بررسی روزنامه های صبح یکشنبه تهران؛ ۲۴ اردیبهشت

روزنامه های امروز صبح تهران گزارش های مربوط به سفر نماینده ویژه دولت فرانسه را به تهران منعکس کرده و بدان با توجه به تغییرات در دولت پاریس اهمیت بسیار داده اند. استقبال از مذاکرات هسته ای امروز ایران با آژانس بین المللی انرژی هسته ای و نوساناتی در نرخ سکه و طلا از جمله دیگر مطالب این روزنامه هاست چنان که "سرگیجه سکه و دلار" تیتر اول شرق است و "دلایل کاهش شدید قیمت ارز و سکه" عنوان اصلی جام جم.

نماینده دولت جدید فرانسه در تهران و مذاکرات امروز با آژانس


تیتر و عکس صفحه اول شرق


مذاکرات نخست وزیر پیشین فرانسه در تهران گزارش اصلی تعدادی از روزنامه های امروز صبح است که به این دیدار اهمیت بسیار داده اند.

خراسان نوشته روز گذشته روزنامه فیگارو چاپ پاریس از ورود میشل روکار نخست وزیر پیشین و هم حزبی و دوست سوسیالیست فرانسوا اولاند رئیس جمهور جدید فرانسه به ایران خبر داد. به نوشته این روزنامه روکار که در آستانه مذاکرات بغداد در ۳ خرداد، به صورت غیررسمی به تهران سفر کرده است، بهبود و تقویت روابط تهران و پاریس را که در زمان سارکوزی به شدت ضعیف شده بود، دنبال می‌کند.

این روزنامه و دیگر رسانه های ایران با وجود این که نقل کرده اند که مسئولان سیاست خارجی اولاند در بیانیه‌ای اعلام کردند که سفر روکار هیچ ارتباطی به اولاند ندارد و این سفر قبلا برنامه ریزی شده بود و به دلیل بیماری نخست وزیر هشتاد و یک ساله پیشین انجام نشد نوشته اند روکار قرار است پس از دیدار با صالحی با سعید جلیلی نیز دیدار و گفت و گو کند.

مجتبی فتحی در گزارش اصلی شرق خبر داده صبح امروز در وین، زنگ مذاکرات هسته‌ای به صدا در می آید؛ با دو طرف حساب؛ یکی جمهوری اسلامی ایران و دیگری آژانس بین‌المللی انرژی اتمی. با یک دستور کار، مباحث فنی؛ برنامه هسته‌ای ایران؛ سوالاتی که مدتی است مناسبات تهران و تنها نهاد نظارت‌کننده بر برنامه هسته‌ای کشورهای عضو از جمله جمهوری اسلامی را تحت تاثیر قرار داده و بر روند مذاکرات سیاسی هسته‌ای ایران با گروه ۱+۵ نیز سایه افکنده است.

علی قنبری در مقاله ای درباره همین مذاکرات در شرق نوشته مردم از خود یک سوال اساسی می‌پرسند که چه منافعی و خصوصا چه منافع اقتصادی‌ای در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات برای کشورهای ۱+۵ در بر دارد؟ واقعیت این است که در یک نگاه استراتژیک همه کشورها در تعاملات بین‌المللی به دنبال منافع ملی کشور خود هستند و عموما دولت‌ها برای رسیدن به منافع ملی حداکثری، اقدام به بده‌بستان‌های اقتصادی و سیاسی می‌کنند.

در انتهای این مقاله بدون اشاره به فوایدی که این مذاکرات برای ایران می تواند داشته باشد نتیجه گیری شده که در شرایط اقتصاد کنونی جهان که کشورهای صاحب تکنولوژی در یک رقابت تنگاتنگ برای فروش محصولات خود با دور زدن مقررات جهانی به دنبال بازاریابی و مشتری جدید با قیمت بهتر و خرید مواد نفتی با قیمت مناسب‌تر می‌گردند حربه تحریم کارساز نبوده و منطقی است که ۱+۵ به دنبال حل و فصل مناقشات سیاسی به‌نفع مسایل اقتصادی در راستای حصول به منافع ملی باشد.

سفرهای استانی تبلیغاتی و فواید آب ملی

حمید رضا شکوهی همزمان با صدمین سفر استانی هیات دولت در سرمقاله مردم سالاری نوشته رویکرد تبلیغاتی دولت در سفرهای استانی، اخیرا در قالب تبلیغات صدمین سفراستانی و ایجاد ستاد پاسداشت با تبلیغات گسترده تلویزیونی بار دیگر آشکار شده تا بازهم ادعای خدمت بی‌منت در تناقض با تبلیغات گسترده دولتی‌ها قرار گیرد. اما تبلیغاتی بودن سفرهای استانی دولت، تنها نقطه ضعف این سفرها نیست.

نویسنده این مقاله پرسیده به راستی آیا لازم است که این سفرها چهار بار با تمام اعضای کابینه برای تمام استان‌ها تکرار و درمصوباتی در قالب پروژه سفرهای استانی خلاصه شود که به سختی می توان آن را پروژه نامید؟ شاید هم تعریف پروژه در دولت‌های نهم و دهم متفاوت از دولت‌های قبل است. اما آنچه عدالت در سفرهای استانی را زیر سوال می‌برد، سهم مردم تهران از سفرهای استانی است.

مقاله مردم سالاری اشاره می کند که بی توجهی دولت به تهران شاید بدان جهت باشد که در انتخابات اخیر ریاست جمهوری هم ثابت شد که این دولت از بدو روی کار آمدن، چندان به حمایت مردم تهران نیازی احساس نمی کرد و در برنامه‌های خود سهم چندانی برای مردم تهران در نظر نگرفته است و این مصداقی روشن از نادیده گرفتن اصل عدالت در سفرهای استانی برای پایتخت نشینان است.

"فواید آب ملی" عنوان ستون کاناپه اعتماد است که پوریا عالمی در آن اشاره کرده که محمود احمدی نژاد به مردم گناباد گفت: «برخی از کشاورزان در اینجا مشکل کمبود آب را مطرح میکنند که اگر لازم باشد ما از مازندران، خلیج فارس و تاجیکستان آب به خراسان خواهیم رساند.»، به مردم زاوه گفت: «اگر لازم باشد، از دریای مازندران برای شما آب می آوریم.»، به مردم خواف گفت: «به خدا اگر لازم باشد، از دریای مازندران و خلیج فارس آب میکشیم که شما بدون آب نمانید.»، به مردم تربت حیدریه گفت: « از دریای مازندران و خلیج فارس آب میکشیم که شما بدون آب نمانید.»

در دنباله این طنز نوشته آمده: مردم که زیر تیغ آفتاب داغ خراسان ایستاده بودند هی توی ذهنشان دو دوتا چهارتا کردند که آب خلیج فارس را چطوری میشود تا روستای آنان در خراسان آورد: «اینجا آفتاب خورده پس کله ی ما، شما حرف از آب میزنی. ببینم نکنه باز انتخاباتی چیزی توی راهه که از این وعده و وعیدها به ما میدید؟»

و خلاصه این که بعد از این سخنرانی آقای احمدی نژاد که زیر آفتاب عرق کرده بود، عرقی را که نشسته بود بر پیشانیاش پاک کرد و سوار هواپیما شد و برگشت پاستور. مردم ماندند زیر آفتاب، تشنه و در فکر آب دریای مازندران یا خلیج فارس.

بوی نمایشگاه کتاب و خرید بستنی


کتاب، کار هادی رحمتی، از اعتماد


ابوالحسن مختاباد در مقاله ای در اعتماد نوشته اگرچه آمارهای ارائه‌ شده از سوی دست‌اندرکاران از اقبال عمومی به نمایشگاه کتاب خبر می‌دهد، و حتی معاون رییس‌جمهور آرزو کرده است در سال آینده هشت میلیون نفر به نمایشگاه بیایند، اما برداشت‌های عموم کارشناسان و خبرگان نشر و فرهنگ و نیز راقم این سطور این است که نمایشگاه هرساله در مقایسه با سال قبل افت کیفی دارد.

نویسنده برای ادعای خود چند دلیل آورده مهم‌ترین نکته جلوگیری از حضور ناشرانی چون طرح‌نو، ذره، چشمه، امید فردا، اختران و آگاه و عدم حضور برخی ناشران کهنه‌کار همانند انتشارات اساطیر است که آسیب نخست آن را مخاطبان و سپس خود ناشران و عرصه اقتصادی نشر متقبل می‌شود. گشتی در نمایشگاه بزنید و ببینید که بوی اعمال سلیقه تا چه اندازه در فضای نمایشگاه پراکنده است.

در انتهای مقاله اعتماد آمده که وزیر فرهنگ و ارشاد در گفت‌وگویی در تلویزیون گفته بر اساس یک نظرسنجی ۶۵ درصد افرادی که به نمایشگاه می‌آیند، نمی‌دانند چه کتابی را بخرند. تامل در همین آمار نشان می‌دهد که نباید دل‌مان را به این همه جمعیت خوش کنیم. جمعیتی که در یک روز از ۷ غرفه بستنی‌فروشی مستقر در نمایشگاه، نزدیک به ۱۴ هزار آیس‌پک (فقط آیس‌پک ناقابل دو هزار و ۵۰۰تومانی)، به مبلغ ۳۵ میلیون تومان نوش‌جان می‌کند.

با محیط زیست چه می کنیم

اسماعیل کهرم کارشناس محیط‌زیست در مقاله ای در تهران امروز نوشته سد گتوند درحالی هزینه‌های بسیاری روی دوش مردم منطقه و محیط‌زیست کشور گذاشته که دوران سدسازی در دنیا سپری شده است. ما زمانی قهرمان سد‌سازی شدیم که دنیا در حال جمع کردن پرونده سد‌سازی است. آمریکا بزرگ‌ترین سد خود را تخریب کرد، چون ساخت این سد به نابودی یکی از مهم‌ترین تالاب‌های آن منجر شده بود.

نویسنده کارشناس محیط زیست توضیح داده: سد گتوند علاوه بر هزینه‌هایی که همانند سایر سدها بر کشور وارد کرد، هزینه‌های منحصر به خود را به دنبال داشته که غیرقابل جبران است. این پروژه برخلاف نظر تمام متخصصان کشور ساخته و آبگیری شد. زمانی که سد را ساختند، گنبدهای نمکی دور از رودخانه بودند و اصلا ربطی به آن نداشتند. سد را ساختند و شروع به آبگیری کردند. آب دره‌ها و دشت‌ها را گرفت و به گنبدهای نمکی رسید. هزاران تن نمک در آب حل شد. کارون شور شد. زمین‌های کشاورزی به خطر افتاد و ده‌ها مشکل دیگر.

به نوشته مقاله تهران امروز وضعیتی که امروز گتوند به‌وجود آورده، در حد یک فاجعه است! چون الان شوری آب آنقدر بالا رفته که این آب را نه می‌توان برای آبیاری محصولات استفاده کرد و نه حتی میتوان به خورد آدم‌ها داد. این سد بازهم ضربه‌های زیادی به منابع طبیعی، محیط‌زیست، کشاورزی و ساکنان آن خواهد زد. بنابراین این سد باید جمع شود.

جای خالی بانوان در استادیوم‌ها

در حالی که رسانه های مختلف خبر داده اند که فدراسیون فوتبال ایران به دلیل تذکر نهادهای فوتبال آسیا پذیرفته که زنان در زمان مسابقه فوتبال نوجوانان آسیا در استادیوم حاضر شوند فریده شجاعی در مقاله ای در شرق نوشته از نزدیک می‌بینیم که دختران ایرانی تا چه حد و اندازه به فوتبال علاقه‌مند هستند و نسبت به رخدادهای این رشته ورزشی از خود حساسیت و واکنش نشان می دهند و نه تنها اطلاعات و اخبار روز فوتبال ایران بلکه مسابقات اروپایی را هم پیگیری می‌کنند. پس این فرصت را باید برای آنها به وجود آورد تا بتوانند از نزدیک نظاره‌گر مسابقات رشته ورزشی مورد علاقه‌شان باشند و حس و هیجان خود را بروز دهند.

نایب رییس فدراسیون فوتبال در امور زنان در پایان تاکید کرده تصمیم‌گیری در این رابطه نه برعهده من است و نه فدراسیون فوتبال، در مورد میزبانی مسابقات فوتبال نوجوانان آسیا نیز باید اضافه کنم که قطع یقین اگر به بانوان ایرانی اجازه حضور ندهند، این فرصت برای تماشاگران خارجی و اعضای سفارت‌خانه‌های داخل ایران فراهم است و بعید نیست اگر این امکان هم به آنها داده نشود، میزبانی این مسابقات از فدراسیون فوتبال ایران گرفته شود.

عشق به ریاست برای خدمت به مردم

محمدحسین روانبخش در ستون طنز مردم سالاری نوشته «ریاست » آن قدر ارزش و اعتبار دارد که انسان، شیفته آن باشد و تمام عمر، با سر و جان دنبال آن بدود، چه برسد به اینکه در این فرصت یک ماهه تا افتتاح مجلس نهم، بعضی برادران، همت و کار مضاعف به کار برده، سر از پا نشناسند و برای صندلی محترم ریاست مجلس، هر چه امکانات دارند بسیج کنند! دوستداران صندلی مورد نظر هم کم نیستند و برای همین هم رقابت خوب و بسیار مفید به حال ملت، شکل گرفته و روز به روز هم بر حواشی داستان افزوده می‌شود. پس جای درنگ نیست و یک لحظه غفلت ممکن است به چهار سال پشیمانی و پایین نشینی منجر شود!

نویسنده این ستون با اشاره به این که ممکن است من و شما، متوجه اهمیت موضوع نشویم و فکر کنیم که روزگار دیگری است و هنوز شعار بدهیم « مهم خدمت به مردم است»، «در هر سنگری، می‌توان به وظیفه خود عمل نمود » نوشته البته واضح و مبرهن است که این نوع شعارها را همچنان باید تکرار کرد، اما این روزها وقت عمل است و این شعارها برای ما خوب است، نه عزیزان متمایل به ریاست مجلس!

در پایان ستون طنز مردم سالاری به طعنه آمده: آنهایی که ذائقه شریفشان، آنچه باید بچشد، چشیده، این فرصت محدود را به کارهای لازم برای زمینه‌سازی ریاست اختصاص می‌دهند و مطمئنا بعد از پیروزی، چهار سال وقت دارند که شعارها را تکرار کنند... پس بهتر است ما در کار آنها دخالت نکنیم، مزاحم اوقات شریف و دسته و گروه‌هایشان نشویم و فقط اظهار امیدواری کنیم که در این راه پر فراز و نشیب که در اصل فقط و فقط و فقط به خاطر مردم در آن پا گذاشته‌اند، پیروز باشند!

کارتون روز


کار حسن کریم زاده، شرق

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.