چرا امروز ۱۴ مارس را روز «عدد پی» و روز جهانی ریاضیات نامگذاری شد؟
رأی دهید
بله درست است، هر ۱۴ مارس، علاقه مندان به ریاضیات از سراسر جهان «روز عدد پی / π» و «روز جهانی ریاضیات» را گرامی میدارند.
عدد پی چیست و چرا مهم است؟
پی نسبت محیط دایره به قطر آن است که تقریباً ۳/۱۴ است. پی یکی از معروف ترین نمادها در ریاضیات است و کاربردهای مهمی در فیزیک، مهندسی و آمار دارد.
در حالی که محاسبه پی به هزاران سال قبل برمی گردد، اما در سالهای اولیه آغاز قرن هجدهم میلادی بود که از حرف یونانی p یا π برای نشان دادن این عدد ثابت ریاضی استفاده شد.
چرا روز پی در چهاردهم مارس جشن گرفته می شود؟
چهاردهم مارس را می توان به صورت ۳/۱۴ در قالب روز/ماه نیز نوشت که با سه رقم اول مقدارعددی پی مطابقت دارد.
جشن روز پی اولین بار در ۱۴ مارس ۱۹۸۸ به ابتکار «لری شاو» فیزیکدان آمریکایی در موزه علم و فناوری سانفرانسیسکو ترتیب داده شد تا ارتباط صمیمانهتری با ریاضیات برقرار کند.
البته ناگفته نماند که ۱۴ مارس ۱۸۷۹، روز تولد آلبرت انیشتین، از تأثیرگذارترین دانشمندان قرن بیستم نیز هست.
علاقهمندان به ریاضی در این روز چه کار میکنند؟
در این روز، رویدادها و فعالیتهای بسیاری در سطح جهانی برای نشان دادن این نماد برگزار میشود. برخی از این فعالیت ها عبارتند از:
همه عدد پی را حفظ کنند
در این روز مسابقاتی در کلاسهای درس ریاضی و یا به صورت آنلاین برگزار میشود تا مشخص شود چه کسی میتواند بیشترین تعداد ارقام را از عدد پی به خاطر بسپارد. در مارس ۲۰۱۵، راجور مینا، دانشجوی ۲۱ ساله هندی، با به خاطر سپردن ۷۰ هزار رقم از عدد پی، رکورد جهانی گینس را به نام خود ثبت کرد. یادآوری این رقم و خواندن آن توسط این دانشجو در حضور داوران تقریبا ۱۰ ساعت طول کشید.
یکی دیگر از ابتکاراتی که میتوان در این روز داشت این است که از همه بخواهید با رسم اشکال دایرهای، یک تصویر زیبا خلق کنید.
همچنین میتوانید در حالیکه مشغول حفط کردن عدد پی یا کشیدن تصاویر دایرهای هستید، از خودتان هم پذیرایی کنید و چه بهتر که غذاهای دایرهای شکل همچون انواع پیتزا و پنکیک داشته باشید.
در این صورت اگر میخواهید مقدار عددی ۳.۱۴ را به دیگران هم نشان دهید آن گاه است که میتوانید با یک چاقو حاشیه محیطی دور چند پیتزا را برش بزنید و در مرحله بعد اگر این برشهای دور (محیط) پیتزا را به صورت طولی کنار هم قرار دهید آنگاه است که خواهید فهمید که طول آن ۳.۱۴ برابر قطر هر پیتزا خواهد شد.
حساب توئیتری الکس کنتروویچ استاد ریاضی دانشگاه راتگرز در آمریکا
اگر مایلید میتوانید به چهار مسئله ریاضی ناسا پاسخ دهید!
سازمان فضایی ناسا برای دهمین سال متوالی در روز چهاردهم مارس، از علاقهمندان خواسته است تا با کمک عدد پی به چهار پرسش مطرح شده پاسخ دهند. شما میتوانید با مراجعه به وبسایت ناسا به جزئیات این چهار مسئله دست پیدا کنید. این مسئلههای ریاضی در مورد چگالی یک سیارک تا اندازهگیری آیینههای تلسکوپهای جیمز وب و مقایسه آن با آیینه تلسکوپ هابل است.
ناسا پاسخ این چالشها را فردا در اختیار علاقهمندان خواهد گذاشت.