بلومبرگ: مذاکرات روسیه و ایران با سودان برای احداث پایگاه نظامی

 دو ناو جنگی ایران در پورت سودان. عکس از آرشیورادیو فردا: مقامات امنیتی سودان و مقام‌های غربی می‌گویند ایران و روسیه در ماه‌های اخیر با ارتش سودان برای احداث پایگاه نظامی در بندر شهر پورت سودان مذاکره کرده‌اند.

این مطلب را خبرگزاری بلومبرگ روز چهارشنبه ۲۸ آذر گزارش کرد و نوشت که ارسال میلیون‌ها دلار اسلحه، پهپاد و سوخت از سوی روسیه و ایران به سودان، توازن قوا را به نفع ارتش این کشور تغییر داده است و این دو کشور اکنون به دنبال کسب توافق برای احداث پایگاه‌های نظامی در بندر شهر پورت سودان هستند.


به نوشته بلومبرگ،‌ در پی سقوط حکومت بشار اسد در سوریه و احتمال از دست دادن پایگاه‌های نظامی روسیه در سواحل این کشور در مدیترانه که سرپل حمل‌ونقل هوایی از روسیه به آفریقا محسوب می‌شد، اکنون احداث پایگاه در سواحل سودان اهمیت بیشتری پیدا کرده است.

در این جنگ داخلی که از ۲۰ ماه پیش آغاز شده، ارتش سودان با کمک تسلیحات روسی و پهپادهای ایرانی توانسته کنترل بخش‌هایی از خارطوم و دیگر مناطق را بازپس بگیرد.

همزمان، امارات از «نیروهای پشتیبانی سریع» که رقیب ارتش سوران است حمایت می‌کند و با استفاده از یک پایگاه در چاد برای این گروه تجهیزات نظامی ارسال می‌کند. هر دو طرف جنگ هزینه‌های نظامی خود را از درآمد حاصل از استخراج طلا تأمین می‌کنند.

گزارش‌های سازمان ملل نشان می‌دهد که جنگ داخلی سودان به یک نبرد هوایی با استفاده گسترده از پهپادها و سامانه‌های ضدهوایی تبدیل شده است.

جنگ داخلی بین نیروهای وفادار به دو ژنرال که بر سر کنترل کشور پهناور سودان با حدود ۸۵۰ کیلومتر ساحل راهبردی در حاشیه دریای سرخ با یکدیگر رقابت می‌کنند مرگبارترین مورد از موج تغییرات ضد دموکراتیکی است که در سال اخیر در «ناحیه ساحل صحرای بزرگ» در قاره آفریقا روی می‌دهد.

در کودتاهای نظامیِ زنجیره‌ای در این مناطق، در سال‌های اخیر بسیاری از حکومت‌های متمایل به غرب سرنگون شده و حکومت‌های نظامی متمایل به روسیه جای آن‌ها را گرفته‌اند. روسیه در چند سال گذشته مزدوران شرکت‌های امنیتی خصوصی را به مالی، بورکینافاسو، نیجر و جمهوری آفریقای مرکزی اعزام کرده است.

در میان این کشورها سودان صحنه دخالت بیشترین و متنوع‌ترین بازیگران خارجی است. به‌رغم سرافکندگی اخیر روسیه و ایران در سوریه در پی سرنگونی حکومت بشار اسد این دو کشور اکنون در سودان در طرف برنده هستند.

نتیجه جنگ داخلی سودان که حدود ۲۰ ماه پیش آغاز شد بزرگ‌ترین جمعیت آواره در جهان و ویرانی کشوری ۵۰ میلیونی با منابع معدنی غنی است. هر دو طرف جنگ داخلی از سوی نهادهای حقوق بشری به کشتار غیرنظامیان و جلوگیری از دسترسی آوارگان و جنگ‌زدگان به کمک‌های بشردوستانه بین‌المللی متهم شده‌اند.

روسیه میلیون‌ها بشکه نفت، اسلحه و قطعات جنگنده به ارتش سودان فروخته و ایران نیز برای آن اسلحه و پهپاد ارسال می‌کند.

به نوشته بلومبرگ، زرادخانه ارتش سودان تا حدی افزایش یافته که در ماه‌های اخیر یک آشیانه جدید هواپیما در بخش نظامی بندر پورت سودان احداث کرده است.

از سوی دیگر، نتایج تحقیقات سازمان ملل و دولت آمریکا نشان می‌دهد که امارات متحده عربی مهم‌ترین حامی «نیروهای پشتیبانی سریع» است. امارات این اتهام را رد کرده است.

هر چند چین از هیچ‌یک از طرف‌های جنگ حمایت نمی‌کند ولی هر دو طرف از پهپادهای ساخت این کشور استفاده می‌کنند. چین در سال‌های گذشته در بندر پورت سودان بندرگاهی با هزینه ۱۴۰ میلیون دلار احداث کرده و برای احداث یک پالایشگاه و بازسازی بزرگ‌ترین کشتارگاه کشور با ارتش سودان در حال مذاکره است.

دو مقام امنیتی غربی گفتند که ارتش سودان تعداد نامعلومی پهپادهای بیرقدار تی‌بی ۲ ساخت ترکیه را نیز خریداری کرده است.

به گزارش عفو بین‌الملل شرکت‌های خصوصی تسلیحاتی در صربستان، روسیه و امارات متحده عربی با نقض قطعنامه سازمان ملل در مورد تحریم تسلیحاتی سودان به جناح‌های رقیب در جنگ داخلی این کشور اسلحه فروخته‌اند.

به گفته مقامات امنیتی سودان و غربی مستشاران نظامی مصری نیز به ارتش سودان کمک می‌کنند. پیام‌های دیپلماتیک غیرعلنی که در اختیار خبرگزاری‌ها قرار گرفته است نشان می‌دهد که ماه گذشته سفیر مصر در اتحادیه اروپا از بروکسل خواست ارتش سودان را تحریم نکند.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۶
amirHassna - سیدنی، استرالیا
دیگه بعد از خرس الله و سوریه کسی گنده گوز منطقرو جز یه مشت سپاهی وطن فروشو بسیجی بی وجود جدی نمیگیره و عملا مسخره دنیا شدن!
‌پنجشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۳ - ۰۷:۵۲
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.