بازوی چپ یا راست؛ واکسن را کدام طرف بزنیم؟
رأی دهید
پژوهشگران آلمانی دریافتند افرادی که تمام واکسنها را روی یک بازو تزریق کردهاند، نسبت به افرادی که واکسنها را در هر دو بازو تزریق میکنند، پاسخ ایمنی قویتری دارند.
این پژوهش، که مبتنی بر مشاهده است، هفته گذشته در مجله معتبر «ای بایومدیس» ( eBioMedicine) منتشر شد.
در این پژوهش، نویسندگان به بررسی و تحلیل پاسخهای ایمنی حدود ۳۰۰ نفر، که به کووید-۱۹ مبتلا نشده بودند و دو دوز واکسن کووید فایزر- بیونتک را بین ماههای مارس و سپتامبر ۲۰۲۱ تزریق کردند، پرداختند.
شرکتکنندگان در این پژوهش تزریق اول را در یک بازو و تزریق دوم را در بازوی دیگرشان داشتند.
دوهفته پس از تزریق واکسن، پژوهشگران دریافتند سلولهای ایمنی خاص – که معمولا به سلولهای کشنده تی شناخته میشوند – در ۶۷ درصد افرادی که هر دو دوز واکسن را در یک بازو تزریق کردهاند، و در ۴۷ درصد افرادی که تزریق را در هر دو بازو انجام دادهاند، مشاهده شده است. بدینترتیب این سلولهای ایمنی در افرادی که هر دو دوز را در بازوی یک سمت تزریق کردهاند، بیشتر است.
چرا تزریق در یک بازو موثرتر است؟
به گفته نویسندگان این پژوهش، افراد ممکن است به تزریق های متوالی در یک بازو بهتر پاسخ دهند، زیرا واکسنها، غدد لنفاوی مشابه را هدف قرار میدهند و آنها را در تولید سلولهای ایمنی برای مبارزه با عفونتها فعالتر میکنند.
به رغم اینکه که محققان تفاوت در این سلولها تشخیص دادند، در آنتیبادیهای پروتئینی «سنبله» چنین روند یکسانی را مشاهده نکردند.
دکتر اوفر لوی، متخصص بیماریهای عفونی کودکان و مدیر برنامه واکسن در بیمارستان کودکان بوستون گفت: «اگرچه این پژوهش، مقدماتی و کوچک است، اما دلایل واکنش متفاوت برخی افراد به واکسنها را فراتر از سن، جنس و شرایط پزشکی، نشان میدهد.»
لوی، که در این پژوهش شرکت نداشت، تاکید کرد: «این امر به واکسیناسیون دقیق اشاره میکند و اینکه همه جزئیات در تزریق مهم است.»
او میگوید: «البته تحقیقات و دادههای بیشتری مورد نیاز است، اما یافتههای این پژوهش برای واکسنهای غیر از کووید-۱۹ مورد استفاده قرار میگیرد، و به استاندارد کردن نحوه واکسیناسیون معمول کمک خواهد کند.»
او در ادامه افزود: «ما باید در مورد چگونگی کشف، توسعه و تزریق واکسن دقیق باشیم.»