بررسی روزنامه‌های تهران - چهارشنبه ۱۳ اردیبهشت

روزنامه های امروز تهران در مقالات خود از گرانی نالیده و از زبان هاشمی رفسنجانی و کارشناسان اقتصادی با تصمیم رییس دولت برای افزودن ۲۴ میلیارد دلار برای واردات مواد اساسی مخالفت کرده و آن را خلاف سیاست حمایت از تولید داخلی خوانده اند.

انتقاد از سردی و بی برنامگی نمایشگاه بین المللی کتاب و انتقاد از دولت های ترکیه و سعودی بخش های دیگری از مطالب این روزنامه هاست.

دور دوم انتخابات مجلس حجم کمی از مطالب روزنامه ها را به خود اختصاص داده اما "ترس از رقابت با اصلاح طلبان" تیتر اصلی اعتماد است، قدس از "رقابت انتخاباتی در ایستگاه آخر" خبر داده و روزنامه جمهوری اسلامی و آرمان از زبان هاشمی رفسنجانی نوشته اند "حضور پرشور در دور دوم انتخابات بسترساز وحدت خواهد بود".

همه نگران از گرانیها و دولت درمانده

"نگرانی مراجع از موج گرانی" تیتر اول شرق است.

حمیدرضا شکوهی در سرمقاله مردم سالاری نوشته احمدی‌نژاد تمایل زیادی به انجام کارهای غیرمنتظره دارد. به همین دلیل خیلی عجیب نیست اگر بخشنامه‌ای صادر کند تا دوباره در راس بودن مجلس را زیر سوال ببرد یا انتصاب‌هایی انجام دهد که صدای همه را دربیاورد. درباره این موضوعات آنقدر گفته و نوشته شده که ترجیح می‌دهم دیگر به آنها نپردازم. اما دستور فوری رئیس جمهور برای کاهش قیمت مواد غذایی نگذاشت.


نان - کارتون شهین هوشمند، جام جم


به نوشته این روزنامه صرفنظر از چراغ سبز دولت به واردات آن هم در شرایطی که باید از تولید داخلی و تولید کنندگان داخلی حمایت کرد، این نکته قابل توجه است که چرا دولت فکر می‌کند با دستورات فوری می‌تواند قیمت‌ها را کنترل کند تا دیگر مردم از گرانی نالان نباشند؟ البته همین که به مرحله ای رسیده‌ایم که دیگر دولتمردان گرانی را انکار نمی‌کنند و آقای احمدی نژاد به مردم پیشنهاد نمی‌دهد که از نزدیک خانه آنها در نارمک خرید کنند که جنس‌ها ارزان‌تر است، جای شکرش باقی است.

امان‌الله قرایی‌مقدم در مقاله ای درشرق نوشته یکی از مخرب‌ترین عواملی که گرانی و تورم بر جوامع می‌گذارد کاهش رفاه و بهبود زندگی است. صرفنظر از تاثیرات عمیق اقتصادی که تورم و گرانی خواهد داشت تاثیرات اجتماعی، روحی، روانی و سیاسی آن مخرب‌تر خواهد بود و انواع آسیب‌ها و جرم‌ها را به همراه خواهد داشت. یکی از بارز‌ترین مثال‌ها در این مورد نیز افزایش دزدی‌هاست که منجر به پایمال کردن حق دیگران می‌شود که شاید البته طبیعی نیز باشد زیرا عده‌ای می‌خواهند کسب درآمد کنند و باید زندگی را بگذرانند. هیچ جرمی به طور قطع وجود ندارد که رد پای اقتصاد در آن به وضوح دیده نشود.

به نوشته این جامعه شناس، وضعیت نابسامان اقتصادی تبعات سیاسی بدی نیز دارد چراکه منجر به نارضایتی می‌شود. در حال حاضر تورم در کشور ۶/۲۰‌درصد است که این می‌تواند خطرناک باشد و تبعات اجتماعی به وجود آورد، خصوصا که مرتبا بالا نیز می‌رود. همین‌ امر سبب افزایش طلاق و کاهش ازدواج و در نهایت مشکلات اجتماعی می‌شود. هنگامی که اقتصاد خراب شود زیربنا نیز برهم می‌خورد. در واقع، هیچ پدیده‌ای اجتماعی نیست که در آن متاثر از شرایط نامناسب اقتصادی، جرمی به وقوع نپیوندد.

مهدی تقوی در مقاله ای در آرمان نوشته اجرای سلیقه‌ای قانون هدفمندی یارانه‌ها و نگاه مصرفی به درآمدهای نفتی که واردات بی‌رویه را منجر شده مهم‌ترین عوامل بروز پدیده‌ای به نام گرانی باشد. سیاست‌های سال‌های اخیر در حوزه اقتصاد رکود تورمی را موجب شده و پس از اجرای قانون هدفمندی با شدت گرفتن تورم بخش مولد اقتصاد با چالش‌های بسیاری روبه‌رو شد. شاید به جرات بتوان گفت تورم فزاینده در کنار بیکاری رو به رشد، از اصلی‌ترین نشانه‌های رکود تورمی است که به این مساله می‌توان گرانی بی‌ضابطه و به خطر افتادن معیشت خانوارها را نیز اضافه کرد.

محمدحسین روانبخش درستون طنز مردم سالاری با اشاره به اعتراف مقامات دولتی به وجود گرانی در کشور نوشته: در همین حال محمد رضا رحیمی معاون اول احمدی‌نژاد و رئیس کارگروه کنترل بازار به صراحت اعلام کرد که برنامه مشخصی برای کنترل قیمت‌ها در بازار، وجود ندارد؛ تا به این ترتیب خدای ناکرده، زبانم لال، رویم به دیوار، کسی تصور نکندحالا که دولت پذیرفته که گرانی وجود دارد، دیگر کار تمام است! آفرین به این درایت...

به نوشته دیروز اما خبری در میان شنیده‌های خبرگزاری مهر منتشر شد که برخلاف اخبار بالا قابل قبول نبود و دلها را به شدت آتش زد: این‌که «موضوع گرانی‌ها که این روزها صدای همه را درآورده، دولتمردان را نیز به تب‌و‌تاب انداخته است و هرکدام دیگری را متهم به کم‌کاری و عدم برنامه‌ریزی در این باره می‌کند، گفته می‌شود یکی از وزرا مجبور به ترک یکی از جلسات اخیر دولت به دلیل گرانی‌ها شده است». اینجا ایران است و الان هم هنوز دوره دولت احمدی نژاد تمام نشده است، پس شنیدن چنین خبری جز اینکه باعث بیرون زدن دو تا شاخ کوچولو روی کله آدمی شود، کارآیی دیگری ندارد. آخر وزیر دولت محترم احمدی نژاد و این کارها ؟! ترک محضر رئیس، نشان دادن استقلال، انجام رفتاری جدی، آن هم به خاطر موضوع بی‌اهمیتی مثل گرانی؟! هیهات، هیهات!

خوشبختانه دو ساعت بعد این خبر تکذیب شد.

واردات برای حمایت از تولیدات داخلی؟

سیاست روز از "حمایت فرهنگی از تولیدات ملی" خبر داده، "تناقض واردات ۲۴ میلیارد دلاری با حمایت از تولید داخلی" عنوان اصلی جهان صنعت است و تهران امروز پرسیده "احمدی‌نژاد در مسیر هاشمی رفسنجانی؟".

تهران امروز درگزارش اصلی خود نوشته در شرایطی که جبهه گسترده ای از مردم و کارشناسان گرفته تا مراجع قم و حوزه‌ها و نمایندگان مجلس علیه گرانی شکل گرفته است،زمزمه‌هایی از احتمال ابتلای قانون هدفمندی یارانه‌ها به طرح تعدیل و افتادن احمدی‌نژاد در مسیر دولت هاشمی بلند شده است. اصرار این روزهای دولت احمدی‌نژاد بر اجرای فاز دوم قانون یارانه‌ها در کنار تورم و گرانی سنگینی که بر اقتصاد کشور حاکم شده است، اذهان را به سال ۷۴ برگردانده است. سالی که هاشمی رفسنجانی مجبور شد در پی تورم ۴۹.۵درصدی طرح تعدیل را کنار بگذارد. در آن سال هم داد همه از طرح تعدیل و گرانی روزمره بلند شده بود.

به گزارش این روزنامه هاشمی رفسنجانی ناچار پذیرفت که طرح تعدیل اقتصادی به هدف نمی‌رسد و آن ‌را کنار گذاشت. اکنون پس از ۱۶ سال شبح ‌ابرتورم سال ۷۴ بر جامعه سنگینی می‌کند.آیا احمدی‌نژاد هم مانند هاشمی منتظر می‌ماند تا ابرتورم سنگینی بر اقتصاد کشور حاکم شود؟

 


تیتر و عکس صفحه اول روزنامه آرمان


مهران دبیرسپهری در سرمقاله دنیای اقتصاد با اشاره به تصمیم دولت برای تزریق ۲۴ میلیارد دلار برای واردات کالاهای اساسی نوشته باز هم ریشه اصلی تورم مورد غفلت قرار گرفت. علت‌العلل تورم انتشار خارج از قاعده پول توسط بانک مرکزی است. نکته مهم این است که عمل مزبور اعتیاد آور است؛ یعنی برای خلاصی از درد آن یا باید یکی دو سال سختی کشید یا دوز ماده مخدر را افزایش داد. افزایش ماده‌مخدر نیز به قیمت تضعیف تولید داخلی تمام می‌شود. اما هزینه ۲۴ میلیارد دلاری برای واردات چگونه تولید ملی را تضعیف می‌کند؟

نویسنده کارشناس در پاسخ نوشته اصولا تبدیل بیش از حد ارز به ریال از دو طریق، تولیدکننده را از پا در می‌آورد، یکی به دلیل اثر تورمی افزایش نقدینگی است که باعث افزایش نرخ بهره می‌شود و دیگری به دلیل چیزی که به آن بیماری هلندی گفته می‌شود و نتیجه این بیماری هم جایگزینی کالای خارجی به جای کالای ایرانی در سبد مصرفی مردم ایران خواهد بود.

در شرایط تورمی، اقشار مختلف مردم از دولت‌ها می‌خواهند برای رفع مشکل، چاره‌ای بیندیشند، در صورتی که چاره مشکل در این است که اصولا دولت‌ها کاری نکنند؛ زیرا تورم در نتیجه اقدامات دولت‌ها به‌وجود می‌آید و درمان آن هم در روزه‌داری آنها است. به عبارت دیگر، همان‌طور که بیشتر عبادات، ایجابی است مگر روزه که عملی سلبی می‌باشد، از دولت‌ها نیز توقع می‌رود این عبادت سلبی بسیار سخت را به جان خریده و از هزینه‌های‌شان بکاهند.

شکست مخالفان جمهوری اسلامی

"هشدار ایران به امارات" در عنوان اول جام جم نشسته و خراسان خبر داده "امارات ادعای خود را تکرار کند مجلس درباره رابطه با ابوظبی تصمیماتی می گیرد".

جام جم درسرمقاله خود ریشه های یک توهم را در مقامات سعودی بررسی کرده و نوشته مقامات عربستانی در ادعای ضد ایرانی جدید مدعی شده‌اند که جمهوری اسلامی ایران قصد ترور سفیر آنها در مصر را داشته است. این ادعا در حالی مطرح شده که چند روز پیش سعود الفیصل وزیر خارجه عربستان نیز خواستار تبدیل شورای همکاری خلیج فارس به اتحادیه جهت مقابله با ایران شده بود.در همین حال کشورهای عربی رزمایش مشترکی را با ادعای مقابله با ایران در امارات آغاز کرده‌اند که به نوعی فرماندهی آن با عربستان است.

فاسم غفوری نویسنده این روزنامه از مجموع حوادثی که در منطقه رخ داده به این نتیجه رسیده که سعودی در مقابل ایران شکست خورده چرا که هم در عرصه داخلی با اعتراضات شدید مردمی مواجه شده و در بحرین ، یمن، مصر، عراق، سوریه و... با ناکامی همراه شده است، به خصوص در مصر.

روزنامه های دیگری هم با اشاره به بالاگرفتن اختلافات ایران و ترکیه بر همین اساس نوشته اند که ترکیه شکست خورده و ایران پیروز شده چون هم در عرصه داخلی با مخالفت ها روبروست و هم در منطقه .

بگو مگو در پیچ تاریخ؟

"بگومگوی سران سه قوا، کشتی سر پیچ تاریخ؟" گزارش اصلی کیهان است، مردم سالاری نوشته "بنی صدر هم تلاش می‌کرد مجلس را تابع خود کند."

کیهان نوشته هرچند که تنش آفرینی و انتقال غیرقابل توجیه این بگومگوها به جامعه و آزردن خاطر مردم همراه با تهیه خوراک برای دشمنان را می توان و باید نتیجه مستقیم- و البته زیان آور- اینگونه گله گزاری ها تلقی کرد. ضمن آن که بگومگوهای مورد اشاره می تواند این توهم را نیز در پی داشته باشد که مسئولان سه قوه دغدغه های اصلی مردم و کارها و مسئولیت های بر زمین مانده خود را وانهاده و به جای حل مسائل فیمابین در جلسات اختصاصی خویش، به انتقاد از یکدیگر در تریبون های عمومی روی آورده اند.

 
تیتر و عکس صفحه اول تهران امروز

به نوشته این روزنامه اظهارات تند و تیز و علنی سران قوا علیه یکدیگر که قاعدتا می توانست- و باید- در محافل خصوصی و جلسات کارشناسی مطرح شود بار دیگر به جنجالی رسانه ای منجر شده که کام مردم را به شدت تلخ کرده است.ضمن اینکه این رفتار با اقتضائات شرایط حساس کنونی کشور بویژه الگو بودن ایران در بیداری اسلامی در منطقه و همچنین ضرورت حفظ اجماع ملی تا مذاکرات بغداد و مذاکرات ما بعد آن تعارض جدی دارد.

و خلاصه نوشته کیهان این که: در حالی که تمام امید دشمن در این روزها به افزایش تنش ها و درگیری های داخلی و تحت الشعاع قرار گرفتن موضع برتر ایران در انقلاب های منطقه و مذاکرات آینده است، به نظر می رسد برخی دست ها و جریان های خاص در داخل نیز هدفی جز تنش آفرینی و به هم ریختن آرامش جامعه برای خود قائل نیستند.

کدام نمایشگاه، این دیگر شادمانی نیستحمیدرضا ابک در سرمقاله جهان صنعت به مناسبت نزدیکی نمایشگاه بین المللی کتاب تهران نوشته حسرت می‌خورم که چرا اتفاقی که می‌تواند جشن بزرگ اهالی کتاب باشد، اینقدر به کام مردم تلخ است. چرا این جشن هیچ چیزش مثل جشن نیست. چرا به جای شکوه فقط عظمت دارد. چرا به جای کارآمدی، لقب بازار مکاره را یدک می‌کشد. چرا مخاطبانش بیش از هر چیز به دنبال تخفیف هستند. چرا خیلی‌ها فراموشش کرده‌اند. چرا در میان این همه استقبال‌کننده، چهره‌های آشنای کمتری می‌بینم.

به نوشته این مقاله یک جای کار می‌لنگد؛ انگار هنوز نمی‌شود که بشود. بالا رفتن سرانه مطالعه و آمارهای تولید و فروش کتاب، بیش از هر چیز نیازمند مخاطبی است که «حوصله» و «فراغت» دارد. پوانکاره و هایدگر هم باشی، وقتی عشقی نباشد که به خاطرش بنویسی و بخوانی، دستت به کتاب خواندن نمی‌رود. ممکن است عادت کتاب خریدن را ترک نکرده باشی، مثل تمام دوستت‌دارم‌های پس از پایان یک رابطه که عادتی تاثر برانگیزند اما دلت به خواندن نمی‌رود.

علی میرمیرانی هم در اعتمادخطاب به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به فیلم فارنهایت ۴۵۱ که درباره از بین بردن کتاب توسط یک حکومت اقتدارگرا و مقاومت مردم از طریق حفظ کردن کتاب ها قبل از انهدام آن هاست پرداخته و نوشته فیلم را حتما ببینید آقای وزیر. اولین اتفاقی که حاصل این دل‌نگرانی عمل‌گرایانه آن مسوولان داخل فیلم است، می‌دانید چیست آقای وزیر؟ مردم احمق می‌شوند! و بعد به طرز حیرت‌انگیزی آنتن‌های تلویزیونی بر بام‌ خانه‌ها می‌روید. آنتن پشت آنتن، البته در سالی که تروفو فارنهایت ۴۵۱ را ساخته، هنوز این دیش‌های ماهواره‌یی اختراع نشده بودند، شما تصور کنید آقای وزیر اگر قرار بود این فیلم، آن ناکجاآباد را امروز تصویر کند، حتما بر بام تمام آن خانه‌ها آنتن‌های ماهواره بود.

بیل و کلنگ‌های سیاسی معرفی شدند

پوریا عالمی درستون کاناپه اعتماد با اشاره به جمله ای از یک نماینده مجلس که "تصور جبهه پایداری در این مقطع این است که حداد عادل جاده‌صاف‌کن خوبی برای آنان است" نوشته حالا ببینیم دیگران چه چیزهای خوبی هستند.

اسفندیار رحیم مشایی: استانبولی خوبی است. چون مانیفستی شبیه دوغاب دارد و همه‌چیز توش خوب قرو قاطی شده است.

الهام: بیل خوبی است. منتها عادت ندارد باغچه خودش را بیل بزند و عادت دارد - از بیکاری - باغچه دیگران مثل باغچه مجمع تشخیص را بیل می‌زند.

رسایی: سرند خوبی است. خوب سرند می‌کند منتها نمی‌دانیم چرا خاک و سیمانی را که سرند می‌کند می‌ریزد دور، سنگ‌هاش را نگه می‌دارد.

محمود احمدی‌نژاد: او تیشه خوبی است. او می‌گوید موقع ساختن مملکت و سخنرانی با تیشه خوب کار می‌کند، اما دیده شده گاهی تیشه از دستش در می‌رود و می‌خورد به ریشه.

علی مطهری: بولدوزر خوبی است. قدرت زیادی دارد و می‌تواند همه‌چیز را زیر و رو کند و شخم بزند. منتها از بولدوزر نباید توقع کارهای ظریف، مثل پر کردن گلدان داشت.

 
کارتون روز - از روزنامه شرق

رأی دهید
hallaj - شیراز - ایران
با سلام یه مقدار هم راه و چاره برای رهایی مردم از مشکلات بنویسید،انتقاد تنها سودی برای ما نخواهد داشت
‌چهارشنبه 13 ارديبهشت 1391 - 17:38
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.