تبعید شیخ دراویش گنابادی از قم
تبعید شیخ دراویش گنابادی از قم
نوزده ماه پیش نیز حسینیه دراویش نعمت اللهی گنابادی در شهر قم تخریب و به آتش کشیده شد |
شعبه ۱۰۱ دادگاه جزائی قم سال گذشته سیداحمد شریعت، متولی حسینیه دراویش نعمت اللهی گنابادی قم را به جرم تصرف عدوانى، معاونت در اخلال در نظم عمومى و سرپیچی از دستور مأموران دولتی به مجازات یک سال زندان، ششصدهزار تومان جزای نقدی و ده سال تبعید از قم محکوم کرده بود.
دادگاه تجدیدنظر قم، مجازات زندان آقای شریعت را به دویست هزار تومان جریمه نقدی و مابقی جریمه نقدی را که دادگاه قبلی تعیین کرده بود از ششصد هزار تومان به چهارصد و پنجاه هزار تومان و محرومیت او از زندگی در قم را از ده سال به نه سال کاهش داده است.
پیگرد قضائی آقای شریعت از نوزده ماه پیش آغاز شد که گروهی از مخالفان دراویش گنابادی در قم شبانه با این دراویش در حسینیه آنان درگیر شدند و طی آن این حسینیه و دو منزل مسکونی مجاور آن به آتش کشیده و تخریب شد، تا آنجا که شاهدان عینی، بامداد روز بعد اثری از ساختمان حسینیه نیافتند.
این درگیری با دخالت مأموران نیروی انتظامی مواجه شد و طی آن یکهزار نفر بازداشت و دویست نفر، از جمله جانشین فرمانده انتظامی استان قم مجروح شدند.
دراویش گنابادی می گویند که در ایجاد درگیری نقشی نداشتند و در عوض به دستور قطب (رهبر) سلسله گنابادی میان مردم گل و شیرینی توزیع می کردند.
آنها ایجاد درگیری را به اعضای دو هیئت مذهبی نسبت می دهند که به گفته آنان مأموران انتظامی را تحریک به حمله به حسینیه و دراویش می کرده اند.
نا آرامی پس از آن رخ داد که مسئولان شهر تلاش کردند حسینیه دراویش گنابادی را از کنترل دراویش خارج و فعالیت آن را متوقف کنند.
این اقدام با مقاومت دراویش روبرو شد که با اجتماع در کوچه منتهی به حسینیه و نیز بام ساختمان حسینیه به اعتراض پرداختند.
از سوی دیگر، مسئولان استان قم می گویند که دراویش گنابادی نیز در ایجاد درگیری نقش داشتند و آتش سوزی را نیز خود آنها برای خنثی کردن اثر گاز اشک آور به وجود آوردند، همچنین نود درصد بازداشت شدگان دراویشی بودند که برای کمک به "برادران طریقتی" خود در قم به آن شهر رفته بودند.
استاندار قم در آن زمان دراویش را به حمله به نیروی انتظامی متهم کرد و گفته: "ایجاد مزاحمت و سد معبر همچنین به همراه داشتن سلاح؛ اسپری و تدارکات ویژه حکایت از فتنه ای دارد که به طور قطع این حرکت از روند عادی خود خارج است".
این در حالی است که دراویش گنابادی هرگونه درگیری با نیروی انتظامی یا همراه داشتن سلاح را تکذیب می کنند.
استاندار قم علت حمله نیروی انتظامی به حسینیه را ساخت "غیرقانونی" آن دانسته و گفته که سازمان اوقاف و امورخیریه متولیان حسینیه را غیرمشروع دانسته و برای خلع ید از آنان به دادگاه شکایت کرده بوده و نیروی انتظامی بر اساس رأی دادگاه اقدام به پلمب و توقیف ساختمان حسینیه کرده است.
اما دراویش گنابادی می گویند حسینیه را سید احمد شریعت که از مشایخ این سلسله است در زمین موروثی خود ساخته و خود متولی آن شده اما با اتمام ساخت حسینیه در پنج سال پیش، شورای تأمین استان خواستار بسته شدن آن شد و گفته در این محل اجازه اجتماع نمی دهد.
حمله به دراویش گنابادی و تخریب آن، اعتراض آیت الله منتظری، مرجع شیعه در قم و همچنین مهدی کروبی، رئیس پیشین مجلس شورای اسلامی را به همراه داشت.
اما آقای شریعت تحت پیگرد قانونی قرار گرفت و 52 تن از دراویش بازداشت شده در قم نیز محاکمه و به مجازاتهای زندان، شلاق و پرداخت جریمه نقدی محکوم شدند.
حتی دو تن از وکیلان دادگستری که به دفاع از دراویش بازداشت شده گنابادی اقدام کردند نیز مورد پیگرد قرار گرفتند و به مجازاتهای زندان، شلاق، جریمه نقدی و محرومیت پنجساله از شغل وکالت محکوم شدند.
دراویش نعمت اللهی گنابادی پیرو نورعلی تابنده ملقب به مجذوبعلی شاهند که خود در تهران ساکن است.
آقای تابنده نیز در این مدت تحت فشارهایی قرار گرفته است.
سال گذشته که وی بنابر عادت سالیانه، ماه رمضان را در شهرک بیدخت در نزدیکی گناباد می گذراند، فرمانداری گناباد به او اعلام کرد که باید این شهرستان را ترک گوید و به دنبال خودداری آقای تابنده از عمل به خواسته فرمانداری، مأموران انتظامی و امنیتی محل سکونت او را تحت محاصره درآوردند تا اینکه پس از مذاکراتی میان مسئولان فرمانداری و آقای تابنده، محل را ترک گفتند و وی نیز از گناباد خارج شد.
سابقه سلسله نعمت اللهی به شاه نعمت الله ولی از عرفای قرن نهم هجری (پانزدهم میلادی) باز می گردد که در ماهان کرمان مدفون است.
پیروان این سلسله طریقت در قرن نوزدهم به سه شاخه ذوالریاستینی (منورعلیشاهی)، گنابادی (سلطانعلیشاهی) و صفی علیشاهی (صفائی) تقسیم شدند که شاخه گنابادی در شیوه های خود تفاوتهایی با دو شاخه دیگر دارد و به اهل شریعت نزدیکتر است، تا آنجا که مکانهای تجمع این سلسله به جای خانقاه حسینیه نامیده می شود و مشایخ آن به جای اخذ اجازه ذکر، اجازه اقامه نماز دریافت می کنند.