لاف‌های ورزشی جمهوری اسلامی؛ از تعیین قرعه ایران تا التماس برای ویزا

رسانه‌های نزدیک به فدراسیون فوتبال مدعی شده‌اند که «مهدی تاج» رییس این فدراسیون با توجه به روابط نزدیک خود با «جیانی اینفانتینو» رییس فدراسیون جهانی فوتبال، آمریکا را برای صدور ویزا زیر فشار خواهد گذاشت. آیا این ادعا می‌تواند درست باشد؟ایران وایر: پیام یونسی پور
در فاصله ۳۱ روز پس از آن‌که «عباس عراقچی» وزیر خارجه جمهوری اسلامی و مشاور «علی خامنه‌ای» در امور بین‌الملل، مدعی شد که جمهوری اسلامی موفق شده در قرعه‌کشی جام جهانی ۲۰۲۶ اعمال نفوذ کند و تیم فوتبال را در گروه اول به میزبانی مکزیک قرار دهد، ایالات متحده آمریکا ویزای هیچ یک از اعضای لشگر ۹ نفره فدراسیون فوتبال برای حضور در مراسم قرعه‌کشی جام جهانی را صادر نکرد.

رسانه‌های نزدیک به فدراسیون فوتبال مدعی شده‌اند که «مهدی تاج» رییس این فدراسیون با توجه به روابط نزدیک خود با «جیانی اینفانتینو» رییس فدراسیون جهانی فوتبال، آمریکا را برای صدور ویزا زیر فشار خواهد گذاشت.

اساسنامه فیفا چه راه فراری برای صادر نکردن ویزا قرار داده است؟«ویکتور مونتاگلیانی»، معاون رییس فیفا و رییس کونکاکاف«ویکتور مونتاگلیانی»، معاون رییس فیفا و رییس کونکاکاف چهارشنبه ۹مهر۱۴۰۴ در واکنش به اظهارات عباس عراقچی وزیر خارجه جمهوری اسلامی در مورد قطعی بودن قرار گرفتن ایران در گروه A و سفر نکردن در دور گروهی به کشور آمریکا گفت: «محل برگزاری بازی‌های تیم ایران در محل برگزاری قرعه‌کشی مسابقات و در ماه دسامبر مشخص خواهد شد؛ نه هیچ زمان دیگری و نه در هیچ گفت‌وگوی ژئوپلیتیکی خارج از این مراسم.»

این در حقیقت یک واکنش قطعی به صحبت‌های وزیر خارجه‌ای بود که در ماه‌های گذشته تقریبا در تمامی مذاکرات بین‌المللی خود با طرف‌های غربی شکست خورد، ولی مدعی دست بردن در قرعه‌کشی جام جهانی ۲۰۲۶ شد.
دیدار دونالد ترامپ و جیانی اینفانتینو در دفتر بیضی
دو روز بعد یعنی جمعه ۱۱مهر۱۴۰۴ «اسپورت بیزینس ژورنال» در گزارشی، از صادر نشدن ویزا برای فهرست ۹ نفره ایران جهت حضور در مراسم قرعه‌کشی خبر داد و در بخشی از گزارش خود نوشت که صادر نشدن ویزا برای کاروان فدراسیون فوتبال، نشان می‌دهد که «ضمانت قراردادی دولت‌ها به فیفا» لزوما به‌معنای قطعیت صدور ویزا در هر مورد جزیی، فردی، کلی و تیمی نیست.

اشاره این گزارش به اساسنامه اجرایی رقابت‌های جام جهانی فوتبال است. قوانینی که دولت‌های متقاضی میزبانی جام جهانی را ملزم می‌کند به تمامی افرادی که مشخصا در زمینه‌های آماده‌سازی، تشریفات و سازماندهی تیم‌های حاضر در جام جهانی نقش دارند، ویزا ارائه کنند.

«ضمانت قراردادی دولت‌ها به فیفا» که در برگه‌ای با نام «ضمانت‌نامه دولتی شماره ۸» شناخته می‌شود، دولت‌های کشورهای میزبان جام جهانی را موظف کرده است که در صورت رد کردن درخواست ویزای مدیران یا عوامل اجرایی کشورها، دلایل خود را به فیفا اطلاع دهند. این یعنی فدراسیون جهانی فوتبال، در نهایتا یک راه باریک برای کشورهای میزبان، جهت عدم صدور ویزا قرار داده است.

راه حل ایالات متحده آمریکا در این بین چیست؟
فیفا چگونه فرمان اجرایی دونالد ترامپ را به رسمیت می‌شناسد؟(تصویر؛ علیرضا زاکانی، مهدی تاج و مهدی محمدنبی) قوانین آمریکا، سفر چهره‌های امنیتی، اطلاعاتی و نیروهای عضو سپاه پاسداران به این کشور را به شدت محدود و ممنوع کرده است.قوانین آمریکا، سفر چهره‌های امنیتی، اطلاعاتی و نیروهای عضو سپاه پاسداران به این کشور را به شدت محدود و ممنوع کرده است.
توافق‌نامه میزبانی جام جهانی مشترک ۲۰۲۶این دقیقا همان نقطه‌ای است که دست ایالات متحده آمریکا را برای پر کردن آن‌چه «ضمانت‌نامه اجرایی شماره ۸» نامیده شده باز می‌گذارد؛ «ضمانت‌نامه اجرایی شماره یک فیفا.» این ضمانت‌نامه اعلام کرده که فیفا از قوانین داخلی کشورها در زمینه اعطای ویزا به شهروندان خارجی حمایت می‌کند.

«دونالد ترامپ»، رییس جمهوری آمریکا ۱۵خرداد۱۴۰۴ طی فرمانی اجرایی جدیدی، ورود شهروندان ۱۲ کشور به خاک آمریکا را ممنوع کرد. افغانستان، ایران، یمن، لیبی، سودان، سومالی، گینه استوایی، چاد،‌ کنگو، برمه، اریتره و هائیتی، ۱۲ کشوری هستند که مطابق این فرمان جدید آقای ترامپ ورود شهروندان آنها به خاک آمریکا ممنوع اعلام شد.

این فرمان اجرایی، همان قانونی است که فیفا در ضمانت‌نامه اجرایی شماره یک خود اعلام کرده به آن پایبند خواهد بود.
بازتاب‌های بین‌المللی از التماس برای ویزا چه بود؟
کافی است کلید واژه‌هایی مانند «تاج، اینفانتینو، روابط نزدیک و ویزا» را کنار هم در مرورگر گوگل خود بنویسید و جست و جو را آغاز کنید؛ به بیش از هزار خبر و گزارش طی کمتر از ۵ روز می‌رسید.

آن‌چه اتفاق افتاده، القای یک رابطه نزدیک و حسنه میان «جیانی اینفانتینو» رییس فیفا با مهدی تاج رییس فدراسیون فوتبال، در برخی رسانه‌های داخلی است. «ورزش سه» ۹مهر۱۴۰۴ در مصاحبه‌ای با «محمدرضا کسرایی»، کارمند سابق روابط بین‌الملل سازمان لیگ که هم اکنون به عنوان شهروند آمریکایی در آمریکا زندگی می‌کند، اقدام دولت این کشور در صادر نشدن ویزای کاروان ۹ نفره فدراسیون فوتبال را غیرقانونی خواند و نوشت: «با توجه به برخی سیاست‌هایی که اخیرا دولت آمریکا از خود نشان داده، اگر مشکلی در زمینه صدور ویزا برای فدراسیون فوتبال به وجود بیاید، تصمیم نهایی بر عهده فیفاست.»
عکس دسته‌جمعی با اینفانتینو پس از شکست مقابل ازبکستانطی روزهای گذشته این جمله بارها در برخی رسانه‌های ایران میان اخیار و گزارش‌ها به صورت یکسان تکرار شده است؛ «مهدی تاج، نایب رئیس کنفدراسیون فوتبال آسیا و رئیس فدراسیون فوتبال ایران، که رابطه خوبی با جیانی اینفانتینو دارد، اعتراض خود را به وی اعلام کرده است. احتمال می‌رود با مداخله رئیس فیفا، روادید آمریکا برای برخی افراد صادر شود.»

این جمله به قدری تکرار شده که وب‌سایت انگلیسی‌زبان «گل» نیز در گزارشی با استفاده از تصویر خندان مهدی تاج و جیانی اینفانتینو از رایزنی‌های مداوم طرف ایرانی با رییس فیفا برای «دریافت لحظه آخری ویزای آمریکا» خبر داده و نوشته است: «جیانی اینفانتینو هنوز واکنشی نشان نداده، اما ایران می‌گوید مذاکرات را ادامه خواهد داد.»
صادر نشدن ویزای لشگر ۹ نفره فدراسیون فوتبال، حالا در رسانه‌های بین‌المللی، بازتابی به اندازه مذاکرات بر سر فعال نشدن «مکانیزم ماشه» در هفته‌های گذشته داشته است.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • +246پرچم شیر و خورشید ایران بر فراز سکوی نخست المپیاد جهانی به اهتزاز درآمد!
  • +179رضا امیرخانی، نویسنده مورد علاقه علی خامنه‌ای در سقوط پاراگلایدار دچار ضربه مغزی شد
  • +131برنامه جنجالی مهران غفوریان و سیامک انصاری به دلیل «توهین به نمادهای کهن و تاریخی ایران»، توقیف شد!
  • +124ترامپ مهاجران سومالیایی را «زباله» خواند و گفت «برگردند مملکت خودشان را درست کنند»
  • +120ضربه آیت‌الله سیستانی به ساختار دینی-امنیتی حکومت خامنه‌ای با یک فتوای یک جمله‌ای
  • +119مهدی پرپنچی : خامنه‌ای درست می‌گوید که اسرائیل و آمریکا دست‌خالی برگشتند
  • +113درگیری شدید بین مردم و پلیس در پیست موتورسواری شیراز - ماموران عقب نشستند
  • +104انتشار دومین سری از ویدیوهای حمله اسرائیل به اتاق های فرماندهی سپاه در جنگ ۱۲ روزه
  • +88همسر سقاب اصفهانی، معاون جدید رئیس‌جمهور در سانحه رانندگی درگذشت+ ویدیو
  • +87دو فلسطینی «در حال تسلیم» به ضرب گلوله سربازان اسرائیل کشته شدند + ویدیو