چرا پاستای حشرات باعث اختلاف در ایتالیا شده؟
رأی دهید
جیرجیرکها بالا و پایین میپرند و با صدای بلند جیرجیر میکنند، آنها قرار است تبدیل به مواد غذایی شوند.
فرآیند تهیه ساده است ابتدا آنها را منجمد میکنند، سپس میجوشانند و خشک میکنند و در پایان تبدیل به پودر میشوند.
در مزرعه جیرجیرک ایتالیا، بزرگترین مزرعه پرورش حشرات در این کشور، روزانه حدود یک میلیون جیرجیرک تبدیل به موادغذایی میشوند.
ایوان آلبانو، مدیر مزرعه، جعبهای پر از پودر قهوهای روشن را به ما نشان میدهد که میتواند در تولید پاستا، نان، کیک و شکلاتهای انرژیزا و حتی نوشیدنیهای ورزشی استفاده شود.
خوردن جیرجیرک، مورچه و کرم در بخشهایی از جهان مانند آسیا هزاران سال است که عادی و مرسوم است.
اکنون پس از آنکه اتحادیه اروپا اوایل امسال اجازه فروش حشرات برای مصرف انسان را تصویب کرد آیا تغییر رویهای نسبت به مصرف حشرات در اروپا ایجاد خواهد شد؟
بنابر اطلاعات شرکت نظرسنجی جهانی یوگاو هیچ کشوری در اروپا به اندازه ایتالیا با استفاده خوراکی حشرات مخالف نیست و این مخالفتها در سطوح بالای کشور جریان دارد، چندی پیش دولت اقداماتی برای ممنوعیت استفاده از پودر حشرات در تهیه پیتزا و پاستا انجام داد.
ماتئو سالوینی، معاون نخستوزیرایتالیا در فیسبوک نوشت:"ما به هر صورت و در هر جایی با این پدیده مخالفیم، این اقدام دیوانهوار کشاورزی و فرهنگ ما را به نابودی میکشاند".
آیا تمام ماجرای دگرگونی همین است؟ برخی تولیدکنندگان ایتالیایی توانستهاند پاستا و پیتزا و میانوعدههای خوشطعمی با پودر جیرجیرک درست کنند.
پرورش حشرات در مقایسه با تولید گوشت نیاز به مکان و مساحت کمتری از زمین دارد. با میزان بالای آلودگی که بر اثر تولید گوشت و لبنیات ایجاد میشود دانشمندان روزبهروز بیشتر اعتقاد پیدا میکنند که حشرات راهحل مهمی برای رویارویی با تغییرات اقلیمی خواهد بود.
در رستورانی نزدیک تورین، سیمون لودو، سرآشپز، دستور پخت پاستای جدید خود را که حدود هزار سال قدمت دارد تغییر داده است و اکنون حدود ۱۵٪ پودر جیرجیرک در آن استفاده شده است.
بوی تند و عجیبی میدهد.
بعضی رستورانها حاضر به امتحان کردن تالیاتل (پستا نواری پهن) با پودر جیرجیرک نشدهاند اما رستورانهایی که آن را امتحان کردهاند از جمله رستوران ما از طعم خوب آن شگفتزده شدیم.
غیر از طعم و مزه پودر جیرجیرک ماده غذایی فوقالعادهای سرشار از ویتامین، فیبر، موادمعدنی و آمینواسیدهاست. آهن و منیزیم موجود در یک وعده آن از یک استیک راسته معمولی بیشتر است.
آیا این انتخاب واقعبینانهای برای افرادی است که میخواهند کمتر گوشت مصرف کنند؟ مشکل اصلی قیمت محصول است.
ایوان میگوید:"اگر بخواهید غذایی با پودر جیرجیرک بخرید گران تمام میشود". پودر جیرجیرک محصولی لوکس و گرانقیمت است. هر کیلو از آن ۶۰ یورو است. برای مثال اگر بخواهید پاستا جیرجیرک بخورید هر بسته آن حدود ۸ یورو خواهد بود.
این قیمت هشت برابر قیمت پاستای معمولی در سوپرمارکتهاست.
درحال حاضر موادغذایی حشرات انتخاب مناسبی در جوامع غربی نیست چون کشاورزان میتوانند گوشت و مرغ را به قیمت ارزانتری تولید کنند.
کلودیو لاتری که کشاورز است، از خوردن غذای حشرات امتناع میکند و آن را تهدیدی برای رژیم غذایی مدیترانهای می داندکلودیو لاتری که مزرعهای در نزدیکی رم دارد و این حرفه چهار نسل است در خانواده آنها ادامه دارد میگوید:"گوشتی که من تولید میکنم خیلی ارزانتر از پودر جیرجیرک است و کیفیت خوبی هم دارد".
نکته فقط بهای محصول نیست، نکته میزان پذیرش عمومی است.
در ایتالیا تعداد افرادی که به صد سالگی و بالاتر رسیدهاند رو به افزایش است. بسیاری دلیل آن را استفاده از رژیم غذایی مدیترانهای میدانند که همچون جام مقدس برای شیوه زندگی سالم است.
او بر این باور است که غذای تهیه شده با حشرات رسم و سنت دیرین آشپزی ایتالیایی را تهدید میکند. رسم و سنتی که در این کشور برای همه تقدس دارد.
او میگوید:"این تولیدات آشغال هستند. ما به آنها عادت نداریم و جزو رژیم غذایی مدیترانهای نیستند. میتوانند تهدیدی برای سلامتی افراد باشند. ما نمیدانیم خوردن حشرات چه بر سر بدن افراد میآورد".
"من کاملاً با این محصولات جدید غذایی مخالفم و از خوردن آن پرهیز میکنم".
با افزایش مراکز پرورش و تولید حشرات در اروپا مخالفت با این پدیده هم رو به افزایش است.
حزب راستگرای افراطی حاکم به نام برادران ایتالیا تصمیم اتحادیه اروپا در تائید مصرف حشرات برای خوراک انسانی را تصمیمی "در مرز جنون" توصیف کرده است.
جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا که ایتالیا را "ابرقدرت خوراک و غذا" میداند پس از انتخاب به نخستوزیری با هدف محافظت و پاسداری از سنتها و رسوم دیرین وزرات تولید ایتالیا ایجاد کرده است.
او در ویدئویی با بیزاری میگوید: "محصولات خوراکی تولیدشده از حشرات به قفسه فروشگاهها راه پیدا کرده است! آرد لارو خوب و خوشمزه".
در میان نگرانیهایی که ممکن است در مورد استفاده از حشرات در غذاهای ایتالیایی وجود داشته باشد، سه وزیر دولت ایتالیا چهار لایحه با هدف مخالفت با این جریان تهیه کردهاند. فرانسیسکو لولوبیریگیدا، وزیر کشاورزی گفته است:"نکته اساسی و مهم این است که چنین آردهایی با مواد غذایی تولید ایتالیا درآمیخته نشود".
فقط در ایتالیا نیست که موادغذایی تولید شده با حشرات باعث اختلاف شده است.
در لهستان، تبدیل به موضوع مهم و داغی پیش از انتخابات امسال این کشور شده است. در ماه مارس سیاستمداران دو جناح اصلی یکدیگر را به در پیش گرفتن سیاستهایی برای اجبار شهروندان به خوردن حشرات متهم کردند. دونالد تاسک، رهبر حزب اصلی مخالف این کشور دولت این کشور را "مروج سوپ کرم" نامیده است.
درهمین حال اتریش، بلژیک و هلند هم بیش از پیش پذیرای خوردن حشرات میشوند. در اتریش، حشرات خشکشده را بهعنوان پیشغذا میخورند و بلژیکیها کرمهای خوراکی را در نوشیدنیهای انرژیزا و شکلات و همبرگر و سوپ استفاده میکنند.
دانیل اسکوگنامیگلیو مدیر رستورانی که در آن پاستای جیرجیرک عرضه میشود میگوید:"متأسفانه هنوز اطلاعات نادرست فراوانی درباره خوردن حشرات وجود دارد".
"من نسبت به این اقدام انتقاد و نفرت و بیزاری دریافت کردهام. سنت آشپزی و موادغذایی برای برخی افراد مقدس است. آنها نمیخواهند عادتهای غذایی خود را تغییر دهند".
اما او متوجه شروع دگرگونی شده است و میگوید افراد بیشتری اغلب از روی کنجکاوی محصولات تهیهشده از جیرجیرک را در منوی رستوران سفارش میدهند.
اکنون که جمعیت جهان از مرز هشت میلیارد نفر گذشته است هراس و نگرانی وجود دارد که منابع زمین به سختی بتواند کفاف تأمین غذای این حجم از جمعیت را بدهد.
بنا به برآورد سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل (فائو) تولید محصولات کشاورزی در جهان باید تا حدود ۷۰٪ افزایش پیدا کند.
شاید در چنین وضعیتی روی آوردن به پروتئینهای دوستدار محیطزیست مانند حشرات تبدیل به ضرورت شود.
تاکنون امکانات تهیه و تولید و تجارت موادغذایی تولیدشده از حشرات محدود بوده است. با تائید اتحادیه اروپا، انتظار این است که با رشد این بخش قیمت محصولات تا حد زیادی کاهش پیدا کند.
ایوان میگوید از رستورانها و سوپرمارکتها تقاضای بسیاری برای محصولاتش دارد. "اثر تولید این محصول بر محیطزیست تقریباً صفر است. ما قطعهای از هزارتکهای هستیم که شاید بتواند راهحل معمای سیاره زمین باشد".