موج تازه تورمی در ایران
موج تازه تورمی در ایران
رادیو فردا : فریدون خاوند، استاد اقتصاد در پاریس به رادیو فردا می گوید البته مسایل اقتصادی در ایران جنبه امنیتی پیدا کرده و رسانه های رسمی کشور از تب قیمت ها صحبتی نمی کنند...ولی با توجه به شرایطی که این قانون به اجرا گذاشته میشود، این خطر وجود دارد که کشور با یک جهش بسیار شدید تورمی روبرو بشود.
محمود احمدی نژاد، رییس جمهوری اسلامی، یکشنبه در اردبیل اعلام کرد که فردا سه شنبه واریز یارانه نقدی به حساب خانوار ها شروع میشود. همزمان، بعضی از رسانه های تهران اعلام کردند که طی یک هفته گذشته، بهای شمار زیادی از کالا ها به شدت بالا رفته. چه ارتباطی وجود دارد بین این دو پدیده و اصولا چه چشم اندازی وجود دارد برای تحول شاخص قیمت ها در فضای کنونی ایران؟
قانون هدفمند کردن یارانه ها قرار بود اول سال جاری به اجرا گذاشته بشود، حالا با یک تاخیر تقریبا هفت ماهه، آنطوری که محمود احمدی نژاد اعلام کرده، فردا شروع میشه، ولی به هر حال طی چند هفته گذشته بار ها اعلام شده بود که واریز یارانه های نقدی قریب الوقوع است و همین چشم انداز، همانطور که پیش بینی میشد، زمینه اوجگیری قیمت ها را فراهم آورده که طی یک هفته گذشته شدت گرفته به خصوص در مورد قیمت مواد اولیه.
البته مسایل اقتصادی در ایران جنبه امنیتی پیدا کرده و رسانه های رسمی کشور از تب قیمت ها صحبتی نمیکنند. تنها معدودی از سایت ها به این مساله پرداخته اند از جمله سایت الف وابسته به احمد توکلی رییس مرکز پژوهش های مجلس که دیروز گزارشی منتشر کرد درباره «افزایش قیمت فرا گیر بسیاری از کالا ها». هدفمند کردن یارانه ها به خودی خود، یک اقدام مهم اصلاحی است حتی اگر به صورت موقتی به تورم دامن بزند. ولی با توجه به شرایطی که این قانون به اجرا گذاشته میشود، این خطر وجود دارد که کشور با یک جهش بسیار شدید تورمی روبرو بشود.علاوه بر مسائل مربوط به هدفمند کردن یارانه ها، چه عوامل دیگری باعث شدند تب تورمی در یکی دو هفته گذشته شدت بگیرد؟بالا گرفتن تب تورمی در کشور را تنها نباید به گردن هدفمند کردن یارانه ها و چشم انداز اجرای این قانون انداخت. یکی از عوامل مهم دیگر، اوجگیری دوباره نقدینگی در کشور هست که میدانیم یکی از تاثیر گذار ترین عوامل جهش قیمت ها است. آمار های رسمی بانک مرکزی نشان میدهد که حجم نقدینگی در سال گذشته خورشیدی با یک رشد بیست و چهار در صدی از مرز دویست و سی و پنج هزار میلیارد تومان گذشت، رشدی به مراتب بالاتر از سال ماقبل آن. این نشان میدهد که سیاست پیشین بانک مرکزی در راه کنترل نقدینگی بار دیگر رها شده. یکی دیگر از عوامل رشد تورم، فضایی است که به دلیل تحریم اقتصادی بین المللی در کشور به وجود آمده و عامل دیگر آن هم پیدایش تنش های اخیر در بازار ارز است که به هر حال ترس از اوجگیری شدید بهای ارز های خارجی و افزایش قیمت کالا های وارداتی را پیش آورد...ولی به نوشته رسانه های تهران، دیروز در بازار ارز آرامش برقرار بود و نرخ دلار حدود هزار و پنجاه نومان تثبیت شده بود...این ارامش کاملا مصنوعی است، چون در زمینه فروش ارز به متقاضیان محدودیت های زیادی به وجود شده و مثلا کسانی که بلیط مسافرت به خارج در دست دارند، می توانند حد اکثر دو هزار دلار به بهای دولتی دریافت کنند. خوب اگر این ها دلار بیشتری بخواهند، به ناچار باید آنرا با قیمت بالا تری تامین کنند. با توجه به همین وضعیت، روزنامه دنیای اقتصاد چاپ تهران در شماره بامداد دوشنبه خود امکان بازگشت به نظام دو نرخی ارز را مطرح میکند.
|