نان ماشینی جای نان سنتی ایرانی را می گیرد

وزارت بازرگانی ایران برنامه ای در دست تهیه دارد که با اجرای آن نانوایی های سنتی تعطیل و نانوایی های موجود به توزیع کننده نان های ماشینی تبدیل خواهند شد.
نان مهمترین ماده غذایی در سبد خانوارهای ایرانی است و بخش عمده آن به شکل سنتی در انواع مختلفی مثل بربری، سنگک، تافتون و لواش تولید می شود

بنا به گزارش ها برای اجرای این برنامه در ایران امکانات و تسهیلاتی برای تولید نان های ماشینی و صنعتی در نظر گرفته شده تا نان ماشینی در حجم انبوه و در کارخانه های نان سازی تولید شود.

طرح صنعتی شدن نان در وزارت بازرگانی تهیه شده و اگر این طرح در دولت و مجلس ایران تصویب شود، نانوایی های سنتی در طول چند سال جمع آوری خواهد شد.

مسعود میرکاظمی، وزیر بازرگانی ایران، در مورد این طرح گفته است: "صنوف خبازی (نانوایان) می توانند سهامدار کارخانه های صنعتی شوند و چون خبازهای واحد تجاری محسوب نمی شوند با دریافت مجوز تجاری توزیع کننده نان شوند."

ایران در سال جاری خورشیدی ۲۶۰۰ میلیارد تومان (نزدیک به یک و نیم میلیارد پوند) یارانه به تولید نان اختصاص داده، اما نانوایان که در دو سال گذشته به دلیل اجرای طرح تثبیت قیمت ها ناچار به ثابت نگه داشتن قیمت بوده اند، نسبت ثابت بودن قیمت نان معترضند.

 

 بر اساس گزارش ها نزدیک به ۳۰ درصد نان تولیدی در ایران به دلیل کیفیت نامطلوب دور ریخته می شود و یکی از اهداف اجرای این طرح تازه جلوگیری از حجم گسترده ضایعات نان اعلام شده است
 

 

به گفته نانوایان ایرانی عرضه نان به قیمت ثابت دو سال پیش دیگر امکان پذیر نیست چون حقوق کارگران نانوایی و دیگر هزینه های تولید افزایش یافته و آنها دیگر قادر به تامین هزینه ها نیستند.

برخی برآوردها نشان می دهد که هزینه نیروی انسانی در قیمت نان حدود ۷۵ درصد است و نقش اساسی در قیمت نان دارد.

به گفته وزیر بازرگانی ایران، دولت یارانه را به دستمزد ها می پردازد نه به قیمت نان؛ برای همین باید صنعتی سازی تولید نان به شکلی انجام شود که سهم نیروی انسانی در قیمت نان به سه تا پنج درصد کاهش یابد.

در یک سال گذشته نانوایان ایرانی بارها خواستار افزایش قیمت نان بودند اما دولت محمود احمدی نژاد با افزایش قیمت مخالفت کرده است.

به گفته برخی کارشناسان ثابت ماندن قیمت نان باعث کاهش بیشتر کیفیت نان شده و به علت افزایش هزینه ها، تولید نان غیر اقتصادی شده است.

 

 برخی کارشناسان می گویند در صورت عملی شدن طرح تولید نان صنعتی این امکان وجود دارد که بخشی از کمبودهای غذایی و بهداشتی مردم با اضافه کردن موادی نظیر آهن جبران شود

 

 

مزایا و معایب طرح

نان به عنوان مهمترین ماده غذایی در سبد خانوارهای ایرانی است و بخش عمده نان مصرفی به شکل سنتی و در انواع مختلفی نظیر بربری، سنگک، تافتون و لواش تولید می شود.

بر اساس گزارش ها نزدیک به ۳۰ درصد نان تولیدی در ایران به دلیل کیفیت نامطلوب دور ریخته می شود و یکی از اهداف اجرای این طرح تازه جلوگیری از حجم گسترده ضایعات نان اعلام شده است.

برخی کارشناسان می گویند در صورت عملی شدن طرح تولید نان صنعتی این امکان وجود دارد که بخشی از کمبودهای غذایی و بهداشتی مردم با اضافه کردن موادی نظیر آهن جبران شود.

کم خونی یکی از بیماری های شایع در ایران است و این کشور با همکاری بانک جهانی برنامه غنی سازی آرد با آهن را برای مقابله با کم خونی ناشی از فقر آهن در چند استان به اجرا گذاشته است.

 

بر اساس آخرین گزارش ها هم اکنون ۲۲ میلیون نفر در ۹ استان ایران از آرد غنی سازی شده استفاده می کنند.

ایران تا دو سال پیش از جمله بزرگترین وارد کنندگان گندم در جهان به شمار می رفت ولی اکنون در تولید گندم به خودکفایی رسیده است.

این کشور در سال ۱۳۸۰ با وارد کردن ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تن تولید گندم در صدر وارد کنندگان گندم جهان قرار داشت اما اکنون با تولید بیشتر از ۱۱ میلیون تن نیاز مصرفی خود را تامین می کند.

طرح ساماندهی گندم، آرد و نان با هدف متوقف کردن پرداخت یارانه نان و جایگزینی آن با پرداخت مستقیم یارانه به قشرهای محروم از پنج سال پیش مطرح بوده اما چون جمعیت زیر خط فقر در ایران شناسایی نشده اند، این طرح قابلیت اجرا پیدا نکرده است.

به گفته کارشناسان تولید گندم تنها مشکل ایران نیست و این کشور باید فعلا به فکر بهبود کیفیت نان باشد و حذف یارانه نان را به شناسایی افراد زیر خط فقر موکول کند زیرا بیشتر از یک چهارم گندم تولید شده به دلیل ارزان بودن با پخت نامناسب نان از گردونه مصرف انسان خارج می شود و به صورت ضایعات و خوراک دام در می آید.


منبع : بی بی سی فارسی

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.