مجادلات تازه در تهران در باره مذاکرات ایران و آمریکا
مجادلات تازه در تهران در باره مذاکرات ایران و آمریکا
آقای باهنر می گوید که سیاست ایران همچنان عدم مذاکره با آمریکاست |
محمد رضا باهنر نایب رییس مجلس ایران در واکنشی به اخباری که در هفته های گذشته در باره مذاکره ایران و آمریکا مطرح شده گفته است که رهبر ایران مخالف مذاکره با آمریکاست.
آقای باهنر با اشاره به برخی اظهار نظرهای مقامات دولت در باره مذاکره با آمریکا گفته است که "گاهی از برخی مسوولین اجرایی شنیده می شود که الان زمان مذاکره با آمریکا فرا رسیده است."
آقای باهنر با انتقاد از این اظهارات گفته است که شورای امنیت ملی و رهبر جمهوری اسلامی تاکید دارند که سیاست راهبردی ایران عدم مذاکره با آمریکاست.
این سخنان در حالی ابراز شده که در هفته های گذشته مقامات ایران با مقامات آمریکایی دیدار و گفت وگو کرده اند.
کمتر از یک ماه پیش سعید جلیلی دبیر شورای امنیت ملی ایران در ژنو با ویلیام برنز معاون وزیر امور خارجه آمریکا به طور رسمی گفت و گو کرد و همزمان منوچهر متکی وزیر امور خارجه ایران به واشنگتن سفرکرد.
این در حالی بود که محمود احمدی نژاد رییس جمهوری ایران هم تقاضای ملاقات در سطح رئیسان جمهوری با دولت آمریکا را مطرح کرد. اما این روزها خبرهای دیگری از تهران به گوش می رسد که انجام مذاکره با آمریکا را هم نادیده می گیرد.
لحن روزنامه کیهان در باره مذاکره با آمریکا تغییر کرده و از عدم امکان مذاکره با آمریکا خبر داده و محمد باهنر نایب رییس مجلس گفته است سیاست راهبردی ما عدم مذاکره با آمریکاست.
این اظهار نظر های متناقض تردیدهایی را در باره این که دولت ایران تا چه حد در مذاکره با آمریکا با شفافیت عمل می کند به وجود آورده است.
احمد شیرزاد نماینده سابق مجلس ایران در تهران به بی بی سی فارسی گفت که تردیدهایی در باره این که آیا دولت جزییات مذاکرات اخیر را در اختیار مقامات مجلس قرار داده است وجود دارد.
به گفته آقای شیرزاد دولت آقای احمدی نژاد بسیار تمایل داشت تا با آغاز مذاکره با قدرت های جهانی به نوعی مشروعیتی را که از سوی مخالفان مورد پرسش قرار گرفته در سطج جهانی برای خود کسب کند.
البته اختلاف نظر در باره مذاکره با آمریکا در جمهوری اسلامی تازگی ندارد.
دولت های اکبر هاشمی رفسنجانی و محمد خاتمی روسای پیشین جمهور ایران همواره از سوی تندرو هایی که اکنون دولت را در دست دارند متهم به تمایل به مذاکره با آمریکا می شدند و به گفته احمد سلامتیان تحلیل گر مسایل ایران در پاریس مساله روابط ایران و آمریکا هنوز، در فضایی از سردرگمی رهبران ایران، مورد مناقشه است.
با وجود همه این اختلاف نظرها و این که آقای باهنر گفته است که رهبری ایران مخالف مذاکره با آمریکاست آقای شیرزاد بعید می داند که مذاکرات هفته های گذشته بدون موافقت رهبر ایران امکان پذیر بوده باشد.
برخی از ناظران مسایل ایران معتقدند که تجربه سی سال گذشته نشان داده است که دیپلماسی ایران در موضوعات حساس بین المللی فاقد اراده لازم برای تصمیم گیری به موقع است و معمولا با رفتار های متناقض همراه است که به یک ویژگی برای سیاست خارجی ایران تبدیل شده است.
بر اساس چنین پیشینه ای آقای سلامتیان معتقد است که رهبران ایران همواره دیر و زیر فشار به یک خواسته بین المللی مهم تن می دهند.
از دید ناظران یک ماه پیش دولت ایران احساس می کرد که به یک مذاکره در سطح جهانی برای نشان دادن مشروعیت خود نیازمند است.
اگر این فرض درست باشد حالا باید پرسید چه شزایطی پیش آمده است که نایب رییس مجلس ایران می گوید هنوز شرایطی برای مذاکره با آمریکا پیش نیامده است.
پرسشی که گروهی می گویند پاسخ آن را باید در تحولات داخلی ایران جست و جو کرد.
علی اصغر رمضان پور
بی بی سی فارسی
|
|
|
|
|
|