افزایش گمانه‌زنی‌ها درباره نحوه کشته شدن رئیسی؛ کار داخلی‌ها است یا تو‌طئه خارجی؟

ایندیپندنت فارسی: امیرحسین میراسماعیلی
در روزهای اخیر، شمار زیادی از مردم ایران و نیز تعدادی از تحلیلگران سیاسی و روزنامه‌نگاران بارها در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌ها اعلام کرده‌اند که با توجه به شواهد موجود و تناقض‌های فراوان در سخنان مقام‌های جمهوری اسلامی، به سهوی بودن سقوط هلی‌کوپتر حامل ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری کشته‌شده جمهوری اسلامی، و همراهانش اعتقادی ندارند و معتقدند که در «ترور رئیسی»، عوامل داخلی یا خارجی نقش اصلی را ایفا کرده‌اند.

وقوع این رویداد در نزدیکی مرزهای شمال‌غربی ایران و همچنین مبهم ماندن مسئله جانشینی علی خامنه‌ای دو علت اصلی‌اند که مدافعان ایده ترور داخلی و خارجی، از آن‌ها برای اثبات نظریه‌شان استفاده می‌کنند.


پاسخ واضح و دقیق ندادن مقام‌های نظام به سوال‌های مهمی همچون اینکه چرا عملیات جست‌وجو به‌رغم در دسترس بودن تلفن‌ها، تا ساعت‌ها ادامه یافت، چرا رئیس‌جمهوری ایران را سوار بر هلی‌کوپتری قدیمی و ازرده‌خارج کردند، در صورت بروز نقص فنی سهوی، چرا خلبان نتوانست فرود اضطراری انجام دهد یا چرا شرایط نامساعد جوی دو هلی‌کوپتر دیگر را سرنگون نکرد، نیز ابهامات این پرونده را بیشتر کرده است.

در همین حال، سخنان پراکنده و غیرمستقیم برخی مقام‌ها و مدیران نظام در روزهای اخیر هم این استدلال‌ها را پررنگ‌تر کرده است؛ از جمله اظهارات فداحسین مالکی، نماینده زاهدان و عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، که روز شنبه ۵ خرداد، در گفت‌وگو با وب‌سایت رویداد۲۴ گفت: «بین برخی از مردم بحث‌هایی راه افتاده که می‌گویند عملیاتی در کار بوده که می‌خواستند آقای رئیسی و همراهانش را به شهادت برسانند. کمیته ویژه ستاد کل باید بگوید چرا پهپاد دید در شب نداشتیم؟ یا چرا هلی‌کوپتر این‌قدر قدیمی بود؟ کمیته‌ای با ریاست سردار عبداللهی که خودشان خلبان‌اند، برای بررسی حادثه تشکیل شده و تا زمانی که این کمیته گزارشی نداده است، نمی‌توان درباره علت حادثه گمانه‌زنی کرد، اما اگر قصوری در موضوع پرواز صورت گرفته باشد، قطعا با بررسی کمیته مذکور کشف می‌شود و برخورد لازم صورت خواهد گرفت.»

از سوی دیگر، احمد وحیدی، وزیر کشور دولت ابراهیم رئیسی، نیز روز جمعه در مراسم تشییع استاندار آذربایجان شرقی، گفت: «امام [خمینی] گفت ما را که بکشید، ملت ما بیدارتر می‌شود. برای ملت ما شهادت یک شهد شیرین و یک قدم بزرگ به جلو است.» با بازتاب این سخنان در شبکه‌های اجتماعی، شماری از کاربران جملات وزیر کشور را به معنای تایید ضمنی دست داشتن نیروهای خارجی، از جمله اسرائیل در قتل رئیسی و همراهانش تفسیر کردند.

در همین حال، نماز جمعه مشهد هم در روز گذشته به امامت محمدباقر فرزانه، امام جمعه موقت این شهر، برگزار شد. برخی ناظران غیب احمد علم‌الهدی، امام جمعه ثابت مشهد و پدرزن ابراهیم رئیسی، در این مراسم را هم‌زمان با انتشار برخی خبرها درباره ممانعت نیروهای امنیتی از برگزاری جلسه درس خارج فقه علم‌الهدی، به معنای به وجود آمدن اختلاف‌هایی میان علم‌الهدی و خامنه‌ای درباره امتناع جمهوری اسلامی از بیان علت واقعی کشته شدن رئیسی تعبیر کردند.

هم‌زمان حسین الله‌کرم، فعال سیاسی اصول‌گرا و فرمانده سابق نیروهای سرکوبگر انصار حزب‌الله، هم به اعتمادآنلاین گفت: «شاید برخی می‌خواستند رئیسی را به عنوان ذخیره انقلاب روی میدان مین ببرند؛ جایی که اولین اشتباه آخرینش خواهد بود و حالا هم شاید از شهادت او خوشحال شدند.»

روزنامه دنیای اقتصاد هم روز شنبه در گزارشی، به تناقض‌های فراوان در سخنان مقام‌های دولتی درباره «ارتباط تلفنی با یکی از سرنشینان بالگرد رئیس‌جمهوری»، لحظاتی پس از وقوع حادثه، پرداخت و نوشت: «میان صحبت‌های منصوری و رئیس دفتر رئیسی که می‌گوید پس از سانحه فقط موفق شده‌اند با آل‌هاشم تماس داشته باشند، تناقض وجود دارد.»

محسن منصوری، معاون اجرایی ابراهیم رئیسی، مدعی شد که «با دو نفر از همراهان رئیس‌جمهوری که یکی از آن‌ها کادر پرواز بود، در چند نوبت ارتباط برقرار کردند»، اما غلامحسین اسماعیلی، رئیس دفتر رئیسی، گفته بود: «من، محرابیان و بذرپاش با سرنشینان آن بالگرد تماس می‌گرفتیم، ولی پاسخی دریافت نکردیم. بعد کادر پروازی به ما گفتند که با تلفن همراه کاپیتان مصطفوی تماس گرفتیم که آقای آل‌هاشم آن تماس را جواب داد و گفت در دره افتاده‌ام، ولی نگفت چه اتفاقی افتاده است. دوباره که من تماس گرفتم، آل‌هاشم گفت حالم خوب نیست، متوجه نشدم چه شده است، نمی‌دانم کجا هستم، لابه‌لای درخت‌ها هستم، هیچ‌کسی را نمی‌بینم و تنها هستم... مشخصه جنگل و درخت را داد و برای ما معلوم شد بالگرد دچار سانحه شده است.»

علیرضابیگی، نماینده تبریز در مجلس شورای اسلامی و استاندار سابق آذربایجان شرقی، هم در گفت‌وگو با دیده‌بان ایران گفت: «طبق آنچه شنیده و مشاهده کرده‌ام، برایم مبهم است که چرا از تبریز تا سد قیزقلعه‌سی را که فاصله کمی دارند، با هلی‌کوپتر طی کردند؟ چرا پرواز در فرودگاه پارس‌آباد که با محل برگزاری مراسم ۲۰ تا ۲۵ دقیقه‌ فاصله دارد، فرود نیامد؟ برای سد خداآفرین که در دوره مسئولیت من در سال ۱۳۹۰ افتتاح شد، هم هواپیمای آقای معاون اول در فرودگاه پارس‌آباد نشسته بود.»

او افزود:‌ «اهمیت افتتاح سد خداآفرین به‌مراتب بیشتر از پروژه سد انحرافی قیزقلعه‌سی بود. یا حتی به خاطر دارم در زمانی که مرحوم حبیبی، معاون اول بودند، برای افتتاح چند پروژه که آمدند، هواپیمایشان در فرودگاه پارس‌آباد نشست. اینکه چرا تصمیم گرفتند این فاصله را با هلی‌کوپتر طی کنند، نمی‌دانم. آن هم در شرایطی که وضعیت آب‌وهوایی نارنجی اعلام شده بود و اصلا به‌صرفه نبود تا این مسیر با بالگرد طی شود.»

با توجه به سابقه مقام‌های جمهوری اسلامی در تلاش برای پنهان کردن زوایای مختلف پرونده‌های مهم در ۴۵ سال اخیر که از جمله آن‌ها می‌توان به ماجرای شلیک به هواپیمای مسافربری اوکراینی، تعداد کشته‌شدگان در اعتراض‌های آبان ۹۸، ماجرای مرگ ابهام‌آمیز اکبر هاشمی رفسنجانی یا پرونده مرگ احمد خمینی، فرزند روح‌الله خمینی، و همچنین عملیات تروریستی نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی علیه مخالفان در خاک کشورهای دیگر اشاره کرد، حالا با توجه به افزایش تنش‌های نظامی میان جمهوری اسلامی و اسرائیل پس از حمله ۷ اکتبر حماس و همچنین انتشار اخباری درباره بیماری علی‌ خامنه‌ای، باید منتظر ماند و دید در روزها، ماه‌ها و شاید سال‌های آینده چه اخبار و افشاگری‌های دیگری درباره دلایل اصلی کشته‌ شدن یک رئیس‌جمهوری، یک وزیر، یک استاندار و یک امام جمعه بر اثر سقوط یا انفجار هلی‌کوپتر نظامی جمهوری اسلامی منتشر خواهد شد
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۰
iran1 - آرلون، بلژیک
اون جور که خامنه ای بی خیال بود، شک نکنید کار خودش بود برای سودای رهبر شدن پسرش. مرگ آیت الله اعدام همه جوره به نفع مردم بود، حتی فرض اینکه یه بی همه چیز مثل این بابا بشه نفر اول یه مملکت دلهره آوره
یکشنبه ۰۶ خرداد ۱۴۰۳ - ۰۲:۴۵
۲۵
آرش ایران نژاد - تبریز، ایران
مرده یا زنده این اخوندای صهیونیست ذات برای صهیونیزم منافع زیادی داره . تحت الشعاع قرار گرفتن هلی کوپتر رئیسی اذهان رو از پرداختن جدی به موضوع نسل کشی در غزه توسط صهیونیزم باز داشته است .
یکشنبه ۰۶ خرداد ۱۴۰۳ - ۰۳:۴۳
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.