روزنامه های بریتانیا: جمعه ۲۲ دسامبر
|
مطبوعات بریتانیا |
روزنامه گاردین در گزارشی درباره قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد در باره ایران که از مدتها پیش انتظار می رفت امروز صادر شود؛ نوشته است که این نخستین بار پس از انقلاب اسلامی سال ۱۹۷۹ است که شورای امنیت یک قطعنامه تنبیهی علیه ایران تدارک می بیند.
به نوشته این روزنامه، این اقدام شورای امنیت تنشهای دیپلماتیک را بالا می برد و خطر یک رویارویی نظامی با ایران را در خلیج فارس افزایش می دهد.
گارین نوشته است: با آنکه تحریمهای پیشنهادی در متن نهایی قطعنامه تا حد زیادی کاهش یافته، ایران غرب را به تلافی فوری تهدید کرده است.
گاردین گزینه های تهران را در این مورد شامل خروج از آژانس بین المللی انرژی اتمی و بستن تنگه هرمز ارزیابی کرده و نوشته است که گزینه نخست به تهران امکان می هد برنامه هسته ای خود را بدون نظارت بین المللی دنبال کند و گزینه دوم را غرب یک بلوف تلقی می کند. با این حال آمریکا با پیشدستی، ناوگان خود در خلیج فارس را تقویت کرده است.
روزنامه ایندیپندنت نیز در گزارشی در این زمینه، به اعزام ناوهای جنگی و هواپیماهای تهاجمی آمریکا و بریتانیا به خلیج فارس اشاره کرده و از اراده سازمان ملل متحد برای جلوگیری از دستیابی تهران به بمب اتمی سخن گفته است.
به نوشته این روزنامه بیشتر این فعالیتهای نظامی به حلوگیری از بسته شدن تنگه هرمز و جریان نفت از راههایی مانند مین گذاری در دریا اختصاص داده شده است.
روزنامه فایننشال تایمز از قول دیپلماتهای غربی از لزوم ایجاد یک جبهه متحد در برابر بلندپروازیهای هسته ای ایران سخن گفته اما یاد آوری کرده است که مفاد قطعنامه نهایی که به منظور فشار آوردن بر ایران برای خاتمه دادن به عنی سازی اورانیوم تدارک دیده شده، احتمالا تاثیر اندکی بر ایران خواهد گذاشت.
روزنامه دیلی تلگراف در یکی از سرمقاله های خود تحت عنوان "جنگ در افغانستان در دو جبهه" نوشه است : از زمان سرنگونی طالبان و آغاز نبرد علیه القاعده، همواره به نظر می رسید بزرگترین تهدید علیه عملیات موفق در افغانستان از ناحیه بقایای رژیم سابق ناشی شود. اما اینک تهدید سپاه پاسداران انقلاب ایران نیز بر خطرات پیشین افزوده شده است.
نویسنده سرمقاله دیلی تلگراف می نویسد در تمام چند سال گذشه نیروهای ناتو با وجود آگاهی از پشتیبتنی ایران از شورشیان، از مرزهای طولانی افغانستان با ایران غافل بوده اند و تمام توجه خود را به منطقه مرزی با پاکستان متمرکز کرده بودند.
دیلی تلگراف با اشاره به بازداشت یکی از نفرات ارتش بریتانیا به اتهام انتقال اطلاعات به یک دولت خارجی، می نویسد علاقه ایران به فعالیتهای ناتو در افغانستان نشانه عزم ایران برای حصول اطمینان از این نکته است که غرب نتواند افغانستان را از یک دیکتاتوری مذهبی به یک دموکراسی پایدار تبدیل کند.
روزنامه تایمز در گزارشی به محدودیت امکانات ارتش بریتانیا اشاره کرده و نوشته است که فرماندهان نظامی در باره محدودیت توان ارتش به دز براون وزیر دفاع هشدار داده اند که نیروهای مسلح بریتانیا توان ادامه عملیات نظامی را با آهنگ فعلی ندارند.
با این حال، آقای براون ابراز اطمینان کرده است که نیروهای بریتانیا از عهده اجرای همزمان عملیات نظامی در عراق و افغانستان برخواهند آمد.
آقای براون در گفتگو با تایمز به این نکته اشاره کرده است که دولت پیشین بریتانیا تعداد سربازان این کشور را از ۱۵۶ هزار و پانصد تن در سال سال ۱۹۹۰ به ۱۱۲ هزار نفر در سال ۱۹۹۷ کاهش داده است.
منبع : بی بی سی فارسی