توقیف وسایل نقلیه با بیش از ۳۰۰هزار تومان جریمه

توقیف وسایل نقلیه ای که بیش از 300هزار تومان جریمه دارند؛ خط و نشان پلیس برای خودروهای پایتخت

چند روزی است که راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ بدون کمترین اطلاع رسانی طرح توقیف خودروهای با بدهی جریمه بالای 300هزار تومان را به اجرا گذاشته است.

طرحی که رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی مرکز چهارشنبه گذشته خبر آن را یک هفته پس از اجرا و همزمان با توقیف 400 خودرو اعلام کرد.

طرحی که هرچند اظهارنظرهای متفاوتی درباره آن می شود اما به نظر می رسد در صورت تداوم برای ایجاد نظم در رانندگی مؤثر و مفید باشد.

حسینی، یک کارشناس در حوزه راهنمایی و رانندگی معتقد است: برخورد قانونی با رانندگان وسایل نقلیه و تداوم و گسترش این قبیل طرحها بدون تردید می تواند آثار مطلوبی در «آمد و شد» شهروندان از خود برجای بگذارد. مشروط بر اینکه به موازات آن سایر علل مؤثر در حمل و نقل شهری مانند نصب چراغهای هوشمند، ترویج فرهنگ خوب و درست راندن و توجه به علایم راهنمایی و رانندگی و همچنین ایجاد فشار اجتماعی در این بخش مورد اهتمام مسؤولان مربوط قرار گیرد.

اما بسیاری از رانندگان وسایل نقلیه نسبت به اهداف و نتایج این طرح خوش بین نیستند و معتقدند پلیس حتی توقیف تمام خودروهای با بدهی جریمه بالای 300هزار تومان هم نمی تواند نتیجه دلخواهش را به دست آورد و حتی به صورت نسبی انضباط اجتماعی ایجاد نماید.

علی رسولی، راننده پرایدی که عصرها بین خیابان انقلاب و آزادی مسافرکشی می کند، می گوید: از زمان اجرای این طرح اطلاعی نداشتم و حتی از نحوه اجرای آن هم چیزی نمی دانم. به هرحال راننده ای که از طلوع صبح تا نیمی از شب کار می کند، اگر نتواند زندگی اش را تأمین کند، آن وقت برای آن که بیشتر پول به دست آورد، دیگر توجهی به قانون و مقررات راهنمایی و رانندگی نمی کند حتی اگر جریمه و یا خودرواش توقیف شود.

کریم طهماسبی با پیکان سفید رنگ که بین خیابان انقلاب و امیرآباد شمالی مسافرکشی می کند؛ می گوید: امیدوارم هدف پلیس از اجرای این طرح کاهش بار ترافیکی باشد، نه مسایل مالی.به هر صورت توقیف خودروی فردی که پولی ندارد تا جریمه اش را پرداخت کند، هرچند در چارچوب قانون و مقررات باشد اما تأثیر زیادی ندارد. چون جریمه فقط بخشی از علل کاهش جرم است.

مریم محمدی، یک شهروند تهرانی معتقد است توقیف خودروی رانندگانی که زیاد تخلف می کنند، موجب می شود تا این افراد بیشتر احساس کنند که قانونی وجود دارد تا جلوی آن را بگیرد.

وی می افزاید: مردم ما قانون گریز هستند و تجربه نشان داده است که با اجرای صحیح قانون و دریافت جریمه، حداقل سعی می کنند بیشتر به قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی احترام بگذارند.

این شهروند در ادامه اظهار می دارد: طبق گزارشهای پلیس هفتاد درصد تصادفها به دلیل خطای انسانی است و این نشان می دهد اگر رانندگان احساس کنند که قانون خوب اعمال نمی شود به محض آنکه چشم پلیس را دور ببینند حتی به قیمت جانشان قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی را زیرپا می گذارند.

زمان، محدوده جغرافیایی و همچنین چگونگی اجرای طرح یاد شده از جمله ابهامهایی بودند که ما را بر آن داشت تا با مسؤولان راهنمایی و رانندگی نیز مصاحبه ای داشته باشیم و نظرات آنها را نیز جویا شویم.

سردار «رویانیان» رئیس پلیس راهور با اشاره به اینکه توقیف خودروهای با جریمه بالای 300هزار تومان از اول خردادماه به صورت آزمایشی آغاز شد، می گوید: البته این طرح به صورت گسترده از اول تیرماه در سطح تهران به اجرا درخواهد آمد. رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی خاطرنشان می کند: طبق قانون و مقررات، در تهران اگر فردی سه تخلف حادثه ساز داشته باشد، راهنمایی و رانندگی از یک روز تا یک هفته وسیله نقلیه وی را متوقف و به پارکینگ منتقل می کند تا وی ملزم شود تمامی بدهی جریمه اش را به صندوق دولت پرداخت نماید.

وی تأکید می کند: بنابراین ما براساس مصوبات قانونی عمل می کنیم و قصد داریم در برخورد با رانندگانی که میزان تخلفات و جریمه شان زیاد است، ضمن وادار کردن آنان به رعایت مقررات راهنمایی و رانندگی، درصد تصادفات و خسارتهای ناشی از آن را کاهش دهیم.

رویانیان همچنین درخصوص بحث اطلاع رسانی تصریح کرد: قبول دارم، اطلاع رسانی در رابطه با اجرای این طرح ضعیف بوده است، اما این شروع کار بوده و قطعاً با تأکیداتی که به فرماندهی پلیس راهنمایی و رانندگی تهران شده است، اطلاع رسانی در این زمینه به نحو بهتری انجام خواهد گرفت.

از سوی دیگر نظرات سردار هاشمی، رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ نیز جالب توجه است.

 
این مقام پلیس در تشریح طرح یاد شده می گوید: توقیف خودروهای با بدهی جریمه بالای 300هزار تومان براساس دستورالعمل شماره 3 قوه قضاییه که در سال 85 به مراجع مختلف از جمله راهنمایی و رانندگی ابلاغ شده به اجرا درآمده، بنابراین یک مرتبه و ناگهانی نبوده است.

وی در همین راستا می افزاید: البته قوه قضاییه پس از بررسی مجازاتهای تتمیمی و اقدامهای بازدارنده در تخلفات رانندگی، وقتی دریافت اعمال صرف مجازاتهای متعارف، حبس و جزای نقدی در جرایم مربوط به رانندگی در عمل کمترین آثار بازدارندگی و پیشگیرانه را داشته است و افزایش تصادفات رانندگی دلیل ناکارآمدی این مجازاتهاست، با توجه به تبصره 2 ماده دوم قانون الحاق نحوه رسیدگی به تخلفات و اخذ جرایم رانندگی و همچنین تبصره 5 قانون یادشده و با عنایت به ماده 718 قانون مجازات اسلامی و قوانین مرتبط دیگر به قضات دادگستری ابلاغ و تأکید کرد در مقام اعمال مجازاتهای جرایم رانندگی از مجازاتهای تتمیمی، محرومیت از حقوق اجتماعی مانند سلب حق رانندگی به صورت دایم و یا موقت یا ضبط گواهینامه و توقیف اتومبیل و دیگر مجازاتها استفاده نمایند.

سردار هاشمی درخصوص شیوه و چگونگی اجرای این طرح تصریح می کند: اجرای طرح مذکور به این گونه نیست که پلیس هر روز بیاید و خودروها را چک کند و خودروی کسانی را که بیش از 300هزار تومان بدهی جریمه دارند توقیف کند، بلکه اگر مأموران ما در طول گشت زنی موردی از تخلف یا تصادف را مشاهده کنند، آن وقت از مرکز استعلام می گیرند و در صورتی که فرد بالای 300هزار تومان بدهی جریمه داشته باشد خودروی وی را توقیف و در صورتی که تا یک هفته جریمه اش را پرداخت نکند وی را به مرجع قضایی معرفی می کنند.

وی در همین راستا می افزاید: البته ما می توانیم آمار تمام رانندگانی که بالای 300هزار تومان بدهی جریمه دارند را به دست آوریم، اما عمداً چنین نکردیم تا این تصور در مردم ایجاد نشود که ما به دنبال پول هستیم و می خواهیم با اجرای این طرح از آنان پول بگیریم.

وی در خاتمه درخصوص محرومیتهای جایگزین تصریح میکند: محرومیتهای جایگزین مثل کندن پلاک خودرو، ارایه نکردن کارت سوخت و یا نبود امکان خرید و فروش خودرو بعید به نظر می رسد که عملی باشد. چون امکان دارد که راننده ای نخواهد خودروی خود را بفروشد، یا بدون پلاک نیز اقدام به تردد در سطح شهر نماید. آن وقت بی نظمی ترافیکی بیشتر خواهد شد.

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.