برادعی: گفت و گو درباره اورانیوم ایران آهسته پیش می رود
برادعی: گفت و گو درباره اورانیوم ایران آهسته پیش می رود
آقای برادعی می گوید پیشرفت کمتر از حد انتظار است |
دبیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی می گوید که گفت و گوها میان ایران و قدرت های جهان برای توافق پیرامون غنی سازی اورانیوم با سرعتی کمتر از حد انتظار پیشرفت می کند.
محمد البرادعی گفت که "مسائل فنی زیادی" هست که باید تحلیل شود اما اصرار ورزید که این فرآیند "حرکت رو به جلو" دارد.
مذاکرات روز سه شنبه در وین بلافاصله پس از شروع به علت اعتراض ایران به حضور فرانسه متوقف شد اما عصر سه شنبه بار دیگر برای مدتی کوتاه از سر گرفته شد. ایران نمی خواهد فرانسه بخشی از این معامله باشد.
ایران درحال بررسی پیشنهادی برای ارسال اورانیوم خود به خارج برای غنی سازی بیشتر است.
این توافق راهی برای دستیابی ایران به سوخت مورد نیاز خود و همزمان دادن ضمانت به غرب برای عدم استفاده از آن برای ساخت سلاح اتمی است.
'فرآیند پیچیده'
گفت و گوهای سه شنبه در وین با حضور ایران و پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل به علاوه آلمان، پس از اعتراض ایران به مشارکت فرانسه متوقف شد.
کلیه طرف ها نهایتا بعد ظهر سه شنبه برای یک ساعت بار دیگر به میز مذاکره بازگشتند. این پس از آن بود که نمایندگان آمریکا و ایران در دفتر آقای البرادعی دیدار کردند. جزئیات کمی از این ملاقات ها منتشر شده است.
آقای البرادعی گفت که گفت و گوها ساعت ده صبح چهارشنبه از سر گرفته خواهد شد.
او به گزارشگران گفت: "معتقدم که درحال پیشرفت هستیم. شاید کندتر از آن باشد که من انتظار داشتم. اما رو به جلو حرکت می کنیم."
او گفت که این فرآیند پیچیده است و شامل "مسائل فنی زیاد" و همچنین "ضمانت هایی برای ایجاد اعتماد" می شود.
همزمان علی اصغر سلطانیه نماینده ایران در آژانس اتمی سازمان ملل گفت که مذاکرات "سازنده" بوده است.
صبح سه شنبه منوچهر متکی، وزیر خارجه ایران، در یک نشست خبری گفته بود که کشورش نیازی نمی بیند که فرانسه در مذاکرات وین حضور داشته باشد.
او گفت: "در نامه آژانس به ایران نام آمریکا و روسیه به عنوان کشورهای فروشنده سوخت هستهای به ایران اعلام شده بود و بر همین اساس ایران فقط با این دو کشور مذاکره می کند."
آقای متکی تأکید کرد که موضع ایران ربطی به "موضوعات دیگری که با فرانسه داریم" ندارد.
سازش
محور طرح پیشنهادی مورد بحث بر توافقی کلی می گردد که مذاکره کنندگان غربی پیشتر در ماه جاری پس از گفت و گوهای ژنو اعلام کردند.
براساس این توافق، روسیه و فرانسه بخش اعظم اورانیوم غنی شده ایران با خلوص پایین را پردازش کرده و آن را به میله های سوختی برای یک راکتور تحقیقاتی در تهران تبدیل می کنند.
دیپلمات ها می گویند که طرحی درحال بررسی است که براساس آن ایران قراردادی را با روسیه امضا خواهد کرد و روسیه نیز بخشی از کار را به فرانسه خواهد سپرد.
خبرنگاران بی بی سی می گویند که این توافق از لحاظ نظری، معامله ای است که می تواند همه طرف ها را راضی کند.
به گفته خبرنگاران، براین اساس ایران به سوخت مورد نیاز خود دست پیدا می کند که به طور ضمنی تایید حق این کشور به غنی سازی اورانیوم خواهد بود، هیچ تحریم تازه ای نیز علیه این کشور به اجرا گذاشته نخواهد شد و در مقابل به غرب اطمینان داده می شود که اورانیوم غنی شده ای که ایران در اختیار دارد در ساخت بمب هسته ای بکار نخواهد رفت.
ماه گذشته افشای وجود یک مرکز غنی سازی دیگر اورانیوم در ایران، بیش از پیش بر نگرانی های غرب در مورد ماهیت برنامه اتمی ایران افزود.
دولت ایران گفته است که به بازرسان اجازه بازدید از این مرکز در نزدیکی قم را خواهد داد.
|