اولین نخست وزیر زن استرالیا و تغییرات عمیق اجتماعی
اولین نخست وزیر زن استرالیا و تغییرات عمیق اجتماعی
چولیا گیلارد، نخستین نخست وزیر زن استرالیا به همراه تیم متیسون، هم حزبی او |
تغییراتی که در صحنه سیاست استرالیا در حال رخ دادن است از جمله مهم ترین رویدادهای سیاسی- اجتماعی معاصر این کشور محسوب می شود.
جولیا گیلارد، معاون کوین راد (نخست وزیر سابق استرالیا) به عنوان رهبر جدید حزب کارگر انتخاب شد و حالا عهدهدار پست نخست وزیری استرالیا میشود. گیلارد اولین زنی است که در استرالیا به این مقام میرسد.
این که جولیا گیلارد اولین نخست وزیر زن استرالیاست از جنبه سیاسی در درجه دوم اهمیت است، گرچه از جنبه تبلیغاتی موضوع مهمی است و حزب کارگر میتواند رأی بیشتری از زنان و به خصوص زنان مهاجر برای انتخابات اکتبر امسال کسب کند.
انتخاب جولیا گیلارد در نتیجه کاهش چشمگیر محبوبیت کوین راد در آخرین نظرسنجیهای ملی در استرالیا بود و حزب کارگر بدون تغییر در رهبری خود به احتمال زیاد در انتخابات اواخر امسال از دولت کنار زده می شد و حزب لیبرال به قدرت می رسید.
دو موضوع بسیار مهم پیش زمینه این تغییر رهبری بود که میتواند اوضاع اجتماعی استرالیا را به کلی دگرگون کند، یا حداقل زمینهساز تغییرات اجتماعی عمیق در جامعه استرالیا شود.
اولین پیش زمینه این است که حزب کارگر از دوران رهبران کاریزماتیک عبور کرده و کوین راد، نخست وزیر سابق استرالیا، آخرین کسی بود که توانست با استفاده از تأکید بر مغایرت علایق ملی و واقعیات بینالمللی به این مقام برسد.
در دوران نخست وزیری جان هوارد که رهبری حزب لیبرال را به عهده داشت، یکی از دلایلی که به سقوط دولت منجر شد حمایت حزب لیبرال از سیاستهای بین المللی آمریکا و بریتانیا و اعزام سربازان استرالیایی به عراق و افغانستان بود. حزب کارگر با شعار "برگشت سربازان به خانه" توانست رأی مردم را کسب کند ولی نه تنها تغییری در سیاست اعزام نیروی نظامی به عراق و افغانستان اعمال نکرد، بلکه در بعضی شرایط تعداد بیشتری نیرو به این دو کشور فرستاد.
افزایش تلفات نظامیان استرالیایی در عراق و افغانستان و نگرانیهای اجتماعی ناشی از آن باعث شد که کوین راد موضوع اعزام سربازان را به عنوان تعهد استرالیا به روابط بینالملل مطرح کند.
پایان دوران رهبران کاریزماتیک در استرالیا و توجه بیشتر به تعهدات بینالمللی در حالی رخ میدهد که استرالیا در دو دهه گذشته از گسترش روابط بینالمللی برای شکوفایی اقتصادی این کشور استقبال کرده است. اوج این همکاری بینالمللی در دوران نخست وزیر کوین راد، در فروش اورانیوم به چین رخ داد و این در حالی بود که دولت قبلی استرالیا به رهبری جان هوارد همواره در معرض فشار احزاب مخالف و به خصوص حزب کارگر برای گسترش مبادلات تجاری و فروش اورانیوم به چین بود.
دومین پیش زمینه، مربوط به افزایش تمایل زنان در استرالیا برای ورود به حوزه سیاسی است. استرالیا از جنبه اجتماعی جامعهای محافظهکار است که سنتهای خانوادگی همچنان نقش کلیدی در اداره امور آن بازی میکند.
کوین راد، نخست وزیر سابق استرالیا، نماینده انتخابی شهر بریزبن، مرکز ایالت کوئینزلند در مجلس استرالیا بود. علاوه بر نخست وزیر، تعداد زیادی از وزرای دولت او نیز نمایندگاه همین ایالت در مجلس بودند. در واقع ایالت کوئینزلند که به عنوان خاستگاه محافظهگرایی استرالیا شناخته میشود به طور سنتی حامی حزب کارگر بوده است.
اما آخرین نظرسنجی ملی در استرالیا که نتایج آن هفته گذشته منتشر شد نشان داد که میزان حمایت از دولت کارگری به رهبری کوین راد در ایالت کوئینزلند از تمام ایالتهای دیگر استرالیا کمتر است. افزایش محبوبیت تونی آبوت، رهبر حزب لیبرال که حزب مخالف در مجلس استرالیاست، به این باور عمومی دامن زده بود که حزب لیبرال در انتخابات اکتبر امسال برنده خواهد شد.
تنها راه حزب کارگر برای حفظ دولت، تغییر در رهبری این حزب بود که چهارشنبه شب در انتخابات داخلی این حزب و با پیروزی جولیا گیلارد انجام شد. برای حزبی که از جنبه اجتماعی به عنوان حزبی محافظهکار شناخته میشود و همواره از حمایت سنتیترین بخشهای جامعه استرالیا برخوردار بوده است، چرخش در رهبری و هدایت حزب توسط یک زن میتواند آشکارا نشان دهنده آخرین مرحله تبدیل جامعه استرالیا به جامعهای مدرن است.
جولیا گیلارد، نخست وزیر جدید استرالیا، که تا پیش از این معاون نخست وزیر این کشور بود در سن چهار سالگی همراه با پدر و مادرش از ایالت ولز بریتانیا به آدلاید استرالیا مهاجرت کرد.
ابتلای جولیا به یک بیماری ریوی منجر به تصمیم خانواده برای مهاجرت به استرالیا بود. جولیا گیلارد در رشته حقوق تحصیل کرده و در سال ۲۰۰۱ از حوزه انتخابیه Lalor در غرب ملبورن مرکز ایالت ویکتوریا به مجلس استرالیا راه پیدا کرد.
همسر جولیا گیلارد آرایشگر است و این زوج به دلیل تصمیم خانوادگی هرگز بچهدار نشدند. علاوه بر این جولیا گیلارد به دلیل لهجه غلیظ استرالیاییاش در کشورهای انگلیسی زبان معروف است.
همایون خیری - روزنامه نگار در استرالیا
|
|
|