بررسی روزنامه های تهران - شنبه ۲۹ بهمن
تیتر و عکس صفحه اول تهران امروز
روزنامه های امروز صبح تهران که همزمان با آغاز محاکمات اختلاس بزرگ منتشر شده اند درباره این دادگاه نوشته و هشدار داده اند که مبادا گروه دولتی موسوم به جریان انحرافی که در این اختلاس ها نقش داشته اند سرنخ هایشان گم شود. تهدید رهبر حزب الله لبنان علیه اسرائیل و گزارش هائی درباره احتمال سقوط آمریکا و اروپا از جمله مطالب دیگر روزنامه های اول هفته است که در عین حال از زبان وزیر اطلاعات هم خبرهای تازه ای از توطئه دشمنان داده و تنها راه حل را شرکت همگانی در انتخابات پیش رو دانسته اند.
جوان از زبان رهبر حزب الله لبنان نوشته "انتقام مغنیه را در اندازه آن شهید بزرگ می گیریم، ریاست از قول همین مقام در تیتر اول خود نوشته "سلاح هائی برای غافلگیری اسرائیل در اختیار داریم"، کیهان از هشدار جیمی کارتر به کنگره با تیتر "جنبش وال استریت را دست کم نگیرید" خبر داده است.
دادگاه اختلاس بزرگ و توطئه هائی علیه حکومت
شرق و مردم سالاری از زبان وزیر اطلاعات نوشته اند "خودی ها میلیاردی سکه خریدند" جام جم از "وعده دولت برای مجازات گرانفروشان" نوشته، آرمان از قول رییس قوه قضاییه نوشته "پنج نفر از متهمان پرونده اختلاس بزرگ مصداق مفسد فی الارض را دارند"، جهان صنعت از "پنج گام یارانه ای دولت برای حذف یارانه ها" نوشته و دنیای اقتصاد در تیتر اول خود از "برنامه دولت برای آینده یارانه ها" خبر داده است.
یاسر فاتحی در تهران امروز نوشته دادگاه بزرگترین تخلف مالی سیستم بانکی موسوم به اختلاس ۳ هزار میلیاردی با قضاوت قاضی ناصر سراج امروز برگزار شود. اولین کیفرخواست متهمان پرونده اختلاس ۳ هزار میلیاردی در حالی به دادگاه ارسال و دادگاه آن امروز برگزار میشود که پیش از این برخی اخبار حکایت از نقش جریان سیاسی خاص موسوم به انحرافی در آن داشت ولی اخیرا خبری از حضور سران این جریان بین متهمان منتشر نشده است.
روزنامه شرق امروز در مجله ضمیمه خود این سئوال را مطرح کرده که جریان انحرافی کیست و از کجا آمده است.
اما کیهان در سرمقاله خود با اشاره به برگزاری اولین جلسه دادگاه پرونده فساد بانکی نوشته گفتنی است تاکنون برای ۳۲ متهم کیفرخواست صادر شده است و بنابر اعلام آیت الله آملی لاریجانی، اتهام ۵ نفر از آنها «افساد فی الارض» مصداق ماده یک و دو قانون مبارزه با اخلالگران در نظام اقتصادی کشور و نیز ماده چهارم قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری مرتبط با عنوان اتهامی مفسد فی الارض می باشد. اکنون این سؤال به میان می آید که آیا این اقدامات قاطع دستگاه قضایی نشان دهنده ماست مالی شدن پرونده فساد بانکی است؟!
دومین بخش از دفاعیه روزنامه کیهان از جریان محاکمه اختلاس بزرگ آن جاست که نوشته در طول تحقیقات مقدماتی، با نظارت قاضی عالی رتبه و خبره و کاردانی چون جناب حجت الاسلام اژه ای از دهها نفر از کسانی که به نحوی در پرونده فساد بانکی دخیل بوده یا از موضوعات آن با خبر بوده اند بازجویی و تحقیقات بعمل آمده است. در این میان افرادی با مسئولیت های بالا و حتی با سابقه وکالت یا وزارت نیز مورد تحقیق و احضار قرار می گیرند و حتی برخی از مسئولیت هایشان برکنار شدند و برخی نیز علی رغم فشارهای سیاسی بازداشت شدند و... بنابراین باز این سؤال پیش کشیده می شود که آیا این اتفاقات قانونی که جز این هم انتظار نمی رفت تابع مصلحت جویی های سیاسی بوده یا در راستای عزم جدی و قاطع قوه قضاییه در جراحی این غده سرطانی صورت نپذیرفته است؟
کیهان در نهایت نوشته پرونده فساد بانکی اخیر دل آحاد مردم و دلسوزان انقلاب که سرمایه های اصلی این نظام هستند را شکست و به درد آورد اما نکته گفتنی این است که این فساد هنگفت و این پلشتی با نسخه حکومتی جمهوری اسلامی ناسازگار است و دشمنان و ضد انقلاب از پروپاگاندای رسانه ای خود طرفی نخواهند بست چه این که از مدتی پیش که کیفرخواست ۳۲ متهم اصلی این پرونده صادر شد رویه سکوت را پیش گرفته اند و مشت خالی آنها باز شده است و البته با اقتدار دستگاه قضایی تا فرجام نهایی این پرونده و صدور آراء و احکام دادگاه، دشمنان و بدخواهان نظام خواهند دید که ایران اسلامی به موازات پیشرفت های علمی و هسته ای و اقتدار دفاعی در حوزه قضایی نیز بر بلندای عدالت ایستاده است.
حکایت بزرگ: حکم دانشجو را کی امضا می کند؟
در حالی که هفته گذشته همه بحث رسانه ای بر سر خودداری هاشمی رفسنجانی رییس هیات امنای دانشگاه آزاد برای امضای حکم ریاست فرهاد دانشجو بر این دانشگاه بود امروزروزنامه های هوادار دولت به نقل از منابع موثق و منابع نزدیک به شورای عالی انقلاب فرهنگی خبر داده اند که حکم ریاست فرهاد دانشجو بر دانشگاه آزاد همین روزها به امضای رییس جمهور می رسد.
در همین حال روزنامه جمهوری اسلامی نوشته عدم انتشار خبری شفاف از جلسه اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره دانشگاه آزاد اسلامی سؤالاتی ایجاد کرده است. و چنین پیداست که شامگاه سه شنبه ۲۵ بهمن بعد از پایان جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی، رسانهها به انتشار محتوای این جلسه پرداخته و از عدم تصویب تبصره برای ابلاغ حکم رئیس دانشگاه آزاد درصورت امتناع رئیس هیات امنای این دانشگاه خبر دادند، یکی از خبرگزاری ها پس از دو روز به نقل از "یک منبع آگاه" خبر داده که در این جلسه یک تبصره به تصویب رسیده که بر اساس آن حکم دانشجو امضا می شود.
این روزنامه اضافه کرده آن خبرگزاری که تنها منبع انتشار خبر تصویب یک تبصره در شورای عالی انقلاب فرهنگی بود به رغم پیشبینی تصویب چنین مصوبهای در جلسه سه شنبه شب در این باره، در گزارش خود بعد از جلسه به تصویب چنین تبصرهای اشاره نکرده بود و خبرگزاری مهر نیز که اخبار زیادی به هواداری از ریاست فرهاد دانشجو منتشر میکند، از عدم تصویب این مصوبه خبر داده بود و اکنون این پرسش به وجود آمده که با توجه به تناقض کامل این دو خبر، خبرگزاری مهر راست میگوید یا خبرگزاری فارس؟
روزنامه جمهوری اسلامی بر همین اساس شق سومی را مطرح کرده و نوشته تبصره بعد جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی تصمیم گیری شده محافل غیر رسمی میگویند محمود احمدی نژاد رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی از پذیرش پیشنهاد امضای حکم ریاست فرهاد دانشجو بر دانشگاه آزاد امتناع نموده و به اصرار جناح تندروی شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار شد کامران دانشجو وزیر علوم حکم ریاست برادر خود را امضاء کند.
با خبرهای تبلیغاتی به خود نبازیم
تهران امروز از "شکاف هسته ای در گروه پنج به اضافه یک" خبر داده و روزنامه جمهوری اسلامی در صدر اخبار خود نوشته "اعتراف رسانه های معتبر جهان به شکست تحریم نفت و حمل و نقل ایران".
رضا زندی در سرمقاله شرق نوشته همواره خبرهای مهمی در جامعه بوده که صداوسیما منتشر نکرده است. اینبار اما، موضوعی را خبری کرد که صحت نداشت. چنان با اهمیت بود که تکذیب شد. ولی برای کشور هزینه آورد. چه، وزیر نفت گفته بود قطع صادرات نفت به اروپا در سرمای زمستان جزو اهداف انساندوستانه ایران نیست، به خودماننبازیم.
کارتون فیروزه در جام جم
بخش انگلیسیزبان تلویزیون پرس تی وی، هفته گذشته خبرهای عادیاش را قطع و اعلام کرد: «جمهوری اسلامی ایران از روز چهارشنبه (۲۶ بهمن) صادرات نفت به کشورهای هلند، اسپانیا، فرانسه، ایتالیا، یونان و پرتغال را قطع کرد.» خبر در دنیا ترکید. قیمت نفت بلافاصله بالا رفت. مسوول فروش نفت ایران در چین بود اما خبری از این ماجرا نداشت. هم وزارتخارجه تکذیب کرد، هم وزارت نفت. در شرایط حساس امروز، اگر رسانهای غیراز صداوسیما چنین خبر کذبی را حتی به اشتباه منتشر میکرد باید منتظر «وصلهها» و... میشد. حالا چه کسی در صداوسیما پاسخگوست؟ برخی «خبرهای ملی»، صفحه شطرنجبازی نیست!
۲- میتوان پاسخی «مناسب» به تحریم نفتی اتحادیه اروپا داد. اما نه با «خبر» بیپشتوانه و نه حتی با «طرح»ی که میتوان علامت سوالهای متعددی پیشرویش گذاشت.
نویسنده مقاله شرق اضافه کرده اگر ایران رسما اعلام کند که صادرات نفتش را به اروپا متوقف کرده دیگر نمیتواند در اوپک از عربستان بازخواست کند که چرا تولید نفتش را اضافه کرده است. دیگر نمیتواند از کشورها بخواهد که بیشتر از سهمشان تولید نکرده و سقف ۳۰ میلیون بشکهای را رعایت کنند. زبان در کام میماند.
و خلاصه این که اگر اروپاییها میخواهند تا ماه مارس واردات نفتشان از ایران را به یکسوم کاهش دهند و تا «ژوئن» قطع کنند، ما آیا بازارهای جایگزین را آماده کردهایم؟ کمر اقتصادمان را بستهایم؟ آیا سیاست رسانهای قابل قبولی پیش از اتخاذ تصمیمات مهمی نظیر «قطع صادرات نفت» تدوین کردهایم! از زمستان چیزی نمانده است. بهتر آن است که به جای قطع صادرات نفت، تصویر انساندوستانهمان را در سراسر اروپا پخش کنیم و فعلا پول صادرات نفتمان را در جیب بگذاریم. اگر تیغمان هم برید، شروطمان را عملی کنیم.
اقتصاد، یارانه ها و ادعاهای ثابت نشده دولت
محمدحسین مهرزاد در سرمقاله جهان صنعت به پاسخگوئی به مقاله وزیر امور اقتصادی و دارایی پرداخته که به جای حضور در میان اصحاب رسانه یا نمایندگان مجلس از طریق مقالهنویسی روی آورده است که اگر چه میتواند راهکار جالب و بدیعی باشد اما به طور حتم نمیتواند همگونی مناسبی با ماهیت سخنگویی داشته باشد، چرا که در مقالهنویسی یک طرف ماجرا - که این بار شمسالدین حسینی است- سخنانش را میگوید و میرود و طرف مقابل که ذهن پرسشگر رسانهها و نمایندگان مردم باشند دستشان کوتاه میماند و خیل سوالات متعدد بیپاسخ رها میشود.
نویسنده سپس چند سئوال درباره ماخذ آماری که با عنایت به ضریب جینی بیان شده پرداخته و نوشته مقاله حسینی به صرفهجویی ۲/ ۱۵ میلیارد دلاری اشاره شده است که اگر این رقم را در قیمت دلار در بازار- ۱۸۰۰ تومان- محاسبه کنیم درآمد دولت از صرفهجوییهای مورد ادعای وزیر اقتصاد ۲۷ هزار و ۳۶۰ میلیارد تومان میشود اما اگر با نرخ دلار دولتی- ۱۲۲۶ تومان- این رقم محاسبه شود به عدد ۱۸ هزار و ۶۳۵ میلیارد تومان میرسیم که نیاز است تا شمسالدین حسینی چگونگی هزینه کرد این درآمد افسانهای را مانند دیگر آمارهای ارایه شده به مردم بدهد.
نکته دیگر درباره ماخذ آماری است که با عنایت به ضریب جینی در گزارش وزیر آمده و نتیجه گرفته «رفاه هشت دهک اول بهبود یافته است.» در حالی که مردم کوچه و بازار نه ضریب جینی میشناسند نه شاخص فلاکت. آنها وقتی برای خرید اجناس مختلف خود به بازار میروند به خوبی متوجه میشوند که سطح رفاهشان افزایش یافته یا خیر. بنابراین اگر روی سخن مقاله کارشناسان اقتصادی هستند جناب حسینی باید به طور دقیق تغییرات ضریب جینی را ذکر کنند و اگر مخاطب آن تمامی مردم شریف ایران هستند پس باید به زبان آنها سخن گفت.
در بخش اخر این مقاله تاکید شده که وزیر اقتصاد در مقاله خود با سربلندی و با صراحت میتواند ادعا کند که به برکت دولت کسی گرسنه سر به بالین نمیگذارد، سرمقاله جهان صنعت تاکید کرده راه دور نمیرویم و از وزیر محترم درخواست میکنیم چند ساعتی از وقت ارزشمند خود را صرف همراهی با ما کنند تا نه در دوردستها بلکه در همین پایتخت پرهیاهو افرادی را نشانشان دهیم که گرسنه سر بر بالین میگذارند.
دکتر سید احمد میرمطهری در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته جهتگیریهای اقتصاد کشور به منظور محدود شدن نقش دولت و گسترش تاثیر بخشخصوصی بر زندگی اقتصادی جریانی است که بیش از دو دهه رسمیت یافته و نیز چه در سالهای نخست عمر این جهتگیریها وچه در سالهای اخیر با دگرگونیها و تحولات زیادی همراه بوده است. برهمیناساس، از نظر دوره زمانی به اندازه کافی ایام طولانی سپری شده است تا از این سیاست یا مجموعه رفتارهایی که در قالب آن اتفاق افتاده ارزیابی دقیقی در دست داشت.
این استاد دانشگاه تاکید کرده نگاهی گذرا به اقتصاد ایران حاکی است که اقتصاد کشور در سالهای آینده ناگزیر باید به اقتصادی باز و رقابتی تبدیل شود، زمینههای متنوع شدن فعالیتهای اقتصادی در آن فراهم گردد و اقتصاد ملی با تغییرات ساختاری در بخشهای حقیقی اقتصاد و ایجاد فضای مناسب برای سرمایهگذاری و تولید بازآرایی شود که اینها همه بر روال مطلوب واگذاریها و خصوصیسازی اثر مثبت دارد. دولت هنگامی میتواند با قاطعیت در مورد واگذاریها عمل کند که در پایان یک دوره زمانی مشخص به کلی خود را از آنچه به بخش خصوصی واگذار کرده کنار بکشد و دخالت نکند. البته برای جلوگیری از نارساییهای اجتماعی در واگذاریها دولت باید اولویتهای اجتماعی خود را نیز اعلام کند.
سخن آخر سرمقاله دنیای اقتصاد این که متصدیان اقتصادی کشور به سیاستهای پولی و مالی آنچنان مثل ماههای گذشته خود را مشغول نکنند که بسیاری از دیگر تغییرات ساختاری در اقتصاد به فراموشی سپرده شود یا نظیر خصوصیسازی کمرنگ گردد. اقتصاد فقط پول و ارز نیست.
هزار وعده دولت یکی عمل نکند
سیاست روز در ستون طنز خود نوشته سرکار خانم دستجردی – وزیره محترمه بهداشت – در تازه ترین اظهار نظر خود گفته : در نقشه جامع علمی کشور و در سند چشم انداز در سال ۱۴۰۴ مردم ما باید سلامت ترین مردم در دنیا باشند.
نویسنده این ستون سپس تحلیل های فرهنگی، منطفی و فلسفی خود را ارائه داده است:
تحلیل فرهنگی : وقتی با زبان خوش ، سلامت ترین مردم دنیا نمی شویم ، مسوولان خدوم چاره ای ندارند به ضرب زور نقشه جامع علمی و سند چشم انداز و کتک کاری و این جور چیزها متوسل بشوند.
تحلیل منطقی : تا سال ۱۴۰۴ کی مرده و کی زنده؟!
سوال فلسفی : حالا اگر در سال ۱۴۰۴ سلامتترین مردم جهان نشدیم و خواهر محترمه هم وزیر بهداشت نبودند آنوقت مقنعه – ببخشید یقه – چه کسی را بگیریم؟
سوال منطقی : تا ۱۴۰۴ به عبارتی ۱۴ سال و یک ماه و دو روز و سه ساعت باقی مانده! تا آن موقع چه خاکی به سرمان بریزیم؟
فرزندان انقلاب را نمی بلعند حذف می کنند
مردم سالاری در خبری پیرامون گردهم آئی سراسری مسئولان نماز جمعه نوشته حسین شریعتمداری در این گردهمایی اسلام ناب را مکتب ریشه داری دانست که برای مردم ما شناخته شده بود و تصریح کرد: مکتبی که انقلاب ما بر اساس آن پایه ریزی شد، برای مردم ما مکتبی شناخته شده بود; در حالی که نظام هایی مانند کمونیسم، تنها توسط عده ای شناخته شده است و مردم نسبت به آن شناختی ندارند.
نماینده ولی فقیه به نوشته مردم سالاری در همین جا گفته: به همین دلیل است که در انقلاب ایران هیچ گاه شاهد این مساله نخواهیم بود که انقلاب فرزندان خود را می خورد. انقلاب ما فرزندان خود را نمی خورد بلکه فرزندان ناخلف خود را طرد می کند.
من علی استون هستم
عکس جوان از علی استون در خبرگزاری فارس
روزنامه جوان خبرهای تازه ای از علی استون داده و نوشته که الیور استون پسر فیلمساز معروف هالیوود پس از مشرف شدن به اسلام و انتخاب مذهب شیعه گفته : من نامم را به نام علی عوض نکردهام، علی اسم اسلامی من است و نام اسلامی کامل من «شانکریستفر علی» است. من همیشه به یک خداوند معتقد بودم و اسلام را قبول کردم و الان هم به آن خداوند اعتقاد دارم.
علی تازه مسلمان به نوشته این روزنامه ادامه داده : اسلام ادامه منطقی ادیان ابراهیمی است، همانطور که حضرت محمد(ص) فرمودهاند ادیان ابراهیمی فرستاده یک خداوند است. امیدوارم بتوانم مبلغ خوبی برای ادیان ابراهیمی که تجلی یک خداوند هستند، باشم. اگر کسی مسلمان نباشد دلیلی ندارد آدم بدی باشد، همه ما آفریده یک خداوند هستیم، بهترین انسان در هر دین انسانی است که در خدمت انسان باشد.
روزنامه جوان نوشته وی با اشاره به انتخاب نام «علی» به عنوان اسم جدید خود اظهار داشت: خداوند این اسم را به من داده تا جزئی از سرنوشت و تقدیر من شود، دوستان من گردنبندی با نشان ذوالفقار - شمشیر حضرت علی - به من دادند که همیشه بر گردن من است. انسانی که چنین هدیهای دریافت میکند به طور قطع یقین انسان والایی از نظر روحی و معرفتی است.
همه چیز روی میز
کاری از هادی حیدری، شرق
پوریا عالمی در ابتدای ستون کاناپه در اعتماد امروز از قول محمود احمدی نژاد نوشته "مرتبا میآیند و میگویند که همه چیز روی میز است و آن را تکرار میکنند؛ خُب، همه چیز روی میز باشد. آنقدر باشد تا مثل خودتان و افکارتان بپوسد.» و بدان افزوده:ما بعد از این همه سال که صبح دولت آقای احمدینژاد دمیده و رایحهی خوش خدمتش خدمت همه رسیده هنوز متوجه نشدیم چرا وی وقتی سفر فرنگی میرود دربارهی مشکلات شهرستانهای ایران صحبت میکند، وقتی سفر استانی میرود دربارهی مدیریت جهان حرف میزند و وقتی هم که در تهران است دربارهی میز و زیرمیزی و چیزهای روی میز حرف میزند.
طنز نویس اعتماد افزوده ما برای اینکه همه چیز روی میز نپوسد، راهکارهایی داشتیم که همهی آن چیزها و راهکارها روی میز مدیرمسوول روزنامه ماند و پوسید و در نتیجه حذف شد! حالا که ما نمیتوانیم دربارهی چیزهای روی میز خارج به خارج راهکار بدهیم و از طرفی دربارهی موضوعات و چیزهای داخلی هم نمیتوانیم حرف بزنیم، پس دوتا موضوع ورزشی برایتان تعریف میکنیم که از لحاظ سیاسی بیضرر باشد.
نتیجه این که : هر چیزی جایی دارد ولی جای همه چیز روی میز نیست.