علی اکبر صالحی: ایران همسایه مطمئنی برای روسیه است
علی اکبر صالحی: ایران همسایه مطمئنی برای روسیه است
صالحی از جزئیات طرح پیشنهادی روسیه برای مساله اتمی ایران اظهار بی اطلاعی کرده است
وزیر امور خارجه ایران با تاکید بر روابط دوستانه و همسویی سیاست خارجی دولت خود با روسیه، گفته است که هنوز از جزئیات طرح روسیه برای حل مساله اتمی ایران اطلاعی ندارد.
روز چهارشنبه، ۲۶ مرداد (۱۷ اوت)، علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی که به مسکو سفر کرده است، با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه آن کشور دیدار می کند و انتظار می رود در این ملاقات جزئیات طرح پیشنهادی روسیه برای حل مساله برنامه های اتمی ایران بررسی شود.
آقای صالحی پس از ورود به مسکو در شامگاه سه شنبه، در گفتگو با خبرنگاران گفت: "آقای لاوروف پیشنهادی دادند که نشان از نیات روسیه برای تسریع در حل موضوع هسته ای ایران و ایجاد شکاف در بن بستی دارد که غربی ها ایجاد کرده اند."
وزیر خارجه ایران با تاکید بر اینکه برنامه های اتمی این کشور ادامه خواهد یافت، اظهار داشت که جمهوری اسلامی از پیشنهاد روسیه استقبال می کند هر چند گفت که هنوز از جزئیات این پیشنهاد مطلع نیست و "قرار است در مذاکرات فردا اگر فرصتی باشد در این خصوص صحبت کنیم."
علی اکبر صالحی، با ابراز امیدواری در این مورد که ارائه این پیشنهاد، باعث تعمیق روابط ایران و روسیه شود، گفت "فکر می کنیم ایران همسایه خوبی و مطمئنی برای روسیه است که دارای سیاست مستقلی است و در طول این سه دهه، همواره بر مجموعه ای از اصول سیاسی خود پایبند بوده و آنها را دستخوش تحولات زمانه نکرده است."
از زمان استقرار جمهوری اسلامی در ایران، رویکرد حکومت نسبت به کشورها و مناطق مختلف جهان تغییراتی داشته اما مخالفت با ایالات متحده و خصومت با اسرائیل همواره بخشی ثابت از سیاست خارجی حکومت بوده است و احتمالا اشاره آقای صالحی نیز به این جنبه از سیاست خارجی ایران در طول این سه دهه بوده است.
وزیر خارجه ایران گفته است که نزدیکی نظرات ایران و روسیه باعث نگرانی آمریکا شده است
مقامات جمهوری اسلامی روسیه را، به عنوان یک قدرت اتمی، رقیب ایالات متحده و در این زمینه، سیاست خود را با روسیه همسو دانسته اند و آقای صالحی نیز به خبرنگاران گفت که مواضع ایران و روسیه در مورد تحولات منطقه و جهان به یکدیگر نزدیک است و افزود: "همین امر باعث نگرانی های آمریکا شده است."
در جریان حرکت های اعتراضی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، ایران و روسیه، همانند آمریکا، از تغییر حکومت در مصر و تونس حمایت به عمل آوردند اما از عملیات نظامی ناتو در لیبی انتقاد کرده اند و در مورد سوریه هم، با وجود مخالفت شدید کشورهای غربی با نحوه برخورد حکومت آن کشور با معترضان، روسیه خواستار حل این بحران از راه گفتگو شده و ایران، بر این اساس که سوریه با اسرائیل دشمنی می ورزد، خواستار خاتمه اعتراضات مردم و قبول اصلاحاتی شده که رئیس جمهوری سوریه وعده آنها را داده است.
آقای صالحی در مورد علت سفر خود به روسیه گفت که سرگئی لاوروف یک ماه پیش در نامه ای، نسبت به مذاکره با ایران "در خصوص مسائل مختلف دوجانیه، منطقه ای و بین المللی" ابراز علاقه کرد که مورد استقبال ایران قرار گرفت.
در عین حال، وی تلویحا برخی اختلافات بین دو کشور را نیز بدون ذکر جزئیات مورد اشاره قرار داد و گفت: "اساس سفر به مسکو این است که به دنبال برقراری روابط پایدار و استوار با روسیه هستیم که مثل گذشته، خیلی دستخوش افت و خیز نشود" و افزود که "طرقین باید توجه داشته باشند که تعهداتی که به یکدیگر می دهیم، در چارچوب امکانات بوده و قابلیت عملیاتی داشته باشد."
در مورد نیروگاه بوشهر، وی گفت که این نیروگاه "طبق تعریفی که داریم راه اندازی شده" اما افزود که "براساس تعریف دیگران، حتما باید برق آن وارد شبکه شود که این اتفاق به زودی می افتد."
مذاکرات هسته ای در تهران
سفر علی اکبر صالحی به مسکو با دیدار نیکلای پاتروشف، دبیر شورای امنیت ملی روسیه از تهران همزمان بوده است.
احمدی نژاد در دیدار با پاتروشف از طرح پیشنهادی روسیه استقبال کرد
آقای پاتروشف اوایل هفته جاری به تهران سفر کرد و با سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و سرپرست مذاکرات هسته ای ایران دیدار و گفتگو کرده است.
دبیر شورای امنیت ملی روسیه عصر سه شنبه با محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری، ملاقات کرد و به گزارش سایت اطلاع رسانی ریاست جمهوری ایران، محور مذاکرات دو طرف را گسترش روابط دو کشور تشکیل می داد.
براساس این گزارش، آقای احمدی نژاد گفت که تحولات کنونی، بر ضرورت همکاری ایران و روسیه افزوده است و پیشنهاد کرد که دو کشور در زمینه قطع ارتباط تجارت خارجی خود با دلار آمریکا، با یکدیگر همکاری کنند.
چند سال پیش، آقای احمدی نژاد در اجرای نظر خود حاکی از حتمی بودن سقوط ارزش دلار، از لزوم تبدیل ذخیره ارزی ایران به ارزهای دیگر سخن گفت اما چند ماه پس از آن، نرخ برابری دلار در برابر سایر ارزها به شدت افزایش یافت.
در مورد طرح روسیه برای حل مساله اتمی ایران، رئیس جمهوری ایران به آقای پاتروشف گفت: "جمهوری اسلامی از ابتکار عمل روسیه در طرح راهکار گام به گام استقبال می کند و آمادگی دارد در تنظیم پیشنهاداتی برای تعامل و همکاری در این خصوص مشارکت داشته باشد."
در ماه ژوئیه سال جاری، وزیر امور خارجه روسیه در پی دیداری با همتای آمریکایی خود، پیشنهادی را برای آنچه که حل گام به گام اختلاف اتمی ایران و جامعه جهانی می خواند مطرح کرد.
در آن زمان گفته شد که احتمالا انگیزه روسیه از طرح این پیشنهاد، اجتناب از پذیرش خواست کشورهای غربی برای تشدید فشار بر جمهوری اسلامی از طریق تصویب قطعنامه جدیدی در شورای امنیت است.
طرح گام به گام لاوروف پس از دیدار با وزیر خارجه آمریکا مطرح شد
براساس طرح پیشنهادی روسیه، ایران در برابر هر گام مثبت در قبول و اجرای تدریجی خواست های مندرج در قطعنامه های شورای امنیت، متقابلا از کاهشی تدریجی در مورد تحریم های بین المللی برخوردار می شود هر چند در مورد نحوه اجرای این طرح، جزئیاتی انتشار نیافته است.
در آن زمان، محمود احمدی نژاد در واکنش به انتشار خبر ارائه این پیشنهاد گفت که ایران در همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی، در این زمینه یک گام برداشته و نوبت طرف مقابل است که گامی مثبت بردارد.
طبق قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد، جامعه جهانی از ایران خواسته است تا بخشی از برنامه های هسته ای خود، به خصوص غنی سازی اورانیوم را تا زمان اطمینان کامل آژانس بین المللی انرژی اتمی از غیرنظامی بودن این برنامه ها، متوقف سازد و در زمینه فعالیت های اتمی خود در گذشته و حال، اطلاعات کامل و شفاف در اختیار آژانس قرار دهد.
ایران قطعنامه های شورای امنیت را غیرقانونی دانسته و با بی اثر خواندن تحریم های بین المللی، برنامه های خود از جمله در زمینه غنی سازی اورانیوم را ادامه داده و در مواردی، وسعت بخشیده است.
خبرگزاری فرانسه در تحلیلی پیرامون سفر آقای صالحی به مسکو، به نقل از ناظران روسی نوشته است که راه حل مورد نظر وزیر خارجه روسیه یک سند مدون نیست بلکه مجموعه ای از پیشنهادهاست و افزوده است که با وجود سخنان شب گذشته محمود احمدی نژاد در استقبال از این طرح، تصمیم گیرنده اصلی در ایران، به خصوص در زمینه سیاست خارجی، آیت الله علی خامنه ای است.
|
|
|
|
|
|
|