از فرمانده ستاد و سرتیپ تا سرهنگ و مامور اطلاعاتی در کشته‌شدگان سپاه در حملات اسرائیل

حملات اسرائیل به منافع سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در یک سال اخیر رشدی چمشگیر داشته است. اینک صحنه اقامه نماز میت توسط علی خامنه‌ای بر پیکر فرماندهان کشته شده سپاه توسط ارتش اسرائیل که زمانی یک اتفاق کمیاب بود، به امری تکرار بدل شده استایران وایر:عطا محامد
در یک سال گذشته، شمار قابل توجهی از نظامیان ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی توسط ارتش اسرائیل در لبنان و سوریه کشته شدند. امری که تا پیش‌از این دور از باور بود، چنان در ماه‌های اخیر پرتکرار شده که صحنه اقامه نماز میت از سوی «علی خامنه‌ای» بر اجساد فرماندهان کشته شده سپاه، به امری عادی تبدیل شده است. این گزارش درباره فرماندهان و مستشاران سپاه پاسدارن است که اسرائیل در یک سال گذشته هدف قرار داده است.
یحیی رحیم صفوی، مشاور نظامی رهبر و فرمانده اسبق سپاه پاسداران، در ۱۹فروردین۱۴۰۳ می‌گوید هر چهار فردی که او به رهبر جمهوری اسلامی معرفی کرد و حکم فرماندهی در سپاه پاسداران گرفتند، کشته شدند***


در بین نظامیان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که توسط حملات اسرائیل در یک سال اخیر کشته شدند، فرمانده ارشد، مامور ستاد کل، سرتیپ، سرهنگ، افسر اطلاعاتی، مامور نیروی زمینی و کارمند نیروی دریایی این نیرو وجود دارد.

بسیاری بر این باورند که جمهوری اسلامی به‌صورت مستقیم یا غیرمستقیم در حمله ۱۵مهر۱۴۰۳ یا  ۷اکتبر حماس که امنیت اسرائیل را به چالش کشید، نقش داشته است. اسرائیل تهران را به دخالت در بی‌ثباتی‌های اخیر منطقه متهم کرده و برخی مقامات این کشور، ایران را به حمله تهدید کرده‌اند. اگرچه این تهدیدات تاکنون عملی نشده‌اند، اما اسرائیل در یک سال گذشته به ترور و کشتن تعدادی از فرماندهان سپاه پاسداران دست زده است.

کشتن فرماندهان و مستشاران نظامی سپاه در خارج از مرزهای ایران، به‌سبب پروژه‌ای است که جمهوری اسلامی سال‌هاست در تلاش برای ساخت آن است و چندی است نامش را «محور مقاومت» گذاشته است. این محور، در تقابل با نفوذ غرب و اسرائیل، هدف دارد منطقه را از «استعمار» رهایی بخشیده و نیروهای موسوم به «آزادی‌خواه» را تقویت کند. با‌این‌حال، بسیاری از ناظران بین‌المللی معتقدند که فعالیت‌های جمهوری اسلامی با ادعاهایش هیچ نسبتی ندارد و برعکس، عامل بی‌ثباتی در منطقه شده است.

اسرائیل که همواره از تهدیدهای ناشی از جمهوری اسلامی و گروه‌های وابسته به آن رنج می‌برد، در سال گذشته به‌طور مستقیم درگیر نبردهایی با برخی نیروهای این محور شده است. ابعاد این مواجه چنان بوده که «یحیی رحیم صفوی»، مشاور نظامی رهبر و فرمانده اسبق سپاه پاسداران، در ۱۹فروردین۱۴۰۳ می‌گوید هر چهار فردی که او به رهبر جمهوری اسلامی معرفی کرد و حکم فرماندهی در سپاه پاسداران گرفتند، کشته شدند.
از محمدعلی عطایی، تا سید رضا موسوی
مقامات نظامی و هسته‌ای جمهوری اسلامی پیش از حمله ۱۵مهر حماس، چه در داخل و چه در خارج از ایران مورد حمله اسرائیل واقع شده بودند، اما میزان حملات ارتش این کشور به نیروهای سپاه از این تاریخ به این سو، افزایش چشمگیری داشته است.

براساس اطلاعیه سپاه پاسداران، «محمدعلی عطایی شورچه» و «پناه تقی‌زاده» در حمله‌ای هوایی به محله زینبیه دمشق در ۱۰آذر۱۴۰۲ که توسط ارتش اسرائیل انجام شد، کشته شدند.

این دو فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، نقش کلیدی در توسعه موشک‌های پیشرفته و تسلیحات ایران داشتند. اگرچه اطلاعات زیادی در مورد آن‌ها وجود ندارد، اما برخی منابع خبر از آن داده‌اند که تقی‌زاده به‌عنوان مهندس هوافضا و مسوول توسعه سیستم‌های موشکی شناخته می‌شد، در‌حالی‌که عطایی بیشتر در زمینه لجستیکی و عملیاتی برای پشتیبانی از نیروهای ایرانی و حزب‌الله در سوریه فعالیت می‌کرد.

همچنین برخی از رسانه‌ها مدعی هستند که این حمله، بخشی از تلاش‌های اسرائیل برای جلوگیری از انتقال موشک‌های پیشرفته به نیروهای «حزب‌الله» از طریق سوریه بود. ازاین‌رو هدف این عملیات، تضعیف قابلیت‌های تسلیحاتی محور مقاومت بوده است.

این اقدام آغاز حملاتی بود که اسرائیل در دور جدید درگیری‌ها علیه نیروهای سپاه ترتیب داد. در ۴دی۱۴۰۲، «سیدرضا موسوی» که به نام «سید رضی» شناخته می‌شد، در حمله‌ای پهپادی در محله زینبیه دمشق کشته شد.

موسوی یکی از یاران نزدیک «قاسم سلیمانی» و یکی از مهم‌ترین فرماندهان نیروی قدس در سوریه بود. گفته می‌شود او فرماندهی در سایه بود که عمده فعالیتش در سوریه و لبنان جریان داشت و مسوولیت انتقال و حمل سلاح از ایران به این دو کشور و همچنین به عراق، یمن و سرزمین‌های فلسطینی را بر عهده داشت.
سیدرضا موسوی از یاران نزدیک قاسم سلیمانی در ۴دی، به‌واسطه حمله ارتش اسرائیل در محله زینبیه دمشق کشته شداو در سال‌های پایانی جنگ ایران و عراق به سوریه و لبنان اعزام شده بود و در طول سال‌ها در جریان روابطی شخصی که با چهره‌های مختلف دولت اسد ایجاد کرده بود، موفق شده بود عبور افراد و تجهیزات و رساندن‌شان به دست حزب‌الله و گروه‌های فلسطینی را ممکن سازد. از این نظر، او چهره مهمی برای سپاه دانسته می‌شد که به‌ویژه بعد از مرگ سلیمانی می‌توانست خلا او را پر کند؛ به‌خصوص که «اسماعیل قاآنی»، فرمانده جدید سپاه قدس، آشنایی چندانی با منطقه و زبان عربی نداشت.

رهبر جمهوری اسلامی در پی مرگ او برایش نماز خواند. جایگاه او در منطقه چنان بود که پس از مرگش تقریبا تمام نیروهای محور مقاومت نسبت به آن واکنش نشان دادند. برخی از همراهانش می‌گویند اسرائیل پیش‌ از این حمله که با سه موشک انجام شد، بارها او را تهدید کرده بود و حتی  پیش‌تر چندین بار مقری را که در آن فعالیت داشت، زده بودند، اما موفق به ترورش نشده بودند.
ترور حاج صادق: ضربه اسرائیل به قلب اطلاعات سپاهحجت‌الله امیدوار در تاریخ ۳۰دی۱۴۰۲ در حمله ارتش اسرائیل به منطقه المزه دمشق کشته شد. او یکی از مسوولان هماهنگی عملیات‌های اطلاعاتی نیروی قدس در سوریه و لبنان بوددر تاریخ ۳۰دی۱۴۰۲، ارتش این کشور حمله بزرگتری را به منطقه المزه دمشق ترتیب داد که براثر آن «حجت‌الله امیدوار»، یکی از فرماندهان ارشد نیروی قدس و چهار تن از افسران این سپاه کشته شد.

امیدوار که به نام «حاج صادق» متخلص بود، به‌عنوان یکی از چهره‌های نزدیک به سلیمانی شناخته می‌شد. منابع نزدیک به جمهوری اسلامی مدعی هستند که امیدوار، نقش مهمی «در بیرون راندن آمریکایی‌ها از سوریه» داشت و «نام او بار‌ها در فهرست ترور موساد و سرویس‌های جاسوسی آمریکایی قرار گرفته بود.»

ادعا شده بود که او در سوریه برای نیروهای آمریکایی معضلات جدی‌ای به وجود آورده. او یکی از مسوولان هماهنگی عملیات‌های اطلاعاتی نیروی قدس در سوریه و لبنان بود و نقش کلیدی در حملات و عملیات‌های علیه نیروهای آمریکایی و اسرائیلی در منطقه ایفا می‌کرد. همچنین گفته می‌شود حاج صادق در جریان گروگان‌گیری نیرو‌های جبهه النصره در اوایل بحران سوریه در بین اسرای ایرانی حضور داشته که در نهایت با پادرمیانی قطر، به‌همراه دیگر اسرا آزاد شدند.

دیگر افسران کشته شده در این حمله که از سمت بلندی‌های جولان صورت گرفت، عبارت بودند از «حسین محمدی»، «سعید کریمی»، «محمدامین صمدی» و «علی آقازاده» که در زمینه‌های مختلف اطلاعاتی و نظامی فعال بودند. این حمله، یکی از بزرگترین ضربات اطلاعاتی به سپاه پاسداران در سوریه محسوب می‌شود.

پس‌از این اتفاق‌های پیاپی بود که خبرگزاری «رویترز» در گزارشی مدعی شد که سپاه پاسداران پس از حملات اخیر اسرائیل به سوریه، فرماندهان عالی‌رتبه سپاه پاسداران و «ده‌ها افسر میانی» سپاه را از سوریه خارج کرده است. این خبرگزاری همچنین اعلام کرد دلیل تصمیم جمهوری اسلامی از بیرون کشیدن فرماندهان خود آن است که «نمی‌خواهد پایش به‌طور مستقیم به درگیری‌ها در منطقه خاورمیانه کشیده شود.»
در اواخر سال ۱۴۰۲، خبرگزاری رویترز مدعی شد که سپاه پاسداران پس از حملات اخیر اسرائیل به سوریه، فرماندهان عالی‌رتبه سپاه پاسداران و «ده‌ها افسر میانی» سپاه را از سوریه خارج کرده است، اما بعد از این خبر هم تلفات مستشاران ایرانی ادامه یافتبا‌این‌حال به نظر می‌رسد که نیروهای سپاه در منطقه چندان کم نشدند، حتی یک روز پس از گزارش بود که رسانه‌های ایران از کشته شدن «سعید علیدادی»، یکی از «مستشاران» سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در حمله اسرائیل خبر دادند. باوجود آنکه جمهوری اسلامی تشییع جنازه مفصلی برای او گرفت، اما جزییاتی از فعالیت‌های او در سوریه در دسترس نیست.

همچنین در اسفند نیز از تیپ فاطمیون، «سید موسی حسینی»‌ و «رضا زارعی» از کارکنان منطقه یکم نیروی دریایی سپاه و مستشار نظامی ایران در سوریه کشته شدند.
فروردین تلخ جمهوری اسلامیبهروز واحدی، یکی از فرماندهان سپاه پاسداران در سوریه، در اوایل فروردین۱۴۰۳ در حمله‌ای هوایی به دیرالزور سوریه کشته شد. گفته می‌شد محلی که او کشته شد، یکی از مرکز ارتباطی ایران با منطقه بودفروردین۱۴۰۳ برای سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ماه تلخی بود. در آغازین روزهای ماه، «بهروز واحدی»، یکی از فرماندهان سپاه پاسداران در سوریه در حمله‌ای هوایی در دیرالزور کشته شد. واحدی، به‌عنوان یکی از مسوولین انتقال تسلیحات و تجهیزات نظامی به نیروهای حزب‌الله در لبنان فعالیت داشت.

در نتیجه این حمله که به یک ویلا انجام شده بود، ۱۵ تن، ازجمله واحدی و دو بادیگاردش کشته شدند؛ ارتش اسرائیل مدعی است که این محل به‌عنوان مرکز ارتباطی عمل می‌کرد. منطقه دیرالزور که این ویلا نیز در آن قرار داشت، مسیر انتقال سلاح و تجهیزات از ایران به لبنان است که همواره یکی از اهداف اصلی حملات هوایی اسرائیل بوده.

در ۱۳فروردین اما ارتش اسرائیل ضربه‌ای به جمهوری اسلامی وارد کرد که مقامات تهران مجبور به پاسخگویی شدند. در این تاریخ، اسرائیل ساختمان ضمیمه کنسولگری ایران در محله المزه دمشق هدف قرار داد. در این حمله، «محمدرضا زاهدی»، یکی از فرماندهان ارشد سپاه به‌همراه «محمد هادی حاجی رحیمی»، از دیگر فرماندهان ارشد سپاه کشته شدند.
محمدرضا زاهدی را برخی رییس مستشاران نظامی ایران در سوریه و لبنان می‌دانستند. او در جریان حمله ۱۳فروردین اسرائیل به ساختمان ضمیمه کنسولگری ایران کشته شدزاهدی با نام مستعار «ابومهدی»، یکی از فرماندهان باسابقه سپاه و از مسوولین اصلی نیروی زمینی این نهاد نظامی بود که سابقه‌ای طولانی در جنگ ایران و عراق و همچنین جنگ‌های برون‌مرزی در سوریه داشت. او کسی بود که «حسن نصرالله» رهبر حزب‌الله لبنان که اخیرا کشته شده، او را رییس مستشاران نظامی ایران در سوریه و لبنان خواند. برخی معتقدند که در جریان این حمله، همه شاخه فرماندهی سپاه پاسداران در سوریه از بین رفت.

در این حمله که سفیر ایران مدعی است با شش موشک پرتاب شده از هواپیمای جنگنده اف-۳۵ انجام شده است، به‌جز زاهدی و رحیمی، به کشته‌شدن افسرانی چون «حسین امان‌اللهی»، «مهدی جلالتی»، «محسن صداقت»، «علی آقا بابایی» و «علی صالحی روزبهانی» منجر شد. پس‌از این حمله بود که «علی خامنه‌ای» گفت: «اسرائیل باید تنبیه بشود و تنبیه خواهد شد.»
افزایش تنش‌ها و تغییرات در استراتژی نظامی اسرائیل
ایران در واکنش به حمله دمشق، عملیات «وعده صادق» را به اسرائیل ترتیب داد و تنش میان دو کشور یک پرده بالاتر رفت. با‌این‌حال، نبردهای منطقه‌ای میان دو نظام سیاسی پایان نیافت. «دانیل هاگاری»، سخنگو ارتش اسرائیل، روز جمعه۲۹تیر با تاکید بر اینکه به اینکه ارتش هرکاری برای حفاظت از مردم و مرزهای اسرائیل انجام می‌دهد، گفت: «اجازه نمی‌دهیم ایران و نیروهای نیابتی آن غیرنظامیان ما را به وحشت بیندازند.»

با مستحکم‌تر شدن اسرائیل در مواضع خود، این دولت در تصمیمی در ۶مهر، حمله‌ هوایی سنگینی به جنوب بیروت انجام داد. در نتیجه این حمله، حسن نصرالله، رهبر حزب‌الله لبنان و «عباس نیلفروشان»، یکی از فرماندهان کلیدی سپاه پاسداران و مسوول هماهنگی نظامی ایران با حزب‌الله در لبنان که اخیرا منصوب شده بود، جان باختند.
عباس نیلفروشان، یکی از فرماندهان کلیدی سپاه پاسداران و مسوول هماهنگی نظامی ایران با حزب‌الله در لبنان که اخیرا منصوب شده بود، در حمله هوایی ۶مهر اسرائیل همراه با سیدحسن نصرالله جان باختنداز نیلفروشان به‌عنوان چهره پشت صحنه‌های نظامی و دیپلماتیک محور مقاومت نام برده می‌شد؛ او همچنین به‌عنوان یکی از مهم‌ترین مهره‌های سپاه در لبنان شناخته می‌شد. این فرمانده سپاه پیش‌از این در جنگ ایران و عراق و جنگ داخلی سوریه نیز حضور داشت و مرگ او، یکی از بزرگترین شکست‌های ایران در لبنان به شمار می‌رود.

در ۲۵مرداد، رسانه‌های جمهوری اسلامی خبر از مرگ «احمدرضا افشاری»، یکی از اعضای نیروی هوافضای سپاه براثر جراحات ناشی از حمله هوایی دادند. «حسین سلامی»، فرمانده کل سپاه پاسداران، مرگ او را به حملات نیروهای ائتلاف نسبت داد. او در نیمه اول مرداد زخمی شد و پس از انتقال به ایران برای درمان، جان باخت. جمهوری اسلامی قبلا درباره انجام چنین حمله‌ای اطلاع‌رسانی نکرده بود.

در حدود یک سال گذشته، مجموعه‌ای از حملات هوایی اسرائیل منجر به کشته‌شدن فرماندهان ارشد سپاه پاسداران در سوریه و لبنان شده است. این عملیات‌ها که بخشی از تلاش‌های اسرائیل برای تضعیف نفوذ ایران در منطقه و جلوگیری از تقویت نیروهای نیابتی ایران مانند حزب‌الله بود، به یکی از شدیدترین مواجهات نظامی میان ایران و اسرائیل منجر شده است که احتمال بروز نزاع جدی‌تر میان دو کشور را افزایش داده است.
 
با کشته‌شدن فرماندهانی همچون زاهدی، موسوی، نیلفروشان و دیگر افسران برجسته سپاه، ساختار فرماندهی و توانایی‌های عملیاتی ایران در منطقه به شدت تحت‌تاثیر قرار گرفته است. این حملات نه‌تنها توانایی‌های نظامی ایران را کاهش داده، بلکه نشان‌دهنده تغییر استراتژی اسرائیل در برخورد با تهدیدهای منطقه‌ای ایران بود.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۳۴
arian1 - ابادان، ایران

از بهترین اخباری که قلب مردم ایران را همیشه شاد می کند خبرهای هلاکت آدم کشان و تروریست‌های کودک کش سپاهی است دست های این آدم کشان به خون مردم ایران آغشته است و بایستی تقاس جنایات خود را بپردازند یا بوسیله اسرائیل یا خود ایرانیان
دوشنبه ۳۰ مهر ۱۴۰۳ - ۰۸:۰۵
۸۱
گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
این ابلهان با مغزهای رشد نیافته در 1400 سال قبل و شعوری در همان اندازه ی مسلمانان غارتگر آن زمان به سر می برند. همان زمان تمدن هائی حداقل 2000 سال پیشروتر از اسلام وجود داشت ولی اسلام بعلت نزدیکی به غرایز اولیه ی انسانی و قانون جنگل بین جوامع بیسواد پیشرفت کرد. در همان زمان تمدن چین و روم و یونان حداقل 3000 سال پیشرفته تر از وحوش عربستان بود
دوشنبه ۳۰ مهر ۱۴۰۳ - ۱۰:۳۲
۶۴
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
فعلا که از محور مقاومت این‌ها فقط پرچمش باقی‌ مانده که آن را هم ..... خودشان بین خودشان توافق .کدام اول استفاده کند. دیگر زده به سیم آخر. یکی‌ می‌‌گوید گاندی بود. تا آنجا که ما می‌‌دانیم.گاندی زبان بسته فقط اعتقاد به مبارزه بدون خشونت داشت .نخوااندم یک بار گاندی بگوید،هی الناس حمله کنید به مسلمان‌ها . به دختر ۱۶ ساله تجاوز . سرش را با قمه ببرید و در روزنامه‌ها من Indian Opinion, Young India انتشار دهید آن زمان که تویتر و اینستگرام نبود . از این گاندی دوستان قبیله شیخ علی‌ مشنگ تر۵۷ خودمان . عکس سنوار را رتوش کرده تا توانسته شباهت به عکس چه گوارا زیر آن نوشته چگورا فلسطین. آهنگ Hasta Siempre, Comandante Che Guevara. هم زیر آن گذاشته " برای همیشه کماندو چگورا".دور وری بنده همه چپ می‌‌باشند این فیلم نشان و گفتم خاک بر سرها . چگورا در کنار سنوار ؟ حتا به ما هم بر خورد. تا کجا نزول اخلاقی‌ و فکری ؟ زبون بسته ها از خجالت آب و گفتند. به خدا ما نبودیم.
دوشنبه ۳۰ مهر ۱۴۰۳ - ۱۱:۵۲
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.