انتقاد سازمان ملل از ادامه آزار و ارعاب فعالان حقوق زن در ایران
انتقاد سازمان ملل از ادامه آزار و ارعاب فعالان حقوق زن در ایران
دولت ایران در موارد متعدد از تجمع فعالان این جنبش ممانعت به عمل آورده است |
دو گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در گزارشی برخورد دولت ایران با فعالان حقوق زن در این کشور را با واژه هایی چون "آزار"، "سرکوب" و "ارعاب" توصیف کرده و ادامه این نوع برخوردها را "عمیقا تاسف انگیز" خوانده اند.
مارگارت سکاگیا گزارشگر ویژه در مورد "وضعیت مدافعان حقوق بشر" و یاکین ارتورک گزارشگر ویژه در امور "خشونت علیه زنان، علل و پیامدهای آن" در این گزارش تاکید می کنند که مدافعان حقوق زن در ایران طی دو سال اخیر با وضعیت فزاینده دشواری روبرو بوده اند.
جنبش مدافعان حقوق زن در ایران طی دو سال اخیر با به راه افتادن "کمپین یک میلیون امضا" ابعاد تازه ای به خود گرفته است.
این سومین بار طی پنج هفته اخیر است که بیانیه هایی از سوی سازمان ملل در انتقاد از "سرکوب" این فعالان در ایران منتشر می شود.
دبیر کل سازمان ملل روز 21 اکتبر در انتقاد از وضع حقوق بشر در ایران به مساله زنان این کشور پرداخت و درست یک ماه بعد (شنبه گذشته) یک کمیته کلیدی سازمان ملل متحد قطعنامه ای را به تصویب رساند که حاوی انتقاد شدید از وضعیت حقوق بشر از جمله "سرکوب خشونت بار تظاهرات زنان" در این کشور بود.
در گزارش تازه گزارشگران ویژه سازمان ملل آمده است: "طی دو سال اخیر، مدافعان حقوق بشر در جریان فعالیت های غیرخشونت آمیز خود در دفاع از حقوق زن در جمهوری اسلامی ایران با وضعیت فزاینده دشواری روبرو بوده اند."
این گزارش به خصوص اشاره می کند که زنان و مردان فعال در "کمپین یک میلیون امضا" هدف اصلی برخوردها قرار گرفته اند. این دو گزارشگر کمپین یک میلیون امضا را یک جنبش مردمی با هدف ترغیب برابری کامل میان زن و مرد در قوانین ایران توصیف می کند.
هدف این جنبش تغییر قوانین ایران در زمینه طلاق، وراثت، سرپرستی کودک و سایر جنبه های زندگی اجتماعی است که می گویند از آنها شهروندان درجه دو می سازد.
مارگارت سکاگیا و یاکین ارتورک در گزارش خود می نویسند: "شرکت کنندگان در تظاهرات های مسالمت آمیز دستگیر و بازداشت شده و بسیاری از آنها از طریق اعمال مجازات زندان سرکوب شده اند. دولت جمهوری اسلامی ایران همچنان به آزار و ارعاب فعالان حقوق زن که در این کمپین درگیر بوده اند ادامه می دهد و مانع سفرهای (خارجی) آنها می شود."
این دو گزارشگر سازمان ملل می گویند که تاکنون در 18 مورد در ارتباط با نقض حقوق بیش از 70 مدافع حقوق بشر در کمپین یک میلیون امضا، با مقام های دولت ایران مکاتبه شده است اما تاکنون تنها به سه مورد از این مکاتبات پاسخ داده شده.
این بیانیه "ادامه سرکوب" این دسته از فعالان اجتماعی در ایران را "عمیقا تاسف انگیز" توصیف و به دولت ایران توصیه می کند به تعهدات خود براساس کنوانسیون بین المللی حقوق مدنی و سیاسی و کنوانسیون بین المللی حذف کلیه اشکال تبعیض علیه زنان، عمل کند و به حقوق فعالان حقوق زن از جمله آزادی تجمع مسالمت آمیز و ابراز عقیده و بیان احترام بگذارد.
این دو گزارشگر می نویسند که حکومت ایران به جای برخورد با جنبش زنان، باید آن را به عنوان وسیله ای برای ساختن جامعه قوی تر و سالمتر "تشویق کند."
بسیاری از منتقدان می گویند که قوانین ایران علیه زنان تبعیض آمیز است.
شیرین عبادی برنده جایزه صلح نوبل پیشتر در ماه جاری از قانون جدید مجازات اسلامی انتقاد کرد و گفت که این قانون بر تفسیری "نادرست" از اسلام تکیه می کند و برخورد آن با زنان ناعادلانه است.
این قانون که اخیرا بار دیگر از سوی مجلس شورای اسلامی برای یک سال دیگر تمدید شد به خاطر اعمال مجازات های شدید همچون شلاق و اعدام برای تنبیه طیفی از جرایم مورد انتقاد بوده است.
حکومت ایران در واکنش به این انتقادها گفته است که تبعیت از قوانین شریعت اسلامی شرم نیست و اتهام تبعیض علیه زنان را رد می کند.
دولت ایران هنوز به گزارش سکاگیا و ارتورک که به شورای حقوق بشر سازمان ملل گزارش می دهند پاسخ نداده است.
|
|
|
|
|
|
|
|