بررسی روزنامه های صبح تهران؛ شنبه ۲۳ اردیبهشت

روز مادر؛ طرح اردشیر رستمی، از شرق

روزنامه های صبح اولین روز هفته تهران در مقالات متعدد خود از تازه ترین اظهارات رییس جمهور درباره علت گرانی و تورم و راه های مقابله با آن انتقاد کرده و گرانی و تورم را نتیجه عملکرد دولت در نادیده گرفتن توصیه مجلس و کارشناسان دانسته اند. آتش سوزی در تهران، بالارفتن سقط جنین و افزایش تک فرزندی در کشور در حالی که رییس دولت مشوق فرزند بیشتر بوده است از جمله دیگر مطالب این روزنامه هاست.

آتش سوزی وسیع

شرق با چاپ این عکس خبر داده شعله‌های آتش ظهر پنجشنبه به جان بازار مبل تهران افتاد و حادثه‌ای بزرگ را رقم زد، حادثه‌ای که می‌توانست ده‌ها کشته و زخمی برجای بگذارد اما با تخلیه به موقع بازارچه به کسی صدمه‌ای وارد نشد. البته ساکنان و کسبه آن محدوده که شاهد دود غلیظی بر فراز آسمان بودند ساعات پردلهره‌ای را پشت سر گذاشتند.

به نوشته این روزنامه در عملیات اطفای این حریق ۱۳۰ آتش‌نشان از ۱۳ ایستگاه حضور داشتند و شش ساعت با آتش جنگیدند تا بالاخره توانستند آن را مهار کنند. در این بین گفته می‌شود ۳۰۰ مغازه آسیب دیدند و خسارت مالی سنگینی برجای مانده است.

کدام توطئه خارجی؟

نادر کریمی جونی در سرمقاله جهان صنعت نوشته مانند همیشه توطئه‌گرانی که هویتشان آشکار نشده به ایجاد اخلال در بازار و به هم زدن قیمت‌ها متهم شده‌اند. رییس‌جمهور باز هم توطئه‌گران را به تلاش برای برهم زدن و آسیب‌رسانی به نظام اقتصادی متهم و تاکید کرد که دولت با هوشیاری این توطئه‌ها را شناخته و با آن مقابله می‌کند‌. البته مایه‌ خوشحالی است که دولت توطئه‌ها را به سرعت کشف و خنثی می‌کند اما در همین گفتار، احمدی‌نژاد تاکید کرده که برای مبارزه با این توطئه‌ها بهتر است مردم کمتر به بازار بروند.

به نوشته این روزنامه پرسش مهم آن است که اگر دولت اینچنین به توطئه و توطئه‌گران مسلط است چرا به تنهایی و با ابزاری که در اختیار دارد با آنها مقابله نکرده و آنها را نابود نکرده است تا جایی که به مردم متوسل می‌شود و از روی ناچاری راه‌حلی دور از انتظار مانند کمتر مراجعه کردن مردم به بازار را پیشنهاد می‌‌کند.

خلاصه این که حداقل از ابتدای دولت محمود احمدی‌نژاد تا‌کنون هیچ‌کس به عنوان توطئه‌کننده علیه تصمیم و برنامه‌های دولت در دادگاه‌های ایران محاکمه یا حداقل معرفی نشده، این در حالی است که آقای رییس‌جمهور‌ به ویژه هنگامی که تصمیم‌ها و رفتار دولت به ایجاد بی‌نظمی در امور اقتصادی و دیپلماسی کشور می‌انجامد‌ به دفعات مکرر و در مواقع مختلف عناصر و دست‌های توطئه‌گر داخلی و خارجی را به عنوان متهم اصلی معرفی کرده است.

راه حل: دو ماه خرید نکنید


کارتون علی کاشی، از مردم سالاری

جواد سیدپور در سرمقاله تهران امروز نوشته سخنان روز پنج‌شنبه احمدی‌نژاد در خصوص ریشه‌های گرانی و نیز راهکار ارائه شده برای کاهش قیمت‌ها از جمله عجیب‌ترین سخنانی است که تاکنون از سوی رئیس دولت ارائه شده است.عجیب از آن جهت که از دیدگاه رئیس‌جمهور همه علل و عوامل داخلی و خارجی طی نقشه‌ای از پیش آماده شده با یکدیگر هماهنگ شده‌اند تا دولت را در مهم‌ترین برنامه اقتصادی‌اش یعنی اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها ناکام بگذارند و در همان حال از دید وی ناکام گذاشتن این توطئه یک راه حل بیشتر ندارد:«مردم دو ماه خرید نکنند تا این توطئه ناکام بماند!»

باید به آقای رئیس‌جمهور یاد آور شد که همین نوع نگاه و نگرش غیرعلمی و غیرکارشناسی به مسائل کشورخودش ریشه بحران‌های اقتصادی مثل گرانی، تورم و از هم گسیختگی قیمت‌ها در بازار است و تا وقتی رئیس دولت و موثرترین مقام اجرایی کشور به مشکلاتی که با راهکار علمی وتمهیدات اجرایی قابل حل است، چنین نگاهی داشته باشد، هیچ توطئه و برنامه‌ای برای به‌هم ریختن بازار نیاز نیست.

تهران امروز یادآوری که برخلاف گفته رییس دولت نه تنها کسی با هدفمند کردن یارانه ها مخالفتی نکرده بلکه همه نهادها، شخصیتها و رسانه‌های گروهی حمایت کامل خود را از اجرایی شدن قانون یارانه‌ها به‌عمل آوردند و دقیقا به همین دلیل هم بود که دولت گردنه اول قانون یارانه‌ها را به‌خوبی طی کرد و توانست با کمترین چالش از پس پیامدهای روانی اعلام اجرای قانون یارانه‌ها برآید.اما پس از آن دولت راه خود را از مجلس و نهادهای رسمی و کارشناسان اقتصادی جدا کرد.

مهم‌ترین عامل تورم دولت است

سعید لیلاز در مقاله ای در اعتماد نوشته مهم‌ترین عامل تغییر عرضه و تقاضای کل که سبب افزایش و کاهش تورم در کشور می‌شود، دولت است و غیر از دولت هیچ ارگانی نقش اساسی در این امر را عهده‌دار نیست. اینکه گفته می‌شود دو درصد از تورم در کشور ناشی از تورم جهانی است، کذب محض است چرا که تورم جهانی به سبب رکود اقتصادی کاهش داشته است. حتی قیمت نفت هم به همین سبب کاهش پیدا کرده و قیمت مواد اولیه در دنیا ۱۳ تا ۲۰ درصد کاهش داشته است. بنابراین، این موضوع در تورم کشور نقشی ایفا نمی‌کند.

به نوشته این مقاله در شش سال اخیر بی‌انضباطی مالی موج زیادی داشته و عامل اصلی آن هم دولت است و رشد نقدینگی مهارنشده. به همین سبب کسری بودجه همراه با رشد نقدینگی تورم ایجاد کرده است. در سال ۱۳۸۷ نرخ تورم ۲۶ تا ۳۰ درصد بود. در آن سال نه هدفمندی‌ها اجرا شده بود و نه بازار سکه و ارز دچار مشکل بود.

تورم توطئه و شیطنت نیست

حسین راغفر در مقاله ای در شرق نوشته مسوولان اقتصادی کشور پیش از اجرای آزادسازی قیمت‌ها و برنامه پرداخت یارانه‌های نقدی (که به آن عنوان هدفمندی یارانه‌ها اطلاق شده‌است) اعلام کردند که این برنامه موجب تورم- یعنی افزایش مستمر سطح عمومی قیمت‌ها- نخواهد شد، بلکه فقط موجب یک جهش قیمتی خواهد شد و سپس با برقراری تعادل در بازار، علت افزایش قیمت‌ها از بین خواهد رفت.

به نوشته این کارشناس این سیاست که به اغمای تولید داخلی کمک می‌کند و به نفع اقتصاد انگلی و وابسته به خارج است، تحلیل تک متغیری شیطنت‌های موذیانه و توطئه‌های بیگانگان را تضعیف‌ نمی‌کند؟ آیا جذب ۶۶هزار میلیارد تومان از درآمد‌های مردم به‌نام افزایش قیمت حامل‌های انرژی و تزریق مجدد آن دوباره منجر به افزایش تورم نمی‌شود؟ یک‌بار از کیسه مردم برداشت می‌شود و یک‌بار نقدینگی در کشور را به یک نسبت تکاثری افزایش می‌دهد.

نتیجه سفرهای استانی

مردم سالاری در سرمقاله خود با اشاره به این که دولت با برپائی جشن و مراسم ویژه صدمین سفر استانی خود را مطرح کرده نوشته قضاوت برای موفقیت این سفرها و همین طور داوری درباره درست و غلط بودن آن ها منوط به این است که رئیس جمهور در جشن صدمین سفر استانی، مردم را از شاخص‌های سفرهای خود آگاه کند.

به نوشته این مقاله بهتر بود مشخص می شد در آغاز سفرها مشکلات اشتغال، درمان و رفاه اجتماعی در نقاط مختلف کشور خود نمایی می‌کرد و با شاخص‌های بین‌المللی عددی را نشان می‌داد، امروز این مشکلات با همان شاخص‌ها چگونه‌اند؟ آیا کاهش یافته‌اند یا افزایش؟مصوبات سفرهای قبلی درچه وضعیتی قرار دارد؟ کدامیک از این مصوبات زاییده شناخت ناشی از حضور دولت بوده و کدامیک در برنامه‌های جاری و سالانه ملحوظ است و نیازی به سفر ندارد؟

نویسنده این مقاله با یادآوری افتتاح منطقه ویژه اقتصادی در دامغان انداخت که در سفر دوم هیات دولت به استان سمنان کلنگ آن زده شد نوشته اینک جز تابلویی که از بودجه عمومی در زمینی بر هوت نصب شده است هیچ نمود بیرونی در آن دیده نمی‌شود و هیچ اشتغالی ایجاد نکرده است؛ حتی در حد گماردن یک نگهبان تا برای کارها شاخص تعیین نشود، میزان مفید بودن آنها قابل اندازه‌گیری نیست.

لنگش کن

پوریا عالمی در ستون کاناپه با اشاره به کشتی گیری وزیر اقتصاد و شرکت وی در همایش علم و کشتی ، از آن جلسه گزارشی به طنز داده آن جا که وزیر اقتصاد گفت: «جدی میگم. باید کشتی را با سایر دانشها پیوند بزنیم.»

کشتی گیرها گفتند: «جون داداش راستش رو به ما بوگو. اگه اقتصاد مملکت رو با دانشهای دیگه پیوند زدی و این نتیجه رو گرفتی و تورم و گرانی و دلار و سکه و مسکن اینطوری شده، دیگه بیخیال کشتی شو. جون داداش بچسب به اقتصاد زبونبسته. بذار کشتی نفس بکشه و کار خودش رو بکنه از پا در نیاد.»

به نوشته طنز نویس اعتماد وزیر اقتصاد که کماکان معلوم نبود با دوبندهی مشکی در این همایش علمی – ورزشی شرکت کرده یا با کت و شلوار سرمه ای، گفت: «یکی از رویدادهای خوب و مهمی که در رشته کشتی رخ میدهد ارتباط بیشتر بین علم و کشتی است.»


تیتر و عکس های صفحه اول اعتماد

کشتیگیرها گفتند: «چی میگی؟ یعنی وسط تشک کشتی، وقتی زیر یه خم حریف رو گرفتیم و داریم نفس نفس میزنیم، مداد و کاغذ رو درآریم و – جون داداش - شروع کنیم مساله علمی حل کنیم؟»

انتقاد به وضع سینما

اعتماد در تیتر اول خود زیر این عکس نوشته سینمای بحران‌زده ایران ا با انتشار یک نامه و یک بیانیه پشت سر گذاشت؛ نامه ۳۴ سینماگر در دفاع از تداوم راه برنامه «هفت» با حضور فریدون جیرانی و بیانیه‌یی با شش امضا در مورد مشکلات جدی این روزهای سینما.

به نوشته این روزنامه نکته قابل توجه در مورد این نامه و بیانیه، کنار هم قرار گرفتن برخی اسامی و اشتراک تعدای از نام‌ها در آنهاست. ورود نظرهای غیرسینمایی به سینما و نقش تاثیرگذار آن در سرنوشت اکران و تولید و حتی برنامه سینمایی تلویزیون، موجب نگرانی گروهی از سینماگران شده و پس از گفت‌وگوها و اظهارنظرهایی که به صورت مجزا در این زمینه صورت می‌گرفت،

ابوموسی و خوش آمدید به امارات؟

صدرا محقق درگزارش اصلی شرق خبر داده که روزجهارشنبه وقتی یک گروه خبرنگار به ابوموسی می رفتند این پیام روی تلفن همراه آن ها نشست که : «ایرانسل امیدوار است سفر خوشی داشته باشید و آرزوی اقامتی امن در امارات متحده عربی برای شما دارد.» آن هم درست زمانی که خبرنگاران از هواپیمای پرواز بندرعباس-ابوموسی پیاده شدند و بر آسفالت داغ فرودگاه کوچک این جزیره در قلب آب‌های خلیج‌فارس گام گذاشتند.

تازه به گزارش این روزنامه تلفن های همراه در ابوموسی آنتن نمی‌دهد و فقط گهگاهی نشان‌های کوچک آنتن تلفن همراهش بالا می‌آمد و کمی بعد هم پنهان می‌شد. اما در همین مدت اندک پیام خوش‌آمدگویی «ایرانسل» با مضمون ورود به امارات را به گوشی خبرنگاران رساند.

گزارشگر شرق با اشاره به تیرگی جدید روابط ایران و امارات و واکنش امارات به سفر رییس دولت به جزیره ابوموسی تاکید کرده که چنین پیامی را که وانمود می کرد گویا به محدوده امارات وارد شده ایم باور نکردنی بود.

تیترهای پنهان

ابتکار در ستون تیترهای پنهان خود نوشته:

- راهکار رئیس‌جمهور برای مبارزه با گرانی: مردم کمتر بازار بروند[یه مدت چیزی نخورید تا این گرون‌فروشای بدبخت از گرسنگی بمیرن]

- یک نماینده: دعوا بر سر ریاست مجلس، ترکش‌های انتخاباتی است [ممکنه کشته و مجروح داشته باشه ]

- امام جمعه قم به برخی مسئولان: کاری نکنید مردم”مجبور” به تحمل شما تا پایان زمان مأموریت شوند [ حتی اگراز ماموریت شما یک سال و چندماه مونده باشه]

- پاسخ معاون وزیر به شایعه استعفایش: اهل رفتن نیستم [ اصولا ما مسئولان فقط اهل آمدنیم]

- وزیر جهاد کشاورزی: امسال شاهد وفور میوه با قیمت کم خواهیم بود [حالا ممکنه با یه خورده اینور و اون ور، میوه کم بشه و قیمتش زیاد. ]

- کوچک‌زاده: رای من به خاطر فحش‌های مطهری بود [ اگرچه رای مطهری هم به خاطر فحش‌های ما بود. کلا ملت به خاطر فحش رای می‌دن]

- راهکار احمدی‌نژاد برای ایجاد ۵/۲ میلیون شغل: ۵/۲ میلیون نفر اصناف، هرکدام یک شاگرد استخدام کنند [ حالا هی بگین تولید این همه شغل غیرممکنه!]

رأی دهید
SkylessEagle - منچستر - انگلیس
بە شکر آفریدگار هستی، و مردمان بی خرد، من هر روز بیشتر از ادیان و ناگفتە پیداست دین اسلام منزجر میشم. یک مشت خرافات هیچ و پوچ، یک دستە آبکش و آبکشهایی کە یکی حکم در میکند ،و دگری گلولە بە سینە جوانان صد البتە بە اسم پروردگار نشان میگیرند و با خرد و منطق هیچ نزدیکی نداشتە و ندارند. دینشان، خدایشان بر خرافات و کشتن و موهومات پایەگذاری شدە، کاسە لیسانی کە تجسم و مطلق همان شیطانی هستند کە خود در ادیانشان مطرح میکنند. شیطانی کە خالقش همان خدایی است ک منطق را بر دار میکشد. ..
شنبه 23 ارديبهشت 1391 - 12:57
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.