کودکان ایرانی با گیاهان و جانوران آشنا میشوند
کودکان ایرانی با گیاهان و جانوران آشنا میشوند
وقت آن رسیده که در قصههای مادربزرگها، به جای کشتن شغالها و گرگها، با آنها مهربانی کنیم.چراکه به قول گاندی میزان مدنیت یک جامعه را با معیار رفتار با حیوانات میتوان سنجید.
در پی تلاش کارشناسان اکوتوریسم در جهت معرفی ارزشهای طبیعی کشور عزیزمان به ویژه در زمینه گیاهان و جانوران بومی ایران و لزوم حفاظت از آنها و نیز آشناسازی اقشار مختلف مردم و فرهنگ سازی درسطح جامعه ، ارتقاء دانش کودکان و نوجوانان در این زمینه از اهمیت ویژهای برخوردار است .
به این منظور جمعی از نویسندگان نشریه "بادبادک" که توسط "موسسه پژوهشی کودکان دنیا" برای کودکان بالای 3 سال تهیه و چاپ میشود، گرد هم آمدند تا با مذاکره و تبادل نظر در رابطه با حیوانات و گیاهان با ارزش بومی کشور و به ویژه گونههای در خطر انقراض و قابل توجه ایران، برای کودکان داستان بنویسند.متاسفانه تعدادی از داستانهایی که برای کودکان نوشته می شود باعث ایجاد رعب و وحشت از حیوانات مختلف در ذهن کودکان میشود، که این نوع داستانها میبایست مورد تجدید نظر قرار گیرند. همچنین نویسندگان این قبیل داستانها باید اطلاعات بیشتری در مورد واقعیتهای زندگی حیات وحش در طبیعت کسب کنند تا با نگاه واقع بینانهتری برای کودکان بنویسند. چراکه این داستانها سالیان سال بر ذهن کودکان جای میگیرد و در دیدگاه و نگرش آنها حتی در بزرگسالیشان نیز تاثیر گذار خواهد بود.
با کمی دقت در انیمیشنهای حرفهای که برای کودکان ساخته میشود، میتوان روشهای زندگی، رفتار شناسی، تغذیه، زیستگاه و... حیوانات در طبیعت را مشاهده کرد. این قبیل کارتونها با هدف دوستی و آشنایی کودکان با حیوانات پیرامون خود ساخته میشود، که متاسفانه جای این گونه برنامهها در کارتونها و داستانهای ایرانی کمرنگ است.در جمع نویسندگان نشریه بادبادک موضوعاتی از قبیل استفاده از شخصیتهای داستانی حیوانات بومی به جای گونههای غیر بومی مانند طاووس، زرافه، فیل در داستانهای کودکان(جهت معرفی هرچه بهتر گونههای بومی ایران)، اجتناب از ایجاد ترس و نگرانیهای بیمورد از حیوانات وحشی در جنگل و کویر، توجه دادن کودکان در شهرها و روستاهای مختلف کشور به جانوران بومی و مهاجر درمنطقهای که زندگی میکنند( با توجه به تنوع اقلیمی و پهناوربودن ایران )، جمع آوری اسامی بومی جانوران و گیاهان از زبان کودکان در مناطق مختلف کشور ، قصههای واقعی حفاظت از جانوران و گیاهان در خطر انقراض در ایران به جای ترجمه نمونههای خارجی ، توجه دادن کودکان به لذت بردن از مشاهده حیوانات در زیستگاه طبیعی به جای اسارت آنها در قفس، نوشتن داستان های کودکانه در رابطه با بازیافت و اهمیت تفکیک زباله، تاثیر زندگی انسانها در روند طبیعی زندگی حیوانات و گیاهان، مورد بررسی قرار گرفت.
|