آیا استفاده از ظروف پلاستیکی در مایکروویو خطرناک است؟
رأی دهید
پلاستیکها ترکیب پیچیدهای از زنجیرههای طولانی کربن هستند که به آن پلیمر میگویند. پلاستیک را به منظور شکلپذیری، انعطافپذیری، و افزایش مقاومت در برابر اکسیداسیون و اشعه ماوراء بنفش، با افزودنیهای شیمیایی مخلوط میکنند.
مایکروویو با ایجاد گرما، تابش اشعه ماوراء بنفش، و هیدرولیز (یک واکنش شیمیایی که حین آن پیوندهای مولکولهای آب شکسته میشوند)، باعث شود پلاستیک فرو بپاشد و ذراتی در قالب میکروپلاستیک، نانوپلاستیک و اجزای شیمیایی خطرناک آزاد کند.
اثرات دقیق پلاستیک روی سلامتی انسان معلوم نیست، اما دانشمندان سالها بر این باور بودهاند که اثرات منفی دارد. یک دلیل بدگمانی دانشمندان این است که ذرات پلاستیکی دزدکی کار میکنند. آنها پس از ورود به بدن انسان خود را با پروتئینها میپوشانند، و مانند «اسب تروا» خود را در برابر سیستم ایمنی بدن ناپدید میکنند.
میکروپلاستیکها همچنین میکروبهای زیادی را جذب خود کرده و آنها را وارد بدن انسان میکنند. کلیهها در خط مقدم مبارزه با خطرات پلاستیکی قرار دارند. آنها میکروپلاستیکها که نسبتاً بزرگتر هستند را بهتر تصفیه و دفع میکنند، اما نانوپلاستیکها آنقدر کوچک هستند که میتوانند از غشای سلولی کلیه عبور کنند و به جاهای حساس بدن بروند.
پس از آنکه نانوپلاستیکها سیستم ایمنی بدن را دور زدند، مواد شیمیایی درون آنها شروع به «هک کردن» هورمونهای انسان میکنند. این باعث میشود عملکرد غدد درونریز مختل شود، و بهطور بالقوه تمام کارکردهای بدن، از متابولیسم گرفته تا رشد جنسی و باروری را بر هم بریزد.
مقابله گسترده با خطر پلاستیکها نیاز به اقدامات دولتی و تغییر عملکرد شرکتهای تجاری دارد. با این وجود، افراد هم میتوانند پیشگیری شخصی انجام دهند. مهمترین روشهای پیشگیری از خطرات پلاستیک استفاده از ظروف استیل و شیشهای برای نگهداری یا خوردن و نوشیدن غذاها و مایعات داغ، و خودداری از مایکروویو کردن هرگونه خوردنی و نوشیدنی در ظروف پلاستیکی است.