در پی نجات مثانه زنان

در پی نجات مثانه زنان

بهارک 30 ساله، لیسانس زمین شناسی و تهیه کننده برنامه‌های مستند علمی کانال 2 تلویزیون بلژیک و مئسول سایتی است به نام " مثانه زنان را نجات دهیم". در گفتگویی با او، درباره انگیزه پیشنهادش برای ساختن توالت‌های عمومی زنانه در شهر" گنت " بلژیک سوال شد.

بهارک می‌گوید: "در شهر "گنت" که من در آن زندگی می‌کنم، همه ساله در تابستان فستیوال هنری و تفریحی به مدت 10 روز برگزار می‌شود. طی این فستیوال، که هزینه آن از طرف شهرداری "گنت" تامین می‌شود، توالت‌های مجانی برای مردها وجود دارد اما برای زنان نیست.

در تابستان سال 2004، یک شب در این فستیوال بر اثر خوردن نوشابه زیاد، احتیاج به توالت پیدا کردم. از آنجایی که توالت زنانه نبود و اگر هم بندرت در جایی برای زنان توالت بگذارند باید 30 تا 50 سنت پرداخت شود، در فاصله نسبتا زیادی از محل فستیوال یک توالت پیدا کردم که صف طولانی داشت و باید پول هم باید پرداخت می‌کردی.

من که نمی‌توانستم تحمل کنم، پشت یک ماشین رفتم و مشغول شاشیدن شدم. در همین حین دو پلیس من را به جرم عدم رعایت ادب و نزاکت در معابرعمومی دستگیر کردند که جریمه نقدی آن 250 یورو، و ثبت آن به عنوان سوء سابقه بود. چنان چه این موضوع موجب ثبت در سابقه‌ام می‌شد، دیگر امکان استخدام در ادارات دولتی برایم باقی نمی‌ماند. اما بالاخره با کلی صحبت و جرو بحث، تعهد دادم که دیگر چنین وضعی را تکرار نکنم و آزاد شدم.

بعد از این ماجرا فکر من مدام درگیر این مساله بود که چرا ما زنها توالت عمومی نداریم در حالی که در تمام شهر برای مردها توالت عمومی مجانی وجود دارد. در واقع دو بار مورد تبعیض قرار می‌گیریم. اول اینکه توالت زنانه وجود ندارد و دوم اینکه اگر در خیابان ادرار کنی جریمه سنگین در انتظارت می‌باشد.

این فکر، من و چند تن از دوستانم را بر آن داشت تا دست به یک حرکت اعتراضی بزنیم .اولین کار، مصاحبه با زنان مختلف بود. از آنها سوال میکردیم که اگر در مکان‌های عمومی احتیاج ضروری به توالت پیدا کنند چه می کنند؟ 37 درصد آنهاجواب دادند که در چنین صورتی پشت ماشین و یا درخت ادرار می‌کنند. بعد از آن، بیش از 10000 امضا جمع آوری کردیم و خواستار آن شدیم که توالت عمومی و مجانی برای زنان ساخته شود. این مصاحبه‌ها و امضاها را بهشهرداری شهربردیم و از آنها تقاضای ساختن توالت عمومی مجانی برای زنان را کردیم. شهرداری "گنت" با وجود این که نتیجه مصاحبه‌ها برایش غیرمنتظره بود و نمی‌دانست که 37 درصد زنها پشت ماشین ادرار می‌کنند، اما به خواست ما اهمیت نداد.

در فستیوال 10 روزه سال 2005، ما به طور سمبلیک، توالت‌های زنانه مجانی شبیه توالت‌های مردانه، که قسمت سر و پاها دیده می شد، کار گذاشتیم که از سوی زنان با استقبال خوبی روبرو شد.

در فستیوال سال 2006 ما علاوه بر گذاشتن توالت‌های عمومی مجانی زنانه، پوسترهای زیادی را در شهر چسباندیم که همین امر موجب جلب توجه رسانه‌های گروهی شد. روزنامه‌های مختلف و شبکه‌های مختلف رادیو و تلویزیون بلژیک و یک کانال تلویزیونی هلند با ما مصاحبه‌ کردند و خواست ما که گذاشتن توالت عمومی مجانی برای زنان در طی فستیوال و در تمام شهر می‌باشد را منعکس کردند.

با این انعکلس وسیع، شهرداری "گنت "دیگر نمی‌توانست خواست ما را ندیده بگیرد. از همین رو امسال از طرف وزارت ملی بلژیک که مسئول رعایت برابری حقوق بین زن ومرد است، مبلغ 7 هزار یورو در اختیار ما گذاشتهخواهد شد. ما اجازه داریم از اول آوریل، بر روی شیشه توالت‌های عمومی مجانی مردانه، جایی که شکل یک مرد کشیده شده است پوستری بچسبانیم که شکل یک زن است و روی آن نقشه‌ای وجود دارد که نزدیکترین مکانی را که زنان می‌توانند به توالت مجانی بروند را نشان می‌دهد.

ما سه ماه است که مشغول پیدا کردن کافه‌ها و رستوران‌ها و یا مکان‌هایی که امکان استفاده به عنوان توالت عمومی مجانی زنانه را دارند هستیم. همچین آماری در دست تهیه داریم که نشان دهد مکان‌هایی که توالت مجانی در اختیار زنان می‌گذارند چه انتظاراتی از شهرداری دارند؟ مثلا انتظاراتی چون هزینه کمتر برای آب، هزینه تمیز کردن فاضلاب، پرداخت مالیات کمتر و از این قبیل.

امسال در ماه مه مسابقه طراحی توالت زنانه را در موزه شهر" گنت" برگزار می‌کنیم. طراحانی که در این مسابقه شرکت می‌کنند باید پنج ویژگی مورد نظر ما را رعایت کنند. این پنج ویژگی عبارتند از: 1- مناسب بودن برای زنان2- بهداشتی بودن 3- از نظر اقتصادی مقرون به صرفه بودن4- نو آوری و زیبایی طرح 5- قابل اجرا بودن از سوی شهرداری. به طراح بهترین توالت زنانه 400 یورو جایزه تعلق می‌گیرد.

واقعیت این است که سه سال پیش وقتی چنان اتفاقی برایم افتاد و تصمیم گرفتم که حرکتی اعتراضی بکنم هرگز فکر نمی‌کردم که چنین گسترده بتوانیم موضوع را مطرح کنیم اما حالا ما بسیار خوشحال هستیم که کار را شروع کردیم و تا به خواسته‌مان که توالت عمومی و مجانی برای زنان در تمام کشور است، ادامه خواهیم داد."

نویسنده سانی فرد - شهرزاد نیوز

bahram1 - ایران - تبریز
باز باریکلا به اینا تو ایران که خانوما حق زندگی ندارند. آقایونم حق دارند هر جا احتیاج پیدا کردن جلوی یه دیواری جایی حتی جلوی زن و بچه هم خودشونو راحت کنن
چهار‌شنبه 21 فروردین 1387

alitajik - ایران - ورامین
حال اگر این موضوع مر بوط به ایران بود عده ای فریاد وا اسفا سر می دادند در حالی که برای اصلاح جامعه و احقاق حق باید تلاش و پیگیری نیز صورت گیرد
چهار‌شنبه 21 فروردین 1387

manoto_5557 - س - یوله
بابا دمش گرم. از این زنهایه انقلابی خوشم میاد.
چهار‌شنبه 21 فروردین 1387

naslesookhteh - ایران - تهران
اینا امضا جمع میکنن واسه توالت کسی کاریشون نداره؟ تو ایران خواستن یک میلیون امضا جمع کنن واسه حق زندگی الان کجان خدا میدونه و البته بعضیا.
چهار‌شنبه 21 فروردین 1387

bahman_hw - ایران - مشهد
خوب الحمد لله این موضوع در ایران حل شده هر جا توالت عمومی باشه زنانه ومردانه داره اقلا توی این یکی باید بگیم هیچ تبعیضی بین زن مرد نیست .
چهار‌شنبه 21 فروردین 1387

mahkame - اتریش - وین
واسه همینه که ایران به زن جماعت اجازه نمیده که حرف بزنه. چون زنان ایزانی باهوش و مبتکر هستن و مملکت اسلامی ازشون میترسه.
چهار‌شنبه 21 فروردین 1387

DokhtarIrooni - ایران - مشهد
یکی می تونه توضیح بده تو کشوری مثل بلژیک چرا تازه به فکر برابری تو این مورد افتادن؟
پنج‌شنبه 22 فروردین 1387

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.