ایران اینترنشنال: احمد الشرع، معروف به محمد جولانی، فرمانده گروه تحریر شام، اعلام کرد مخالفان با ساقط کردن حکومت بشار اسد، پروژه جمهوری اسلامی در منطقه را ۴۰ سال به عقب بازگرداندند.
او در مصاحبه با روزنامه الشرق الاوسط که جمعه، ۳۰ آذر، منتشر شد گفت سوریه در زمان اسد «به سکویی برای ایران تبدیل شده بود تا پایتختهای کلیدی عربی را تحت کنترل خود درآورد، جنگها را گسترش دهد و با مواد مخدری مانند کپتاگون خلیج فارس را بیثبات کند.»
الشرع افزود: «ما با حذف شبهنظامیان ایرانی و بستن راه نفوذ ایران در سوریه، به منافع منطقه خدمت کردهایم و آنچه را که دیپلماسی و فشار خارجی نتوانست محقق کند، با کمترین تلفات به دست آوردهایم.»
مخالفان مسلح در یک عملیات غافلگیرکننده ۱۱ روزه که از ادلب و حلب آغاز شد، توانستند ۱۸ آذر به دمشق برسند و به پنج دهه حکومت خاندان اسد بر سوریه پایان دهند.
ناظران تحولات اخیر سوریه را ضربهای به نفوذ منطقهای جمهوری اسلامی میدانند و معتقدند پایان حکومت اسد توازن قدرت در خاورمیانه را تغییر خواهد داد.
ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، ۲۹ آذر خبر داد در پی تحولات اخیر، روسیه چهار هزار نیروی حکومت ایران را از سوریه خارج کرده است.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، ۲۱ آذر سقوط اسد را «محصول یک نقشه مشترک» آمریکایی و اسرائیلی خواند و گفت سوریه از مخالفان پس گرفته میشود.
الشرع: انقلاب در سوریه با سقوط اسد به پایان رسید
فرمانده تحریر شام در ادامه مصاحبه خود با الشرق الاوسط تاکید کرد انقلاب در سوریه با سقوط حکومت اسد به پایان رسیده و اکنون تلاشها بر روی «تشکیل دولت» در این کشور متمرکز است.
الشرع گفت: «اجازه نخواهیم داد این [انقلاب] به جای دیگری گسترش پیدا کند. سوریه سکویی برای تهدید یا بیثبات کردن کشورهای عربی یا کشورهای حاشیه خلیج فارس نخواهد بود.»
او اضافه کرد: «سوریه از جنگها و استفاده شدن برای اهداف دیگران خسته است. ما میخواهیم اعتماد را بازگردانیم و کشورمان را بهعنوان بخشی از جهان عرب بازسازی کنیم.»
جنگ داخلی سوریه که با تظاهرات مسالمتآمیز مردم این کشور علیه حکومت اسد در سال ۲۰۱۱ آغاز شد، بیش از ۵۰۰ هزار کشته و شش میلیون آواره بر جای گذاشت.
ورود داعش از یک سو و نیروهای حامی حکومت اسد، نظیر سپاه پاسداران، روسیه و حزبالله از سوی دیگر به مناقشه سوریه، علاوه بر تلفات جانی، اقتصاد این کشور را به ویرانی کشاند و زیرساختهای آن را به شکل گستردهای تخریب کرد.
الشرع: به دنبال سلطه بر لبنان نیستیمفرمانده گروه حاکم بر دمشق در مصاحبه خود گفت کارهای زیادی برای انجام دادن در سوریه وجود دارد و مخالفان به دنبال «هیچ نوع تسلطی بر لبنان» نیستند.
الشرع تاکید کرد: «ما خواهان رابطهای بر پایه احترام متقابل و تعامل هستیم، بدون دخالت در امور داخلی لبنان.»
در زمان حکومت اسد، جمهوری اسلامی از خاک سوریه برای ارسال تسلیحات و ادوات نظامی به حزبالله لبنان بهره میبرد.
نعیم قاسم، دبیرکل حزبالله لبنان، ۲۴ آذر در یک سخنرانی تلویزیونی اذعان کرد این گروه پس از سرنگونی بشار اسد «مسیر تامین تدارکات نظامی خود از طریق سوریه» را از دست داده است.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، ۲۵ آذر هشدار داد این کشور اجازه نخواهد داد سوریه مجددا به مکانی برای تامین تسلیحات حزبالله تبدیل شود.
الشرع: نظرات خود را به مردم سوریه تحمیل نمیکنمفرمانده تحریر شام در مصاحبه با الشرق الاوسط به وجود اختلاف نظرها در خصوص آینده سوریه و قانون اساسی آتی این کشور اذعان کرد اما گفت قصد ندارد نظرات شخصی خود را بر مردم سوریه تحمیل کند.
الشرع افزود: «سوریه کشوری متکثر است و تنوع دیدگاهها در آن امری طبیعی است.»
به گفته او، «کارشناسان حقوقی» میتوانند روابط میان شهروندان را بر پایه قانون شکل دهند.
صدها شهروند سوری ۲۹ آذر با برپایی تظاهراتی در مرکز دمشق، خواستار برقراری دموکراسی و تضمین حقوق زنان در این کشور شدند.
زنان و مردان حاضر در این تجمع شعارهایی از جمله «ما دموکراسی میخواهیم، نه یک حکومت دینی»، «سوریه آزاد و مدنی» و «ملت سوریه یکی است» سردادند.
الشرع همچنین در مصاحبه خود بر پاسخگو کردن عاملان جنایاتهای صورتگرفته در حکومت پیشین سوریه تاکید کرد و در عین حال گفت تمرکز باید بر اجرای عدالت باشد، نه انتقامگیری.
او یادآور شد: «ما با گروهی مبارزه کردیم که مرتکب جرایمی مانند بازداشت، ناپدیدسازی قهری، قتل، آوارگی، گرسنگی، حملات شیمیایی و شکنجه میشد.»
رهبر تحریر شام اضافه کرد هویت جنایتکاران حکومت اسد مشخص است و آنها تحت پیگرد قرار خواهند گرفت.
او همچنین از تشکیل یک وزراتخانه جدید خبر داد که وظیفه آن کمک به خانوادههای مفقودشدگان در این کشور است تا از سرنوشت عزیزانشان مطلع شوند.
اسد در دوران حکومتش بر سوریه به نقض گسترده حقوق بشر، سرکوب معترضان، شکنجه و ناپدیدسازی قهری متهم بود. با سقوط اسد، درهای زندان نظامی مخوف صیدنایا در حومه دمشق گشوده شد و هزاران خانواده برای یافتن عزیزانشان به این مکان هجوم آوردند.
همچنین به دنبال سرنگونی حکومت اسد، بازماندگان حمله شیمیایی به دوما در حومه دمشق، پس از شش سال سکوت به دنبال اجرای عدالت هستند.