بررسی روزنامههای تهران؛ دوشنبه ۱۲ دی
روزنامه های امروز صبح تهران در عنوان های امروز خود خبر داده اند که بر اساس آمار رسمی اکثر مردم دخلشان به خرجشان نمی رسد، نرخ برابری پول ملی ایران مدام رو به کاهش دارد، بیکاری افزایش یافته و کارشناسان در یک همایش رسمی تاکید کرده اند که فیلترینگ و پارازیت برای جلوگیری از دسترسی مردم به سایت های اجتماعی شکست خورده است.
طرح صفحه اول مردمسالاری به مناسبت آغاز سال نو میلادی
تحریم ها و مذاکرات
جهان صنعت از قول رییس بانک مرکزی نوشته "دنیا به آمریکا می خندد" و دنیای اقتصاد هم از "واکنش به تحریم بانک مرکزی" خبر میدهد.
داوود هرمیداس در مقاله ای در شرق نوشته این تحریمها، تحریم مضاعف است یعنی اگر کشورهای دیگر بانک مرکزی ایران را تحریم نکنند و با ایران مبادلات ارزی داشته باشند، از طرف آمریکا تحریم خواهند شد. این طرح پیش از این نیز در زمان کلینتون درخصوص بحث انرژی اجرا شد که به «قانون داماتو» معروف شده بود.
به نوشته آقای باوند اگر شورای امنیت اینگونه تحریمها را تصویب و اعلام کند، به لحاظ حقوق بینالمللی قابلیت توجیه نخواهد داشت و کشورهای عضو سازمان ملل هم باید به مصوبات شورای امنیت پایبند باشند اما در حال حاضر اقدام یکطرفه آمریکا هم با قوانین بینالمللی و هم با قوانین سازمان تجارت جهانی مغایرت دارد اما از آنجا که آمریکا از قطبهای اقتصادی جهان است و اغلب کشورها نیاز دارند تا با واشنگتن مبادلات اقتصادی و سیاسی داشته باشند، به تبعیت از تصمیم آمریکا گرایش خواهند داشت.
این استاد دانشگاه در مقاله شرق نظر داده اقدامات یکجانبه از سوی دولتها مانند تحریمهای مضاعف یا تحریمهایی درباره سرمایهگذاری پولی و مالی میتواند با مقررات سازمان تجارت جهانی مغایرت داشته باشد و به اعضا امکان میدهد از توانمندی این سازمان برای مقابله با تحریمها سود جوید. اما ایران عضو این سازمان نیست تا بتواند از این حربه برای دور زدن تحریمها استفاده کند. با این حال باید منتظر ماند و دید چه کشورهایی و با چه میزان توان اقتصادی به همراهی آمریکا رضایت خواهند داد و مقامات اقتصادی و دیپلماتیک ایران چه تدابیری برای خنثی کردن تحریم بانک مرکزی کشورمان یافته و به مرحله اجرا خواهند گذاشت.
فیلترینگ و پارازیت و نتایج آن
لیدا ایاز در گزارشی در شرق نوشته از قول وزیر ارشاد نوشته «برخوردهای سلبی فیلترینگ و مسدودسازی سایتهای اجتماعی در ایران ناموفق بوده و نیاز به رویکرد دیگری است.»
به نوشته این روزنامه همایش ملی افکار عمومی و امنیت اجتماعی که در آن تلاش شد تا عوامل موثر بر افکار عمومی و امنیت اجتماعی بررسی و راهکارهای جدید ارایه شود؛ از جمله به دلایل شکست برنامههای فیلترینگ پرداخته شد. به گفته حمیدرضا ضاییپرور رویکردی که مسوولان در کشور درباره شبکههای اجتماعی داشتهاند، نشان داده که هرگونه اقدامات سلبی، فیلترینگ و مسدودسازی نمیتواند جلو استقبال کاربران را به پیوستن به شبکههای اجتماعی بگیرد: «این موضوع نشان میدهد که ما نیاز به رویکردهای دیگری داریم. در شرایطی که سایت یوتیوپ در ایران فیلتر است، آمارها حاکی است یک و نیممیلیون فیلم از سوی کاربران در ایران در این سایت بارگذاری شده است.
شرق نوشته این کارشناس درباره چرایی این موضوع که اقدامات سلبی پلیس تاکنون نتوانسته در ریشهکنی این موضوع موثر شود بر این اعتقاد است که در شرایط امروز و با پیشرفت تکنولوژی اقدامات سلبی نظیر فیلترینگ و مسدودسازی جواب نمیدهد: «تکنولوژیهای پیشرفته در فضای مجازی توانایی این را دارد که ضد خود را در درون خود بسازد و در کشور آمریکا توانایی لازم برای ساخت تولیدات ضدفیلترینگ به وفور وجود دارد. «فقط سایت فیسبوک در ایران از سال ۸۸ که رتبه ۵۶ استقبال کاربران را داشت به رتبه اول پرطرفدارترین سایت اجتماعی رسیده است.» این در حالی است که این سایت سالهاست در ایران فیلتر است.
دخل و خرجی که به هم نمی رسد
تیتر و عکس صفحه اول شرق
"دخلوخرج ناهمخوان خانوار" تیتر اصلی شرق است، آرمان نوشته "خرج خانواده ها بیش از دخلشان است".
مرتضی بینا در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته به کمک ابزار مدیریت ریسک میتوان خدمات نوین بانکی ایجاد کرد که باعث رشد سرمایهگذاری، تسریع گردش پول و آرامش خیال اجتماعی بشوند. ارائه راه چاره به سرمایهگذاران برای کم کردن خطر نوسان قیمت ارزهای خارجی نسبت به ریال یکی از این خدمات است.
به نوشته این کارشناس در حال حاضر برای بانکها و فعالان اقتصادی این امکان وجود دارد که خدمات حذف ریسک قیمت ارز را فراهم کنند. هم امروز در حالی که دلار به قیمت ۱۵۲۵ تومان در بازار آزاد معامله میشود، بازارهای آتی ایران آگاهانه یا ناآگاهانه، قیمت دلار برای شش ماه دیگر را در حدود ۱۷۵۰ تومان برآورد میکنند که این عدد را از روش آربیتراژ بدون خطر میتوان محاسبه کرد. این فرصتی است برای بانکها و دیگر فعالان اقتصادی که دلار را مثلا به قیمت ۱۷۰۰ تومان پیش خرید یا به قیمت ۱۸۰۰ تومان پیش فروش کنند، که در صورت اجرای صحیح، برای هر دو حالت پیش خرید و پیش فروش حدود ۲۵ تومان سود بدون خطردر هر معامله برای هر دلار عاید میکند.
به تاکید سرمقاله دنیای اقتصاد این نوع معاملات برای سرمایه گذارانی که نگران نوسانات ریالی هستند میتواند بسیار با ارزش باشد. ابزارهای مالی میتوانند اهرمهایی در اختیار مسوولان باشند که سیاستهای اقتصادی کشور را با هزینههای کمتر، شفافتر و بدون وارد کردن شوکهای ناشی از تصمیمات ناگهانی اجرا کنند. هرچه زودتر این ابزار ایجاد شود زودتر میتوان به اقتصاد سامان داد و از التهابهای تورمی کم کرد. بهعلاوه وقتی که عقل جمعی جامعه از طریق ابزار مالی بر بازار حکمفرما باشد، امکان خطا در اثر تصمیمات مسوولان کاهش و اعتماد عمومی به برنامههای اقتصادی دولت افزایش مییابد.
ارمغان جوادنیا در گزارشی در فرهیختگان نوشته در حالی دولت مدعی است ۱.۶ میلیون شغل در سال جاری ایجاد کرده است که شواهد گویای افزایش نرخ بیکاری و عدم ایجاد اشتغال طی سال گذشته و سال جاری بوده است.
به نوشته این روزنامه گزارشهای مرکز آمار ایران حاکی از این است که در فصل بهار و تابستان نرخ بیکاری ثابت بوده و در زمستان افزایش یافته است. کارشناسان کار و نمایندگان مجلس در گفتوگو با فرهیختگان با هشدار نسبت به افزایش نرخ بیکاری عنوان میکنند: طی دو سال گذشته نهتنها شغلی ایجاد نشده است بلکه نرخ بیکاری همچنان روند صعودی را طی میکند. البته این دسته از کارشناسان و نمایندگان مجلس عنوان میکنند ایجاد شغل بستگی به تعریف مسوولان دارد.
فرهیختگان نوشته آیا اگر فردی یکساعت در هفته کار کند و نام اشتغال بر آن گذاشته شود میتوان گفت هیچ فرد بیکاری در کشور نیست و بیش از ۱۰ میلیون شغل ایجاد کردهایم! اما واقعیت امر این است که به دلیل وضعیت نامناسب اقتصادی کشور و مشکلاتی که صنایع و تولیدکنندگان با آن دست به گریبان هستند، شاهد افزایش نرخ بیکاری در کشور هستیم که اگر چارهای برای آن اتخاذ نشود، معضل بیکاری گریبان همه را خواهد گرفت. نگاهی هم به روند نرخ بیکاری سال گذشته و وضعیت نرخ بیکاری در فصول مختلف سال نشان میدهد که چندان رد پایی از ایجاد فرصتهای جدید شغلی تا یک میلیون و ۶۰۰ هزار در بازار کار سال گذشته وجود ندارد.
محمد عدلی در تهران امروز نوشته سهم بخش تولید از یارانه نقدی در جریان هدفمندی یارانهها پس از گذشت بیش از یک سال از اجرای این قانون همچنان حل نشده باقی مانده است. در شرایطی که فعالان بخش خصوصی، کارشناسان اقتصادی و نمایندگان مجلس در این روزها سرگرم رایزنی برای احیای سهم تولید از یارانه نقدی هستند، رئیس سازمان هدفمندی یارانهها با اظهارنظر خود در یک برنامه زنده تلویزیونی منطق اعطای یارانه به بخش تولید را زیر سوال برد تا آب پاکی را روی دست تولیدکنندگان ریخته باشد.
به نوشته این روزنامه در طول چند ماه گذشته بارها دولت به علت عملیاتی نشدن بخشهایی از قانون هدفمندی یارانهها از سوی نمایندگان مجلس مورد سوال قرار گرفته است، وزیر صنعت، معدن و تجارت هم با همین تعریف بارها برای پاسخگویی در خصوص عدم پرداخت یارانه بخش تولید به مجلس فراخوانده شده است. در این مدت اما هیچکدام از مسئولان دولتی از رئیسجمهور گرفته تا وزرای اقتصادی کابینه و معاونانشان از پرداخت نشدن سهم تولید دفاع نکردهاند.
تهران امروز نوشته اظهارات بهروز مرادی با این مضمون که«پرداخت یارانه به بخش تولید کار درستی نیست»شاید بیانگر موضع اصلی دولت در این زمینه باشد. شاید هم این مدیر دولتی تنها راه دفاع از عملکرد نامطلوب دولت در حمایت از تولید را در حمله دیده است تا به این طریق با زیرسوال بردن اصل قانون، از زیر بار اجرای آن شانه خالی کند. اگر مرادی از موضع رسمی دولت پرده برداشته باشد که نباید به اجرای این بخش از قانون حتی در آینده دل خوش کرد چه قوه مجریه در طول چند سال گذشته بارها ثابت کرده است که در اجرای قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی شیوه گزینش را پیش میگیرد.
کارتون علی درخشی، شرق
از استفادههای انحرافی چه خبر؟
محمد حسین روانبخش در مردم سالاری نوشته اگر دقت کرده باشید امروزه روی هر برگ چک، یک عدد بیضی کشیده اند که درون آن ارزش هر برگ چک خالی را دویست ریال اعلام کرده اند ولی خوب واضح و مبرهن است که در همین برگه بیست تومانی، می شود مبالغی نوشت که تعداد صفرهایش قابل شمارش نباشد. با این حال اگر از عموم مردم همیشه در صحنه که در این سالها از چکهایی که از این طرف و آن طرف گرفته اند و وصول نشده و دعوای حقوقی درباره آن هم به جایی نرسیده ، بپرسید می گویند که از نظر آنها هر برگ چک با هر مبلغی که روی آن نوشته باشند همان بیست تومان هم نمی ارزد!
نویسنده با سپس به خبری اشاره کرده که نشان می دهد جریان انحرافی درون دولت، یکی از شرکت های متعلق به سازمان میراث فرهنگی و گردشگری را به قیمت ۷۸میلیارد تومان تنها در مقابل دریافت یک فقره چک ناقابل واگذار کرده اند، و نوشته گزارش ها حکایت از آن دارد که شرکت موضوع واگذاری، مالک تعداد تقریبی ۲۰ هتل و مجتمع اقامتی و تفریحی در سراسر کشور است که هتل لاله تهران با مساحتی بالغ بر ۲۷هزار متر مربع اعیانی و تقریبا همین مقدار عرصه، در یکی از بهترین نقاط تهران یکی از زیرمجموعه های این شرکت است که گفته می شود سالانه ۱۸ میلیارد تومان سود خالص داشته و برند تجاری بسیار ذی قیمتی را در اختیار دارد.
به نوشته مردم سالاری همچنین هتل لاله سرعین، مجتمع آب درمانی سرعین، هتل لاله چابهار، هتل کندوان تبریز، صدها هزار مترمربع زمین مرغوب و آماده احداث در اغلب شهرستان های کشور، دهها واحد تجاری مرغوب در شهرستان سرعین، تعدادی ساختمان مسکونی و اداری در تهران، میلیاردها تومان طلب از مشتریان، سازمانها و نهادهای مختلف است که حتی براساس اسناد مالی منتشر شده از سوی سازمان خصوصی سازی، درآمد سه یا نهایتا چهار ساله یکی از هتل های تحت مالکیت این شرکت، بسیار بیشتر از کل قیمت این معامله تاریخی و سراسر سود برای شرکت خریدار است".
طنزنویس این روزنامه اضافه کرده به سلامتی و میمنت ! البته خیلی خودتان را ناراحت نکنید و نگران نباشید، چون حافظان بیت المال اجازه نمی دهند ذره ای از بیت المال چپاول شود. راستی از برادر خاوری مدیر عامل فراری بانک ملی چه خبر؟ از برادر آریا اختلاسگر سه هزار میلیارد تومانی چه خبر؟
قدرت
"نمایش قدرت در تنگه هرمز" گزارش اول جامجم است، "میله سوخت هسته ای ایرانی تولید شد" در صدر اخبار خراسان آمده، فرهیختگان خبر از "آزمایش موشک محراب برای اولین بار" داده است، کیهان و حمایت از زبان آیت الله خامنه ای نوشته اند "دشمن هر چه بیشتر فشار می آورد بیشتر شکست می خورد" و روزنامه جمهوری اسلامی همین گزارش را با تیتر "اقدامات سیاسی، امنتیی و اقتصادی دشمن محکوم به شکست است" آورده است.
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود نوشته آمریکا با هدف وارد کردن خلیج فارس به یک مسابقه تسلیحاتی و تلاش برای برهم زدن توازن نظامی منطقه اقدام به فروش این تسلیحات به عربستان کرده تا سایر شیوخ این حوزه را به خرید تجهیزات جنگی از آمریکا ترغیب کند، با امضای این قراردادهای نظامی که تحت پوشش امنیت و ایجاد سپر دفاعی انجام میشود، عملاً اقتصاد ورشکسته آمریکا را از بحران خارج کرده و با تزریق چنین حجم عظیمی از ثروت ملتهای مسلمان باعث خروج اقتصاد غرب از رکود کم سابقه اخیر میشوند و این همان چیزی است که در مذاکرات کنگره آمریکا در مقابل برخی مخالفتها که در زمینه فروش این تسلیحات به عربستان انجام میشد عنوان گردید.
به نظر روزنامه جمهوری اسلامی هدف دیگر آمریکا از این قرارداد تسلیحاتی، راه انداختن یک مسابقه تسلیحاتی و جنون بیحاصل و مخرب برای خرید سلاح در منطقه نفت خیز خاورمیانه است.قطعاً در چنین چرخه معیوبی، با افزایش توان نظامی برخی کشورها، سایرین نیز با هدردادن سرمایههای خود به فکر تقویت نیروهای نظامی و دفاعی بر آمده و این وضعیت در نهایت موجب افزایش تقاضا برای خرید تسلیحات و تجهیزات آمریکایی شده و واشنگتن به اهداف سیاسی، نظامی و اقتصادی خود خواهد رسید.
روزنامه تندرو صبح تهران هشدار داده شاید در این میان تنها چیزی که از نگاه آمریکائیها و رژیمهای عرب مغفول مانده، اینست که این سرمایه گذاریهای کلان وخریدهای عظیم تسلیحاتی به جای اینکه "امنیت آور" باشند، میتوانند "تهدیدآمیز" واقع شوند و در حقیقت سمت و سوی "سود" و "زیان" آن، بستگی به کسانی دارد که در آینده از این سلاحها، چگونه و در جهت چه اهدافی استفاده خواهند کرد. شاید آمریکائیها آنچنان مجذوب ارقام این خریدهای نظامی و خروج سریع از بحران اقتصادی کنونی شدهاند که فراموش کردهاند این قراردادها در حالی امضا میشود که هیچ گونه خطر خارجی رژیم آل سعود و دیگر شیوخ منطقه را تهدید نمیکند بلکه این رژیمها در آینده نزدیک از درون دچار فروپاشی خواهند شد.
تیترهای پنهان
ابتکار در ستون طنز خود نوشته:
- ولایتی: هنوز درباره لیست جبهه متحد اصولگرایان در تهران تصمیمگیری نشده است. [هنوز دیر نشده. شاید هم گذاشتیم برای بعد از انتخابات!]
- همکاری نیروی انتظامی با بانک مرکزی در بازار ارز [ارز زبون خوش حالیش نمیشه دیگه !]
- باهنر: صبوری کردیم تا ماهیت فتنه مشخص شود. [یه مقدار هم برای جریان انحراف صبر میکنیم!]
- حجت الاسلام آقاتهرانی: جبهه پایداری نمیخواهد حزب باشد. [این جوری راحت تریم. نه پروانه فعالیت میخواد، نه مجوز همایش!]
- خنده و گریه رحیمی از قانون فعلی قاچاق [ببخشید قاطی شد. باید سر فرصت ببینم چیکار کنم؟!]