ساخت قرص لاغری جدید با قابلیت «۱۵ درصد کاهش وزن» در دانمارک

یورونیوز: محققان در دانمارک یک قرص خوراکی ساخته‌اند که می‌تواند باعث کاهش وزن در افراد شود.

آیا درمان موثر چاقی می‌تواند به آسانی خوردن یک قرص باشد؟ این تصوری است که در سال‌های اخیر بسیاری از افراد دارای اضافه وزن و به خصوص مبتلایان به دیابت به آن امید داشته‌اند.


اکنون نتایج دو مطالعه علمی که به تازگی منتشر شده نشان می‌دهد نسخه‌های خوراکی با دُز بالا از داروی تزریقی کاهش وزن وگووی (Wegovy) می‌توانند در کم کردن وزن و بهبود سلامتی مؤثر باشند.

در حال حاضر داروهای سماگلوتید، که یک بار در هفته تزریق می‌شوند، برای درمان چاقی و دیابت فروخته می‌شوند. دانشمندان می‌گویند قرص‌های قوی جدید که برای فعال کردن هورمون‌های تنظیم کننده قند خون، کند کردن تخلیه معده و کاهش اشتها طراحی شده‌اند می‌توانند برای افرادی که از چاقی رنج می‌برند، به ویژه مبتلایان به دیابت، موثر باشند.

شرکت داروسازی نوو نوردیسک (Novo Nordisk) که سازنده این قرص است گفته تا اواخر سال جاری برای کسب مجوز از سازمان غذا و داروی ایالات متحده اقدام خواهد کرد تا بتواند این دارو را به بازار عرضه کند.

دکتر دانیل بسسن، رئیس بخش غدد درون‌ریز در مرکز سلامت دنور آمریکا، درباره میزان استقبال از این قرص گفت: «نتایج یک تحقیق جدید نشان می‌دهد اگر از مردم یک سوال تصادفی بپرسید مبنی بر اینکه آیا ترجیح می‌دهید قرص بخورید یا تزریق انجام دهید؟، مردم اکثرا قرص را ترجیح می‌دهند.»

دکتر فیلیپ ناپف، استاد غدد درون ریز در بیمارستان گنتوفته دانشگاه کپنهاگ که هدایت این مطالعه را برعهده داشت، در این باره گفت: «تجربه من این است که ۲۰ تا ۲۵ درصد بیماران ترجیح می‌دهند به جای تزریق هفتگی سماگلوتید، یک قرص روزانه مصرف کنند.»
عکس: خبرگزاری فرانسه
داروی تزریقی یک بار در هفته سماگلوتید در حال حاضر برای مبتلایان به چاقی تجویز می‌شودعکس: خبرگزاری فرانسه

پیش از این نیز قرص‌های برای کاهش وزن در بازار وجود داشته است، از جمله سماگلوتید خوراکی این شرکت که با نام تجاری رایبلسوس (Rybelsus) برای درمان دیابت نوع ۲ عرضه می‌شود. با این حال این دارو در دوزهای حداکثر ۱۴ میلی‌گرمی عرضه می‌شود.

نتایج آزمایشات که در نشست سالانه انجمن دیابت آمریکا عرضه شده نشان می‌دهد دُزهای سماگلوتید خوراکی رایبلسوس به میزان ۲۵ و ۵۰ میلی‌گرم، در کاهش وزن و بهبود قند خون و سایر مشخصه‌های سلامت تاثیر قابل توجهی گذاشته‌اند.

این مطالعه ۱۶ ماهه که بر روی حدود ۱۶۰۰ نفر مبتلا به اضافه وزن یا چاقی انجام شد نشان داد قرص‌های روزانه با دُز بالا، قند خون افراد را به میزان بسیار بیشتری از دوز استاندارد داروی قبلی کاهش می‌دهند. استفاده از این قرص‌های خوراکی همچنین باعث شد افراد بتوانند تا ۱۰ کیلوگرم از وزن خود کم کنند. این در حالی است که دُزهای پایین‌تر تنها می‌توانستند حداکثر تا ۴.۵ کیلوگرم وزن افراد را کاهش دهند.

یک مطالعه ۱۶ ماهه دیگر نیز که روی بیش از ۶۶۰ فرد بزرگسال دارای اضافه وزن یا مبتلا به چاقی انجام شده نشان داده است که قرص ۵۰ میلی گرمی روزانه می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا به طور متوسط حدود ۱۵ درصد از وزن بدن خود را کاهش دهند.

نویسندگان مطالعه می‌گویند مصرف این قرص حاکی از کاهش وزن قابل توجه و سازگاری نتایج استفاده از آن و دریافت تزریق هفتگی داروی قبلی دارد. این در حالی است که مصرف این دارو عوارض جانبی نیز به همراه دارد. حدود ۸۰ درصد از شرکت‌کنندگانی که هر دوز سماگلوتید خوراکی دریافت کرده بودند مواردی مانند مشکلات روده‌ای خفیف تا متوسط، مانند حالت تهوع، یبوست و اسهال را تجربه کرده‌اند.

کارشناسان پزشکی پیش‌بینی می‌کنند این قرص‌ها، به ویژه در میان افرادی که می‌خواهند وزن کم کنند اما از سوزن می‌ترسند، محبوب خواهند شد. یک عامل دیگر در محبوبیت احتمالی این قرص‌ها این است که نیازی به نگهداری در یخچال ندارند و قابل حمل‌تر از سوزن‌های تزریقی هستند.

فروش داروی رایبلسوس در سال گذشته به ۱.۶۳ میلیارد دلار رسیده است که بیش از دو برابر رقم فروش آن در سال ۲۰۲۱ محسوب می‌شود.

به جز شرکت نوو نوردیسک شرکت‌های دیگری نیز نظیر فایزر، مونجارو و الی لیلی در حال کار بر روی نسخه‌های خوراکی داروهای تزریقی هستند که هم‌اکنون برای کاهش وزن بیماران دیابتی کاربرد دارند.

نتایج مطالعات تازه در نشریه علمی «لنست» منتشر شده است.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.