مقام کمیسیون برنامه و بودجه: کسری بودجه به هزار و ۸۰۰ تریلیون تومان خواهد رسید

رادیو فردا: نایب‌رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با اعلام این‌که کسری بودجه تا پایان امسال به یک میلیون و ۸۰۰ هزار میلیارد تومان (هزار و ۸۰۰ تریلیون) می‌رسد، گفت یکی از عوامل اصلی این عدد بزرگ تفاوت پیش‌بینی قیمت فروش نفت و واقعیت بازار است.

هادی قوامی روز شنبه ۱۰ آبان به خبرگزاری مهر گفت: «بررسی‌ها نشان می‌دهد که در سال جاری حدود ۸۰۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه داریم و اگر تا پایان سال نگاه کنیم، این رقم به حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار میلیارد تومان خواهد رسید.»


این مبلغ، با حساب نرخ رسمی ارز در ایران، تقریباً معادل ۲۵ میلیارد دلار می‌شود.

به‌گفته آقای قوامی، در بودجه سال جاری، فروش روزانه یک‌ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه نفت به قیمت ۶۰ دلار در هر بشکه پیش‌بینی شده بود، ولی عملکرد شش‌ماهه، حاکی از فروش یک‌ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه نفت در روز به قیمت حدوداً ۵۱ دلار در هر بشکه است.

این در حالی است که هفته گذشته خبرگزاری رویرتز به‌نقل از منابع تجاری اعلام کرد تخفیف‌های جمهوری اسلامی به چین برای خرید نفت از ایران به بالاترین حد خود در بیش از یک‌ سال گذشته رسیده است.

بر اساس این گزارش، هر بشکه نفت خام سبک ایران در حال حاضر با بیش از «هشت دلار» تخفیف نسبت به شاخص نفت خام برنت برای تحویل در ماه دسامبر به فروش می‌رسد، در حالی که این تخفیف در ماه سپتامبر حدود «شش دلار» و در ماه مارس حدود «سه دلار» بود.

این گزارش همچنین می‌گفت که قیمت‌ها تا ۱۰ دلار برای هر بشکه هم کاهش یافته است، زیرا خریداران به‌دنبال قیمت‌های پایین‌تر برای جبران خطرات تحریم‌ها و مشکلات احتمالی در بنادر چین هنگام تخلیه محموله‌ها هستند.

دلیل دیگر کسری بودجه، به‌گفته نایب‌رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، عدم تحقق پیش‌بینی دولت مبنی بر درآمد ۳۵۰ هزار میلیارد تومانی از محل مولدسازی دارایی‌ها است که به‌گفته او تقریباً ۶۰ درصد آن عملی نشده است.

هادی قوامی راه برون‌رفت از این کسری بودجه را اتخاذ تصمیم‌های ساختاری از طرف مجلس و دولت عنوان کرده و گفته است نخستین قدم حذف نفت از بودجه است.

بدین ترتیب، به‌گفته او، گرچه عدد و برآورد فروش نفت در بودجه ذکر می‌شود، اما تأثیر مستقیم آن بر دخل‌وخرج کشور حذف خواهد شد. راهکار دوم هم نیز به‌گفته هادی قوامی، وصل شدن رشد هزینه‌ها به درآمدهای واقعی است، نه اتصال به افزایش قیمت یا مقدار فروش نفت و درآمدهایی که تحقق نمی‌یابد.

روز گذشته نیز علی مدنی‌زاده، وزیر اقتصاد، درباره بودجه سال آینده، بدون اشاره به جزئیات، گفت دولت به دنبال این است که تا حد ممکن کسری بودجه را از طریق کم کردن هزینه‌های غیرضرور، استفاده بهینه از منابع و افزایش درآمدها به حداقل برساند.

دولت‌های مختلف جمهوری اسلامی در سال‌های اخیر همواره با کسری بودجه روبه‌رو بوده‌اند و تا کنون بخشی از آن از طریق برداشت از صندوق توسعه ملی یا فروش اموال و دارایی‌های دولت تأمین شده است.

اما رشد اقتصادی ۸ درصدی که سال‌ها است توسط رهبر جمهوری اسلامی تبلیغ و تکلیف می‌شود، تا کنون عملی نشده و به‌گفته مقامات اقتصادی دولت و اقتصاددانان، در سال‌های آینده هم ایران شاهد چنین رشدی نخواهد بود.

صندوق بین‌المللی پول در جدیدترین گزارش خود پیش‌بینی کرده که نرخ رشد تولید ناخالص داخلی در ایران، در سال جاری میلادی، به شش‌دهم درصد و در سال آینده به یک‌ و یک‌دهم درصد خواهد رسید.

بر اساس ارزیابی این نهاد مالی بین‌المللی، نرخ رشد تولید ناخالص داخلی ایران در سال ۲۰۳۰، پنج سال دیگر، به دو درصد خواهد رسید. نرخ تولید ناخالص داخلی مهم‌ترین شاخص سلامت اقتصادی یک کشور به‌شمار می‌رود.

نفت پس از یک قرن هنوز تأمین‌کننده اصلی منابع بودجه‌ای ایران برای زندگی بیش از ۸۲ میلیون شهروند است.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • +329علی خامنه‌ای، دیکتاتور ایران کشته شد ؛ رویترز: جسد خامنه‌ای پیدا شد
  • +324شاهزاده رضا پهلوی: به لطف رئیس‌جمهور ترامپ، ساعت آزادی ایران فرارسیده است
  • +268محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهور پیشین ایران در حملات آمریکا و اسرائیل کشته شد
  • +267در پی انتشار خبر کشته شدن علی خامنه‌ای، جشن و پایکوبی سراسر ایران را فرا گرفت + ویدیو
  • +260پس از ساعت‌ها انکار، رسانه‌های جمهوری اسلامی کشته‌شدن علی خامنه‌ای را اعلام کردند
  • +222پیام تسلیت و قدردانی شاهزاده رضا پهلوی از ۳ نظامی کشته‌شده آمریکایی
  • +220خبرگزاری فارس می‌گوید خبر کشته‌ شدن دختر خامنه‌ای به همراه داماد و نوه خامنه‌ای صحت دارد
  • +219پیام شاهزاده رضا پهلوی به اقوام ایرانی: همه حقوق برابر خواهند داشت
  • +211دونالد ترامپ: علی خامنه‌ای، یکی از شرورترین افراد تاریخ در حملات آمریکا و اسرائیل کشته شده است
  • +202رویترز: همسر مجتبی خامنه‌ای (دختر حداد عادل) و داماد علی خامنه‌ای ( همسر دختر خامنه ای) کشته شده‌اند