بررسی روزنامه‌های صبح تهران؛ دوشنبه هجده اردیبهشت

درگذشت ایرج قادری فیلمساز، طرح کیوان زرگری، شرق

روزنامه‌های امروز صبح تهران در عنوان‌های اصلی خود از شکایت مجلس از دولت به قوه قضاییه نوشته و تحلیل‌هایی درباره ترکیب مجلس آینده ارائه داده‌اند. تشریح اختلاف مجلس و دولت بر سر هدفمند کردن یارانه‌ها و مرگ ایرج قادری و چرایی دفن بی‌سر و صدای وی از جمله دیگر مطالب این روزنامه‌هاست.

افغانستان تحت الحمایه آمریکا

کیهان در سرمقاله خود نوشته اگر بخواهیم نتایج توافقنامه روز دوشنبه هفته قبل کابل-واشنگتن که در جریان سفر شبانه اوباما به افغانستان به امضا رسید را با نگاه به مفاد و متن در یک جمله کوتاه بیاوریم، فارغ از عملی بودن یا نبودن، بدون تردید و با توجه به بار حقوقی واژگان، باید بگوییم «افغانستان به تحت‌الحمایگی آمریکا درآمد» و استقلال، آزادی و تمامیت ارضی این کشور مسلمان از بین رفت. در عین حال از آنجا که مفاد این سند تحت‌الحمایگی که اوباما نام آن را «توافقنامه استراتژیک افغانستان و آمریکا» گذاشت، برای مردم افغانستان تشریح نشده، تاکنون بازتاب درخوری در این کشور مجاهدپرور پیدا نکرده است.

در این توافقنامه اشاره‌های فراوانی به القاعده و لزوم کنترل و سرکوب آن شده ولی حتی یک بار هم از طالبان سخن به میان نیامده است و حال آنکه روزی که افغانستان به اشغال غرب درآمد ادبیات حاکم بر محافل تصمیم گیری آمریکا، لزوم سرنگونی و ریشه‌کن کردن طالبان بود. در واقع آقای اوباما با برجسته کردن القاعده که به هر حال در مقایسه با طالبان بسیار کوچک است خواسته است شکست غرب از مردم افغانستان و به خصوص پشتون‌ها را بپوشاند و در عین حال مذاکره آمریکا با نیروهای شبه نظامی طالبان را توجیه کند.

مجلس آینده دست کیست

عماد افروغ تحلیلگر مسائل سیاسی در کلیک سرمقاله تهران امروز نوشته: انتخابات مجلس شورای اسلامی پایان یافته و ترکیب نسبی مجلس نهم مشخص شده است در این میان اما در مورد ترکیب قوه مقننه از حالا نمی‌شود موضع گیری کرد. چرا که نماینده‌ها در ذیل جریان‌های کلی وارد مجلس شده‌اند و باید با گذشت زمان دید که چه مواضعی اتخاذ می‌کنند. اما آنچه که روشن است مجلس نهم در کلیات تفاوت چندانی با مجلس هشتم نخواهد داشت و به نظر می‌رسد به همین میزان از نیروهای انتقادی برخوردار باشد و تفاوت زیادی مشهود نیست.

به نظر این نماینده سابق مجلس باید صبر کرد و دید که نیروهای اصولگرای نوظهور منتقد هستند یا مصلحت‌اندیش. چرا که مجلس هشتم هم در اختیار اصولگرایان بود اما تفاوت دیدگاه در میان آنها وجود داشت. از این رو پیش‌بینی زود هنگام اشتباه به نظر می‌رسد چرا که گاهی شاهد هستیم جریانات مختلف به دلیل اتخاذ موضع دیگران در مجلس شکل می‌گیرند. به عنوان مثال، جریان اصولگرایی مستقل در مجلس هفتم به دلیل مواضع فراکسیون اصولگرایان به وجود آمد و اگر فراکسیون اصولگرایان منتقدانه‌تر عمل می‌کردند این جریان مستقل شکل نمی‌گرفت.

مقاله تهران امروز به این جا می‌رسد که: این مجلس باید مولفه‌های مجلس در راس امور را داشته باشد،‌ پیشنهاد می‌شود که عده‌ای از نمایندگان در همین ابتدای کار مجلس بیندیشند که مجلس با وضع موجود چقدر در راس امور است و چقدر با ضرورت در راس امور بودن فاصله دارد. در آن صورت است که مشکلات بسیاری حل شده و معلوم می‌شود مردم سالاری، ‌جایگاه وکلای ملت و قانون و حقیقت رفیع است و ضابطه و قانون در این کشور حرف اول را می‌زند.

شکایت از دولت به دادگاه

"بررسی قضائی سه چالش اقتصادی" تیتر اول دنیای اقتصاد است، "شکایت‌های مجلس از دولت به قوه قضاییه رفت" گزارش اصلی جهان صنعت است، اعتماد همین گزارش را با عنوان "زمانی برای تلافی" منعکس کرده و روزنامه جمهوری اسلامی در صدر اخبار خود نوشته "مجلس سقف مجاز افزایش قیمت سوخت را مشخص کرد".

ثمینا رستگاری در  گزارشی در اعتماد، نوشته یک روز بعد از شمارش آرای مجلس و درست هنگامی که تکلیف مجلس نهم مشخص شده بود نمایندگان دو گزارش از تخلفات دولت را با رای قاطع تایید کرده و به قوه قضاییه سپردند. یکی از این دو شکایت که مربوط به هدفمندی یارانه‌هاست بیش از ۱۴ ماه در کشوی هیئت رییسه مانده بود و به ناگاه بعد از برگزاری انتخابات اهمیت و فوریت آن آشکار شد.

 
طرح محسن نوری نجفی، جام جم

به نوشته این گزارش، مشابه این اتفاق یک‌بار دیگر بعد از قهر ۱۱ روزه احمدی‌نژاد رخ داد. سوال مهمی که وجود دارد این است که چرا اصولگرایانی که باصبر و سکوت و به قول بادامچیان با خوف و رجا منتظر تمام شدن دوره احمدی‌نژاد به سلامت بودند، کسانی که در مقابل تمام خرق عادت‌های او سکوت پیشه می‌کردند و انتقاد را به مصلحت نمی‌دانستند، سیاسیونی که نارضایتی هواداران‌شان را به دلیل عملکرد دولت بی‌هیچ اعتراضی نظاره می‌کردند، حالا چرا چنین در انتقاد به دولت سخاوتمند شده‌اند؟ چرا دیروز برای نخستین بار فرمانده سپاه به دولت انتقاد کرد و گفت دولت انتظارات رهبری را برآورده نکرده است؟ آیا گرانی همه را از قم تا تهران، از مجلس تا سپاه علیه دولت هم‌رای کرده است یا دولت به جایگاهی نزول پیدا کرده که می‌توان تمام حرف‌های نگفته را در این سال باقیمانده با شدیدترین لحن به او گفت؟

و خلاصه سخن اعتماد این که احمدی‌نژادی که قرار بود نفت را بر سر سفره‌های مردم بیاورد امروز از طرف اصولگرایان علت‌العلل گرانی است. با از دست رفتن اینها چه چیزی از گفتمان احمدی‌نژاد باقی مانده است؟ شاید عجیب نیست که امروز او به کوروش رجوع کرده و روی تمایلات ناسیونالیستی مردم سرمایه‌گذاری می‌کند. اما این شعار دیگر فتح باب تازه‌ای است و هوادارنش یکسره با حامیان سابق احمدی‌نژاد تفاوت دارند. اگر آوردن نفت بر سر سفره‌های مردم اقشار فرودست را بسیج می‌کرد، کوروش طبقه متوسط فرادست را تهییج می‌کند.

تهران امروز هم در کلیک گزارش اصلی خود نوشته: نمایندگان مجلس در جلسه علنی دیروز خود با ارجاع سه تخلف اقتصادی دولت به دادگاه موافقت کردند. تخلف دولت در برداشت شبانه از حساب بانک‌ها، تخلف در نحوه اجرای قانون یارانه‌ها و تخلف در اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی سه موضوعی بود که در جلسه علنی دیروز مجلس گزارش آنها قرائت شد و نمایندگان به‌صورت جداگانه با ارجاع این تخلفات به دادگاه موافقت کردند.

به نوشته این گزارش، در صورتی که دادگاه تخلفات دولت را وارد بداند،مقامات متخلف دولتی که می‌تواند شامل رئیس‌جمهور هم باشد،با احکام سنگینی مواجه می‌شوند. به نظر می‌رسد اصرار نمایندگان بر محرز بودن تخلفات اقتصادی دولت که به ‌همراه شرح کاملی از این تخلفات هم بوده است، کار دولت را در پاسخگویی به تخلفاتی که بدان متهم شده است، سخت کند. در این گزارش‌ها اتهامات عدیده‌ای به دولت وارد شده است که اثبات هر یک از این اتهامات بعضا می‌تواند جرم محسوب شود.اتهامات وارده به دولت در نحوه اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها بسیار سنگین‌تر است.

زور مجلس به دولت نمی‌رسد

مژگان فرجی در سرمقاله جهان صنعت نوشته، برداشت شبانه از بانک‌ها، واگذاری شرکت‌های دولتی و تخلفات قانونی در اجرای هدفمندی یارانه‌ها مواردی است که قوه‌مجریه برای ثمربخش شدن گله‌شان به قوه‌قضاییه متوسل شدند.

با مروری بر اخبار دیده می‌شود این اولین باری نیست که مجلسی‌ها در خصوص عدم اجرای قانون یا تخلف در اجرای آن به قوه‌قضاییه متوسل می‌شوند و از این نهاد درخواست کمک می‌کنند.

بدون شک رفتار مورد نظر از اعضای خانه‌ ملت نشان‌ دهنده این موضوع است که مجلس از توان کافی در برابر رییس‌جمهوری همچون احمدی‌نژاد برخوردار نیست و ظاهرا رییس‌جمهور هم خود را چندان موظف نمی‌بیند که سخنان اعضای پارلمان را آن طور که خواسته می‌شود به اجرا گذارد بنابراین مجلسی‌ها چاره‌ای نمی‌بینند جز اینکه پای قوه را به میان کشند، گرچه ممکن است نظیر دفعات قبل بی‌جواب بماند.

کلیک فرهیختگان همین موضوع را برگزیده و نوشته سازمان هدفمند سازی یارانه‌ها بدون اطلاع‌رسانی قبلی ۲۸ هزار تومان مابه التفاوت واریزی فاز دوم هدفمند سازی یارانه‌ها را امروز از حساب برخی سرپرست‌های خانوار برداشت کرد.

 


تیتر و عکس صفحه اول جهان صنعت

به گزارش این روزنامه امروز سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها طی اقدامی قابل تأمل مبلغ ۲۸ هزار تومان مابه التفاوت فاز دوم قانون هدفمندسازی یارانه‌ها را از حساب برخی سرپرست‌های خانوار برداشت کرد. برداشت این مبلغ البته فقط برای تعدادی از سرپرستان خانوار صورت گرفته است؛ هنوز مشخص نیست که مسئولان هدفمندی این بار چه توجیهی را برای اقدام صورت گرفته اعلام خواهند کرد.

کشتار حیوانات توسط تحصیلکرده

صدرا محقق در گزارشی در شرق نوشته: آخرین روزهای تابستان گذشته بود که انتشار تصاویر لحظه به لحظه کشتار دلخراش یک ماده خرس قهوه‌ای و دو توله کوچکش در ارتفاعات سمیرم در جنوب استان اصفهان در رسانه‌ها واکنش بسیاری را برانگیخت. روز گذشته بار دیگر شبکه‌های اجتماعی شاهد دست به دست شدن فیلمی از همین دست بودند. این بار قربانی یک الاغ زبان بسته است.

این روزنامه با چاپ عکس‌هائی از این صحنه نوشته آن‌گونه که تصاویر این فیلم چند ثانیه‌ای نشان می‌دهد فردی به وسیله ضربات سهمگین پتک، این الاغ را از پا در می‌آورد، همزمان با ضرباتی که به سر این حیوان وارد می‌شود قهقهه و خنده‌های بلند فردی که با دوربین تلفن همراهش از این صحنه فیلم می‌گیرد و فرد دیگری که در تصویر حضور دارد، شنیده می‌شود. آن‌طور که در فیلم دیده می‌شود این افراد فقط محض خنده و سرگرمی این عمل هولناک را انجام داده‌اند.

نویسنده از سلاخی یک توله خرس و مادرش توسط یکی ساکنان سمیرم خبر داده که تحصیلکرده و دبیر آموزش‌وپرورش بود، ختم شد، و به گفته دبیر انجمن دفاع از حقوق حیوانات متهم دستگیر شده نیز سابقه بسیار زیادی در حیوان‌آزاری دارد اما همیشه از حاشیه امن برخوردار بوده و کسی مانع این شخص نمی‌شده است. به‌عنوان مثال مردم محلی خبر داده بودند پیش از این متهم روباهی را گرفت و پایش را قطع کرد و از همین قسمت با کمپرسور بدنش را باد کرد تا حیوان ترکید. همچنین در مورد دیگری یکی از نزدیکان این متهم شکم الاغی را سوراخ کرده و در داخل آن بنزین ریخته و آن را آتش زده بود و موارد دیگر که بسیار فجیع‌تر از فیلمی است که پخش شده است.

دادگاه فساد بانکی

"دادگاه فساد کلان بانکی به صدور رای نزدیک می‌شود" عنوان اصلی کیهان است و "اظهارات تکان دهنده قاضی پرونده فساد بزرگ مالی" تیتر اول خراسان.

غلامرضا کاظمی‌دینان در مقاله‌ای در اعتماد نوشته چند روزی است که اخبار مختلفی درباره تخلفات بانکی به گوش می‌رسد و سیستم بانکی که هنوز در شوک اختلاس سه هزار میلیاردتومانی فرو رفته این روزها شرایط دیگری را می‌گذراند. این در حالی است که در تمام دنیا سیستم بانکی باید در آرامش به سر ببرد و این اصل کلی است که سیستم بانکی و مالی باید درآرامش روزگار بگذراند.

به نوشته این مقاله این سیستم که ضابطه اصلی فعالیتش آرامش است هر روز با فضای متشنجی روبه‌رو شود، سهامداران آنها به سیستم بانکی و اقتصادی بی‌اعتماد می‌شوند و دیگر نمی‌توان روال بانکی و اقتصادی کشور را مدیریت و کنترل کرد. سیستم بانکی در اقتصاد حکم شبکه دیالیزی اقتصاد را بازی می‌کند که اگر نتواند سرویس‌های لازم را به مردم ارائه کند، متقاضیان از آن استقبال نمی‌کنند که در این صورت با مشکلات عدیده‌یی مواجه می‌شود.

این همان امری است که پس از اظهارنظرات برخی مسوولان و نمایندگان مجلس شورای اسلامی درباره منحل شدن مجوز فعالیت برخی بانک‌ها در روزهای اخیر روی داده و سیستم بانکی را دچار تشنج کرده است. البته این نافی عنوان و بررسی تخلفات شبکه بانکی نیست اما اهمیت سیستم بانکی به قدری است که پیش از هر اظهارنظری باید بدانیم که در شبکه بانکی اختلالی صورت نگیرد.

خط زدن خاطره

 


کارتون جمال رحمتی از ایرج قادری، اعتماد

ناصر صفاریان در مقاله‌ای که در میان چندین مقاله در سوگ ایرج قادری کارگردان سینما در نشریات مختلف امروز صبح آمد چند صحنه را بازگفته است اول این که سینماگری مشهور، نیمه‌شب از دنیا می‌رود. همان صبح اول وقت و بی‌آنکه خبری از علاقه‌مندان و حتی رسانه‌ها باشد، دست به کار کفن و دفنش می‌شوند. نه در تهران و محل سکونت خانواده‌اش، که در کرج. نه در قطعه هنرمندان بهشت زهرا و حتی امامزاده طاهر کرج که محل دفن بسیاری از هنرمندان است، که در بی‌بی سکینه. این سینماگر، هم کارگردانی معروف است و هم بازیگری مشهور. پس ماجرا چیست؟

دومین صحنه‌ای که این منقد سینما و مستندساز به رخ می‌کشد این است که ۲۰ فروردین ۱۳۷۹، روز تشییع و تدوین یک سینماگر، تهران جمعیتی به خود دید که در سال‌های پس از انقلاب و در رویدادی غیررسمی و غیردولتی، بی‌نظیر بود. گرچه قدیمی‌ها، جمعیتی فراتر را در سال‌های دورتر به خاطر دلکش و فروغ دیده بودند. آن روز مردم نمی‌دانستند شروع مراسم از کجاست و کجا باید بروند. سه مکان متفاوت اعلام شده بود و هر بخش از جمعیت در جایی تجمع کرده بود. عده‌ای در امجدیه، عده‌ای در خانه سینما و عده‌ای مقابل تالار وحدت. و این جز جمعیتی بود که از صبح به بهشت‌زهرا رفته بود.

نویسنده مقاله اعتماد بدون نام بردن از محمدعلی فردین، نوشته ازدحام روز تشییع او در خاطر همه هست و قطعه هنرمندان بهشت زهرا هم همیشه نشانی از آن علاقه‌مندان را بر مزار حفظ کرده است. حالا اگر به ذهن‌مان خطور کند که ماجرای عجیب امروز و دفن ضرب‌الاجلی ایرج قادری در نقطه‌ای پرت، به خاطر درس گرفتن برخی از ماجرای سال ۷۹ است، آیا باید این تصور ذهنی را پس بزنیم یا بپذیریم؟

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.