مذاکره بر سر نمایش منشور کوروش در ایران
مذاکره بر سر نمایش منشور کوروش در ایران
طبق گزارش خبرگزاری های ایرانی، مدیر موزه بریتانیا که به تهران سفر کرده در دیدار با رئیس موزه ملی ایران، آمادگی این موزه را برای نمایش منشور کوروش در ایران اعلام کرده است. گفته شده که این منشور 130 سال پیش از ایران به خارج از کشور منتقل شده است.
محمدرضا مهراندیش، رئیس کل موزه ملی ایران نیز گفته است که این موزه، سعی در بازگرداندن این اثر منحصر به فرد دارد.
او افزود که موافقت نامه های حقوقی مورد نیاز دولت برای ورود این اثر تاریخی به ایران در دستور کار قرار خواهد گرفت.
منشور حقوق بشر کوروش که با نام استوانه کوروش نیر شناخته می شود، از جنس سفال است و طبق گفته های باستان شناسان در سال 539 پیش از میلاد توسط کوروش دوم هخامنشی ساخته شده است.
دور تا دور این استوانه سفالین به زبان میخی بابلی، سخنان و فرمان های شاه ایران نقش بسته است.
بر این استوانه شرح فتح بابل توسط کوروش دوم و اسارت نبونیذ (بخت النصر)، آخرین شاه بابل در سال 539 پیش از میلاد مسیح نگاشته شده است.
شاه هخامنشی پیروزی خود را به مردوک، کهن ترین خدای بابل نسبت داده است.
در این منشور او از بازگرداندن پیکر خدایانی که نبونیذ (شاه بابل) از معابد مختلف جمع و به بابل آورده بود، خبر می دهد. او به بازسازی معابد ویران شده پرداخت و اسرایی را که شاهان بابل نگه می داشتند، آزاد کرد.
بازگرداندن اسرای یهودی در این منشور ذکر نشده اما آزاد کردن آنها بخشی از سیاست شاه هخامنشی پس از فتح بابل بوده است.
از منشور کوروش به عنوان اولین منشور حقوق بشر در جهان یاد می شود. این منشور در سال 1879 توسط هورمزد رسام، باستان شناس آشوری-بریتانیایی به دست آمد.
پیش از این در جریان جشن های 2500 ساله شاهنشاهی در ایران، این منشور به رغم مخالفت دولت بریتانیا برای چند روز به ایران آورده شد و به نمایش در آمد.
---------------------------
سایت خبری ایران: منشور کوروش بزرگ که 130 سال است از کشور خارج شده است، در موزه ملی ایران به نمایش درمی آید.
به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگ و هنر سایت خبری ایران(www.IranNewsAgency.com)، در دیدار روسای موزه بریتانیا و موزه ملی ایران، روبرت نیل مک گریگور مدیر موزه بریتانیا اعلام کرد: موزه بریتانیا آماده نمایش منشور جهانی کوروش در ایران پس از صد و سی سال است.
محمدرضا مهراندیش رییس کل موزه ملی ایران نیز گفت: موزه ملی ایران با اشتیاق، همه توان خود را برای بازگشت این اثر نفیس و منحصر به فرد جهانی بکار خواهد گرفت.
وی با اشاره به اهمیت بسیار بالای این رخداد فرهنگی افزود: همه شرایط لازم با حمایت معاون رییس جمهور و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برای ورود این اثر تاریخی و تنظیم موافقت نامه های حقوقی مورد نیاز دولتی در دستور کار قرار می گیرد.
وی با بیان اینکه نمایش همه جلوههای ملموس و غیرملموس، رویکرد جدید موزه ملی برای چنین نمایشگاههای آثار تاریخی است گفت: ما باید تلاش کنیم تا از قابلیتها و ظرفیتهای موجود در چنین نمایشگاههایی برای نمایش مظاهر مختلف فرهنگ و هنر ایرانی استفاده کینم و در همین خصوص معرفی و نمایش آئینها و آداب و رسوم اقوام ایرانی و هنرهای سنتی پیشنهاد میشود.
وی با پراهمیت خواندن اهداف فرهنگی این نمایشگاهها گفت: موزه ملی ایران نگاه اقتصادی در چنین حرکتهایی نداشته و انتظار داریم، موزه بریتانیا در تجهیز بخشهای مختلف علمی، پژوهشی و نمایشگاهی موزه ملی را همراهی کند.
مدیر موزه بریتانیا نیز با ابراز رضایت از این همکاری اعلام داشت: موزه بریتانیا در صدد است تا با تهیه و ساخت فیلمی به دو زبان فارسی و انگلیسی از آثار نمایشگاه عصر صفوی و همچنین مکانهای مقدس و جلوههای عصر صفوی گام موثری را در شناسایی فرهنگ و تمدن ایرانی بردارد.
نیل مک گریگور که در سفر سه روزهاش به ایران از آرامگاه فردوسی در طوس نیز بازدید کرده بود. با اشاره به فرهنگ پهلوانی در شاهنامه فردوسی از برگزاری نمایشگاه جانبی یادگارهای جهان پهلوان تختی از سوی موزه بریتانیا خبرداد.
گفتنی است در این دیدار پیش نویس تفاهمنامهای برای توسعه همکاریهای فرهنگی میان دو موزه در چهار محور پژوهش، برگزاری نمایشگاههای متقابل، آموزش و انتشارات از سوی رئیس کل موزه ملی ایران به رئیس موزه بریتانیا ارائه شد.
لازم به ذکر است طبق مذاکرات اولیه قرار است نمایشگاهی از آثار فرهنگی عصر صفوی در زمستان 87 در موزه بریتانیا از سوی موزه ملی ایران برگزار شود
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|