آیا سیب زمینی سرخ‌کرده باعث ابتلا به دیابت نوع ۲ می‌شود؟

افرادی که سه بار در هفته سیب‌زمینی سرخ‌کرده مصرف می‌کنند، ۲۰ درصد بیشتر در معرض ابتلا به دیابت نوع ۲ قرار دارند
دویچه وله: یک مطالعه جدید از دانشگاه هاروارد نشان داده است که مصرف سیب‌زمینی سرخ‌کرده با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ مرتبط است، اما این خطر در مورد سیب‌زمینی آب‌پز، پخته در فر یا پوره‌شده دیده نمی‌شود.

بر اساس این پژوهش که بر روی بیش از ۲۰۰ هزار مرد و زن انجام شد، افرادی که سه بار در هفته سیب‌زمینی سرخ‌کرده مصرف می‌کنند، ۲۰ درصد بیشتر در معرض ابتلا به دیابت نوع ۲ قرار دارند و جایگزینی سیب‌زمینی سرخ‌کرده با غلات کامل حتی یک یا دو بار در هفته می‌تواند این خطر را کاهش دهد.


سیب‌زمینی به دلیل محتوای بالای کربوهیدرات و شاخص گلیسمی زیاد (سرعت بالا در افزایش قند خون)، شهرت خوبی در میان افرادی که به کنترل قند خون توجه دارند، ندارد.

اما به گفته محمد موسوی، پژوهشگر فوق دکتری دانشگاه هاروارد و نویسنده اصلی این تحقیق: «مشکل احتمالاً خود سیب‌زمینی نیست، بلکه روش پخت آن و غذایی است که به جای آن یا همراه آن مصرف می‌کنیم.»

موسوی توضیح می‌دهد که سیب‌زمینی سرخ‌کرده معمولاً در دمای بسیار بالا و در روغن پخته می‌شود. این روغن‌ها حاوی چربی‌های ترانس مصنوعی و ترکیبات مضر هستند.

این ترکیب می‌تواند باعث التهاب، آسیب به رگ‌ها و افزایش قند خون شود. علاوه بر این، خود سیب‌زمینی دارای بار گلیسمی بالاست که به‌خصوص وقتی سرخ و نمک‌زده شود، می‌تواند قند خون را به سرعت بالا ببرد.

داده‌های این مطالعه نشان دادند که جایگزینی سیب‌زمینی سرخ‌کرده با غلات کامل، خطر دیابت نوع ۲ را ۱۹ درصد کاهش می‌دهد.

به گفته محققان، سیب‌زمینی نیمه‌آماده یا چیپس هم همچنان جزو سیب‌زمینی‌های سرخ‌کرده محسوب می‌شود و گزینه‌ مناسبی نیست.

موسوی می‌گوید: «نیازی نیست سیب‌زمینی سرخ‌کرده را به‌طور کامل حذف کنید. کاهش مصرف، مثلاً از سه وعده در هفته به یک وعده، می‌تواند خطر ابتلا به دیابت را کم کند.»

سیب‌زمینی‌هایی که در خانه با فر یا سرخ‌کن بدون روغن و با کمی روغن سالم تهیه می‌شوند، به‌مراتب بهتر از سیب‌زمینی‌های فست‌فودی هستند.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • +344رضا پهلوی خواستار اقدام نظامی آمریکا علیه جمهوری اسلامی و به‌ویژه سپاه پاسداران شد
  • +268شاهزاده رضا پهلوی به ایرانیان خارج از کشور: زیر پرچم شیروخورشید متحد بمانید
  • +241کارزار کاربران ایرانی برای اخراج عیسی هاشمی، پسر معصومه ابتکار و لیلا خاتمی دختر محمد خاتمی از آمریکا
  • +201اکبر عبدی: امیدوارم که پزشکیان بدون عذاب از این دنیا نرود
  • +188مدیر دیدبان سازمان ملل خطاب به بی‌بی‌سی: تاریخ ثبت خواهد کرد که شما از کشتار جمعی ایران چیزی ننوشتید
  • +166ایران‌اینترنشنال: دست‌کم ۳۶ هزار و ۵۰۰ ایرانی در بزرگ‌ترین قتل‌عام خیابانی تاریخ کشته شدند
  • +158شاهزاده رضا پهلوی: نوع حکومت بعدی ایران را نتیجه انتخابات تعیین می‌کند
  • +151انجمن اسلامی دانشگاه شریف خطاب به حکومت: روی منفورترین سرکوبگران و مستبدان را سفید کردید
  • +146کیمیا علیزاده: جمهوری اسلامی در حال اعدام گروهی معترضان است و به عنوان کشته‌های روزهای قبل، ثبت می‌کنند
  • +144لحظه زیر گرفتن ماموران سرکوب با خودرو در گلشهر کرج + ویدیو