بهترین شهرهای دنیا برای زندگی در سال ۲۰۲۳؛ شهر اروپایی در صدر فهرست وین

یورونیوز: «وین» بر اساس شاخص سالانه اکونومیست، بار دیگر بهترین شهر جهان برای زندگی شد. این درحالی است که به نظر می‌رسد در میان شهرهای اروپایی سوئیسی‌ها از جایگاه بهتری برخوردارند.

آیا تا به حال برایتان اتفاق افتاده است که به شهری سفر کنید و آنقدر حس خوبی از آن بگیرید که بلافاصله به فکر نقل مکان، خرید خانه و یافتن شغل در آن بیافتید؟


احتمالا چنین خیالی به ذهن هرکسی که به یکی از این ۱۰ شهر فهرست اکونومیست سفر کند، خطور می‌کند.

فهرست امسال شهرهایی را از تمام قاره‌های جهان شامل می‌شود و این‌ موضوع که جایگاه برخی از شهرها در سال‌های اخیر در این فهرست ثابت مانده است انسان را به این فکر وامی‌دارد که گویا آن‌ها راز بهتر زیستن را دریافته‌اند.
این شهرها چگونه انتخاب می‌شوند؟
البته که فقط حس خوب برای تیم زبده اکونومیست کافی نیست تا شهرها را در این فهرست قرار دهند. امتیاز کلی که از ۱۰۰ برای هر یک از این شهرها منظور شده، با بررسی عواملی چون کیفیت مراقبت‌های بهداشتی، امکانان آموزشی، صحنه‌های فرهنگی، زیرساخت‌ها و موارد دیگر به دست آمده است.

بسیاری از ۱۷۳ شهر مورد مطالعه با برداشته شدن محدودیت‌های ناشی از همه‌گیری کرونا و بازگشت زندگی به حالت عادی جایگاه بهتری کسب کرده‌اند. درواقع میانگین امتیازات برای تمام شهرها به غیر از کی‌یف به ۷۶.۲ رسیده که بیشترین میزان در ۱۵ سال گذشته است. سال گذشته این میانگین ۷۳.۲ بود.
چه بر سر شهرهای اروپایی آمده است؟
به رغم این که اکثر شهرهای این فهرست موفق به اخذ جایگاه بهتری نسبت به سال‌های پیش از کرونا شده‌اند اما تنزل جایگاه شهرهای اروپایی مشهود است. البته قابل درک است که بخشی از آن به دلیل تاثیر بی‌ثباتی ناشی از جنگ اوکراین بر این شهرها است.  

فرانکفورت و آمستردام که پیش از این به ترتیب جایگاه‌های هفتم و نهم را در اختیار داشتند، اکنون از فهرست ده شهر برتر خارج شده‌اند.

شهرهای بریتانیا هم بیشترین کاهش را تجربه کردند. ادینبورگ که سال گذشته برای نخستین بار با کسب جایگاه سی‌ و پنجم به جمع پنجاه کشور برتر این فهرست پیوسته بود، امسال به جایگاه پنجاه و هشتم سقوط کرد. همچنین لندن (رتبه سی وچهارم سال ۲۰۲۲) و منچستر (رتبه سی و دوم سال ۲۰۲۲) به ترتیب ۱۲ و ۱۶ رتبه سقوط کردند.

در مقیاس جهانی، امتیازات منطقه‌ای نسبت به سال ۲۰۲۲ بالا رفته است. اگرچه چندین شهر اروپایی از جایگاه خود افول کرده‌اند اما امتیاز منطقه اروپای غربی از ۹۱.۴ در سال ۲۰۲۲ به ۹۲.۳ در سال جاری افزایش یافته است.

بیشترین پیشرفت مربوط به کشورهای حوزه آسیا-اقیانوسیه بود که از شاخص ۶۹.۱ در سال گذشته به ۷۳.۵ در سال جاری رسید و هشت کشور از ده‌تایی که بالاترین پیشرفت را در فهرست مزبور داشته‌اند، متعلق به این منطقه هستند. شهر ولینگتون نیوزیلند با ۳۵ رتبه صعود، بیشترین پیشرفت را داشته است.
فهرست ده شهر برتر و دو شهری که امتیازی یکسان دارند:
۱۰- اوکلند، نیوزیلنداوکلند، بزرگترین شهر نیوزیلند، دومین شهری بود که در فهرست سال جاری بیشترین پیشرفت را تجربه کرد. این شهر برای رسیدن به ۱۰ شهر برتر این فهرست ۲۵ رتبه پیشرفت داشت.
۱۰- اوزاکا، ژاپنبا پایان محدودیت‌های ناشی از همه‌گیری کرونا جایگاه بسیاری از شهرهای حوزه آسیا-اقیانوسیه بهبود یافت. اوزاکا، سومین شهر پرجمعیت ژاپن و یکی از چندفرهنگی‌ترین شهرهای این کشور یکی از آن‌هایی بود که از لغو محدودیت‌های ناشی از همه‌گیری کرونا به خصوص در زمینه‌های فرهنگی‌ و محیط زیست بیشترین بهرده را برد.
۹- تورنتو، کاناداتورنتو پایین‌ترین رتبه شهرهای کانادا را در میان فهرست ۱۰ شهر برتر دنیا برای زندگی به خود اختصاص داده است. این شهر نیز در یک سال گذشته با ۸ رتبه پیشرفت یکی از مشهودترین صعود‌ها را داشته است. امتیاز ثبات این شهر در سال جاری و پس از اعتراضات ضد واکسن کرونا افزایش یافت.
۷- ژنو، سوئیسژنو هم مانند بسیاری از شهرهای اروپایی در رتبه‌بندی امسال تنزل یافت و از رتبه ششم به هفتم رسید. اما با این حال همچنان در میان ده‌ شهر برتر جهان برای زندگی باقی ماند. با این وجود امتیاز پایتخت سوئیس در امر آموزش افزایش یافت.

به علاوه، بر اساس رده‌بندی موسسه مشاوره مرسر، ژنو سومین شهر گران جهان برای زندگی نیز محسوب می‌شود.
۷- کالاگری، کانادااروپا تنها قاره‌ای نیست که با تنزل در رتبه‌های شهر‌های خود در فهرست اکونومیست روبرو است. در غیاب شهرهای آمریکا در میان بهترین شهرهای جهان برای زندگی، شهرهای کانادا معمولا در فهرست ۱۰ شهر نخست جای می گیرند. با این حال، کالاگری نیز با تنزل رتبه مواجه شد. این شهر که سال گذشته سومین شهر برتر دنیا برای زندگی بود، در سال جاری به رتبه هفتم سقوط کرد. امتیازات مربوط به فرهنگ و محیط زیست بزرگترین نقاط ضعف آن بود که با وجود امتیازهای عالی در مورد ثبات، زیرساخت‌ها، آموزش و مراقبت‌های بهداشتی، رتبه این شهر را به صورت قابل توجهی تنزل داد.
۶- زوریخ، سوئیسزوریخ، بزرگترین شهر سوئیس نیز از جایگاه خود در رتبه سوم سقوط کرده و به رتبه ششم رسیده است. بر اساس رتبه بندی مرسر، این شهر نیز مانند ژنو در زمره یکی از گران‌ترین شهرهای جهان برای زندگی و در جایگاه دوم این رده‌بندی پس از هنگ‌کنگ قرار دارد.  
۵- ونکوور، کاناداونکوور از جایگاه خود به عنوان شهر پنجم این فهرست تکان نخورده است. اگرچه امتیاز ثبات این شهر پس از اعتراضات ضد واکسن کرونا کمی پایین کشیده شده، اما سال گذشته دوباره بالا رفت.
۴- سیدنی، استرالیااگرچه دوران کرونا تاثیر بسزایی بر شهرهای استرالیا گذشت، اما با رفع محدودیت‌های ناشی از آن، به نظر می‌رسد این شهرها جایگزین رقبای اروپایی خود در فهرست اکونومیست شده‌اند. سیستم مراقبت‌های بهداشتی سیدنی به همراه آموزش و زیرساخت‌ها توانست نمره کامل ۱۰۰ را در این ارزیابی به دست آورد.
۳- ملبورن، استرالیاملبورن نیز مثل سیدنی بسیار تحت تاثیر همه‌گیری کرونا بود. موج‌های گسترده این ویروس سیستم مراقبت‌های بهداشتی این شهر را به صورت گسترده تحت فشار قرار دادند. با این وجود عملکرد مثبت این سیستم در سال جاری با بدست آوردن امتیاز کامل ۱۰۰، ملبورن را به جمع ۱۰ شهر برتر برگرداند و این شهر موفق به کسب رتبه سوم شد.  
۲- کپنهاگ، دانمارکبرای دو سال پیاپی کپنهاگ در رتبه دوم قرار دارد. همچنین دانمارک به عنوان یکی از شادترین کشورهای جهان شناخته می‌شود و این موضوع به طور اخص رتبه‌بندی اکونومیست را تحت‌الشعاع قرار داده است. این شهر همچنان رتبه بالای خود را در این فهرست حفظ کرده و امتیاز کامل ۱۰۰ را در امور آموزش، زیرساخت و ثبات به دست آورده است.
۱- وین، اتریشوین بار دیگر صدرنشین فهرست بهترین شهرهای جهان برای زندگی شد. پایتخت اتریش در ۸ بررسی از ۱۰ تای اخیر رتبه اول را به دست آورده است و تنها در زمان همه‌گیری کرونا با بسته‌شدن رستوران‌ها و موزه‌هایش از رتبه خود تنزل کرد.

در این گزارش آمده است که وین همچنان به ارائه «ترکیبی بی نظیر از ثبات، زیرساخت‌های مساعد، خدمات آموزشی  بهداشتی و درمانی قدرتمند، و همچنین فعالیت‌های پرشمار فرهنگی و تفریحی ادامه می دهد و تنها نقص مشهود این شهر عدم برگزاری رویدادهای ورزشی مهم عنوان شده است.
عنوان افتخاری برای کی‌یف

اگرچه به دلیل تهاجم نظامی روسیه به اوکراین امتیازات کی‌یف به خصوص در مواردی مانند ثبات و زیرساخت‌ها در نتیجه بمبارن‌ها و حملات موشکی مسکو افت شدیدی داشته است اما بازگشت این شهر به فهرست مزبور قابل توجه است. در حال حاضر کی‌یف در رتبه ۱۶۵ از میان ۱۷۳ شهر این فهرست قرار دارد.

پس از کی‌یف، هراره زیمباوه در رتبه ۱۶۶، داکای بنگلادش ۱۶۷، پورت مورزبی پایتخت پاپوآ گینه‌نو رتبه ۱۶۸، کراچی پاکستان ۱۶۹، لاگوس نیجریه ۱۷۰، الجزیره الجزایر ۱۷۱، تریپولی لیبی ۱۷۲ و دمشق سوریه در رتبه ۱۷۳ قرار دارند.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.