روزنامه های بریتانیا: سه شنبه ۱۹ دسامبر
|
مطبوعات بریتانیا |
روزنامه گاردین همزمان با انتشار نخستین نتایج رای گیری، در گزارشی به بحث درباره پیامدهای انتخابات اخیر در ایران پرداخته و نوشته است که شکست یاران رئیس جمهور ایران در انتخابات شوراها و بازگشت پیروزمندانه آقای رفسنجانی با برتری چشمگیر در انتخابات مجلس خبرگان دو شکست عمده برای آقای احمدی نژاد به شمار می رود.
گاردین با برشمردن اهمیت نمادین پیروزی در انتخابات شوراها نوشته است که ارزیابی این روزنامه از نتایج اولیه انتخابات شوراها نشان می دهد که تنها سه تن از هواداران آقای احمدی نژاد به شورای شهر تهران راه یافته اند.
این روزنامه پیروزی آقای رفسنجانی را هم اینطور تحلیل کرده است که تصویر تازه این سیاستمدار کارکشته بعنوان نجات دهنده اصلاح طلبان، در بدست آوردن برتری مطلق در انتخابات مجلس خبرگان موثر بوده است.
روزنامه فایننشال تایمز در تفسیری در این مورد نوشته است که ضربه ای که در انتخابات اخیر به دولت آقای احمدی نژاد وارد شد نشان می دهد که تحولات سیاسی در ایران وارد مرحله تازه و پر التهابی شده که طی آن رای دهندگان حکم نهایی را درباره رهبران صادر و اجرا می کنند.
این روزنامه از قول یک مقام ارشد سابق ایران می نویسد پیام این انتخابات این بود که نیاز به تغییر سیاستها و چرخش از افراطگرایی به سوی عملگرایی برای دولت ایران ضروری است.
روزنامه ایندیپندنت در گزارشی تحت عنوان "نسیم دگرکونی از جانب تهران وزیدن گرفته است" نتایج اولیه انتخابات ایران را شکستی برای متحدان نزدیک آقای احمدی نژاد توصیف کرده و نوشته است که برنده این انتخابات محافظه کاران میانه رو، و در مرحله بعد اصلاح طبان هستند.
روزنامه تایمز در سرمقاله ای پیرامون تلاشهای تازه تونی بلر نخست وزیر بریتانیا برای تجدید روند صلح در خاورمیانه نوشته است که این کوششها عملا تحت الشعاع سیاستهای آقای بوش قرار گرفته که ظاهرا تمایلی به پذیرش توصیه های گزارش بیکر – همیلتون و آغاز مجدد روند صلح در خاور میانه ندارد.
تایمز ادامه داده است که امروزه نظر بسیاری از جهانیان درباره سیاست ایالات متحده آمریکا در خاور میانه در این جمله خلاصه می شود که "لطفا هر کاردیگری غیر از آنچه در حال انجام است در پیش بگیر".
روزنامه دیلی تلگراف در گزارشی در این مورد این نکته را برجسته کرده است که از دیدگاه آقای بلر، پیش بردن طرح صلح در خاورمیانه مهمتر از کوشش برای گسترش دموکراسی در منطقه است.
روزنامه ایندیپندت در گزارشی درباره افشاگریهای یک تحلیلگر سابق اداره مرکزی اطلاعات آمریکا، سیا، نوشته است که آقای بوش در جریان جلوگیری از انتشار انتقادات این تحلیلگر درباره سیاست آمریکا در مورد ایران به دروغگویی متهم شده است.
به نوشته این روزنامه این تحلیلگر که فلینت لِوِرِت نام دارد می گوید در مقاله او هیچ اطلاعاتی نیست که مردم از آن بی خبر بوده باشند. به نظر او علت محدودیتهای ایجاد شده برای او صحبت کردن از سیاستگزاریهایی است که او آنها را "فاجعه بار" توصیف می کند.
مطبوعات روز گذشته فاش کرده بودند که مقاله آقای لورت اشاراتی به همکاری میان ایران و آمریکا در مورد افغانستان داشته است.
منبع : بی بی سی فارسی