حضور روسای پیشینسروش فرهادیان در گزارش اصلی شرق نوشته دیروز روز «نماینده اولی»ها بود. روز بوسه‌هایی که رد و بدل شد. درِ صحن که باز شد نمایندگان تازه وارد داخل بودند. تقریبا همه. خبرنگاران پارلمانی خیلی به دیدن مجلس سرتاسر پر و لبریز عادت ندارند. معمولش این است که باید صبر کرد تا کم‌کم نمایندگان از راه برسند. دیروز اما به لطف شوق و ذوق ۱۹۶ نماینده‌ای که تازه وارد مجلس شده‌اند عدد مجلس با ۲۶۲ شروع شد و تا ۲۷۸ بالا رفت. «نماینده اولی»‌ها به صف شده بودند؛ مرتب و منظم.

به گزارش این روزنامه نوبت به نطق رییس‌جمهوری که رسید نمایندگان سر جاهایشان بازگشتند. احتمالا هم وصف نطق‌های «احمدی‌نژادی» در مجلس را شنیده هم نماهایی از آن را دیده بودند. پس بازگشتند تا برای نخستین بار این تجربه ‌ویژه را از دست ندهند. همه نشستند، به جز یک نفر. مرندی که نام احمدی‌نژاد را برای نطق خواند فقط او نبود که از جایش کنده شد و به سمت جایگاه ناطقان رفت، «علی‌اکبر ناطق‌نوری» هم به سرعت صندلی‌اش را ترک کرد.

 
تیتر و عکس صفحه اول اعتماد

اعتماد درگزارش خود بدون نام بردن از مهدی کروبی ، میرحسین موسوی و محمد خاتمی نوشته بنا بر رسم نانوشته بهارستانی‌ها در روز افتتاحیه؛ پارلمان میزبان روسای‌جمهور و روسای مجلس ادوار گذشته است اما پارلمان نهم نتوانست میزبان رییس ادوار سوم و ششم مجلس و رییس‌جمهور دوره‌های هفتم و هشتم باشد.

به گزارش این روزنامه منتخبان مجلس نهم هنگام ورود به صحن شاخه گلی از پاسداران سپاه دریافت می‌کردند. حضور سپاه پاسداران در پارلمان اما در میان اهالی رسانه شایعاتی درباره انتقاد علی مطهری به این طیف و عدم تایید اعتبارنامه وی را دوباره بر سر زبان‌ها جاری کرد.

ابتکار در گزارش اصلی خود نوشته مجلس نهم بعد از انتخاباتی درون‌گروهی میان اصولگرایان افتتاح شد و دیروز بازگشایی نهمین دوره مجلس شورای اسلامی عملا تبدیل به همایش گروه‌های مختلف اصولگرایی شد. بنا به رسم پارلمان‌نشین‌ها دکترعلیرضا مرندی به عنوان سخنران آغازین مراسم در مقابل هیجان نمایندگان دور اولی و شخصیت‌های لشکری و کشوری و نمایندگان اقلیت‌‌های دینی و برخی نمایندگان سابق مجلس، مراسم را آغاز کرد هر چند برخی رسانه‌ها از سردار جعفری به عنوان غایب بزرگ مراسم یاد کردند اما او تنها غایب این مراسم نبود.

به نوشته این روزنامه یکی از نکات جالب توجه عکاسان ورود همزمان و دوشادوش محمود احمدی‌نژاد و آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی بود. در کنار هم قرار گرفتن دو سیاستمدار که بیش از چهار سال است وجودشان در نفی دیگری معنا پیدا کرده است و از زمان حضور احمدی‌نژاد در جلسات مجمع تشخیص مصلحت تبدیل به یکی از سوژه‌های قابل توجه شده است در حالی که هنوز کسی نتوانسته است تحلیل سیاسی درخوری برای این کار رییس‌جمهور پیدا کند.

انتخابات مصر

کیهان در سرمقاله خود برای چندمین بار در چند روز گذشته از نتایج به دست آمده از انتخابات ریاست جمهوری مصر انتقاد کرده و احتمال داده که تقلب هائی صورت گرفته باشد تنها دلیل کیهان این است که بعد از انقلابی به آن وسعت عجیب است که آخرین نخست وزیر حسنی مبارک رای مردم را کسب کرده باشد.

به نوشته این روزنامه - شرایط از زمان اعلام رسمی نتایج تا برگزاری دور دوم انتخابات- دو هفته آینده- شرایط فوق العاده حساس و به قول خالد مشعل «تاریخی» و «سرنوشت ساز» است. در این دوره براساس شعار احمد شفیق- یعنی اولویت امنیت- بروز بعضی رخدادهای امنیتی که ظاهر آنارشیستی دارد برای تقویت موقعیت شفیق و استدلال تراشی برای پیروزی شفیق در دور دوم محتمل می باشد.

به گمان کیهان اسلام گراها نباید یک گزینه ای- یعنی فقط انتخابات- عمل کنند، اسلام گراها باید ضمن حفظ وحدت در درون خود، میدان التحریر را در این دو هفته مملو از جمعیت های میلیونی کنند و فشار نظامیان را معکوس نمایند و امید آمریکا، اروپا، رژیم های صهیونیستی و عربستان برای بازتولید نظام دیکتاتوری وابسته در قالبی جدید به یأس مبدل نمایند.

سیاست نگاه به شرق

الهه کولائی در مقاله ای که مردم سالاری آن را منعکس کرده به بررسی روابط ایران با کشورهای شرق پرداخته و از جمله نوشته در مورد روسیه همه مسئولانشان توجه دارند که به خاطر ایران با غرب و آمریکا رو در رو نشوند. در واقع روابط در زمینه رقابت و همکاری تنظیم می‌شود که به هیچ وجه به معنی بازگشت به دوره تعارض شوروی نیست؛ نه پوتین چنین قصدی دارد و نه اوراسیاگرا ها.

سخنگوی کمیسیون خارجی مجلس ششم در مقاله خود به هند هم پرداخته و نوشته هندی که تحت فشار تحریم های آمریکا به دلیل برنامه هسته ای قرار داشت، موفق شد در پرتو رابطه با جمهوری اسلامی، تحول اساسی در روابط خود با آمریکا ایجاد کند. تغییر در رابطه آمریکا با هند از دوران نیکسون زمینه هایش فراهم می‌شود، اما از دهه گذشته پس از ۱۱ سپتامبر اوج می‌گیرد و موج نگرانی از گسترش تروریسم و بنیاد گرایی این همکاری را تقویت می‌کند، ضمن اینکه گسترش نیاز به انرژی برای هند که می‌خواهد رشد ۸ درصدی خود را داشته باشد رابطه با ایران را بشدت مورد تاثیر قرار داد.

به نوشته مقاله مردم سالاری ایران برای تاسیس خط لوله صلح با مقاومت پایدار آمریکایی‌ها روبه رو شدیم و مقامات هر دو کشور را از همکاری برحذر می‌داشت. در واقع هند توانست با بلند کردن پرچم رابطه با ایران، مابه ازای بسیار قابل توجهی را از آمریکایی ها دریافت کنند و خط لوله صلح تبدیل به خط لوله ای شد که به پاکستان می‌رود و هندی ها با تمام مواضع متفاوت و متناقض از این پروژه خارج شدند.

چه کسی از گرانی دلار سود می‌برد

جهان صنعت در تیتر اول خود نوشته رییس کل بانک مرکزی که پیش از این تک نرخی شدن ارز و کاهش قیمت‌ها را وعده می‌داد، این بار صراحتا اعلام کرد که دلار ارزان نمی‌شود.

همین روزنامه در سرمقاله ای به قلم الهه بیگی نوشته رییس بانک مرکزی به جای اینکه وعده کنترل بازار ارز و کاهش قیمت‌ها را بدهد خیال همه را راحت کرد و گفت‌ که منتظر نباشید نرخ دلار پایین بیاید.بانک مرکزی که تنها نهاد نظارتی بر بازار پولی کشور است، یک روز بانک‌های خصوصی را متهم به تزریق مخفیانه ارزهای دولتی به بازار می‌کند و روز دیگر افزایش نرخ ارز را امری طبیعی می‌داند.به اعتقاد بهمنی، قیمت کدام کالا پایین آمده یا ثابت مانده است که بخواهیم نرخ دلار ثابت باشد.

به نوشته این مقاله حال سوال این است که این ارز‌ها از کجا به بازار سیاه می‌آید که تمامی ندارد؟ آیا بانک مرکزی خود ارز بازار آزاد را تامین می‌کند یا اینکه ارز سرگردان در بازار به اندازه‌ای است که تمام ارز مورد نیاز دلالان و شهروندان را تامین می‌کند.به هر روی چنین به نظر می‌آید که دلار به جای ارزان شدن حتی ممکن است گران‌تر هم شود؛ گرانی که احتمالا بانک مرکزی و دولت از آن بهره خواهند برد.

 


کارتون ابوالفضل محترمی، شرق


طرح های فراموش شده

مردم سالاری در سرمقاله خود با اشاره به این که ماه خرداد، ماه پرمناسبت و ویژه‌ای است و یکی از مهمترین مناسبتهای آن، سالگرد آزادسازی خرمشهر است نوشته پس از چهار دور سفر استانی احمدی نژاد و دولتش ، می‌توان گفت همچون بسیاری دیگر از مناطق محروم، اتفاق خاصی در آن جا نیفتاده است.

به نوشته این مقاله حال تقریباً هفت سال ازاین سخن گذشته است و وضعیت شهرهای‌آبادان و خرمشهر و گله و شکایتهای مردم نجیب آن دیار، به مسوولان یادآوری می‌کند که نه هفده سال، بلکه هفده به علاوه هفت سال است که درمانده شده‌اند و توان حل مساله ساده ای مثل تامین آب و فاضلاب یک شهر مرزی را ندارند؛ اگرچه چند باری سخن از حل مشکل و افتتاح پروژه‌ها و... شده است؛ اما واقعیت چیز دیگری است.

مردم سالاری نوشته نمونه‌های دیگر این اتفاق در همه شهرهای دیگر قابل پیگیری است وبی جهت نیست که این روزها، سخن از بیش از ۵۰ هزار پروژه نیمه کاره دولت می‌رود. ورزشگاه‌های نیمه کاره، پروژه‌های عمرانی رها مانده، طرح‌های ارائه شده غیر قابل اجرا و... همه جا هستند. چنان که در قم هم سال گذشته با تبلیغاتی بسیار، پروژه شیرین‌سازی آب قم با حضور احمدی نژاد افتتاح شد اما دو هفته بعد، دوباره آب قم شور شد و شور ماند!

بازار آشفته مسکن

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود دولت را در برنامه های مسکن خود ناموفق توصیف کرده و نوشته برخلاف سال گذشته که تبلیغات فراوانی در مورد ساماندهی قراردادها و نظارت بر اجاره‌نامه‌ها از سوی دولت انجام شد، امسال هیچ صدایی در همنوایی با تبلیغات گذشته به گوش نمی‌رسد و ظاهراً مسئولان دولتی قصد ندارند پس از شکست سنگین روشهای غیرکارشناسی و تعزیراتی سال گذشته، آخرین سال عمر دولت را با سرافکندگی افزون‌تری سپری کنند.

به نوشته این روزنامه برنامه‌های ایجابی دولت هم در بازار مسکن چندان قرین موفقیت نیست و با وجود تبلیغات فراوانی که در مورد تأثیر بهره‌برداری از مسکن مهر بر قیمت‌ها انجام می‌شود، نمی‌توان چندان امیدی به ثمردهی این طرح پرهزینه داشت این طرح با هزینه بسیار بالایی که بر اقتصاد کشور و نظام بانکی تحمیل کرده ، به علت درک ناصحیحی که طراحان آن از معضل مسکن در ایران داشته اند، نمی‌تواند باری از تقاضای واقعی و مؤثر از دوش بازار مسکن بردارد.

در نهایت روزنامه جمهوری اسلامی نوشته آمارها نشان می‌دهند علاوه بر ورود ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار تقاضای جدید در هر سال به بازار مسکن، کشور با کمبود انباشته شده حدود ۲ میلیون واحد مسکونی مواجه است اما به نظر کارشناسان به تقاضاهای جدیدالورود و نه تقاضاهای انباشته شده از قبل، نیازهای خود را به مسکن در مسکن مهر نمی‌یابند چرا که عمده این تقاضاها متعلق به طبقه متوسط و زوج‌های جوانی است که زندگی در مسکن مهر نه برایشان مقدور است و نه مطلوب.

ریز گردها و مردم

 
طرح علی کاشی ، مردم سالاری


سینا قنبرپور در مقاله ای در اعتماد نوشته "امیدوارم تهرانی‌ها به درد این گرد و خاک گرفتار شوند بلکه یک اتفاقی بیفتد." این جمله در روزهایی که هوا در خوزستان می‌گیرد زیاد شنیده می‌شود. اول گمان می‌برید که هوا ابری است. بعد فکر می‌کنید مه‌ نشسته است. راستش همه فرنگ‌رفته‌ها می‌گویند اهواز مثل لندن همیشه مه‌آلوده است! بیچاره کارون. وقتی تلخی خاک را ته گلو حس کردید نظرتان عوض می‌شود.

به نوشته این مقاله نوروز ۱۳۸۷ وقتی برای نخستین‌بار با این پدیده در زادگاهم مواجه شدم و دیدم هوا گرفت، مردم می‌گفتند مدتی است که این اتفاق در حال وقوع است. هوا گرفت، اول فکر کردم ابر شده تا بارانی بهاری ببارد ولی بعد که دیدم رفته‌رفته حجم قابل توجهی خاک روی ماشین نشست، فهمیدم این حکایت غریبی است. قبلا چنین تجربه‌یی اتفاق نیفتاده بود. در تمام سال‌های جنگ تحمیلی هیچ‌گاه هوای شهر از خاک گرفته تا هر آلاینده دیگری، آلوده و تیره نشد. در زمستان ۱۳۶۹ که صدام تمام چاه‌های نفت کویت را هدف قرار داد چند روز آسمان خوزستان تیره شد. همان روزها وقتی باران بارید تمام زندگی مردم رنگ دوده گرفت و ماجرا مشخص بود چه منشایی دارد اما حکایت این گرد و خاک که این سال‌ها دامن خوزستانی‌ها، بوشهری‌ها، ایلامی‌ها، کرمانشاهی‌ها و کردستانی‌ها را گرفته حکایت غریبی شده است.

غزل حضرتی نیز در همین صفحه اعتماد نوشته چند سالی است که گرد و غبار جزیی از زندگی مردم خوزستان، کرمانشاه، کردستان و استان‌های غربی و جنوب غربی کشور شده است. وقتی برای خرید به بازار می‌روند باید چند تا ماسک هم بخرند تا در مواقع نیاز بی‌ماسک نمانند. شاید هم دیگر به خرید فله‌یی رسیده باشند. از نان شب برایشان واجب‌تر شده است. روزهایی هم هستند که غلظت گردو غبار در حدی است که ماسک هم جواب نمی‌دهد

به نوشته این مقاله با ورود گرد و غبار عراقی که همسایه دیوار به دیوار کردهای این منطقه به حساب می‌آید، دیگر اثری از آن های و هوی و رفت و آمد گردشگران داخلی و خارجی نیست. کسی حاضر نیست با ماسک بر سر مزار پیر شالیار حاضر شود و سرفه‌کنان دشت‌های سبز اورامان را بپیماید. مردم منطقه، اما محکوم به زندگی در روستا و شهرشان هستند. زن و مرد، کودک و پیر و جوان همه با ماسک در شهر راه می‌روند. فضای روستا با مردمان ماسک‌زده تصویری دردناک را در ذهن می‌آورد؛ تصویری که جز در مواقع جنگ و بیماری‌های واگیر‌دار در شهرها ندیدیم.

مقاله اعتماد با این جملات پایان می گیرد: یافتن مقصر و انداختن تقصیر گردن دیگران همیشه آسان‌ترین راه است اما اگر مسوولان محیط زیست کشور نگاهی به روند از دست رفتن حوضه‌های آبی و تالاب‌های کشور داشته باشند، درمی‌یابند که همه غبار از عراق و بی‌تدبیری وزارت محیط زیست عراق هم نیست. گاهی بد نیست سوزنی به خودمان بزنیم و جوالدوزی به دیگران.

محمدحسین روانبخش در ستون طنز مردم سالاری نوشته مدیرکل پیش‌بینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی کشور، به سلامتی و میمنت خبر از ورود توده جدید گرد و خاک به کشور داده است و از سوی دیگر هم مقامات استانداری تهران از احتمال تعطیلی تهران سخن گفته اند تا معلوم شود که دستهای پر مسئولان خیلی محترم در مقابل این پدیده کاملا بالا است و تنها کاری که می‌شود کرد این است که همه را تعطیل کنند و به خدا بسپارند ! البته این میان بعضی‌ها اعتراض دارند که چرا فقط تهران تعطیل می‌شود ؟!

به نوشته این طنز: طرحهایی مثل آب پاشی با هواپیمای ملخی را که سال گذشته صورت گرفت، هست که اگر خدای ناکرده ، زبانم لال، کار از این هم بدتر شد و به جایی رسیدیم که اصلا امکان خارج شدن از خانه را نداشتیم ، آنوقت اجرا می‌شود تا روی همه از جمله استکبار و گرد و خاک کم شود. به این صورت که چهار تا هواپیمای ملخی بلند شود و حجمی‌به اندازه هفتاد هشتاد متر مربع را آب بپاشند تا ...زندگی دوباره از سر گرفته شود !

قطع درخت و گفتگوی قاطع

پوریا عالمی در ستون طنز اعتماد با اشاره به این که در ادامه قطع‌کاری‌های صورت‌گرفته، درخت ۸۳۰ ساله امامزاده محمد روستای گرجی‌کلای ساری را-هم- قطع کردند. به همین مناسبت با یکی از زحمت‌کشان که ترتیب قطع درخت را داده بود، یک گفت‌وگو ترتیب داده است:

چرا درخت ۸۳۰ ساله را قطع کردید؟

-ما اصولا قطع می‌کنیم. یعنی ما اقدام قاطعانه را دوست داریم. وقتی درخت ۸۳۰ ساله را قطع کنی حساب کار دست این نهال‌های زپرتی می‌آید.

قطع کردن درخت ۸۳۰ ساله چندساعت زمان برد؟

پنج شش ساعت که این چیزی نیست. ما معتقدیم باید با حوصله قطع کرد که دوباره جوانه نزند. پنج شش ساعت که چیزی نیست. شما بگو پنج شش سال ما حاضریم پاش بنشینیم تا خشک شود.

نویسنده ستون کاناپه اعتماد در نهایت یک آگهی تجاری را به چاپ رسانده از شرکت تبر و شرکا که در آن آمده:اگردرخت ریشه دارید؟ اگر درختی سایه‌گستر هستید، اگر عمر مفیدتان زیاد شده، نگران نباشید. ما با اقدام قاطعانه تیشه به ریشه شما می‌زنیم و شما را قطع می‌کنیم. همین الان با ما تماس بگیرید.

کارتون روز

 
طرح محیط زیست از احسان گنجی، اعتماد

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.