بررسی روزنامه های صبح دوشنبه تهران - اول خرداد
روزنامه های صبح تهران در تیترهای اصلی خود از سفر امروز آمانو رییس آژانس بین المللی انرژی اتمی به تهران نوشته و در مقالات خود با پیدا شدن امید در مردم با موفقیت مذاکرات بغداد مخالفت کرده اند. گزارش های جشنواره کن و مقاومت تازه دولت در برابر اجرای مرحله دوم قانون هدفمند کردن یارانه ها که مجلس به تصویب رسانده بود از جمله دیگر مطالب این روزنامه هاست.
کیارستمی با شانس بالا روی فرش قرمز کن
تیتر و عکس گزارش اصلی اعتماد
اعتماد در گزارش اصلی خود نوشته شب گذشته عباس کیارستمی با فیلم مثل یک عاشق برای پنجمین بار از روی فرش قرمز کاخ جشنواره کن عبور کرد. عباس کیارستمی، فیلمساز ۷۱ ساله کشورمان، که اینبار با فیلم «مثل یک عاشق» در شصت و پنجمین دوره کن در بخش مسابقه حضور دارد، به همراه دیگر عوامل سازنده این فیلم از روی فرش قرمز کاخ جشنواره عبور کردند و چند صد عکاس این صحنه را ضبط کردند.
به نوشته این گزارش کیارستمی که به تعبیری کشف کن در میانسالی بود، حالا در کهنسالی نیز یار غار این جشنواره است و نیویورکتایمز از او به عنوان یکی از بختهای کسب نخل طلا نام میبرد و از قول یکی از مسوولان برگزاری و سیاستگذاری در کن میگوید: حالا دیگر نوبت کیارستمی است که نخل طلای دوم را از این جشنواره تصاحب کند تا نامش به لیست فیلمسازان مستقل و هنریسازی که بیتوجه به سینمای تجاری در دنیا میدرخشند و تاکنون دو بار نخل طلا را از آن خود کردهاند، اضافه شود.
گزارش شرق اضافه کرده همیشه در جشنواره کن از نفوذ رییس هیات داوران بر دیگر اعضای هیات صحبت میشود. حالا هم نانی مورتی یکی از عشاق کیارستمی بر صندلی رییس هیات داوران تکیه زده است. نانی مورتی حتی سینمایی در شهر رم دارد که با فیلم «کلوزآپ» عباس کیارستمی آن را افتتاح کرد و نام آن را هم «کلوزآپ» نهاد تا به این شکل به فیلمساز محبوبش ادای دین کند. اما کیارستمی به «اعتماد» میگوید: این حرف را چندان قبول ندارم. مگر نانی مورتی چند رای دارد. من حدود ۳۰ بار در جشنوارههای متعددی داور بودهام، باید بگویم اگر فکر میکنید سفارشی از طرف کسی به داورها میشود، این امری محال است. ممکن است بسیاری از آدمها خریدنی باشند اما به چه قیمتی؟
تاثیر مذاکرات بغداد در زندگی مردم
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود نوشته عدهای از مدتها قبل تلاش کردند ریز و درشت زندگی، اقتصاد، سیاست و حتی امور شخصی مردم ایران را تحتالشعاع مذاکرات بغداد قرار دهند تا جایی که وقتی در بیربطترین موضوعات و حوزهها هم از علت گرانی یارکود قیمتها و معاملات سئوال میکنی، پاسخها اشارهای به نتایج مذاکرات پیشرو دارند.
این پدیده عجیب که ایبسا بتوان آن را "سندروم مذاکره" نامید، در ا ثر همین جنگ روانی، به تمامی ابعاد و حوزههای زندگی این روزها نفوذ کرده است؛ از پنچری تایر خودرو گرفته تا کرایه تاکسی و... همه توجیه تو را به مذاکرات بغداد جلب میکنند. جالب اینجاست که اگر نتوانی ارتباط میان افزایش کرایه تاکسی، کوچکتر شدن قرص نان تافتون، رنگ زدن میلههای خط ویژه اتوبوس، تاخیر قطارهای مترو، عدم پرداخت تسهیلات خودرو توسط شعبه بانک محل، باخت تیمهای فوتبال و... را با مذاکرات بغداد کشف کنی و احیانا جرأت پرسش از این ارتباط و وابستگی به ظاهر واضح را به خودت بدهی، با نگاههای عاقل اندر سفیه مواجه میشوی که یعنی واقعا ربط این مسائل را با یکدیگر نمیفهمی؟
روزنامه جمهوری اسلامی اظهار نظر کرده که نتایج مذاکرات بر سهولت یا دشواری تبادلات ارزی و به تبع آن قیمت ارز در بازار، قیمت تمام شده کالاهای وارداتی و به دنبال آن قیمت تمام شده محصولات تولید داخل، شاخص بورس، درآمدهای ارزی و حتیای بسا جای ملک و ساختمان هم با چندین واسطه تأثیرگذار باشد اما حتی در صورت شکست مذاکرات شرایط برای اقتصاد ایران گرچه احتمالا قدری دشوار میشود اما به هیچ وجه غیرقابل مدیریت نخواهد بود .
داوود آقائی دراعتماد نوشته گرچه شواهد و نشانهها از تمایل طرفین برای دستیابی به توافق حکایت دارد ولی قدر مسلم اینکه نمیشود انتظار داشت مذاکرات بغداد آخرین ایستگاه برای توافق نهایی باشد. هرچند ارزیابیها حکایت از آن دارد که خواست ایران رفع تحریمها و بازگردانی پرونده هستهیی در مسیر فنی - حقوقی و خروج از مجرای سیاسی است که تاکنون آژانس و شورای امنیت آن را طی کردهاند و خواستههای نمایندگان گروه ۱+۵ که کاملا رنگ و بوی سیاسی گرفته متوقف کردن غنیسازی در ایران است
به نظر این مقاله چنانچه از این مذاکرات نتیجه مطلوب حاصل شود ایران وارد مرحله جدیدی از فعالیتهای دیپلماتیک خود در عرصه منطقهیی و بینالمللی خواهد شد؛ مرحلهیی که در سایه فضای اعتمادساز حاصله: اولا غرب هرچند دیرهنگام میپذیرد که قصد و نیت ایران در مسیر فعالیتهای هستهیی برخلاف ادعاهای آنها صلحآمیز بوده است ثانیا کشورهای عربی منطقه هرچند بیمیل هستند که این معضل و مشکل به سرعت حل شود و ایران در فضای تفاهمآمیز به روابط با غرب ادامه دهد، ولی با رفع نگرانی غرب، دولتهای عربی منطقه نیز خواهند پذیرفت که در روابط و نگاهشان نسبت به ایران تجدید نظر کنند و در مسیر همکاری قدم بردارند.
کارنامه مرتضوی در ستاد مبارزه با قاچاق
عکس قدس از کم حاصلی مبارزه با قاچاق کالا و ارز
یک هفته بعد از آن که سعید مرتضوی در یک آگهی در روزنامه صبح دست به تبلیغ درباره فعالیت های خود در چهل روز حضورش در سازمان تامین اجتماعی زد و صحت ادعاهای آن تبلیغ با تردید روبرو شد به نوشته ابتکار گزارش تحقیق و تفحص مجلس از ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز که مرتضوی آخرین سکاندار آن به شمار میرفت، نشان میدهد که شبکههای عمده قاچاق کالا همچنان از یک نیروی خرده فروشی گسترده بهرهبرداری میکنند در حالی که عناصر اصلی قاچاق در حاشیه نسبتا امنی قرار دارند.
به نوشته این روزنامه هیات تحقیق و تفحص از عملکرد ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز در گزارش تقدیمی خود به مجلس با تاکید بر اینکه دولت به صورت جدی خطر قاچاق کالا به کشور و آثار مخرب آن را حس نکرده و رقم حاصل از فروش قاچاق نشان میدهد که اثربخشی مبارزه با قاچاق کمتر از سه در هزار بوده است که آن هم بیشتر معطوف به موارد خرد میشود.
به دلالان ارز جایزه بدهید
زهرا کاویانی در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته بازار ارز و به تبع آن بازار سکه این روزها با نوسانات زیادی مواجه است. که با تمام هزینههای بالایی که به اقتصاد کشور وارد کرده، میتواند تجربه خوبی برای سیاستگذاران اقتصادی کشور باشد. قیمت دلار تحت تاثیر عوامل متعددی از قبیل کاهش قیمت نفت، کاهش ذخایر ارزی کشور، واکنش به تعادلهای اقتصاد کلان، تحریمهای پیدرپی اقتصادی و ورود تقاضای سفتهبازی به این بازار در سال گذشته با نوسانات زیادی مواجه شد.
به نوشته این مقاله در زمان آشفتگی بازار ارز سیاست معقولانه این بود که بانک مرکزی وجود نرخ بازار غیررسمی را به رسمیت میشناخت و سعی میکرد تا نرخ بازار آزاد را با شیبی تند به نرخ بازار رسمی نزدیک کند. در حالی که نوسانات بازار ارز آسیبهای جدی به بخش تجارت خارجی و به خصوص تولید کشور وارد کرده که کاش مسوولان اقتصادی دریابند که این ها نتیجه دسیسه و توطئه یا سودجوییهای دلالان نیست.
لیلا ناطقی درگزارش جهان صنعت نوشته دریافت ارز دولتی ۱۲۲۶ تومانی بخش تولید، خواسته صنعتگران که باید با مساعدت بانک مرکزی هرچه زودتر تسریع شود؛ موضوعی که وزیر صنعت، معدن و تجارت بر آن تاکید دارد و از بانک مرکزی میخواهد ارز دولتی را به همه تولیدکنندگان بدهد. در حال حاضر هنوز آنچنان که باید ارز دولتی به تولید پرداخت نمیشود. بانکهای عامل حتی در حوزه LC، ارز و تسهیلات ریالی همپای صنعت حرکت نمیکنند تا جایی که صدای صنعتگران درآمده است.
به نوشته این گزارش صنعت هنوز یارانه تولید را در فاز اول هدفمندی نگرفته، وزارت صنعت نه آنکه نخواهد یارانه پرداخت کند بلکه یارانهای نگرفته تا به صنایع بدهد. حالا ماجرای ارز ۱۲۲۶ تومانی هم تبدیل به معضلی برای تولید شده تا جایی که صدای مهدی غضنفری هم درآمده است.
کارتون علی درخشی، شرق
قهوه خانه برای زنان
روزنامه جمهوری اسلامی خبر داده که تأسیس قهوهخانه ویژه بانوان هم در راه است، چرا که رئیس اتحادیه قهوهخانهداران میگوید: ما پیگیر راهاندازی قهوهخانه ویژه بانوان هستیم و در نظر داریم با همکاری و اجازه نیروی انتظامی و اداره اماکن، مکانی مختص بانوان ایجاد کنیم و صحبتهایی نیز در این رابطه شده است.
به نوشته این روزنامه عباس علائی افزوده :مدتی است که گرایش مردم به قهوهخانهها زیاد شده و این نشان میدهد که مردم سنت خود را دوست دارند و گذشتگان خود را همیشه به خوبی یاد میکنند. برای این موضوع متقاضیان زیادی داریم وضوابطی نیز نیروی انتظامی دارد که البته به حق است و نباید قهوه خانهها در نزدیکی مراکز آموزشگاهی، مدارس به ویژه مدارس دخترانه، مساجد یا بانکها و موارد دیگر باشند و بیشتر در مکانهایی باشند که حالت تجاری دارد و کمتر مسکونی است.
روزنامه جمهوری اسلامی سرانجام نوشته: با اینکه مسئولان امنیتی و اخلاقی بارها با فعالیت قهوهخانههائی که برای مردان قلیان عرضه میکنند مخالفت کرده ودرباره عوارض آن هشدار دادهاند، متأسفانه این قهوهخانهها با حمایت دولت به کار خود ادامه میدهند و حالا نوبت به تأسیس قهوهخانه ویژه زنان رسیده است!
حادثه خرمدره و پرسشهای بیپاسخ
مرتضی گلپور در مقاله ای در تهران امروز نوشته در حادثه خرمدره ۳ کودک ایرانی پیش از آن که فرصت زیستن و تجربه را داشته باشند، چشم از جهان فروبستند. این رویداد تلخ در عین حال که حواشی بسیاری خلق کرد، پرسشهایی نیز ایجاد کرد که هنوز به آنها پاسخی داده نشد.
نویسنده بعد از اشاره به استفاده هائی که رقیبان تجاری برگزار کنندگان نمایش از این موقعیت کرده اند نوشته جمعه گذشته خاله شادونه بار دیگر به جعبه جادویی تلویزیون بازگشت تا به این ترتیب شاهد تلاشهای صدا و سیما برای التیام این درد باشیم، التیامی که بیشتر یادآوری بیخیالی برخی به حادثه ناگوار خرمدره و سعی در فراموشی و نادیده گرفتن علت آن است.
به نظر مقاله تهران امروز مسئله اصلی این حادثه نبود «نظم و ترتیب» و رعایت نکردن «حق تقدم و حقوق دیگران» از سوی کودکان و افراد حاضر در سالن است و علت اصلی مرگ آن ۳ کودک را میتوان در نبود این مفاهیم و تجربهها در کودکان دانست. اما سوال این است که چه کسی باید نظم و ترتیب، رعایت و احترام گذاشتن به حقوق دیگران را به کودکان ما بیاموزد؟
خلاصه: دانشجو بد است
پوریا عالمی در ستون کاناپه اعتماد ضمن اشاره به این که جدول شاخصهای فرهنگ دانشجویی اعلام شد شاخص های بد و خوب را از دید طنز بیان کرده :اگر دانشجو، خوانندهها و هنرپیشههای خارجی را بشناسد شاخص بدش رشد صعودی میکند. دانشجوها فقط باید با خوانندهای مثل علیرضا افتخاری و خیلی بخواهند خلاف کنند با فتحعلی اویسی آشنا باشند. گفتنی است دانشجو نباید با هنرپیشه بیگانه آشنا باشد اما درست هم نیست پوستر محمدرضا گلزار را به دیوار بزند. دانشجو باید با پوستر مسعود ده نمکی یا امین حیایی سرش را گرم کند تا شاخص بدش جابهجا نشود.
مدت گوش کردن به موسیقی غربی، تعداد بینندگان برنامههای تلویزینی تفریحی بیگانه، رعایت حدود شرعی در پوشش و آرایش و علاقه به زندگی در خارج و اطلاع از قیمت گوشی تلفن همراه و آشنائی با قیمت سهام در ، ترجیح غذای آماده به غذای سنتی از شاخص های بد است.
طنز نویس اعتماد در نهایت نوشته: از جدول شاخصهای فرهنگ دانشجویی متوجه میشویم جدول توسط یا زیر نظر یا به همت نوباوگان آمادگی و پیشدبستانی سر کوچه تهیه شده است که دستشان درد نکند. با توجه به سن و سوادشان خیلی هم خوب شده است و خلاصه این که دانشجو بد است. لطفا نیایید دانشگاه و بروید دنبال کار آزاد.
کارتون روز
کارتون محسن ظریفیان، جام جم