تشکیل گروهی مسلمان برای دفاع از حقوق بهائیان
تشکیل گروهی مسلمان برای دفاع از حقوق بهائیان
این گروه هدفش را احقاق حقوق مدنی و آزادی های اساسی بهائیان اعلام کرد |
طرفداران حقوق بشر اینکه یک گروه مسلمان - عمدتا متشکل از فعالان اجتماعی و دانشجویان لیبرال از کشورهای عرب - مساله بهائیان را مطرح کرده تحولی مهم می دانند.
سازمان هایی که تاکنون دولت های ایران و مصر را به تضییع حقوق اقلیت بهایی آن کشورها متهم کرده اند، از جناح های مذهبی نیستند.
گروه "شبکه اسلامی برای دفاع از حقوق بهائیان" در کشور خاصی مستقر نیست و دفتر و ستاد مرکزی هم ندارد.
این گروه اینترنتی هدفش را احقاق حقوق مدنی و آزادی های اساسی بهائیان در جهان اسلام و عرب اعلام کرده است.
آنها در وبسایت گروه خود خبرهای مربوط به بهائیان در جهان اسلام را پی گیری و به بحث و تبادل نظر درباره آن می پردازند.
موسس این پروژه اینترنتی دختری جوان از بحرین به نام اسراء شافعی است.
اسراء می گوید که یک مسلمان معتقد است و با بهاییان رابطه ای ندارد. اما وی به عنوان یک فرد مسلمان احترام به حقوق این اقلیت دینی را لازم می داند.
این دانشجوی بحرینی می گوید که مخصوصا گروه خود را "اسلامی" نامیده تا توجه مسلمانان را جلب کند.
اما این اقدام بحث برانگیز بوده است.
به گفته اسراء: "آنها به من می گویند چرا این کار را می کنی؟ چرا علیه هویت دینی خودت فعالیت می کنی؟ حتی من را به خیانتکاری و صهیونیست بودن متهم کرده اند. ۷۰ درصد واکنش هایی که تا به حال گرفتم از این قبیل بوده."
آنها به من می گویند چرا این کار را می کنی؟ چرا علیه هویت دینی خودت فعالیت می کنی؟ حتی من را به خیانتکاری و صهیونیست بودن متهم کرده اند. ۷۰ درصد واکنش هایی که تا به حال گرفتم از این قبیل بوده |
اسراء که تنها ۲۰ سال دارد می گوید این واکنش ها باعث دلسردی او نمی شود. وی می گوید از نزدیک وضعیت بهائیان ایران و مصر را زیر نظر دارد.
تعداد بهاییان مصر چیزی حدود ۵۰۰ نفر تخمین زده شده است.
دین آنها از دهه ۱۹۶۰ با فرمان جمال عبدالناصر، رییس جمهور پیشین این کشور، غیرقانونی اعلام شد. تا به امروز در مصر از بهائیان به عنوان "مرتد" یاد می شود.
قانون اساسی ایران هم دین بهایی که یکی از بزرگ ترین اقلیت های غیرمسلمان این کشور است را به رسمیت نمی شناسد. بهائیان در این کشور با محدودیت های شغلی و تحصیلی گسترده ای روبرو هستند.
ناشناخته
موسس "شبکه اسلامی برای دفاع از حق بهائیان" معتقد است دست کم در جهان عرب خیلی ها چیز زیادی درباره بهائی ها نمی دانند.
به گفته وی: "وقتی با دوستانم درباره کیش بهایی صحبت می کنم آنها به من می گویند که این یک دین شیطانی است. به آنها می گویم به من یکی از اصول این دین را بگویید، اما آنها جوابی ندارند. بعضی ها هم فکر می کنند بهائیت بخشی از اسلام شیعه است که این هم تصور اشتباهی است. چیزی درباره آن نمی دانند اما به پیروانش بدگمان اند."
این جوان بحرینی معتقد است موفق ترین جوامع در دنیای امروز جوامعی اند که در آن مردم علیرغم کثرت قومی و دینی، اتحادشان را حفظ و به حقوق گروه های اقلیت احترام می گذارند.
جان وال، استاد تاریخ اسلام در دانشگاه جورج تان در واشنگتن دی سی پایتخت آمریکا، با این نظر موافق است.
اما وی بر این باور است که در عصر جهانی شدن نمی توان بر یک گروه خاص دینی برچسب اقلیت زد.
او می گوید: "در دنیای کنونی همه افراد اقلیت به حساب می آیند. حتی مسیحیان که بزرگ ترین جامعه دینی در جهان اند در بسیاری از کشور های جهان در اقلیت اند. مسلمانان در خاورمیانه اکثریت دارند اما در اروپا اقلیت دینی اند. مسلمانان سنی مذهب به طور نمونه در آلمان برای دریافت اجازه تاسیس مسجد با مشکل مواجه اند."
آقای وال اینکه یک گروه مسلمان برای اولین بار مساله حقوق بهاییان را مطرح کرده را مثبت ارزیابی می کند.
به عقیده او فعالیت افرادی مانند اسراء، دانشجوی بحرینی، می تواند به ترویج حقوق بشر و گفتگوی بین پیروان ادیان مختلف در کشورهای خاورمیانه کمک کند.