خیز عراق برای ممانعت از «قاچاق» نفت اقلیم کردستان به ایران
رأی دهید
این نشریه، نامه رسمی وزارت خارجه عراق به جمهوری اسلامی به تاریخ ۲۲ آبان را مشاهده کرده که از ایران خواسته است جلو تردد کامیونهای حامل نفت خام، نفت کوره و دیگر محصولات نفتی از اقلیم کردستان به خاک ایران را بگیرند، مگر اینکه این محمولهها مجوز شرکت ملی نفت عراق برای صادرات را داشته باشند.
پیشتر خبرگزاری رویترز در تیرماه امسال از قاچاق روزانه ۲۰۰ هزار بشکه نفت خام اقلیم کردستان با تخفیف ۳۰ تا ۴۰ دلاری، خصوصاً به خاک ایران از طریق کامیونهای تانکردار گزارش داده بود.
تاکنون گزارشهای مشابه زیادی در این زمینه، در رسانههای مختلف منتشر شده است.
منابع بازار به نشریه آرگوس گفتهاند حمل قیر و دیگر محصولات نفتی اقلیم کردستان به خاطر دستورالعمل دولت عراق از گذرگاه مرزی حاج عمران-پیرانشهر متوقف شده است، اما کماکان قاچاق قیر از گذرگاه پرویزخان و باشماق ادامه دارد.
دستورالعمل دولت عراق همچنین پارسال جلو صادرات نفت کردستان از طریق خط لوله به ترکیه را متوقف کرد.
تولیدکنندگان مدعی هستند نفت تولیدی اقلیم کردستان را به پالایشگاههای محلی تحویل میدهند، اما گزارش رسانهها حاکی است که بخشی از نفت تولیدی این منطقه توسط کامیونهای تانکردار و راه زمینی به ایران، ترکیه و سوریه قاچاق میشود.
تولید نفت اقلیم کردستان روزانه ۳۷۵ هزار بشکه است، اما ظرفیت پالایشگاهی آن نصف این میزان است.
دولت عراق همچنین از اقلیم کردستان درخواست کرده است تولید نفت خود را کاهش دهد تا این کشور بتواند به تعهدات کاهش تولید نفت اوپک و کشورهای همپیمان به رهبری روسیه پایبند بماند.
معضل قیرِ عراق
نشریه آرگوس مینویسد پالایشگاههای اقلیم کردستان به خاطر حاشیه سود بالا، «وکیوم باتوم» (ماده اولیه تولید نفت کوره و قیر) تولیدی پالایشگاهها را با نفت خام رقیق کرده و بعنوان نفت کوره با غلظت گوگرد بالا به فروش میرسانند.
یکی از علتهای این کار بسته شدن جاده اربیل-سلیمانیه، قبل از انتخابات ماه اکتبر اقلیم کردستان است که حمل وکیوم باتوم به کارخانههای تولید قیر را با مشکل مواجه کرده است.
اخیرا دولت عراق به خاطر کسری قیر، هزینه بارنامه حمل «وکیوم باتوم» را از ۳۵ دلار برای هر تن به ۱۰ دلار کاهش داد تا پالایشگاهها را تشویق به ارسال مواد خام به کارخانههای تولید قیر کند.
افت تحویل «وکیوم باتوم» به کارخانههای تولید قیر همچنین هزینه تولید قیر در این کشور را افزایش داده و چندین منبع تجاری به نشریه آرگوس گفتهاند که بازارهای خارجی به خاطر قیمتهای رقابتی، تمایل کمی به واردات قیر عراق دارند.