قتل‌عام درختان کهنسال به بهانه خرافه‌پرستی‬ + فایل صوتی

قتل‌عام درختان کهنسال به بهانه خرافه‌پرستی‬

 در روزهای اخیر، دستور قطع درختان کهنسال از سوی حجت‌الاسلام میرحسینی اشکوری، مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان گیلان صادر و دلیل این تصمیم جاهلانه، مبارزه با خرافه‌پرستی عنوان شده است.درختان کهنسالی که عمر تعدادی ازآن‌ها به سه، چهار هزار سال می‌رسد و برخی از مردم بنا به اعتقادات دیرینه‌شان به این درختان دخیل می‌بندند و حاجت می‌طلبند به عنوان عامل اصلی خرافه‌پرستی محکوم به مرگ شدند.

در این راستا با مهندس محمد درویش، عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور گفت‌ و گو کرده‌ام تا پیرامون این موضوع اطلاعات دقیق‌تری به دست آوریم.

روز پنج‌شنبه شبکه خبر سیمای جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که اداره کل امور اوقاف استان گیلان تصمیم گرفته برای مبارزه با خرافه‌پرستی، برخی از درختانی را که از آن‌ها به عنوان درختان مقدس‌نما اسم آورده قطع کنند و حجت‌الاسلام اشکوری اعلام کرده ما این چوب‌ها را به مصارف خیریه می‌رسانیم.

تا کنون چند اصله درخت قطع شده است؟

آقای اشکوری اعلام کرده که ما برنامه داریم ۴۰ تا از این درخت‌ها را قطع کنیم. اما خبری که در سایت باشگاه خبرنگاران جوان وابسته به صدا و سیما آمده، اعلام شده این ۴۰ پایه قطع شده است.

امام جمعه شهر هم گفته ۵۰ پایه در استان گیلان شناسایی شده که ما دستور داده‌ایم این ۵۰ پایه را قطع کنند، منتهی ما با چند تن از مسوولان ذی‌ربط از جمله رییس سازمان جنگل‌ها و مراتع و آبخیزداری کشور صحبت کردیم‌، این‌ها گفتند فعلاً دو اصله قطع شده و بقیه اصله‌ها شناسایی شده و می‌خواهند قطعشان کنند.

با مدیر کل محیط زیست استان، و آقای مهندس ابوالقاسم بهرامی، رییس شورای عالی جنگل‌ها و مراتع و آب‌خیزداری کشور، توسط همکارانمان صحبت کردیم، این‌ها به شدت اظهار تاسف کردند و گفتند نهایت تلاشمان را می‌کنیم تا جلوی این فاجعه را بگیریم.

عکس‌العمل مردم در این‌باره چگونه بوده است؟

آن‌چه من تا کنون اطلاع دارم، عملاً هیچ. من هم تعجب می‌کنم که چگونه است مردم محلی و تشکل‌های زیست محیطی تا کنون هیچ برخورد جدی و هیچ مقاومتی نکردند و هیچ بیانیه‌ای در این مورد صادر نشده است.

چیزی در حدود ۴۰۰ پایه به عنوان درختان کهنسال در کشورمان داریم این ۴۰۰ پایه بسیار واجد اهمیت‌اند و در دنیا بی‌نظیرند. مثلاً یک ٱرس ۳۰۰۰ ساله در خراسان داریم که هیچ جای دنیا این ٱرس را ندارد، یا یک صنوبر ۳۰۰ ساله داریم، این صنوبر ۳۰۰ ساله بی‌نظیر است، حداقل ۱۰ برابر میانگین سن صنوبرهای معمولی رشد کرده و توانسته به حضور خودش در شرایط مختلف سخت آب و هوایی ادامه دهد.

اروپایی‌ها به‌خصوص اکولوژیست‌های اروپایی به این تعداد پایه‌های کهنسالی که در کشور ما وجود دارد، رشک می‌برند و حسرت این را دارند که حتی یکی از این پایه‌ها در کشور خودشان باشد.

این درختان علاوه بر این‌که ذخیره ژنتیکی منحصر به ‌فرد را برای ما فراهم کرده‌اند، یک آزمایشگاه طبیعی را هم برای ما فراهم آورده‌اند تا بتوانیم با بررسی این گونه‌ها و این پایه‌ها وضعیت گذشته‌ی کشور خودمان را از نظر زیست اقلیمی و جغرافیایی در طول چند هزار سال گذشته بررسی کنیم.

ما پایه‌هایی سه تا چهار هزار ساله در کشورمان شناسایی کردیم. متاسفانه این خطر وجود دارد که اگر این رویه باب شود و برای مبارزه با خرافه‌پرستی دستور معدوم کردن درخت‌ها را بدهند، ممکن است به بقیه استان‌ها تسری پیدا کند و این ویژ‌گی ممتازی که کشورمان دارد، یعنی حضور حداقل ۴۰۰ پایه کهنسال را از دست بدهیم.

گویا صدا و سیما از این عمل به عنوان یک عمل شایسته نام برده است.

بله، این باعث تاسف است. خبر را در بخش خبری بیست و سی شبکه دو شنیدم و از طرف مدیر کل اوقاف استان گیلان این عمل را به عنوان یک عمل قابل دفاع و مبارزه‌ی اصولی با خرافه‌پرستی مطرح کرد.

در صورتی‌که برای مبارزه با خرافه‌پرستی باید به ریشه‌ها بپردازیم. درخت یک ابزار است، باید دید چرا مردم حاجت‌های خودشان را از یک درخت می‌خواهند.

به نظر من، سوای این مسأله، درخت مقدس است، یعنی درختی که می‌تواند با حضور و فتوسنتز،‌ حیات را در کره زمین دوام ببخشد، یک موجود بسیار مفیدی است که اگر حفظش کنیم و از آن مواظبت کنیم، نه فقط به نسل حاضر که به نسل آینده و به ارتقای کیفیت زندگی هم کمک می‌کنیم.

یک دلیل مهم ‌که پایه‌های کهنسال تا کنون در کشور ما دوام آورده‌اند، همین نگاه تقدس‌مآبانه‌ای بوده که مردم به آن‌ها داشته‌اند و حرمت این درختان را حفظ کرده‌اند.

اغلب هم می‌بینیم که این درختان در کنار امامزاده‌ها حضور دارند، پس این یک ویژ‌گی مثبت است. باید این ویژگی را قدر بدانیم، و این مساله را که درخت باید مقدس باشد تقویت کنیم.

وقتی‌ پیامبر اسلام می‌گوید شکستن شاخه‌ی درخت مانند شکستن بال ملائک است، بر این تاکید کرده که درخت آن‌قدر ارزشمند و مقدس است که شکستن شاخه‌ی درخت، همان‌قدر ناراحت کننده است که شکستن بال فرشتگان.

علاوه بر مسوولین، بیشتر انتظار دارم که تشکل‌های مردم، نهاد‌های زیست محیطی و مردم محلی در این حوزه‌ها فعال‌تر برخورد کنند، خودشان از موجودیتشان، از میراث‌های طبیعی و فرهنگی‌شان دفاع کنند.

امروز به وسیله همکارانمان با سازمان میراث فرهنگی و گردش‌گری تماس گرفتیم، چون تا کنون چند تا از این درخت‌ها ثبت ملی شده است.

با سازمان جنگل و مراتع، موسسه تحقیقات جنگل و مراتع و سازمان حفاظت محیط زیست و بخش‌های مختلف صحبت کردیم.

جالب است که اغلب این مدیران و دوستان از این قضیه اظهار ناراحتی کردند. منتهی اگر مردم محلی به موقع عکس‌العمل نشان می‌دادند، هوشیارانه عمل می‌کردند چنین فاجعه‌ای اتفاق نمی‌افتاد. اگر این هوشیاری وجود داشته باشد، می‌توانیم مطمئن‌ باشیم که از تکرار چنین فجایعی در آینده ایمن هستیم.

اگر مردم حساسیت به خرج ندهند و همه را به مسوولیت بخش دولتی واگذار کنند‌، با توجه به این‌که سیستم‌های اداری در ساعت اداری فعالیت می‌کنند، هر نوع اتفاقی ممکن است در طبیعت ما بیافتد.

آرزویم این است که مردم به عنوان اصلی‌ترین سنگربان طبیعت ایران وارد عمل شوند و از این مواهب طبیعی و ناب سرزمین مادری حفاظت کنند.

jakopo - ایتالیا - میلان
خرافات همون اسلام و دین کثیف شیعه است.متاسفم
چهار‌شنبه 22 آبان 1387

tooran - ایران - تهران
خدا ریشه هر چی ملا است بسوزونه که ملا ریشه خرافه پرستی است نه درخت بیگناه که کهنسالی ان گواه جاودانگی نیکی است.
چهار‌شنبه 22 آبان 1387

سلامتی - بلژیک - نمور
عرضه کاشتن یک نهال را هم ندارند ولی برای کار خرابی نمرشون بیسته.
چهار‌شنبه 22 آبان 1387

Dokhtare_iran_zamin - ایران - تهران
آخه یکی نیست به این دیوانه ها بگه طرز فکر این مردمان خرافاتی و عقب افتادرو باید از ریشه نابود کرد نه اون درخت های زیبا و نازنینو .... افسوس
چهار‌شنبه 22 آبان 1387

alireza.ch - سوییس - نوشاتل
مگر این درختان هم مثل جناب جنتی لیست نمایندگان را نزد امام زمان برده بودند که به جرم خرافه پرستی ریشه کن می شوند؟
چهار‌شنبه 22 آبان 1387

iran zamen - نروژ - روگنان
بجای قطع این درختان که تاریخی طولانی ایران را نظاره گر بوده اند.ریشه مذهب و اس..م را باید قطع گنند.تا خرافات ریشه کن شود.
چهار‌شنبه 22 آبان 1387

sarab22 - المان - دوسلدورف
متاسفم برای خودم که سیاستمدارانی گوس..ندصفت داریم اخه مردک گودزی چه ربطی به شقایق داره ابله.
چهار‌شنبه 22 آبان 1387

roshaanak_alman - آلمان - برلین
آخوندها کلا با هرچیزی که تاریخی و ریشه دار باشه مخالفند و اون رو از بین می برن. مثل قبر رضا شاه و یا آثار تاریخی مربوط به ایران باستان که با بی توجهی و عدم حراست از اونها رو به نابودی می روند. مثل فرهنگ قدیم ایرانیان که به وسیله فرهنگ عربی دارند از بین می برند و ... مثل خیلی چیزای دیگه که نابود می کنند و ما کاری نمی تونیم بکنیم جز دیدن و تاسف خوردن... حالا درخت هم شده یکی دیگه از قربانیان که به بهانه خرافه پرستی محکوم به مرگ شده اند. ... این قصه تا به کجا خواهد کشید خدا می دونه....
چهار‌شنبه 22 آبان 1387

sooren - انگلیس - منچستر
دوستان گرامی این رویداد ریشه ای 1400 ساله دارد .در داستان های باستان ما امده که اشو زرتشت تعداد زیادی درخت را (به ویژه سرو ) به دست خویش کاشته است.که همگی انان در جلوی نیایشگاههای ایرانیان بوده .فردوسی می فرماید{یکی سرو ازاده را زردهشت ....... به پیش در اذر اندر بکشت} که اذر همان اتش میباشد.این درختان همگی مورد احترام مردم بودندکه از ان جمله سرو 4500ساله ابرکوه><سرو لار< سرو خراسان بوده است.اما چون امروزه خرافات اسلامی با سنت دیرین ایرانی درامیخته است مردم ضعیف النفس به ان دخیل می بندند.دشمنی اسلام با اداب و رفتار و سرزمین اریایی تا انجا بود که( متوکل ) خلیفه عرب و جانشین پیامبر اسلام دستور داد که سرو کشمر (سرو خراسان)را بریدند وبر 1300 شتر (به عدد 0 130 دقت کنید) بار کرده و به بغداد بردند تا در شب عروسی دخترش به عنوان هیمه از ان استفاده شود.(تاریخ بیهقی).نهایت دشمنی را ببینید از خراسان تا بغداد با شتر .امروز نیز اسلام همان اسلام و خلیفه همان خلیفه است.پیامبر اسلام نیز درچندغزوه خود درختان وکشتزار های اعراب را به اتش کشید همچون غزوه ثقیف و خیبر و بنی قینقاع.
چهار‌شنبه 22 آبان 1387

Mohsen Au - استرالیا - سیدنی
خدا لعنت کنه این قوم جاهل را
چهار‌شنبه 22 آبان 1387

odin - بلژیک - انتورپن
هر چیزیکه از نظر تقدس با اسلام عزیز و اخوندها رقابت کنه ملاها باهاش دشمن هستن.خدا رحم کرد این اخوندها پاشون به اون قبیله ها در امازون نرسیده. چون شنیدم اونجا الات جنسی مردها را میپرستن. اگه اخوندها اونجا هم میرفتن از تمدن مایا خبری نبود.
پنج‌شنبه 23 آبان 1387

kiyawashsasani - کانادا - تورنتو
این مردک ... دزد درختها راقطع میکنه برای فروشش . اینها خودشون مروج خرافاتند واز اینراه نون میخورن . چطور شد حالا خرافه زدایی میکنن ؟ چرا چاه جمکران را جمع نمیکنید که از بنیان دروغ و کلک و خرافه ست ؟ چرا امامزاده های کوروکچلشونو که هر روز از یک سوراخی بعد از 1300-400 1سال مثل قارچ سبز میشن بولدوزر نمیندازن و ملتی را از خرافه ای که خودشون ترویجش کردن رها نمیکنین ؟ این حرام لقمه ها کمر به ویرانی ایران بستن و همه مون خودمونو زدیم بخواب . امامطمپن باشند که سرانجام ملت از هیزم همین درختها آتشی میسازند و همه شونو باهیزمهای خودشون خاکسترشون میکنند .دیر و زود داره سوخت و سوزی در کارنیست .
پنج‌شنبه 23 آبان 1387

fatemeh1387 - فرانسه - پاریس
jakopo - ایتالیا - میلان ... اون تو هستی که به اعتقاد و مذهب میلیارد ها ادم توهین میکنی کث..ف تو هستی که هنوز بلد نیستی یک نظر بدون اهانت بدی اون وقت ادعات میشه تو ایتالیا هستی و ..فقط باید بهت می گم برات متاسفم دوست دارم که بدونم که کدوم دینی داری که مطمین هستم بیدین و مرتدی ادمی که اصول داشته باشه این قدر بی منطق و ابلهانه حرف نمی زنه
جمعه 24 آبان 1387

Payvand 313 - ایران - تهران
خرافه وخرافه پرستی ریشه در دین ومذهب ندارد بلکه ریشه درجهل وناآگاهی دارد وازمعضلات اجتماعی جوامع سنتی است و انسانهای جاهل ونادان درهر لباس ودین ومذهب برای توجیه ضعف های روحی اجتماعی اقتصادی وفرهنگی به آن رو میآورند. وقتی حضرت موسی قوم بنی اسراپیل را به برادر خود هارون سپرد واز شهر بیرون رفت قوم او با تحریکات وتبلیغات فریبنده سامری گوساله او را که جادو شده بود پرستیدند واز آن حاجت می خواستند! فکر می کنید واکنش موسی به این جهل چه بود؟ موسی پس از نصیحت های فراوان وسرزنش های بسیار قوم خود گوساله سامری را از بین برد. مظهر فساد برطبق نظر همه اندیشمندان باید ریشه کن شود حال می خواهد درخت باشد یا گوساله .این درخت هایی هم که درگیلان دستور قطع شدن آنها صادر شده است هیچکدام بیشتر از صد سال عمر ندارند. نکته عجیب در این ماجرا اینست که اکثر هموطنانی که در اینجا کامنت گذاشتند زود جوگیر شدند و نظرات قبلی آنها با آنچه از آنها در اینجا می خوانیم کاملا متفاوت است .امیدوارم که ریشه فقر (فرهنگی اقتصادی اجتماعی )در جهان خشکیده شود .
جمعه 24 آبان 1387

salem - هند - پونا
sooren - انگلیس - منچستر کمی انصاف داشته باش. پیامبر اکرم (ص) در حدیثی می فرمایند؛ «نزد من شکستن شاخه یی از درخت همانند شکستن بال فرشتگان است.» وقتی پیامبر عظیم الشأن اسلام چنان صریح درباره ارزش و منزلت یک درخت اظهارنظر می کنند، آیا باز هم حق داریم که کاستی ها و درک ناقص خود را با قطع درختان پنهان کنیم؟ درختانی که چند صد سال ایستاده اند و نظاره گر تاریخ بوده اند. آنها که از خشم طبیعت در امان مانده اند و در توفان، سیل و زلزله مقاومت کرده اند. آیا آنها لایق مجازات گناهی هستند که ما مرتکب شده ایم؟ چرا باید درختان تاوان اشتباهات مارا بدهند؟
جمعه 24 آبان 1387

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.