اسرائیلی ها خطر ایران را جدی میدانند
اسرائیلی ها خطر ایران را جدی میدانند
سخنران کنفرانس "ایران، حزب الله و حماس: پول، شهادت و مهدی" این سخنان را با لحنی آرام در یکی از سالن های دانشگاه عبری اورشلیم بیان می کند. ده ها نفری که در سالن حضور دارند ساعاتی است که ابعاد مختلف "تهدید ایران را برای اسرائیل" از زبان محققان و اساتید دانشگاه های مختلف اسرائیل و دیگر نقاط جهان می شنوند.
از زمان روی کار آمدن محمود احمدی نژاد به عنوان رئیس جمهور در ایران و خصوصا هنگامی که گفت اسرائیل باید از نقشه جهان محو شود، ده ها موسسه و شرکت خصوصی یا دولتی در اسرائیل به راه افتاده اند تا از زوایای گوناگون آن چیزی را که "تهدید ایران" می خوانند را زیر نظر بگیرند و چندان دور از انتظار نیست که اغلب آنها چنین تهدیدی را به شدت جدی تلقی کنند.
برای درک میزان خطری که اسرائیل از سوی ایران احساس می کند، همین بس که در ماه های آخر سال 2006، وزارت جدیدی تحت عنوان وزارت امور استراتژیک در این کشور تاسیس شد که گفته می شود هدفش متوجه "تهدید استراتژیک ایران" برای اسرائیل است.
البته ایران تلویحا محو اسرائیل را از ادبیات رسمی اش کنار گذاشته اما گفته است که دولت اسرائیل را دولتی نامشروع می داند و اعتقاد دارد که باید نظام سیاسی سرزمینی که کشور اسرائیل در آن تشکیل شده از راه همه پرسی ای تعیین شود که همه ساکنان بومی این سرزمین، اعم از مسلمان، یهودی و مسیحی در آن شرکت کنند.
در همین حال بسیاری از ناظران امور خاورمیانه جدی بودن تهدیدهای ایران را امری مبهم و مورد سوال می دانند. آنها می گویند با وجود موقعیت جغرافیایی دو کشور و توانایی نظامی ایران، عملا این کشور تهدید جدی برای اسرائیل نیست. اما اسرائیل در مقابل ایران را متهم می کند به گروه های تندرو فلسطینی کمک می کند و می گوید اگر این کشور به سلاح اتمی دست یابد تضمینی نیست که شعارهایش را عملی نکند.
مردم ایران
|
|
چند دانشجوی جوان عرب مسلمان در دانشگاه عبری اورشلیم از موضوع ایران تمجید می کنند |
با وجود چنین نگرانی از ایران، کمتر کسی را می شود یافت که این تهدید را ناشی از مردم ایران بداند. آدام، جوان اسرائیلی 31 ساله ای که در میان مخاطبین کنفرانس است معتقد است "مردم ایران بوسیله رهبرانی که لزوما به منافع آنها فکر نمی کنند، گمراه شده اند. ما مردم ایران را تهدیدی برای اسرائیل نمی بینیم. اما در میان رهبران ایران، رئیس جمهور احمدی نژاد دوبار در هفته از محو اسرائیل از نقشه سخن می گوید. من واقعا بر این باورم که وی نماینده مردم معمولی کوچه و بازار ایران نیست."
فریدا، زن مسنی که با شیطنت از گفتن سنش پرهیز می کند نیز عقیده مشابهی دارد. او می گوید: "اسرائیل بدنبال جنگ با هیچکس نیست"، "ما در هولوکاست میلیون ها نفر را از دست دادیم و بدنبال از دست دادن مردم بیشتری نیستیم. می خواهیم در صلح و آرامش با همه زندگی کنیم. اجازه دهید به مشکلاتمان برسیم و خودمان آنها را حل کنیم."
بسیاری معتقدند خطری که این روزها اسرائیل از سوی ایران احساس می کند تا چندی پیش به گستردگی امروز نبوده است. با وجود این که انقلابیون ایران بعد از به قدرت رسیدن همواره مخالفت و دشمنی شان را با موجودیت اسرائیل اعلام می کردند ولی هیچگاه مقامات رسمی، در این زمینه جهان را با صراحتی که محمود احمدی نژاد از خود نشان داده، مخاطب قرار نداده بودند.
نوید، شهروند اسرائیلی ایرانی تبار که مقیم بیت المقدس است می گوید "اگر اظهارات اخیر رئیس جمهور ایران بیان نمی شد" شاید این احساس تهدید از سوی ایران در بین اسرائیلی ها بوجود نمی آمد.
اما همه ساکنان این شهر چنین فکر نمی کنند. درست بیرون سالن کنفرانس، در محوطه دانشگاه، چند دانشجوی جوان عرب مسلمان به سمت کلاس هایشان می روند. اغلبشان دانشجوی زبان عبری هستند و برای اینکه شانس یافتن کار برایشان افزایش یابد به تحصیل این زبان مشغولند. نظرشان را که راجع به ایران می پرسم، جوان ترینشان جلو می آید و به تمجید از احمدی نژاد مشغول می شود. ترجیح می دهد صدا و فیلمش را ضبط نکنم. ایران را دوست و حامی فلسطینی ها می داند و می گوید کشوری قوی است.
"ایستادگی در مقابل آمریکا"
کشورهای عربی همه ضعیفند. هیچکدام نمی توانند با اسرائیل و آمریکا مخالفت کنند
|
جزئیاتی را که شاید او نتوانست بیان کند، چند روز بعد در محوطه حرم شریف، مقابل مسجد قبه الصخره، روحیه، زن فلسطینی ساکن رام الله با صراحت می گوید: "کشورهای عربی همه ضعیفند. هیچکدام نمی توانند با اسرائیل و آمریکا مخالفت کنند و در فرهنگ لغتشان کلمه نه وجود ندارد. همین که احمدی نژاد به آنها نه می گوید برای ما بس است و بسیار ارزش دارد و مایه دلگرمی است."
هرچقدر شنیدن نظرات مثبت اعراب مسلمان در اسرائیل و مناطق اشغالی برایم قابل پیش بینی بود، تصور حمایت از احمدی نژاد توسط ایرانیان یهودی اسرائیل غیر ممکن می نمود.
مژگان در بیت المقدس زندگی می کند. مدتها در یک رادیوی عربی، عبری برای نزدیکی فلسطینیان و اسرائیلی ها فعالیت کرده و هنوز هم در همین جهت کار می کند. دو دختر خردسالش را به مدرسه ای می فرستد که مسلمان و یهودی با هم در آن درس می خوانند، عربی و عبری را با هم فرا می گیرند و دوستانی از هر دو سو دارند.
او فارغ از سیاست های داخلی رئیس جمهور ایران، مقابله محمود احمدی نژاد با غرب را می ستاید و می گوید به "ایستادگی احمدی نژاد در مقابل آمریکا" افتخار می کند. البته عقایدش در خانواده موجب دردسر است و هر بار که با برادرش از سیاست حرف می زند جز دلگیری نتیجه ای ندارد.
با این حال، رئیس جمهور ایران با سخنان و موضع گیری هایش از سوی همه جدی گرفته نمی شود یا حداقل به نظر می آید دختری که در رستورانی در تل آویو برای او پیام دوستانه می فرستاد، چهره متفاوتی از احمدی نژاد در نظر دارد.
"شالوم رئیس جمهور اخمدی نیجاد، لطفا به اسرائیل بیائید، برای اینکه اسرائیل می خواهد شما را ببیند، شالوم".