جمهوری اسلامی به اروپا هشدار داد: در صورت استفاده از مکانیسم ماشه در انپیتی نمیمانیم
رأی دهید
اسماعیل بقائی که در یک نشست خبری سخن میگفت، افزود: «از همان زمان که این بحث در دولت دوازدهم مطرح شد، ما مشخص کردیم که اگر بخواهند از این اهرم [مکانیسم ماشه] برای فشار یا امتیازگیری سوءاستفاده شود، واکنش ما هم متناسب و متقابل خواهد بود.»
به گفته او، یکی از مواردی که تهران به صورت "صریح" به اروپاییها اعلام کرده این است که "با سوءاستفاده از این سازوکار اساسا توجیه و دلیلی برای ماندن ایران در برخی موافقتنامههای مربوطه وجود ندارد".
بقائی همچنین در پاسخ به سوالی درباره خبرهای منتشرشده توسط رسانههای غربی مبنی بر اینکه اروپا در مذاکرات ژنو خواستار مذاکره درباره موشکهای بالستیک ایران شده است، با تکرار مواضع پیشین مقامهای جمهوری اسلامی تاکید کرد که ایران "درباره توانمندیهای دفاعی و نظامی خود با هیچ طرفی مذاکره نکرده و نخواهد کرد".
او ادامه داد: «این مباحث اگر هم طرح شده باشد، پاسخ خود را دریافت کرده و موضع ما روشن است.»
اواخر آذرماه گذشته سه کشور بریتانیا، فرانسه و آلمان با ارسال نامهای به شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام کردند که برای جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح اتمی در صورت لزوم آمادگی دارند مکانیسم ماشه را فعال کنند.
اشاره این سه کشور به سازوکاری است که در متن قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ذکر شده و در آن آمده که اگر جمهوری اسلامی از اجرای تعهدات برجامی خود سرباززند، تمامی تحریمهای شورای امنیت که از سال ۲۰۰۶ وضع و اعمال شده بود مجددا و به صورت خودکار بازگردانده خواهد شد و اعضای شورای امنیت نیز برای جلوگیری از آن نمیتوانند از حق وتو استفاده کنند.
این همه در حالی است که به گفته برخی کارشناسان، فعال کردن مکانیسم ماشه تنها تا ۱۸ اکتبر سال ۲۰۲۵ میلادی امکانپذیر است چرا که قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۵ صادر شده و اعتبار آن پس از ۱۰ سال از بین خواهد رفت.