توقیف دو نشریه نزدیک به اصلاح طلبان در ایران

توقیف دو نشریه نزدیک به اصلاح طلبان در ایران

هفته نامه شهروند امروز و روزنامه روزگار، دوشنبه ۱۴ شهریور ماه به حکم هیات نظارت بر مطبوعات و قوه قضاییه ایران توقیف شده‌اند.

به گزارش خبرگزاری مهر، هیئت نظارت بر مطبوعات در جلسه ۱۴ شهریور خود، نشریه شهروند امروز را به دلیل انتشار مطالبی "خارج از حدود مقرر در ماده ۶ قانون مطبوعات"، توقیف و به دادگاه معرفی کرد.

به موجب یکی از بندهای ماده ۶ قانون مطبوعات افترا به‌ مقامات‌، نهادها، ارگانها و هر یک‌ از افراد کشور و توهین‌ به‌ اشخاص‌ حقیقی‌ و حقوقی‌ که‌ حرمت‌ شرعی‌ دارند، اگرچه‌ از طریق‌ انتشار عکس‌ یا کاریکاتور باشد، از جمله موارد تخلف نشریات به حساب می آید.

به گفته یکی از افراد نزدیک به هفته نامه شهروند امروز که با سایت "کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران" گفت وگویی انجام داده است "ظاهرا چاپ عکسی روی جلد هفته نامه دلیل توقیف آن ذکر شده است".

به گفته وی "در شماره یاد شده عکسی از محمود احمدی نژاد رییس دولت ایران منتشر شده است."

هیات نظارت بر مطبوعات ایران، جزییات بیشتری از موارد تخلف این هفته نامه منتشر نکرده است.

هفته نامه شهروند امروز در اسفند ۱۳۸۵ تا آبان ۱۳۸۷ در تهران منتشر می شد. اما هیأت نظارت بر مطبوعات در ۱۵ آبان سال ۱۳۸۷ این هفته‌نامه را به دلیل غیر واقعی جلوه دادن برخی اقدامات دولت محمود احمدی نژاد توقیف کرد.

این هفته نامه از تاریخ ۱۱ تیرماه سال جاری بار دیگر فعالیت خود را ازسر گرفت و اکنون در کمتر از سه ماه از آغاز انتشار مجدد، بار دیگر توقیف شده است.

"تبلیغ علیه نظام"

روزنامه روزگار پس از سه سال توقیف، در بهمن ماه سال ۱۳۸۹به پیشخوان مطبوعات بازگشته بود

روزنامه روزگار چاپ تهران نیز نشریه دیگری بود که دوشنبه ۱۴ شهریور توقیف شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، بر اساس دستور صادره از شعبه نهم بازپرسی دادسرای فرهنگ و رسانه ایران، این روزنامه از روز ۱۴ شهریور ماه به مدت دو ماه توقیف شده است.

این خبرگزاری گزارش داده که روزنامه روزگار "بر اساس اعلام جرم دادستان عمومی و انقلاب تهران به اتهام تبلیغ علیه نظام و انتشار مسایل محرمانه کشور باستناد تبصره ۲ ماده ۵ قانون مطبوعات" توقیف شده است.

مطابق تبصره‌ ۲ ماده ۵ قانون مطبوعات، "مصوبات‌ شورای‌ عالی‌ امنیت‌ ملی‌ برای‌ مطبوعات‌ لازم‌الاتباع‌ است‌ و در صورت‌ تخلف‌، دادگاه‌ می‌تواند نشریه‌ متخلف‌ را موقتاً تا دوماه‌ توقیف‌ و پرونده‌ را خارج‌ از نوبت‌ رسیدگی‌ نماید."

روزنامه روزگار که در سال ۸۵ توسط هیأت نظارت بر مطبوعات توقیف شده بود پس از گذشت سه سال در بهمن ماه سال ۱۳۸۹به پیشخوان مطبوعات بازگشت.

این روزنامه در دور جدید انتشار زیر نظر شورای سردبیری فعالیت خود را از سر گرفته بود.

دلایل 'واقعی' توقیف؟

ماه گذشته آیت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، در سخنانی در دیدار با گروهی از مسئولان کشور، از "نگاه منفی مطلق" در میان برخی از مسئولان و نخبگان سیاسی گله کرده و آن را باعث بروز نومیدی دانست و گفت: "متاسفانه برخی مطبوعات نیز به دلیل برخی اغراض، فقط تیتر منفی می زنند که این روش، کار غلطی است."

مسعود بهنود روزنامه نگار مقیم لندن در گفتگو با بی بی سی با اشاره به این مطلب که دو نشریه توقیف شده "روی لبه تیز سیاست حرکت نمی کردند"، معتقد است دلایل ذکر شده توسط هیات نظارت بر مطبوعات و قوه قضاییه ایران برای توقیف این دو نشریه، دلایل واقعی این اقدام نیستند.

این روزنامه نگار به "فضای نیمه بازی که برای تلطیف زمینه انتخابات فراهم شده بود" اشاره کرده و می گوید: "آثار اولیه [این فضای نیمه باز]، هر دو جناح دولتی و ضد دولت را ترسانده و این دلیل اصلی توقیف این نشریات است."

به دنبال وقایع دهمین انتخابات ریاست جمهوری در ایران و با تنگ تر شدن حوزه روزنامه نگاری و محدودیت ها و دستگیری های گسترده روزنامه نگاران در همین دوران، تعداد زیادی از آنها مجبور به ترک ایران و مهاجرت به خارج از کشور شدند.

سازمان های حقوق بشر نیز در سال های اخیر بارها نسبت به وضعیت مطبوعات و روزنامه نگاران در ایران هشدار داده اند و سازمان گزارشگران بدون مرز از ایران به عنوان بزرگترین زندان روزنامه نگاران در جهان نام برده است.

با این وجود صاحب نظران با توجه به آزادی عمل بیشتری که به نظر می آمد در ماه های گذشته به مطبوعات منتقد در ایران داده شده باشد، با امیدواری بیشتری وضعیت مطبوعات در ایران را رصد می کردند.

اما با توقیف هفته نامه شهروند امروز و روزنامه روزگار، بسیاری از کارشناسان همچون مسعود بهنود، این موضوع را که در روزهای آینده تا برگزاری انتخابات آینده مجلس در ایران روزنامه های دیگری نیز توقیف شوند، نا محتمل نمی دانند.

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • ترامپ: باید «سرطان» جمهوری اسلامی را کامل از بین برد؛ باید جلوی اتمی شدن رژیم «دیوانه» را می‌گرفتیم
  • مخالفت ترامپ با نتانیاهو برای صدور فراخوان مشترک قیام ایرانیان؛ «آن‌ها سرکوب خواهند شد»
  • فرمانده سنتکام: مردم تا زمانی که سیگنال مشخصی را دریافت کنند در خانه بمانند
  • وزیر خارجه اسرائیل از کشورهای دیگر خواست مانند لبنان سفیران جمهوری اسلامی را اخراج کنند
  • دوران محمدرضا شاهی؛ پشت کردن «مردم» به «شاه» (صد سال پهلوی؛ ۱۳۰۴ تا ۱۴۰۴) - بخش هشتاد
  • آزار و تهدید مستمر شهروندان با رجزخوانی‌های شبانه نیروهای مسلح حکومتی
  • شادی خبرنگار لندنی بر ویرانه‌ها؛ تکرار همان افکار کثیفِ ضد امپریالیستی؛ از ۵۷ تا امروز
  • تصویری - درسهایی برای زندگی : گاهی تلاش برای اینکه ثابت کنی بهترین هستی توهین به خودته
  • فرمانده سپاه محمد باقر ذوالقدر را به‌عنوان دبیر شورای‌عالی امنیت ملی به پزشکیان تحمیل کرد
  • کویت از بازداشت شش فرد مرتبط با حزب‌الله، به اتهام «برنامه‌ریزی برای قتل رهبران کشور» خبر داد
  • +242پیام نوروزی یاسمین پهلوی: نوروز را به نام جاویدنامان میهن گرامی می‌داریم
  • +240سردار نائینی، سخنگوی سپاه و اسماعیل احمدی، معاون رییس سازمان بسیج، کشته شدند
  • +187پیام نوروزی شاهزاده رضا پهلوی: در سال پیش رو، رژیم ضحاکی را برای همیشه در خاک خواهیم کرد
  • +168شاهزاده رضا پهلوی:ایران، جمهوری اسلامی نیست، به زیرساخت‌ها حمله نکنید رژیم ایران را هدف بگیرید
  • +162نتانیاهو از تلاش شاهزاده رضا پهلوی برای تشکیل دولت انتقالی حمایت کرد: نیرویی مثبت برای آینده ایران است
  • +121دختر علی لاریجانی در دو پرده؛ در آمریکا و در ایران بعد از کشته شدن پدرش
  • +120مسخره کردن پیام تبریک عید فطر پزشکیان به کشورهای همسایه توسط یک عضو برجسته خاندان سعودی
  • +118روحانی حکومتی: پس از افشای محل یک تونل موشکی، ۴۲ عضو سپاه خفه و کشته شدند
  • +111کشته شدن ۱۳ نیروی بسیجی در حمله‌ای به یک ایست بازرسی در تبریز
  • +109افراشته شدن پرچم شیر و خورشید در سفارت ایران در کپنهاگ؛ آیا دیپلمات‌ها در دانمارک پناهنده شده‌اند؟