بررسی روزنامه های صبح چهارشنبه تهران - ۲۷ اردیبهشت
روزنامه های امروز صبح تهران در صدر مطالب خود خبر از این داده اند که سرانجام مرحله دوم هدفمند کردن یارانه ها به تصویب مجلس رسید. گزارش هائی از گرانی و تورم و انتقاد از تبلیغات نادرست دولتی که ادعای ارزانی دارد بخش دیگر از مطالب این روزنامه ها را تشکیل می دهد که ضمن انعکاس اخبار مذاکرات نماینده ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره نتیجه مذاکرات بغداد گمانه زنی هائی کرده اند.
عکس و گزارش هائی درباره آلودگی شدید هوای جنوب کشور و وضعیت اضطراری هوای تهران در صفحات اول بیشتر روزنامه ها آمده است.
عکس و تیتر صفحه اول تهران امروز
امید و ناامیدی ها درباره مذاکرات بغداد
ابتکار در سرمقاله خود از مذاکرات بغداد استقبال کرده و نوشته مجموع کنش و واکنشها در این سالها، طرفین را به این جمعبندی رساند که سیاست"برد- برد" را راهبرد دور جدید مذاکرات قرار دهند، بنابراین هر دو طرف با نیت"توافق" وارد مذاکره شدند. خوشبختانه هم تأثیرگذار افتاد و هر دو طرف ایرانی و غربی، کمال رضایت خود را از روند پیشرفت توافقات اعلام داشتند و چشمانداز مذاکرات بغداد را امیدوار کننده ترسیم کردند.
شرایط در آمریکا هم دست کمی از اروپا ندارد. در ایران نیز بازار نقدپذیر به صورت ساعتی تحت تأثیر تیک-تاکهای مذاکرات بغداد است. بنابراین برخلاف برخی اظهارنظرهای سیاسی، ظاهراً ارادهای نانوشته از هر دو طرف برای تمرکز بر متن و پرهیز از حاشیهها به منظور رسیدن به توافق نهایی وجود دارد. باید امیدوار بود که این اراده تا روز سوم خرداد همچنان به قوت خود باقی بماند و تحت تأثیر حاشیههای تصنعی تحلیل نرود.
علی اکبر اولیا نماینده مجلس درمقاله ای در اعتماد با اشاره به حملاتی که در روزهای اخیر در منطقه علیه ایران برنامه ریزی شده نوشته شاید بسیاری از اظهارات تند و حسابنشدهیی که بعضا برخی از مسوولان کشوری داشتند امروز اثر خود را نشان داده و سبب شده تا فضای عمومی علیه ما تشدید شود اما در واقع این به این معنا نیست که کشورهایی که در حوزه نفوذ امریکا و غرب هستند علیه ما تلاشی نکنند و تحرکی نداشته باشند چرا که همیشه دشمنی آشکار این عده بر ما ثابت شده است
به نوشته این مقاله در اجلاس بغداد هم تنها چیزی که مطرح است منافع ملی است و باید در این حوزه مسائل مختلف را بررسی کنیم تا شرایط پایدارتری را در حوزه بینالمللی اعم از سیاسی و اقتصادی داشته باشیم که قاعدتا این اجلاس فرصت خوبی برای نشان دادن اصل اخلاق و هویت دیپلماتیک ایرانی است، بنابراین میتوانیم با هوشمندی شرایط خود را بهتر کنیم. طبعا هرگونه توافق برای بهتر شدن شرایط ما در فضای بینالملل موجب اقتدار بیشتر ما خواهد شد؛ و در عین حال عناصری که اظهارات تند آنها جز منزوی کردن کشور و شکلگیری هجمه بینالمللی برای ما کاری انجام نخواهد داد.
اما کیهان چندان گمان خوشی از مذاکرات بغداد ندارد چرا که معتقد است آمریکا زیر نفوذ اسرائیل است و اروپا هم دنباله رو آمریکاست و تنها امید به روسیه و چین است که آن دو کشور هم البته درباره روش مذاکره با ایران هم دیدگاهی متفاوت از بلوک آمریکا و اروپا دارند. به لحاظ روشی، عقیده آمریکا همواره این بوده است که فشار بخش ضروری از هر نوع طراحی دیپلماتیک برای حل مسئله هسته ای ایران است آن هم با این پیش فرض که فشار مذاکره را تقویت می کند و ایران را در تغییر محاسباتش منعطف تر خواهد کرد. روسیه و چین اما عقیده دارند این نوع نگاه با تجریه تاریخی مذاکرات با ایران منطبق نیست.
به نظر این روزنامه حتی در مورد این دو کشور هم یک تردید جدی است، چرا که: این دو کشور به موضوع برنامه هسته ای ایران به مثابه ابزاری برای چانه زنی با غرب نگاه می کنند و به محض اینکه معامله نان و آب داری به آنها پیشنهاد شود، مسیر دیگری در پیش خواهند گرفت.
گرانی، تورم، تبلیغات دولتی و انکار
گرانی و گرسنگی جوجه: احسان گنجی، اعتماد
محمدرضا باهنر در مقاله ای با عنوان "بزرگ ترین خطر کشور" نوشته گرچه تحریمهای متعدد راه رسیدن به این آرمان بزرگ را اندکی ناهموار کرده است اما معضلات داخلی و عدموحدت بر انجام قانون میتواند سنگی بزرگتر از تحریمها بر سر تحقق چشماندازهای نظام باشد. سنگی که اگر از سر راه انقلاب کنار زده نشود تبدیل به سدی بزرگ در مسیر انقلاب خواهد شد.
به نظر نایب رییس مجلس در این مقاله: محدود نشدن اقتصاد دولتی، اجرای ناصحیح سیاستهای ابلاغی اصل ۴۴ قانون اساسی موجب شده تا کمبودهای اقتصادی ،گرانی و بیکاری ضربه شدیدی به قشر آسیب پذیر جامعه وارد کند. قانون هدفمندی یارانهها در عین بسیاری از نکات مثبت آن در فرآیند اجرا، با برخی کاستیها و پرداخت نشدن سهم بخش تولید میرود تا مشکلاتی برای کشور ایجاد کند.
مهدی عباسی در سرمقاله مردم سالاری نوشته وقتی روزنامه ایران در صفحه اول چندروز پیش خود با تیتر بزرگ نوشت «تب گرانی فرونشست» برای خیلیها، سوال بود که براساس چه تحلیلی، ارگان رسمی دولت به صورت شتابزده اقدام به انتشار چنین مطلبی کرده است.
این در حالی است که گرانی و تورم در جامعه بیداد میکند و هنوز چارهای جدی برای آن اندیشیده نشده است. البته در این میان استدلال روزنامه ایران برای انتشار چنین مطلبی، «بازار ملتهب و سرگردان طلا و ارز» بود. چرا که طی چند روز قیمت طلا و ارز روند نزولی داشت و کاهش کوتاه مدت قیمت طلا و ارز سبب شد تا دولت تصور کند که بازار را کنترل کرده و تبگرانی فروکشیده است. اما بخشی از این کاهش قیمت ارز و طلا به رسیدن موعد سکههای پیش خرید شده مردم برمی گشت و بخشی دیگر نیز تحت تاثیر نتایج مثبت مذاکرات ایران و ۱+۵ در استانبول بود.
مردم سالاری نوشته با این تفاسیر، ای کاش وقتی رئیس جمهور در یکصدمین سفراستانی مطرح می کند که «باید دست به دست دهیم و کار احمدی نژادی بکنیم»، توضیح میداد که منظورش از این سناریوی جریانسازی جدید یعنی «جریان احمدینژادی» چیست؟آیا بهتر نیست دولت به جای آنکه ۷ روز در یک سفر استانی باشد، در مرکز مستقر میشد و فکری اساسی برای مهارتورم می کرد؟
حمیدرضا فولادگر در اعتماد نوشته سخنان اخیر آقای احمدینژاد درباره گرانی و راهحل وی برای کنترل آن، حاوی نکته مهمی است که نباید از نظر دور داشت. ایشان وجود گرانی را به دستهای پشتپردهیی نسبت میدهد که توان و امکان اخلال در بازار را دارند و راهحل مقابله با آنها هم این است که مردم دو ماه به خرید نروند.
به نوشته این مقاله در خوشبینانهترین حالت میتوانیم بگوییم که قصد رییسجمهور ایجاد آرامش در جامعه بوده تا مردم با اجرایی شدن فاز دوم یارانهها به بازار و مغازهها هجوم نبرند به سبب اینکه یک مقداری از این تورم حالت انتزاعی دارد و با این موجها دامن زده میشود، اما اینکه رییسجمهور گرانی را به دستهای پشتپرده نسبت میدهد حرف قابلقبولی نیست، چرا که خود این جمله نشاندهنده سوءمدیریتها و عدم اجرای قوانین است.
گریه تولید کننده
گرانی، کار طاهر شعبانی، جام جم
قدس خبر داده در جریان سفر استانی دولت به خراسان یکی از صنعتگران پیشکسوت خراسان در حالی جلوی عالی ترین مقام صنعتی کشور و سکاندار اصلی تولید ترکید؛ که در سال حمایت از تولید ملی کسی انتظار آن را نداشت.
به نوشته این روزنامه مهندس رضا حمیدی، چهره برجسته صنعتی کشور از بی مهری به صنعت و تولید گفت؛ از این که «تحریم وطنی بیش از تحریم های خارجی پدر صنعت را درآورده است»؛ از این که صنعت در کوره بی تدبیری ها و مقررات دست و پا گیر دستگاه های دولتی در حال آب شدن است؛ اشکهای این صنعتگر در حالی جلوی صدها همکار، مدیر صنعتی، مدیران بانکها و مقامات ارشد کشوری جاری شد که همه برای لحظاتی بر روی صندلی ها میخکوب شدند، چرا که اشک حرمت دارد.
قدس نوشته پس از درد دلهای خودمانی این صنعتگر قدیمی نوبت به مهدی غضنفری رسید تا در جمع تولیدکنندگان مرهمی به درد حمیدی بگذارد.از اینرو وزیر صنعت، معدن و تجارت دست خالی نیامده بود، چرا که به قول خودش چند خبر خوش آورده بود. اما خبرهای خوش آقای وزیر چه بود؟ نخست این که قفل ها و «تحریم های وطنی» با پیگیری دولت شکسته خواهد شد و دوم توسعه صادرات با احیا نشدن پیمان ارزی .
'رییس جمهور پیتزا فروش'
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود در ادامه انتقادها از قرارداد امنیتی آمریکا و افغانستان به شدت از رییس جمهور افغانستان انتقاد کرده و نوشته از شخصی همچون حامد کرزای که تا قبل از اشغال افغانستان توسط آمریکا هیچ سابقهای در امور سیاسی نداشت و در یکی از ایالات آمریکا صاحب یک مغازه پیتزافروشی بوده و به دلیل روابطی که با بعضی دولتمردان دولت بوش کوچک داشت توسط آمریکا برای تکیه زدن بر مسند ریاست جمهوری آمریکا انتخاب شد، انتظاری جز این نیست که چشم و گوش بسته خواستههای دولتمردان آمریکائی را به اجرا در آورد.
به نظر روزنامه جمهوری اسلامی اظهارات حامد کرزای درباره حضور همیشگی نظامیان اشغالگر در افغانستان، علاوه بر اینکه در بردارنده بدترین نوع تحقیر نسبت به مردم این کشور است تهدید کننده همسایگان افغانستان نیز هست. زیرا حضور نظامیان آمریکا در افغانستان با منافع ملی کشورهای منطقه در تضاد است و قطعاً این کشورها در تلاش برای پاک سازی منطقه از وجود اشغالگران، ملت افغانستان را تنها نخواهند گذاشت.
قدس با چاپ این عکس با عنوان "باز هم صندلی خالی کنار رییس جمهور احمدی نژاد" از جلسه هیات دولت در مشهد گزارش داده است
قدس با چاپ این عکس با عنوان "باز هم صندلی خالی کنار رییس جمهور احمدی نژاد" از جلسه هیات دولت در مشهد گزارش داده است.
در گذشته روزنامه های منقد دولت ادعا کرده بودند که خالی گذاشتن صندلی و بشقابی در کنار رییس دولت به نشانه حضور امام غایب است که آقای احمدی نژاد با پاسخ های طعنه آمیز و گنگ کوشید آن را تکذیب کند.
آلودگی هوای تهران در شعر و در کارتونمحمدحسین روانبخش درستون طنز مردم سالاری نوشته: با عرض شادباش خدمت مردم پایتخت ، به اطلاع می رساند پس از سه روز که شاخصه کیفیت هوای تهران به دلیل افزایش شدید غلظت آلاینده ذرات معلق در شرایط «هشدار» قرار گرفته ، با توجه به تشکیل کانون جدید گرد و غبار در عراق پیشبینی میشود هوای تهران از امروز در شرایط «اضطرار» قرار گیرد! سالم و سلامت باشید!
هوا آلوده شد، جونت سلامت!
دهان پر دوده شد، جونت سلامت!
می بینی شهرمون پردود و دم شد
می بینی کله هامون باز خم شد
می بینی دم، شبیه بازدم شد
هوای پاک می بینی چه کم شد
ولی با این همه دنیا به کامت
هوا آلوده شد جونت سلامت!
ریه چون روده شد، جونت سلامت!
کارتون کیوان زرگری از شرق